Pse zogjtë i hedhin farat nga ushqyesit? (6 arsye)

Pse zogjtë i hedhin farat nga ushqyesit? (6 arsye)
Stephen Davis

Vënia e një ushqyesi zogjsh për zogjtë e egër mund të jetë argëtuese për të parë vizitorët që merrni. Gjithashtu promovon shëndet më të mirë për zogjtë që nuk duhet të stresohen për disponueshmërinë e ushqimit. Megjithatë, ju mund të keni vënë re rrëmujën që krijon në tokë me shumë fara që shpërdorohen. Pra, pse zogjtë hedhin farat nga ushqyesit? A e bëjnë këtë rastësisht?

Mund të habiteni kur zbuloni se ata e bëjnë me qëllim shumicën e kohës. Lexoni më tej për të mësuar më shumë se pse dhe si mund ta parandaloni atë, pasi mund të bëjë rrëmujë në një lëndinë të zbukuruar bukur.

Pse zogjtë i hedhin farat nga ushqyesit? 6 arsye

Zogjtë janë kafshë të zgjuara që dinë se çfarë u pëlqen të hanë kur ushqehen. Le të zbulojmë 6 arsyet kryesore pse ata hedhin farën nga ushqyesi.

1. Zogjtë heqin farat me cilësi të dobët nga ushqyesit

Farat e shpendëve që blejmë për t'i vendosur në ushqyesit e shpendëve mblidhen nga një makinë. Kjo do të thotë se ka një përzierje të cilësisë. Disa fara janë të pjekura, disa nuk janë plotësisht të gatshme për t'u ngrënë dhe të tjerat nuk kanë asgjë në to për të ushqyer zogun.

Shiko gjithashtu: Çfarë hanë Chickadees Foshnjat?

Zogjtë janë në gjendje të kuptojnë ndryshimin midis farave me qendrat e mishit. Pra, përpara se t'i hapin ato, ata i testojnë farat dhe i hedhin çdo farë me cilësi të ulët ose boshe.

Imazhi nga danuta niemiec nga Pixabay

2. Zogjtë hedhin farat që nuk i pëlqejnë jashtë ushqyesve

Disa nga paketimet më të lira të farave të shpendëve përmbajnë fara qëzogjtë nuk u pëlqen të hanë. Për shembull, shumica e zogjve nuk e pëlqejnë grurin, milon e kuqe ose farat e misrit të plasaritura. Nëse dëshironi një përzierje të farave të shpendëve me fara të njohura që nuk do të hidhen jashtë, provoni diçka me fara luledielli kryesisht me vaj të zi ose me meli prozo. Ushqyesit e kikirikut janë një tjetër zgjedhje popullore.

Madhësia e farave mund të ndikojë gjithashtu se çfarë lloj farash do të refuzojnë zogjtë. Për shembull, zogjtë që ushqejnë pemët zakonisht preferojnë copa më të mëdha dhe nuk janë të interesuar për farat më të vogla.

3. Zogjtë po hedhin lëvozhgat e farës

Në përgjithësi, zogjtë nuk e hanë të gjithë farën. Në vend të kësaj, ata ushqehen me bërthamën, që është mishi i farës dhe do ta hedhin bykun, që është mbulesa e jashtme fibroze. Për këtë arsye, ju mund të zbuloni se ajo që ata hedhin nga ushqyesi i shpendëve janë dy gjysmat e bykut që nuk po hanë.

Zogjtë si finches dhe harabela mund të përtypin farat duke lëvizur nofullat e tyre lart , poshtë dhe anash në një rreth. Kjo lejon që gjuha dhe fyti i tyre të çajnë farat, të hanë vetëm bërthamën dhe ta lënë bykun të bjerë nga goja e tyre.

Harabeli i shtëpisë që ha fara në tokë

4. Zogjtë i nxjerrin farat jashtë zakonit

Llojet e shpendëve që ushqehen në tokë, si harabela dhelpra ose grilat, kanë zhvilluar një zakon të shkelmojnë mbulesën e tokës ose mbeturinat e gjetheve ndërsa kërkojnë ushqim. Ndonjëherë ata nuk mund ta ndalojnë këtë zakon, edhe kur hipin në një ushqyes zogjsh dhe përfundojnë duke e nisur shumë mirë.fara. Mund të përpiqeni të nxirrni më pak fara çdo ditë për të inkurajuar ushqyesit e bluar që të kërkojnë fara në tokë rreth ushqyesit.

5. Zogjtë heqin farat që mbijnë ose të mykura

Ndërsa zogjtë mund të hanë fara të lagura, ka disa komplikime që vijnë nga lagja e farave ose qëndrimi i lagur për periudha të gjata në ushqyes. Farat e shpendëve që ngjyhen mund të fillojnë të mbijnë dhe të rriten. Zogjtë nuk do t'i hanë farat që mbijnë dhe do t'i hedhin jashtë ushqimit.

Shiko gjithashtu: 16 zogj që fillojnë me J (Foto dhe fakte)

Zogjtë gjithashtu do të hedhin çdo farë të mykur me baktere që rriten mbi to. Nëse gjeni se asnjë zog nuk po viziton ushqyesin tuaj, mund të jetë për shkak se ka një grumbull farash të mykura që kanë qenë të lagura për një kohë të gjatë.

6. Zogjtë aksidentalisht derdhin farat nga ushqyesit

Po, ndonjëherë është thjesht rastësisht! Kur tërheqin një farë nga një ushqyes, ata mund të rrëzojnë fara të tjera. Zogjtë aktivë që ushqehen rreth ushqyesit gjithashtu mund të hedhin aksidentalisht farat.

Si t'i ndaloni zogjtë që të hedhin fara në tokë

Tufë e Goldfinches duke shijuar ushqyesin tim Nyjer gjatë dimrit.

Si fillim, sigurohuni që po blini përzierje të farave të shpendëve me cilësi të mirë. Ju gjithashtu mund të bëni disa kërkime mbi speciet e shpendëve që frekuentojnë oborrin tuaj dhe të zgjidhni farat specifike që ata preferojnë në vend që të blini një përzierje. Për shembull, Goldfinches preferojnë farat nyjer dhe janë një nga speciet e pakta që do t'i hanë ato.

Një mënyrë tjetër për të ushqyer shpendët tuajPërvoja më pak e çrregullt është duke pasur një furnizues tubash në vend të një ushqyes tabakaje. Në këtë rast, zogjtë marrin vetëm disa fara në të njëjtën kohë dhe kanë më pak gjasa që t'i rrëzojnë farat aksidentalisht ose t'i largojnë ato nga zakoni. Ju gjithashtu mund të vendosni diçka nën ushqyesin tuaj për të kapur farat e rënë për të parandaluar rrëmujën në tokë.

Sigurohuni që të monitoroni nëse farat janë lagur për të shmangur mbirjen ose mykun. Disa ushqyes zogjsh janë të mbyllur ose kanë instalime ku mund të vendosni një çati në majë të ushqyesit për të parandaluar që farat të lagen kur bie shi.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.