Pse zogjtë humbasin pendët në kokë?

Pse zogjtë humbasin pendët në kokë?
Stephen Davis

Diçka që unë shoh që shfaqet çdo vit në internet është se njerëzit postojnë foto të zogjve që shohin në oborrin e tyre që duken krejtësisht normale, përveç se ata nuk kanë pendë në kokë. Mund të jetë mjaft alarmante të shohësh këtë tullaci që i bën zogjtë këngëtarë të duken më shumë si minishkaba! Pse zogjtë humbasin pendët në kokë? A është kjo normale apo diçka për t'u shqetësuar? Le ta zbulojmë.

Pse zogjtë humbasin pendët në kokë?

Ndonjëherë vetëm pjesa e përparme e kokës duket tullac, dhe ndonjëherë e gjithë koka dhe qafa humbasin të gjitha pendët. Ende nuk është kuptuar plotësisht pse ndodh kjo, por ekzistojnë dy teori kryesore të cilat do t'i diskutojmë më poshtë.

(Image: John Brighenti / Flickr / CC BY 2.0) Këta kardinalë plotësisht tullac thuhet shpesh se duken si shkaba ose koka hardhucash. Vrima e madhe që shihet pas syrit është vrima e veshit të tyre.

Zogjtë humbasin pendët për shkak të shkrirjes

Të gjithë zogjtë e oborrit tuaj duhet të shkrihen. Shkrirja është procesi i hedhjes së një pendë të vjetër për t'i hapur rrugë një puple të re që të rritet. Pendët, si thonjtë ose flokët tuaj, konsiderohen ind të vdekur. Pasi të zhvillohen plotësisht, ato nuk riparohen vetë. Prandaj, pas një periudhe kohore ata bëhen të konsumuara, të vrazhda rreth skajeve dhe duhet të zëvendësohen.

Shumica e zogjve të oborrit tuaj shkrihen në një mënyrë ku humbja e puplave është e tronditur në vend që të bjerë një pjesë e tërë e puplave të gjitha përnjëherë. Ata humbasin vetëm njëpak pendë në të njëjtën kohë dhe për syrin tonë, mund të mos jenë shumë të dukshme ose thjesht mund të duken pak të lëmuara ose të gërvishtura. Dihet gjithashtu se zogjtë fshihen kur shkrihen, kështu që ne mund të mos e vëzhgojmë shpesh këtë proces.

Dy zogjtë ku zakonisht vërehet tullaci e plotë janë Blue Jays dhe Northern Cardinals. Ky model i parregullt i shkrirjes është vërejtur mjaft shpesh në këto dy specie, saqë konsiderohet një sjellje pak a shumë normale për to.

Kardinalët tullac

Kardinalët e veriut shkrihen një herë në vit në fund të verës dhe në fillim të vjeshtës. Në këtë kohë të vitit, detyrat e tyre të çiftëzimit janë kryer dhe ushqimi është ende i bollshëm, kështu që ata kanë energjinë e nevojshme për të rritur pupla të reja. Shumë kardinalë shkrihen në mënyrë të lëkundur dhe mund të shikojnë "ratty" të vogël për disa javë. Ata kanë disa njolla të rralla në trupin e tyre, duken pak të çrregullt ose madje u mungon kreshta. Megjithatë, disa kardinalë heqin të gjitha pendët në kokën e tyre menjëherë, duke zbuluar lëkurën e zezë poshtë.

Nganjëherë studiuesit që studiojnë kardinalët me shirita do të dëshmojnë këtë fenomen tullac. Për shkak se zogjtë janë të lidhur, ata mund të vazhdojnë të ndjekin të njëjtin zog dhe kanë raportuar se kardinalët do t'i rrisin përsëri pendët e kokës brenda disa javësh.

Shiko gjithashtu: A duhet t'i heq ushqyesit për shkak të gripit të shpendëve?

Duke folur për moltingun kardinal, nëse ndonjëherë keni menduar se kardinalët duken më të kuq gjatë dimrit, mund të jenidrejtë. Edhe pas një shkrirjeje, disa meshkuj do të kenë majat gri në pendët e qafës dhe shpinës. Ndërsa vjeshta dhe dimri veshin, këto këshilla bien dhe zbulojnë gjithnjë e më shumë të kuqe.

Bald Blue Jays

Blue Jays i nënshtrohen një shkrirje të plotë në vit në fund të verës. Shpesh ata humbasin dhe zëvendësojnë disa pendë në të njëjtën kohë, kështu që nuk është shumë e dukshme. Por disa jays blu priren t'i heqin të gjitha pendët e kokës menjëherë. Kjo zakonisht duket paksa ndryshe nga tullaci "me shkëlqim" i kardinalëve. Blue Jays mund të ketë një kokë më "gjemba" dhe nëse shikoni nga afër, mund të shihni pendët e reja që hyjnë që i kanë shtyrë të vjetrat.

Imazhi: Brian Plunkett / Flickr / CC BY 2.0

Laura Erickson, një edukatore dhe rehabilituese e mirënjohur zogjsh, bëri një vëzhgim që mbështet teorinë se tullacat blu po kalojnë një sëmundje normale. Për shumë vite ajo kishte në kujdesin e saj dy jakë blu. Ata u mbajtën në të njëjtin mbyllje, kështu që u ekspozuan në të njëjtin mjedis. Njëri do të shkrinte disa pendë në të njëjtën kohë dhe tjetri do t'i lëshonte plotësisht pendët e kokës. I njëjti model u pa për disa vite.

Zogjtë humbasin puplat për shkak të morrave dhe marimangave

Siç e përmendëm, koha tipike për shkrirjen e Blue Jays dhe kardinalëve është fundi i verës deri në fillim të vjeshtës. Megjithatë ndonjëherë këta zogj, veçanërisht kardinalët, vërehen me kokë tullac në pranverën e hershme. Kjo do tëtë jetë një kohë e papërshtatshme për t'u shkrirë dhe ka të ngjarë të ndikojë negativisht në aftësinë e tyre për të gjetur një partner derisa pendët të rriten përsëri. Pra, çfarë tjetër mund të ndodhë?

Besohet se ndonjëherë shkaku mund të jenë morrat e ndryshëm të shpendëve ose marimangat e pendëve. Zogjtë i pastrojnë dhe pastrojnë pendët e tyre duke përdorur sqepin e tyre, por ata nuk mund të parandalojnë kokën e tyre. Nëse marimangat po shkaktojnë acarim dhe kruajtje të lëkurës, është e mundur që ato të kruajnë pendët e kokës, duke përdorur këmbët dhe degët e tyre për të hequr qafe infektimin.

Fatkeqësisht pas inspektimit vizual, evidentimi i marimangave ose çështjeve të parazitëve shihen rrallë, kështu që është e vështirë të verifikohet nëse ky është një shkak. Megjithatë, besohet se si me shkrirjen, këta zogj do të jenë në gjendje t'i rrisin përsëri pendët e kokës brenda disa javësh.

Zogjtë humbasin pendët për shkak të toksinave mjedisore

Kjo është një teori që e kam parë më rrallë dhe aktualisht nuk ka ndonjë kërkim për të mbështetur atë që kam mundur ta gjej. Disa njerëz besojnë se rritja e pesticideve, herbicideve, plastikës, kimikateve dhe toksinave në mjedis mund të jetë duke luajtur një rol ose duke ndotur furnizimet e farave të shpendëve. Ka pasur pamje anekdotike nga njerëz që pretendojnë se shohin kardinalë që për periudha shumë të gjata kohore janë tullac ose mbeten përgjithmonë tullac. Të tjerë kanë pikasur dy, tre ose më shumë kardinalë tullac në të njëjtën kohë dhe dyshojnë se është në lojë një çështje më e madhe sesa thjeshtshkrirje. Ne sigurisht e dimë në ditët e sotme se kimikatet dhe pesticidet mund të kenë një ndikim të gjerë negativ në ekosistemet. Do të duhet të bëhen kërkime më specifike për të verifikuar nëse këta faktorë po kontribuojnë në tullacitetin tek zogjtë.

Përfundim

Derisa të studiohet më tej, ne nuk e dimë shkakun përfundimtar për tullacitetin e shpendëve. Shkrirja është shkaku më i mundshëm, megjithëse nuk e dimë pse disa zogj brenda një specie shkrihen në këtë mënyrë, ndërsa të tjerët jo. Parazitët janë një fajtor i mundshëm nëse shihni zogj tullac në pranverë ose në fillim të verës kur është shumë herët për shkrirje. Nuk ka asnjë provë në kohën e shkrimit të këtij artikulli se është për shkak të një sëmundjeje virale.

Shiko gjithashtu: 32 fakte interesante rreth skifterëve me bisht të kuq

Mund të mos duket ideale për zogun dhe mund të duken pak rrëqethës, por shumica e zogjve ia dalin mirë derisa hyjnë pendët e tyre të reja.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.