Pse u zhdukën kolibri i mi? (5 arsye)

Pse u zhdukën kolibri i mi? (5 arsye)
Stephen Davis
të jetë në gjendje të marrë më shumë se një mashkull në oborr. Më vonë gjatë verës, mund të provoni të gruponi më shumë ushqyes së bashku në të njëjtin vend. Në verë, femrat dhe të miturit do të kthehen te ushqyesi dhe nëse një mashkull është ende "ngacmues", ai mund të lodhet shumë duke u përpjekur të mbrojë ushqyes të shumtë dhe të heqë dorë nga lufta.

2. Folezon

Kolibrat femra janë ato që ndërtojnë foletë. Pasi të kenë zgjedhur një mashkull për t'u çiftuar, mund t'i shihni ata duke vizituar ushqyesit tuaj shumë më rrallë. Kolibrat femra janë vetëm përgjegjës për inkubimin e vezëve dhe mbrojtjen dhe ushqyerjen e të vegjëlve. Për shkak se ata nuk mund t'i shkëmbejnë këto përgjegjësi me mashkullin, ata duhet të qëndrojnë shumë afër foleve të tyre.

Nëse foleja e tyre ndodh në oborrin tuaj, atëherë do të keni më shumë gjasa t'i shihni ato të lidhura me zinxhir në ushqyesin tuaj për një vakt të shpejtë. Por nëse foleja është mjaft larg nga ushqyesi juaj, ata mund të mos e vizitojnë fare, duke zgjedhur t'i mbajnë aktivitetet e tyre të kërkimit të ushqimit brenda një rrezeje të vogël të folesë.

Kolibri femër Calliope me dy fole (Image: Wolfgang Wanderer

Nëse po e lexoni këtë artikull, ka shumë mundësi që kjo t'ju ketë ndodhur. Ju e fikni ushqyesin tuaj të kolibrit në pranverë dhe jeni të emocionuar kur ata mbërrijnë. Ata i kalojnë javët e para të pranverës duke bërë zinxhir në të gjithë oborrin, duke biseduar larg, ndonjëherë duke luftuar me njëri-tjetrin për dominimin e ushqyesit ose duke kryer shfaqje të fluturimit të miqësisë. Pikërisht kur jeni mësuar me të gjithë aktivitetin, ato zhduken. Fillon tërheqja e kolibrit dhe ju jeni të hutuar. Ku shkuan kolibrat e mi? Pse u zhdukën kolibri i mi? Mos bera gje gabim? A u ka ndodhur diçka e keqe atyre?

Mos u shqetësoni, kjo është mjaft e zakonshme dhe diçka që shumica e vëzhguesve të kolibrit do të hasin.

5 arsyet kryesore pse kolibrat zhduken nga oborri juaj janë:

  1. Meshkujt janë territorialë dhe përzënë njëri-tjetrin
  2. Femrat i vizitojnë më pak ushqyesit gjatë folezimit
  3. Mund të jenë duke ngrënë më shumë nga lulet lokale
  4. Mund të fokusohen më shumë mbi proteinat në dietën e tyre
  5. Ushquesi juaj mund të mos jetë i pastër

Le të gërmojmë në secilën nga këto pesë arsye për të kuptuar më mirë se përse duket se kolibri zhduket papritur dhe çfarë mund të bëjmë bëni, nëse ka ndonjë gjë, për ta parandaluar atë.

1. Luftërat e Territorit

Kolibri janë shumë territorialë dhe do të përfundojnë duke pretenduar për një zonë rreth një çerek hektari. Ata zgjedhin territoret e tyre bazuar në disponueshmërinë e ushqimit dhe ujit. Tëkolibrat e parë që kthehen nga migrimi marrin për herë të parë pikat më të mira dhe ndërsa gjithnjë e më shumë kolibra kthehen nga zonat e tyre të dimrit, konkurrenca bëhet e ashpër.

Mund të vëreni disa kolibra meshkuj që vizitojnë oborrin tuaj në fillim të pranverës . Nëse ata vendosin se oborri juaj është territori që duan të pretendojnë, ata do të fillojnë të përpiqen të largojnë njëri-tjetrin. Së shpejti një mashkull do të dominojë, duke përzënë të gjithë meshkujt e tjerë që hyjnë në zonë. Kjo është një nga arsyet pse mund të shihni që numri i kolibrit fillon të bjerë.

Unë e bëra videon më poshtë në fillim të pranverës së një viti, këta dy meshkuj e ndiqnin gjithë ditën. Jo shumë kohë pasi pashë vetëm një mashkull që vinte përreth.

Ky territor bëhet vendi i tij i çiftëzimit dhe ai do të përpiqet të çiftëzohet me çdo femër që vjen në këtë zonë. Meshkujt janë shumë agresivë gjatë kësaj kohe në vendosjen e ekraneve për të provuar të tërheqin femrat, ndërsa i mbajnë larg meshkujt e tjerë. Sapo femra ta zgjedhë atë, ata do të çiftëzohen dhe ky është fundi i përgjegjësive të tij ndaj saj. Ai nuk ndihmon me folenë, apo kujdesin për të rinjtë. Shpesh, ai do të vazhdojë të çiftëzohet me një ose më shumë femra të tjera. Kështu që ai do të vazhdojë të mbrojë territorin e tij nga meshkujt e tjerë gjatë sezonit të çiftëzimit.

Çfarë mund të bëni? Provoni të vendosni shumë ushqyes. Nëse mund të merrni dy ushqyes në anët e kundërta të oborrit tuaj, veçanërisht nëse ato nuk janë brenda njëra-tjetrës, mund tëkolibrat vizitojnë ushqyesit tuaj, ose vijnë shumë rrallë.

Sa zgjat sezoni i foleve të kolibrit?

Kjo varet nga vendndodhja juaj. Në gjerësinë gjeografike veriore, kolibrat kryesorë janë kolibri me grykë rubin dhe kolibri i vrullshëm. Këta kolibra migrojnë shumë dhe shumica kanë kohë për të rritur vetëm një pjellë në vit. Femrat do të jenë të zëna me fole në fund të pranverës deri në fillim - në mes të verës.

Pra, në Kanada dhe në gjysmën veriore të Shteteve të Bashkuara, shpesh do të shihni që numri i kolibrit të rritet në ushqyesit tuaj përsëri në mes verës. Jo vetëm që femrat do të jenë të lira të bredhin përsëri, por edhe të miturit do të fluturojnë vetë dhe do të kërkojnë ushqim. Ka të ngjarë që disa anëtarë të familjes të kthehen te ushqyesi juaj.

Në shtetet jugore dhe në Meksikë ku gjenden kolibrat gjatë gjithë vitit, kolibrat mund të kenë nga 1 deri në 3 pjellë, kështu që shpeshtësia e vizitave të ushqimit mund të rritet dhe poshtë.

3. Ndryshimet në dietë

A e dini se kolibri hanë insekte? Është folur aq rrallë sa shumë njerëz besojnë se kolibri jetojnë vetëm me nektar. Ne gjithashtu e shohim rrallë të ndodhë. Mendoni se kur jeni në gjendje të vëzhgoni kolibra. Zakonisht është kur ato janë në ushqimin tuaj ose janë të dukshme duke lëvizur ngadalë nga lulja në lule në kopshtin tuaj. Ata janë aq të vegjël dhe të shpejtë sa që sapo janë disa metra larg nesh janëvështirë për t'u parë, harro të përpiqesh t'i gjesh të lidhura me zinxhir midis majave të pemëve ose në pyll.

Është e rëndësishme për kolibrët të kenë një dietë që përbëhet nga të dy karbohidratet (sheqer nga nektari i luleve, lëngjet e pemëve dhe ushqyesit) si dhe proteina nga insektet. Kolibrat fokusohen kryesisht tek insektet e vogla me trup të butë si mushkonjat, merimangat, mizat e frutave, mushkonjat dhe afidet.

Ornitologu gjerman Helmuth Wagner studioi kolibrat meksikan dhe zbuloi se:

“Ushqimi i kolibrave përcaktohet kryesisht nga habitati dhe stina. Një specie e caktuar mund të ushqehet kryesisht me nektar ose kryesisht me insekte, në varësi të periudhës së vitit.”

Pasi çelin foshnjat, kolibri nënë mbahet shumë i zënë me mbledhjen e ushqimit dhe shumë nga ai ushqim janë insektet. Foshnjat kanë nevojë për proteina për t'i ndihmuar ata të rriten shpejt në fazën ku mund të largohen nga foleja. Pra, kolibrat femra mund të shpenzojnë shumë më tepër kohë duke kërkuar insekte sesa duke u ndalur pranë ushqyesit tuaj për të rrëmbyer nektarin.

Çfarë mund të bëni? Mbajeni insektet e oborrit tuaj miqësor dhe provoni një ushqyes për miza frutash. Shikoni artikullin tonë mbi ushqyerjen e insekteve të kolibrit.

4. Duke i dhënë përparësi lulëzimit lokal

Kur kolibrat arrijnë për herë të parë në pranverën e hershme, mund të mos ketë shumë lule që po lulëzojnë ende aty ku jetoni. Kjo mund të rrisë frekuencën që kolibri i viziton ushqyesin tuaj, pasi ka më pak lule natyralenë dispozicion. Por kah fundi i pranverës, shumë bimë lokale janë në lulëzim të plotë dhe kolibrat mund të fillojnë të vizitojnë bimët e tyre të preferuara vendase më shpesh sesa ushqyesi juaj.

Shiko gjithashtu: 25 lloje të kolibrit në Amerikën e Veriut (me foto)Imazhi: birdfeederhub

U krye një studim ku studiuesit numëruan se si shpesh kolibrat vizitonin një ushqyes kundrejt luleve të vizituara, kur të dyja ishin njëlloj të disponueshme. U zbulua se kolibrat i vizitonin lulet më shpesh.

Çfarë mund të bëni? Një mënyrë për t'i mbajtur kolibrat të interesuar në oborrin tuaj në një bazë më të qëndrueshme është të mbillni lule vendase që i pëlqejnë kolibrit . Zgjidhni varietete që lulëzojnë në muaj të ndryshëm për të mbajtur kolibrat të kthehen gjatë gjithë pranverës dhe verës. Për më shumë informacion vizitoni artikullin tonë 20 bimët dhe lulet që tërheqin kolibrat.

Shiko gjithashtu: 22 lloje zogjsh që fillojnë me H (me foto)

5. Furnizuesi juaj është shumë i ndotur

Shanset janë që nëse jeni duke e lexuar këtë, ju e dini se sa shpesh duhet të pastroni ushqyesin tuaj dhe tashmë keni qenë të kujdesshëm për këtë. Por nëse jeni i ri në ushqimin e kolibrit ose thjesht nuk keni dëgjuar, mbajtja e ushqyesve të pastër dhe sigurimi që nektari të jetë i freskët është kaq i rëndësishëm!

Për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit në nektar, ai prishet mjaft shpejt. Mund të rritet lehtësisht myk, kërpudhat dhe bakteret, të cilat të gjitha janë të dëmshme për kolibrët. Hummingbirds janë mjaft të zgjuar për këtë dhe nëse ata mendojnë se nektari juaj ka shkuar keq, ata ka të ngjarë të qëndrojnë larg.

Nektari duhet të ndryshohet çdo 1-6ditë, në varësi të temperaturës mesatare ditore të jashtme. Sa më e nxehtë të jetë jashtë, aq më shpesh duhet të pastroni ushqyesin dhe ta zëvendësoni me nektar të freskët. Shih grafikun tonë më poshtë;

Mos e plotësoni atë që është tashmë atje! Ju duhet të hidhni nektarin e vjetër, të pastroni ushqyesin dhe ta mbushni me nektar të freskët. Shikoni artikullin tonë "sa shpesh duhet ta pastroj ushqyesin tim të kolibrit" për më shumë informacion rreth pastrimit dhe rimbushjes së ushqyesve të nektarit. Sigurohuni që t'i mbani gjërat të freskëta dhe të shëndetshme për t'u siguruar që kolibri nuk po i shmanget ushqyesit tuaj sepse nuk u pëlqen nektari juaj.

Me pak fjalë, kur kolibri ikën nga ushqyesi, më shpesh është vetëm një pjesë e cikli natyror sezonal. Gjëja më e mirë që mund të bëni është t'i mbani jashtë ushqyesit tuaj dhe ta mbani nektarin të freskët dhe gati, sepse pothuajse në të gjitha rastet ata do të kthehen.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.