Pendët e Bufit të Madh me brirë (ID & Fakte)

Pendët e Bufit të Madh me brirë (ID & Fakte)
Stephen Davis

Tabela e përmbajtjes

sekondare midis 18-22 cm.

Çfarë do të thotë të gjesh një pendë të madhe bufi me brirë?

Shumë njerëz e shohin takimin me një buf, qoftë edhe thjesht një pendë, si një kuptim simbolik. Bufat kanë qenë prej kohësh të lidhur me mençurinë dhe mund të sjellin një mesazh për përdorimin e inteligjencës tuaj për të zgjidhur një problem. Gërmoni më thellë dhe hetoni përpara se të hidheni në përfundime emocionale.

Sytë e tyre të mëdhenj gjithashtu duket se shohin gjithçka, duke simbolizuar të vërtetën dhe sinqeritetin. Të shohësh një pendë bufi mund të jetë një mesazh për të qëndruar besnik ndaj vetes dhe për të ndjekur rrugën tënde. Mos lejoni që të tjerët t'ju tundin me komente negative.

Lidhja e tyre me natën shpesh çon në besimin se bufët ishin portierë në sferat e tjera, veçanërisht ato që lidhen me jetën e përtejme. Në këtë mënyrë bufat mund të simbolizojnë mesazhet nga ata që kanë kaluar, si dhe të jenë tregues të aftësisë psikike dhe të mprehtë.

Image: usfwsmtnprairie

Bufat e mëdha me brirë janë bufa të bukura dhe të zakonshme në Amerikën e Veriut. Pendët e tyre ngjyrë kafe dhe me model u japin atyre kamuflim të shkëlqyeshëm për t'u përzier me pyjet që ata i quajnë shtëpi. Në këtë artikull do t'i hedhim një vështrim më të afërt puplave të bufëve me brirë, duke përfshirë mënyrën e identifikimit të tyre dhe disa nga karakteristikat e tyre unike.

Shiko gjithashtu: 4 zogj unikë që fillojnë me shkronjën X

Puplat e mëdha të bufit me brirë

Bufat e mëdha me brirë janë të mbuluara me shufra të mëdha dhe pupla me model. Kjo shirit dhe njolla i ndihmon ata të përzihen me profesionalizëm me lëvoren e pemëve. Dy pendë me gëzof "tufa veshi" ngrihen nga maja e kokës së tyre që përbëjnë "brirët" e adashit të tyre.

Bufat e mëdha me brirë mund të kenë ngjyra nga gri në kafe të ngrohtë. Ata kanë sy të verdhë dhe një ballë në formë V. Zakonisht ka një tufë të bardhë përgjatë fytit, me barkë të vogla dhe delikate përgjatë barkut të tyre me ngjyrë më të çelur. Krahët dhe shpina e tyre kanë një model më të errët dhe më të rëndë.

Si duken pendët e bufave me brirë të mëdhenj?

Këtu janë disa shembuj të pendëve të krahëve të bufëve me brirë të mëdhenj, si primare ashtu edhe dytësore.

Puplat primare të bufëve me brirë të mëdhenjpër shumicën e zogjve.Pupla dytësore të krahëve të bufëve me brirë të mëdhenjngjyrimi në varësi të rajonit

Në përgjithësi, bufat e mëdha me brirë nga pjesët perëndimore dhe jugore të vendit shpesh duken më të errët dhe më gri, ndërsa bufat nga veriu dhe lindja janë shpesh më të zymta ose kafe kanellë. Megjithatë, kjo mund të ndryshojë edhe në nivel lokal, me ngjyrosjen e pendës që përputhet më shumë me ngjyrat e pyllit ku kukuvajtëset ku jetojnë.

Puplat e bufit kundër pendëve të skifterëve

Bufat dhe skifterët janë të dy zogj të ngjashëm gjahun. Ndërsa mund të jetë e vështirë të dallosh pendët e tyre, ka disa gjëra kryesore që mund të kërkosh për t'ju ndihmuar të bëni dallimin midis të dyjave. Ndërsa specifikat mund të ndryshojnë nga specia në specie, këtu janë disa këshilla të përgjithshme.

Shikoni formën e primareve dhe skajin pasues të lëmuar kundrejt skajit

1. Puplat e bufëve janë me thekë përgjatë buzës

Siç e përmendëm më lart, bufat janë ndërtuar për heshtje dhe kjo reflektohet në ndërtimin e tyre të puplave. Nëse jeni në gjendje ta shikoni pendën nga afër, do të shihni se skaji i pasmë i pendës ka një pamje të mprehtë dhe të butë.

2. Pendët e skifterit janë më të lëmuara përgjatë skajit

Puplat e skifterit janë ndërtuar gjithashtu për të mbytur disa tinguj, mbi fokusin e tyre kryesor është shpejtësia. Në krahasim me një pendë bufi, skajet do të jenë më të lëmuara me një pamje më pak të fërkuar për to.

Krahasimi i formës së pendëve kryesore të skifterit dhe bufitnuk lejohen të mbajnë pupla të mëdha të bufit me brirë.

Pse jo? Teoria e këtij ligji është mbrojtja e shpendëve të egër. Nëse njerëzit mund të fitojnë para duke shitur pendë zogjsh, qoftë për modë, për artizanat apo për ndonjë arsye tjetër, kjo i vë zogjtë në rrezik.

Për shembull, tykat me dëborë pothuajse u gjuajtën deri në zhdukje në fund të shekullit të 19-të, për shkak të shfaqjes së tyre pendët e bardha ishin të preferuara në kapelet e grave. Duke mos lejuar askënd që të ketë pendë zogjsh për asnjë arsye, ai ndihmon në mbrojtjen e zogjve nga vrasja ose kultivimi çnjerëzor.

5 fakte rreth pendëve të bufit të mëdhenj me brirë

1. Askush nuk e di me të vërtetë pse ata kanë tufa veshësh

Nuk ka vërtet një konsensus se pse bufat e mëdha me brirë kanë ato dy pendë që ngjiten nga koka e tyre. Disa mendojnë se është për shfaqje, komunikim midis bufave ose kamuflazh. Ndërsa nuk ka shumë prova, një teori tjetër është se ato pendë i ndihmojnë ata të dëgjojnë më mirë duke bllokuar dhe dërguar më shumë zë në vrimat e veshit të tyre.

2. Puplat e fytyrës i ndihmojnë të dëgjojnë

Puplat në fytyrë, rreth syve, janë të shkurtra, të sheshta dhe krijojnë një formë disku. Ky disk në fakt mbledh valët e zërit dhe i dërgon në veshët e bufave. Kur i shihni duke lëvizur kokën përreth, ata jo vetëm që po përpiqen të shohin diçka, por po përdorin gjithashtu fytyrën e tyre si një pjatë satelitore për të dëgjuar prenë.

Tre variacione ngjyrash tëpendë e madhe e bufit me brirë.

3. Puplat e krijuara posaçërisht për bufat i ndihmojnë ata të fluturojnë në heshtje

Në vend që të shkojnë për shpejtësi ekstreme si një skifter apo skifter, bufat mbështeten shumë në elementin e befasisë kur gjuajnë. Ata mund të dëgjojnë jashtëzakonisht mirë, duke i ndihmuar ata të gjejnë prenë edhe në errësirë.

Në mënyrë që të vazhdojnë të dëgjojnë gjahun e tyre dhe të përcaktojnë vendndodhjen e saj ndërsa i afrohen fshehurazi, bufat duhet të afrohen fshehurazi. Buza e përparme e një pendë bufi është në formë krehri, ndërsa pjesa e pasme ka një skaj të fshirë. Kjo i bën ato paksa më pak aerodinamike, por shkurton pothuajse të gjithë tingullin nga turbulencat e ajrit që kalon mbi dhe përmes pendëve. Ndryshe nga zogjtë e tjerë, kur një buf përplas krahët e tij, nuk do ta dëgjoni atë tingullin "përmbysës".

4. Bufat i shkrijnë pendët e tyre

Puplat janë struktura delikate që përfundimisht degradohen nga konsumimi i përditshëm. Bufat do të shkrihen dhe do të zëvendësojnë pendët e tyre një herë në vit. Kjo zakonisht ndodh pasi bufat kanë mbaruar rritjen e të vegjëlve të tyre për një vit dhe të gjithë të vegjëlit janë larguar nga foleja.

Shiko gjithashtu: 19 zogj me pesë shkronja (me fotografi)

Ata kanë nevojë për pendët e tyre për të fluturuar dhe gjuajtur sigurisht, kështu që ata nuk mund t'i hedhin të gjitha menjëherë. Shkrirja do të bëhet për një periudhë kohore rreth tre muaj. Ata do të shkrijnë vetëm disa nga pendët e tyre kryesore dhe dytësore në të njëjtën kohë, kështu që sigurohuni që ata të kenë ende fuqi dhe kontroll të mjaftueshëm në krahët e tyre për të qenë gjahtarë efektivë.

5. Ata kanë të ndryshmenë përgjithësi, pendët kryesore të krahut në një buf do të kenë një formë ovale. Ka vetëm një pikë të vogël në majë, me një formë të përgjithshme maje të rrumbullakosur.

4. Pendët e skifterit janë më të zgjatura

Në kontratë, pendët kryesore të skifterëve shpesh do të duken më të zgjatura. Do të duken më të ngushta, sidomos drejt majës së pendës.

5. Pendët e bufëve janë me ngjyra dhe modele të guximshme

Kjo majë është goxha delikate dhe ju ndihmon më shumë nëse po përpiqeni të dalloni dy ose më shumë pendë. Por në përgjithësi, modelet do të jenë pak më të ndërlikuara, dhe ngjyrosja më e guximshme, në pendët e bufëve. Bufat mbështeten pak më shumë në përzierjen me rrethinën e tyre dhe fshehjen në pamje të qartë sesa shumica e skifterëve, kështu që pendët e tyre kanë një kamuflim pak më të mirë. Skifterët kanë ende shirita dhe vija, por për shumë njerëz ngjyrosja e tyre priret të jetë më uniforme.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.