Pse zogjtë braktisin foletë e tyre me vezë - 4 arsye të zakonshme

Pse zogjtë braktisin foletë e tyre me vezë - 4 arsye të zakonshme
Stephen Davis
fole.

Era ose stuhia mund ta kishin nxjerrë nga foleja.

Vrasësit me vezët e tyre, vetëm në një gropë të vogël në tokë, jo shumë mbulesë. (Imazhi: Rajoni USFWS Midwest

Çdo sezon mbarështimi, adhuruesit e shqetësuar të shpendëve i zë paniku kur hasin në një fole me vezë, por pa prindër në pamje. A janë larguar prindërit përgjithmonë? Pse zogjtë braktisin foletë e tyre me vezë? A mund t'i ruaj vezët? Çfarë mund të bëj për të ndihmuar? Të gjitha këto janë pyetje të zakonshme që mund të keni nëse hasni në një fole të shkretë. Në këtë artikull do të flasim pse mund të ndodhë kjo, çfarë duhet dhe nuk duhet të bëni, si dhe do t'u përgjigjemi disa pyetjeve të tjera të shpeshta në lidhje me foletë me vezë.

(Imazhi: Robert Lynchju larg nga vendi ku është vendi i folesë.

Disa zogj të rritur mund të dëgjojnë një thirrje që foshnjat instinktivisht e dinë se do të thotë "Ji i qetë dhe i qetë". Pasi foshnjat të vendosen, i rrituri do të fluturojë larg folesë dhe do të bëjë një sërë vokalizimesh dhe lëvizjesh me zë të lartë duke u përpjekur të shpërqendrojë nga foleja dhe të joshë grabitqarët e mundshëm larg. Nëse një nga zogjtë e oborrit të shtëpisë tuaj duket më i zhurmshëm, ulëritës dhe më i shqetësuar se zakonisht, ata me siguri po përpiqen t'ju tërheqin vëmendjen nga një fole.

Por shumë zogj thjesht bëhen shumë të qetë dhe përkulen poshtë në foletë e tyre, duke u përpjekur të kalojnë pa u vënë re. Mos supozoni se nëse një zog qëndron në fole, nuk po i shqetësoni. Nëse mund të mbani një distancë të mirë dhe të vëzhgoni folenë me dylbi, është më mirë. Mundohuni të qëndroni dhjetë metra larg dhe nëse prindi trembet dhe fluturon larg, largohuni shpejt nga zona dhe prisni të paktën 24 orë përpara se të ecni përsëri.

Përfundim

Aq sa mund të dëshironi të ndihmoni zogjtë që doni në oborrin tuaj, në shumicën e rasteve gjëja më e mirë që mund të bëni është të lini një fole vetëm. Në varësi të vendit ku zogu është në ciklin e hedhjes së vezëve, ata thjesht mund të mos jenë ende duke inkubuar. Mund të jetë e vështirë të dallosh nëse një fole është me të vërtetë e braktisur dhe nëse përpiqesh të marrësh ose lëvizësh vezët dhe prindi kthehet, ajo kalon nga një mision shpëtimi në një rrëmbim, edhe nëse ke pasur qëllime të mira.

Është shumë më e vështirë nga sa mendojnë njerëzit të çelin njëvezë ose rritni një zog të ri, dhe gjëja më e mirë që mund të bëni nëse jeni vërtet të shqetësuar, sipas mendimit tonë, të kontaktoni një profesionist të kafshëve të egra.

Kliko këtu për të vizituar faqen e Shoqërisë Humane që liston rehabilituesit e kafshëve të egra në çdo shtet.

Është e lehtë të zemërohesh kur një grabitqar sulmon një fole ose dëshiron të ndihmosh nëse mendon se vezët ose të vegjlit janë braktisur. Por kështu funksionojnë gjërat në botën natyrore. Shumë zogj do të përballen me dështime në fole, por ata mund të mësojnë dhe të provojnë përsëri. Fatkeqësisht, kur ndërhyjnë njerëz të patrajnuar, kjo shpesh bën më shumë dëm sesa mirë.

Por ju MUND t'i ndihmoni zogjtë në shumë mënyra! Dhuroni për një rehabilitues lokal të kafshëve të egra pasi shumica janë vullnetarë. Bashkohuni me një klub lokal vëzhgimi të shpendëve dhe ndihmoni në mbrojtjen e zogjve në komunitetin tuaj. Mbështetni zogjtë e egër duke e bërë oborrin tuaj një habitat mikpritës pa pesticide me ushqim, ujë dhe bimë vendase.

numri i përgjithshëm i vezëve të tyre do të jetë katër. Mund të duhen 4-5 ditë para se të mbarojnë të hedhin të gjitha vezët e tyre dhe gjatë kësaj periudhe kohore ata nuk kanë nevojë të ulen në fole.

Disa zogj të rritur madje mund të qëndrojnë qëllimisht larg folesë për periudha të gjata përpara inkubacionit, në mënyrë që të mos tërheqin vëmendjen për vendndodhjen e folesë. Vezët mund të jenë të qëndrueshme për dy javë përpara se të rriturit të kenë nevojë të fillojnë t'i inkubojnë ato! Pra, nëse shihni një fole me vezë dhe pa prindër, ajo mund të mos jetë fare e braktisur, thjesht nuk kanë filluar ende inkubimin. Edhe kur prindërit nuk janë ulur në fole, ata ende i monitorojnë ato.

Robin amerikan i ulur në fole (Kredi i imazhit: birdfeederhub.com)

2. Zogjtë e rritur u vranë nga një grabitqar

Ndërsa për fat të keq, ndonjëherë zogu prind vritet ndërsa është larg folesë. Zogjtë kanë shumë grabitqarë natyralë si macet, gjarpërinjtë, dhelprat, rakunët dhe zogj edhe më të mëdhenj si skifterët.

Në disa raste nëse njëri prind vritet, prindi tjetër do të përpiqet të marrë përsipër detyrat e folesë. Megjithatë, për shumicën e zogjve këngëtarë, meshkujt nuk janë të pajisur për të inkubuar vezë. Disa lloje janë shumë bashkëpunues me meshkujt duke ndihmuar në mbledhjen e ushqimit. Nëse një partner mashkull vritet, femra mund të gjykojë se nuk mund ta përballojë vetë ngarkesën e punës së inkubacionit dhe të ushqyerit dhe të heqë dorë nga pjellja.

Nëse keni zogj fole në oborrin tuaj, mund të mendoni t'i mbanikotele në ambiente të mbyllura derisa të vegjlit të largohen nga foleja. Nuk është e dëmshme t'i jepni një ndihmë të vogël zogut nënë duke u siguruar që kafshët tuaja shtëpiake të mos i dëmtojnë ose t'i trembin ato. Që na çon në pikën tonë të radhës.

3. Ata u trembën nga grabitqarët ose njerëzit

Shumica e zogjve kanë një instinkt të fortë për t'u ngjitur me folenë e tyre. Zakonisht nuk mjafton një frikë momentale për t'i trembur përgjithmonë dhe ata do të kthehen.

Por nëse ndihen tepër të shqetësuar ose të ngacmuar, ata mund të heqin dorë dhe të braktisin folenë. Ky shqetësim mund të vijë nga zogjtë konkurrues që përpiqen të kapin vezët, grabitqarët e kafshëve që kërkojnë të bastisin folenë, ose njerëzit që janë shumë kureshtarë dhe afrohen shumë për ngushëllim. Bërja e vezëve dhe rritja e foshnjave është shumë punë! Zogjtë nuk do të humbasin kohën dhe energjinë e tyre nëse mendojnë se vendi i folesë nuk është më i sigurt dhe shanset për të mbijetuar të vegjëlit e tyre janë të ulëta.

Një takim i keq me një grabitqar, edhe nëse zogu është i suksesshëm në mbrojtjen e folesë së tyre, mund të jetë i tepërt nëse kanë frikë se grabitqari do të kthehet. Njerëzit duke u afruar shumë pranë folesë mund të shkaktojnë gjithashtu shumë stres dhe t'i bëjnë zogjtë të heqin dorë, nga frika se siguria e vendndodhjes së folesë së tyre është komprometuar.

Disa specie tremben më lehtë se të tjerat. Gjithashtu, zogjtë më të rinj që kanë sezonin e parë të folezimit mund të jenë më pak me përvojë dhe më të prirur për të braktisur një fole kur janë të frikësuar.

Bëni pjesën tuaj dhe drejtojenipa fole nëse vëreni një të tillë. Nëse dëshironi të vëzhgoni, shikoni foletë me dylbi nga një distancë e sigurt. Në varësi të vendit ku është ndërtuar foleja, kjo mund të nënkuptojë shmangien e një pjese të caktuar të oborrit tuaj për disa javë, ose vetëm ecjen minimale. Zogjtë do t'ju falënderojnë.

4. Infektimi nga insektet

Nëse një fole infektohet me miza, milingona ose marimanga, mund të jetë aq e padurueshme dhe e pashëndetshme për prindin që ulet mbi vezë sa foleja të braktiset. Prindi mund të gjykojë gjithashtu se insektet do të zvogëlojnë shanset e mbijetesës për çdo të ri që ka çelë aq shumë sa nuk ia vlen të investohet energjia për të vazhduar inkubimin e vezëve.

Çfarë duhet të bëni nëse gjeni një fole zogu të braktisur me vezë

Cornell Lab of Ornitology sugjeron që të ndiqni rregullin e një muaji:

“Vezët e shumicës së zogjve do mbeten të zbatueshme deri në dy javë pasi të vendosen edhe para se të inkubohen, kështu që si rregull i përgjithshëm, duhet të prisni të paktën një muaj pas datës së pritshme të çeljes përpara se të arrini në përfundimin se një fole është braktisur.

Çfarë keni ju. duhet të bëjë

  • Monitoroni folenë për të paktën një muaj pas datës së pritshme të çeljes së vezëve përpara se të bëni një përfundim se ajo është braktisur.
  • Jepini sa më shumë hapësirë. Ju mund të jeni shumë afër folesë dhe të vazhdoni të trembni zogjtë. Mundohuni të shmangni ecjen përreth vendit të foleve. Nëse foleja është në një lartësizonën e trafikut, përpiquni ta shmangni atë vend në oborrin tuaj për pak kohë për t'u dhënë zogjve një shans të ndihen më të sigurt.
  • Mbajini kafshët shtëpiake brenda, qentë ose macet tuaja mund t'i trembin ato.
  • Nëse jeni duke parë folenë dhe keni arsye të mira të besoni se diçka ka ndodhur që mund të ketë shkaktuar braktisje, telefononi një rehabilitues lokal të kafshëve të egra për keshillë. (shih lidhjen në përfundimin tonë më poshtë)

Çfarë nuk duhet të bëni

  • Mos i zhvendosni vezët nga një fole "e braktisur" në një fole tjetër. Në varësi të specieve, disa zogj mund të mos pranojnë një vezë të huaj. Gjithashtu, zogjtë ndalojnë së shtrirë në një numër të caktuar për një arsye. Duke shtuar më shumë gojë për të ushqyer folenë, ju mund të mbivlerësoni aftësinë e zogjve nënë për t'u kujdesur për shumë të vegjël, duke rrezikuar shëndetin e të gjithëve.
  • Mos e lëviz folenë. Nëse prindërit kthehen, ata mund të mos e njohin ose të pranojë vendndodhjen e re të folesë.
  • Nuk duhet të përpiqeni të merrni ose prekni vezët, ato dëmtohen shumë lehtë.

Foleja e shpendëve FAQ

A do të kthehen zogjtë në një fole të shqetësuar?

Shumicën e rasteve po, instinkti për të qëndruar me vezët është i fortë nëse nuk ka shumë shqetësim.

Për sa kohë mund të lihen vezët e shpendëve pa mbikëqyrje?

Shumica e vezëve të shpendëve do të mbeten të shëndetshme deri në dy javë përpara se të fillojë inkubacioni. Gjatë kësaj periudhe para inkubacionit, zogjtë mund të largohen nga foleja për periudha të gjata gjatë ditës. Pasi ka filluar inkubacioni, prindëritmund të largohet ende nga foleja, por vetëm për një maksimum prej rreth 30 minutash.

Pse nuk duhet të prekim kurrë një fole zogjsh?

Së pari, nuk dini çfarë të trembni një prind nga foleja nëse mund ta ndihmoni. Por edhe nëse prindi nuk është në fole, nuk duhet të supozoni se ajo është e braktisur. Nëse nuk është kështu, ju mund të shqetësoni dhe dëmtoni vezët dhe embrionet delikate brenda.

Vezët mund të çahen lehtësisht dhe lëkundjet mund të dëmtojnë embrionin në zhvillim. Zogjtë e sapolindur janë po aq të prekshëm ndaj lëndimeve, ata janë shumë të brishtë. Ju gjithashtu nuk dëshironi të lini aromë njerëzore pranë folesë. Zogjtë nuk do të shqetësohen, por mund të tërheqë grabitqarë të tjerë gjitarësh.

Si mund ta di nëse një fole zogjsh është braktisur?

E vetmja mënyrë për ta ditur është monitorimi i vazhdueshëm, për të paktën dy javë.

Pse do të ishin vezët e shpendëve në tokë?

Disa zogj, si dreri vrasës, në fakt i vendosin vezët e tyre në tokë pa asgjë që vërtet i ngjan një "foleje".

Zogjtë konkurrues si shpendët e lopës dhe harabela e shtëpisë mund të heqin vezët nga një fole tjetër zogjsh. Shpesh ata thyejnë ose godasin një vrimë në vezë, duke prishur mundësinë e saj për t'u çelur.

Zogjtë e rritur shpesh janë të vetëdijshëm nëse një nga vezët e tyre është jopjellore dhe mund ta heqin atë nga foleja për t'u lënë vend të tjerave .

Një grabitqar mund të ketë rrëmbyer vezën dhe ta ketë lëshuar atë. Ketrat, sorrat, jays blu, rakunët, dhelprat dhe gjarpërinjtë do të rrëmbejnë vezë nga njënjë zog vendas sipas ligjit për shpendët migrues.

Shiko gjithashtu: Pse patat zhurmojnë kur fluturojnë? (E shpjeguar)

Së dyti, është shumë e vështirë të çelet një vezë zogu! Nëse një vezë është braktisur me të vërtetë, shanset janë që në kohën kur e gjetët, ajo tashmë ka qenë e ftohtë për një kohë të gjatë dhe nuk është më e zbatueshme. Edhe vezët që janë ende të qëndrueshme kanë kërkesa shumë specifike për temperaturën, lagështinë dhe sa shpesh duhet të rrotullohen. Për çdo lloj zogu, këto kërkesa janë të ndryshme.

Nëse veza ka çelë, ballafaqimi me vezët është gjithashtu një detyrë shumë e vështirë. Ata kanë nevojë për dieta të veçanta dhe të ushqehen me një sasi shumë specifike ushqimi, çdo 5-15 minuta gjatë gjithë ditës dhe të mbahen në temperatura të caktuara. Gjithashtu, nuk mund të zëni vendin e një prindi kur bëhet fjalë për t'u mësuar zogjve të rinj se si të kujdesen për veten e tyre në natyrë, dhe ndërveprimi i tepërt me njerëzit në këtë moshë kritike shpesh i bën ata të mos mbijetojnë vetë. Për të mos përmendur se është edhe një herë e paligjshme të posedosh këta zogj nëse nuk je një rehabilitues i licencuar.

A është mirë të hiqni një fole zogjsh në disa raste?

Ndonjëherë zogjtë ndërtojnë në vende më pak se optimale, si për shembull nën çatinë e këtij porti! (Imazhi: birdfeederhub.com)

Vetëm në kushte të caktuara.

Shiko gjithashtu: Sa kohë jetojnë kolibrat?

A është foleja bosh? Nëse po, atëherë është në rregull. Nuk është e paligjshme lëvizja e një foleje "jo aktive", e cila është një fole pa vezë ose të rinj në të. Nëse kapni zogj që ndërtojnë në një vend të keq (skara juaj, mbi aporta e përdorur shpesh, etj) mund të hiqni materialin e foleve dhe t'i inkurajoni ata të provojnë përsëri diku tjetër. Nëse foleja është e përfunduar, mund të provoni ta zhvendosni në një vend më të sigurt afër, për sa kohë që nuk ka vezë ose të rinj në të. Sezonin e ardhshëm, mund të përpiqeni t'i mbani ata të mos ndërtojnë përsëri me disa taktika kundër shpendëve.

A është foleja një specie jo vendase? Yjet evropianë dhe harabela e shtëpisë nuk janë vendas në Shtetet e Bashkuara dhe nuk mbrohen nga Ligji për Zogjtë Shtegtarë. Foletë e tyre mund të hiqen në çdo kohë, edhe me vezë apo të vegjël.

Një fole e vjetër që nuk përdoret më mund të hiqet. Të tilla si një fole nga një vit më parë ose në vjeshtë/dimër pasi të vegjlit kanë lëvizur përpara.

Në shumë raste një fole me vezë në të, nëse zhvendoset, do të braktiset nga prindërit. Kjo nuk ndodh gjithmonë, por është padyshim një rrezik, kështu që pse rastësisht? Nëse keni nevojë të dëshpëruar të lëvizni një fole aktive dhe thjesht nuk mund të punoni rreth saj, telefononi një rehabilitues lokal të kafshëve të egra. Ata mund t'ju japin këshillat më të mira dhe kanë lejet për ta bërë këtë.

Si mund ta di nëse jam shumë afër një foleje zogjsh?

Disa zogj do t'ju japin sinjale se jeni shumë afër. Zogjtë si zogu tallës verior, zogu i zi dhe bluja do të zhyten në mënyrë agresive në kokën tuaj. Ata nuk po përpiqen të shkaktojnë lëndime, thjesht për t'ju përzënë.

Vrasësit do të bëjnë një shfaqje duke pretenduar se kanë një krah të thyer për t'ju shpërqendruar dhe për t'ju joshur
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.