Mbajini bletët larg ushqyesve të kolibrit - 9 këshilla

Mbajini bletët larg ushqyesve të kolibrit - 9 këshilla
Stephen Davis

Bletët e duan nektarin e kolibrit, nuk është sekret. Nëse ata fillojnë të shfaqen në tufa, mund të bëhet problem shpejt. Për fat të mirë ju keni disa opsione, por nëse doni që ato të lëvizin, atëherë duhet të dini se si t'i mbani bletët larg nga ushqyesit e kolibrit. Në këtë artikull do të shqyrtoj disa nga këto opsione në detaje, si dhe do t'u përgjigjem disa pyetjeve të tjera të zakonshme që mund të keni.

A i tërheqin bletët ushqyesit e kolibrit?

Përgjigja e shkurtër është po . Bletët tërhiqen nga nektari që ne nxjerrim për kolibrat tanë. Megjithatë, ka gjëra që mund të bëni për t'i penguar bletët nga ushqyesit, si p.sh. t'u ofroni atyre opsione më të mira.

Ne ju inkurajojmë të provoni disa nga këto këshilla dhe truke dhe të shihni se çfarë funksionon më mirë për ju. Duke thënë këtë, ka disa gjëra që nuk duhet t'i bëni patjetër pasi mund të jenë të dëmshme për kolibrët.

Kurrë nuk duhet:

 • përdorni ndonjë lloj vaji gatimi ose xhel nafte rreth ushqyesit – mund të dëmtojë pendët e tyre
 • do mos përdorni asnjë pesticid - mund t'i sëmurë hummerët tuaj ose t'i vrasë ata

Çfarë lloj bletësh tërhiqen nga ushqyesit e kolibrit?

Disa lloje bletësh dhe insektesh fluturuese mund të tërhiqen nga nektari i ëmbël që ne përgatisim për këta mikrozogj që na pëlqen t'i ushqejmë kaq shumë. Disa prej tyre janë:

 • bletët
 • grerëzat
 • xhaketa të verdha

A hanë kolibratbletët?

Kolibri do të hanë disa insekte si pjesë e dietës së tyre. Ata zakonisht hanë miza, brumbuj, mushkonja dhe mushkonja për të përmendur disa. Disa insekte të tjera me të cilat mund të ushqehen gjenden thellë brenda luleve ose mund të përdorin shikimin e tyre akut për të gjetur insekte të vogla në lëvoren e pemëve.

Bletët zakonisht nuk janë në dietën e një kolibri. Mund të ketë raste kur kjo ka ndodhur, por përgjithësisht bletët janë një insekt më i madh se sa një kolibri është rehat duke ngrënë.

Shikoni këtë artikull me fakte, mite dhe FAQ të kolibrit

Si t'i mbani bletët larg nga ushqyesit e kolibrit – 9 këshilla të thjeshta

1. Eliminoni foletë

 • Kërkoni vrima në drurin e kuvertës suaj (bletët marangozë)
 • kërkoni foletë e grerëzave dhe spërkatini ato duke përdorur grerëzat në distanca të gjata dhe spërkatje me grerëza
 • bletët e rregullta të mjaltit mund të ndërtojnë një zgjua në një pemë të zgavruar, në muret e një ndërtese të vjetër, apo edhe në tokë. Nëse zbuloni një në pronën tuaj, është më mirë t'ia lini një eksperti dhe të telefononi një bletërritës ose një ekspert të kontrollit të dëmtuesve.

2. Jepuni bletëve burime të tjera ushqimi

Shumica e bletëve do t'i lënë ushqimet e kolibrit të qetë për sa kohë që kanë një burim tjetër ushqimi më të aksesueshëm. Këtu janë disa opsione për t'u marrë parasysh:

Shiko gjithashtu: Si të shpëtojmë nga yjet në ushqime (7 këshilla të dobishme)
 • një tas me ujë sheqeri në të dhe një gur i vogël në mes që bletët të ngjiten në
 • mbillni lule që do të tërheqin bletët larg nga kolibriushqyes të tillë si jargavan, livando, luledielli, shufra ari, krokus, trëndafila dhe dragua për të përmendur disa.
vini re rojet e bletës së verdhë

3. Merrni një ushqyes kolibri rezistent ndaj bletëve

Ushqyesit e kolibrit në përgjithësi janë mjaft të lira në Amazon dhe do të gjeni shumë opsione për të zgjedhur për ushqyesit e kolibrit rezistent ndaj bletëve. Disa ushqyes do të kenë lule të vogla të verdha mbi to, ku bletët supozohet se nuk mund të kalojnë. Pse e verdha nuk jam i sigurt, sigurisht që bletët tërhiqen nga e verdha, por pse t'i tërheqësh ato fare tek ushqyesit?

Sidoqoftë, këtu janë disa opsione për ushqimin e kolibrit të provës së bletëve që mund t'i shikoni që mund t'i gjeni në Amazon tani.

 • First Nature Hummingbird Feeders – Niveli i nektarit në pjatën e poshtme është mjaft i ulët, kështu që bletët nuk mund të ushqehen prej tij. Thjesht mbajeni të pastër dhe pa pika.
 • Ushqyes i kolibrit të varur Juegoal 12 oz – Ky ushqyes është i gjithi i kuq pa ngjyra tërheqëse të verdha për bletët, edhe nëse zbresin mbi të do të zbulojnë se nuk janë në gjendje të arrijnë nektarin për shkak të dizajnit të tij.
 • Aspektet 367 Ushqyes Hummzinger Ultra Hummingbird – Shumë njerëz kanë pasur sukses me këtë ushqyes në mbajtjen larg bletëve. Është gjithashtu rezistent ndaj pikave dhe rrjedhjeve dhe mund të shkëputet lehtësisht për një pastrim të shpejtë.
 • Perky-Pet 203CPBR Ushqyes i kolibrit Pinchwaist – Një ushqyes goxha popullor i kolibrit prej qelqi në Amazon. Ajo ka roje bletësh të verdhë në lule sifoton e mësipërme.

4. Sigurohuni që ushqyesi juaj të mos pijë nektar

Sigurohuni që ushqyesi juaj të mos pijë nektar në mënyrë që të mos u bëni më shumë këtyre dëmtuesve të padëshiruar një ftesë për të ardhur në festë. Çdo ushqyes i mirë duhet të jetë rezistent ndaj pikave, megjithatë disa janë më të mirë se të tjerët. Këto nga First Nature janë ushqyes të shkëlqyeshëm, të lirë të kolibrit dhe nuk rrjedhin.

5. Lëvizni periodikisht ushqyesit

Kjo mund të jetë një taktikë e dobishme për të ngatërruar bletët. Nëse thjesht po e lëvizni disa metra, atëherë ata do ta gjejnë përsëri shpejt. Megjithatë, nëse e zhvendosni atë nga njëra anë e shtëpisë në tjetrën për disa ditë, atëherë përsëri pas disa ditësh mund t'i ngatërroni bletët.

E meta këtu është se ju mund të ngatërroni edhe kolibrat. Në fund, nëse thjesht po e lëvizni në oborrin tuaj, çdo gjë që e kërkon do të gjejë nektarin. Nëse nuk keni një oborr jashtëzakonisht të madh!

Kjo është thjesht një taktikë që mund të jetë pak konfuze për bletët. Për mendimin tim është shumë punë të lëvizësh dhe të ndërrosh vazhdimisht ushqyesit, veçanërisht nëse nuk po merr rezultate të mira. Provojeni nëse keni ezauruar opsionet e tjera dhe shikoni, nuk mund të dëmtojë.

6. Gjithmonë zgjidhni ushqyes të kuq, bletët tërhiqen nga e verdha

lulet e verdha në fakt do të tërheqin bletët

Unë mendoj për shkak të ngjyrës së luleve dhe burimeve të tjera ushqimore ku bletët gjejnë polen dhe nektar, ato janëtë tërhequr natyrshëm nga ngjyra e verdhë. Merreni në konsideratë përpara se të vendosni të blini një ushqyes kolibri që është i verdhë ose me ngjyrë të verdhë në të.

Shumica e ushqyesve të kolibrit janë të kuqe, kështu që normalisht ky nuk është problem, megjithatë shumë njerëz raportojnë se rojet e bletëve vetë në ushqyes janë të verdhë. Nuk jam i sigurt se cili është arsyetimi pas kësaj, por ju mund të dëshironi të shikoni për të lyer me ngjyrë të kuqe këtë mbrojtëse bletë duke përdorur një bojë jo toksike. Shumë njerëz kanë raportuar rezultate të suksesshme duke përdorur këtë metodë.

7. Mbajini ushqyesit tuaj në hije

Si kolibrat dhe bletët do të ushqehen nga ushqyesit tuaj kudo që të ndodhen për sa kohë që janë të aksesueshme. Megjithatë, bletët janë mësuar të kërkojnë polen dhe nektar në diell, sepse aty lulëzojnë shumica e luleve.

Është gjithashtu e rëndësishme t'i mbani ushqyesit në hije për të parandaluar që nektari të prishet shumë shpejt. Pra, megjithëse kjo nuk është një mënyrë e sigurt për të parandaluar që bletët të grumbullojnë ushqyesit tuaj të kolibrit, ju duhet t'i mbani ende ushqyesit tuaj në hije.

8. Hiqni repelentët e bletëve dhe metoda të tjera alternative

gjethe nenexhiku
 • njerëzit kanë pasur sukses duke fërkuar ekstraktin e mentes rreth portave të ushqimit
 • Repelentët bimor të bletëve: kombinim i limonit, vajit të mentes dhe citronelës ose vaji i pemës së çajit dhe benzaldehidi
 • Repelentët natyralë të bletëve: Agrumet, nenexhiku dhe eukaliptvajra.

9. Mbajeni të pastër ushqyesin tuaj të kolibrit!

Si të kuptoni nëse ushqyesi juaj duhet të pastrohet

Në përgjithësi, nëse nektari duket i ndotur ose i turbullt, duhet të hidhet dhe të rimbushet me nektar të freskët. Kërkoni gjithashtu për insekte të ngordhura/lundrues, ky është një tregues se duhet rifreskuar. Shikoni artikullin tonë se sa shpesh duhet të pastrohen ushqyesit e kolibrit.

Si ta pastroj ushqyesin tim të kolibrit?

bletët e ngordhura do të thotë kohë për të pastruar ushqyesin tuaj dhe për t'i dhënë nektar të freskët

Në një me pak fjalë, këta janë hapat që duhet të ndërmerrni për të pastruar ushqyesin tuaj përpara se ta rimbushni me nektar të freskët.

 • hidhni nektarin e vjetër
 • çmontoni ushqyesin tuaj
 • pastroni secilën pjesë duke përdorur sapun enësh, më pas një ujë dhe zbardhues ose zgjidhje uthull…mund të mësoni më shumë këtu
 • sigurohuni që të pastroni portat e furnizimit me një pastrues tubash nëse keni një të tillë
 • zhyteni dhe shpëlajeni plotësisht me ujë të nxehtë ose të ngrohtë për të hequr çdo kimikat që mund të keni përdorur
 • lejoni copat të thahen plotësisht
 • rimontoni ushqyesin tuaj dhe mbusheni me nektar të freskët

Si mund t'i pastroj mbrojtëset e bletëve në ushqyesin tim të kolibrit?

Kjo bëhet në të njëjtën mënyrë siç e përmenda më lart kur pastroj të gjithë ushqyesin. Shumica e mbrojtësve të bletëve thjesht mund të hiqen kur jeni duke çmontuar të gjithë ushqyesin. Pastrojini ato individualisht me një furçë pastrimi ose pastrues tubash për të hyrë në vrimat e vogla. Thith ato në tuajtretësirë ​​pastrimi qoftë vetëm sapun enësh ose një përzierje uji me uthull ose zbardhues.

Shpëlajini dhe lërini të thahen me pjesën tjetër të pjesëve. Rimontoni ushqyesin tuaj dhe jeni gati ta rimbushni!

Shiko gjithashtu: A hanë zogjtë nga ushqyesit gjatë natës?

Nëse ato bëhen shumë të ndotura ose dëmtohen, unë e di se disa ushqyes si Pet Perky me të cilin u lidha më lart shet roje bletësh zëvendësuese.

Përfundim

Të dish se si t'i mbajmë bletët larg Ushqyesit e kolibrit mund t'ju kursejnë shumë zhgënjim juve dhe kolibrit. Pasi bletët marrin me të vërtetë një ushqyes, mund të jetë e vështirë t'i heqësh ato dhe t'i kthesh paqen ushqyesit të kolibrit. Megjithatë, duke përdorur këto 9 këshilla, duhet të jeni në gjendje t'i bëni bletët të largohen dhe t'i bëni kolibrat të kthehen.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.