Llojet e harabela (17 shembuj)

Llojet e harabela (17 shembuj)
Stephen Davis

Harabela nuk janë zogjtë më të shquar atje, por ata janë një kategori mjaft e madhe. Ka shumë lloje harabelash dhe shumica kanë përmasa, ngjyra dhe modele të ngjashme puplash që e bëjnë të vështirë t'i dallojnë dhe i lënë vëzhguesit e zogjve të arrijnë tek udhëzuesit e tyre. Në fakt ata shpesh quhen "LBB" ose zogj të vegjël kafe. Në këtë artikull do të hedhim një vështrim në 17 nga llojet më të zakonshme të harabela në Amerikën e Veriut.

Çfarë është harabeli?

Harabela janë anëtarë të familjes së zogjve kalimtarë, të quajtur zakonisht "zogj këngëtarë" ose "zogj të ulur". Harabela janë relativisht të vogla në madhësi. Disa hanë insekte, por janë kryesisht farë-ngrënës, dhe karriget e tyre në formë koni i bëjnë ata ekspertë në heqjen e farave. Ata kanë tendencë të kenë ngjyrë kafe ose gri me vija përgjatë shpinës dhe krahëve të tyre. Shpesh mënyra më e mirë për t'i dalluar ato është nga modelet e ngjyrave në kokën dhe fytyrën e tyre.

Harabela mund të gjenden në shumë habitate të ndryshme si këneta, kullota, pyje, kullota dhe çdo gjë ndërmjet tyre. Ka mbi 40 lloje harabela që jetojnë në Amerikën e Veriut. Disa janë mjaft të bollshme, ndërsa të tjerët mund të gjenden vetëm në rajone shumë specifike. Le të shohim harabela më të zakonshme me të cilët ka shumë të ngjarë të hasni në një shëtitje, në park, në plazh ose në oborrin tuaj të shtëpisë.

Llojet e harabelave

1. Song Sparrow ( Melodia Melospiza )

Këngaharabela janë gri dhe kafe me vija të theksuara kafe të ngrohta. Ato janë shumë të zakonshme në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe Kanada. Aq të zakonshme, saqë kanë zhvilluar shumë dallime rajonale në ngjyrimin, madhësinë dhe këngën e tyre. Gjatë pranverës dhe verës, meshkujt do të ulen në degë të ekspozuara dhe do të këndojnë për të tërhequr bashkëshortët dhe për të mbrojtur territorin. Dhe ata këndojnë shumë! Meshkujt dhe femrat kërkojnë vende për fole së bashku dhe preferojnë të ndërtojnë të fshehura në barëra të larta dhe barërat e këqija. Harabelët e këngës do të vizitojnë ushqyesit e zogjve dhe nuk kanë shumë frikë të bëjnë fole pranë njerëzve.

2. Field Sparrow ( Spizella pusilla )

Imazhi: Andy Morffew / flickr / CC BY 2.0

Harabela e fushës kanë një trup gri të zhveshur me vija kafe dhe të bardhë në krah, një sqep rozë , një kapak kafe dhe njollë kafe pas syrit. Këta harabela të vegjël gjenden në gjysmën lindore të SHBA-së në kullota, livadhe dhe fusha, sa më shumë të rriten aq më mirë. Fatkeqësisht numri i tyre ka rënë në shumë zona pasi këto fusha të hapura janë kthyer në periferi, ku nuk do të folezojnë.

3. Harabelët e këputur ( Spizella passerina )

Harabeli i grimcuar kanë një gjoks dhe bark gri të thjeshtë me krahë me vija kafe dhe të zeza, një vijë syri të zezë dhe një kapak i ndritshëm i ndryshkur. Ato mund të gjenden në të gjithë Amerikën e Veriut në zona me pyje dhe pyje me bar, si dhe parqe dhe oborre periferike. Shpërthimi i harabelave është i zakonshëm te shpendëtushqyes, dhe veçanërisht kënaquni duke ngrënë fara në tokë. Ndërsa gjatë verës meshkujt do të luftojnë njëri-tjetrin për territor, gjatë vjeshtës dhe dimrit ata bashkohen së bashku në tufa.

Shiko gjithashtu: 19 zogj me sqepa të mëdhenj (fakte interesante dhe fotografi)

4. Harabeli i shtëpisë ( Passer domesticus )

Harabela e shtëpisë kanë një aftësi të mahnitshme për t'u përshtatur me mjediset urbane dhe mund të gjenden gjatë gjithë vitit në të gjithë Shtetet e Bashkuara Shtetet, Meksika dhe pjesë të Kanadasë. Në fakt, ata preferojnë folenë në strukturat e krijuara nga njeriu, duke ndërtuar strehë, tabela në qendrat tregtare dhe dritat e rrugëve. Këta harabela nuk janë vendas në Amerikën e Veriut dhe u prezantuan nga Evropa në 1851. Fatkeqësisht, ato mund të jenë një problem i vërtetë për zogjtë vendas. Ata marrin në mënyrë agresive kutitë e foleve nga zogjtë e tjerë si zogjtë blu dhe dallëndyshet, duke vrarë të rinjtë dhe të rriturit gjatë procesit. Mendohet se meshkujt me më shumë të zeza në fytyrë dhe gjoks janë më të moshuar dhe më dominues ndaj meshkujve të rinj.

5. Fox Sparrow ( Passerella iliaca )

Imazhi: Becky Matsubara / flickr / CC BY 2.0

Habela dhelpra janë emëruar pas veshjes së pasur të kuqe dhe portokalli të një dhelpre. Megjithatë vetëm disa harabela dhelpra e kanë këtë ngjyrosje. Ekzistojnë katër grupe ngjyrash të dallueshme që mund të duken krejt të ndryshme nga njëra-tjetra, e kuqe, blozë, me ngjyrë rrasa dhe me faturë të trashë. Këto ndryshime ngjyrash ndodhin në rajone të ndryshme në Amerikën e Veriut. Ata janë një harabel i zakonshëm, por i izoluar, që preferojnë të qëndrojnë në copa të dendura dhefurçë. Ata mund të vijnë te ushqyesit e oborrit të shtëpisë për të mbledhur farën që ka rënë në tokë, por ka më shumë gjasa të vizitojnë shkurre frutore.

6. Swamp Sparrow ( Melospiza georgiana )

Image: Kelly Colgan Azar / flickr / CC BY-ND 2.0

Habela kënetore mund të gjenden në dy të tretat lindore të Amerikës së Veriut. Ata kalojnë verën duke u shumuar në Kanada dhe në shtetet e largëta veriore të SHBA-së dhe më pas dimërojnë në SHBA dhe Meksikë. Këta harabela kanë një fytyrë gri, anët e zbehta, krahët me vija kafe, një kapak të ndryshkur dhe një shirit syri të zi. Harabela kënetore folezon vetëm në habitatet ligatinore dhe pëlqejnë të qëndrojnë të fshehur mes kallamishteve të larta, brushave dhe vegjetacionit. Ata në fakt kanë këmbë pak më të gjata se harabela e tjera, dhe kjo i ndihmon ata të kalojnë nëpër ujërat e kënetës kur kërkojnë ushqim.

Shiko gjithashtu: 21 fakte interesante rreth kardinalëve

7. Harabela me grykë të bardhë ( Zonotrichia albicollis )

Harabela me fyt të bardhë janë të zakonshëm në pjesën më të madhe të SHBA-së gjatë dimrit dhe më pas migrojnë në Kanada në verës për të mbarështuar. Njolla e tyre e bardhë e fytit i bën ata më të lehtë për t'u identifikuar mes harabela, së bashku me modelin e tyre të guximshëm të fytyrës me vija bardh e zi me njolla të verdha midis syve. Femrat shpesh folezojnë në ose pak mbi tokë në zona të fshehura me furçë të dendur dhe bimësi. Këta harabela do të vizitojnë ushqyesin e oborrit të shtëpisë tuaj dhe do të pëlqejnë të marrin farën nga toka. Për të inkurajuar këta harabela, mbani disa grumbuj furçash pranë ku mund të fshihen.

8. Vesper Sparrow ( Pooecetes gramineus)

Imazhi: Peter E. Hart / flickr / CC BY-SA 2.0

Harabela e Vesperit kanë një shpinë me vija dhe krahë, me vija kafe të lehta në gjoks me një bark të thjeshtë, një unazë të bardhë rreth syrit dhe pupla të bardha të bishtit të jashtëm. Ky harabel i fushave dhe kullotave mund të gjendet në gjysmën veriore të Amerikës së Veriut gjatë sezonit të riprodhimit të verës dhe në Amerikën e Veriut jugore në vjeshtë dhe dimër. Vesper, që do të thotë "kënga e mbrëmjes", përshkruan këtë zakon të harabela për të kënduar pas perëndimit të diellit kur shumica e zogjve të tjerë kanë pushuar. Atyre u pëlqen të qëndrojnë jashtë kur këndojnë dhe zgjedhin stacione të ngritura si telat, majat e shtyllave të gardhit dhe majat e shkurreve.

9. Harabela me kurorë të bardhë ( Zonotrichia leucophrys )

Imazhi: _Veit_ / flickr / CC BY-ND 2.0

Habela me kurorë të bardhë kalojnë verën në veri në Kanada dhe Alaskë, më pas migrojnë tërhiqeni në të gjithë Shtetet e Bashkuara gjatë dimrit. Në zona të caktuara të mes-perëndimit ata qëndrojnë gjatë gjithë vitit. Një nga harabela më të lehtë për t'u identifikuar, harabela me kurorë të bardhë kanë një kokë me vija të zeza dhe të bardha, ndërsa pjesa tjetër e fytyrës, gjoksit dhe barkut të tyre mbeten një ngjyrë kafe-gri. Ata pëlqejnë të kërkojnë foragjere në fusha dhe përgjatë skajeve të rrugëve dhe shtigjeve. Këta harabela do të vijnë te ushqyesit e zogjve, por ka shumë të ngjarë të qëndrojnë në tokë dhe të marrin farën e derdhur.

10. Lark Sparrow( Chondestes gerammacus )

Një harabel me përmasa më të mëdha, tipari identifikues i harabelit Lark është koka e tyre shumëngjyrëshe. Ajo ka një model unik të bardhë, të zezë, kafe dhe kafe të ngrohtë. Ata kanë një gjoks të zbehtë me një pikë të zezë qendrore, dhe maja e bishtit ka pika të bardha në skajet. Harabelët e lakut zakonisht nuk gjenden në lindje të lumit Misisipi në SHBA, as në shumicën e pjesëve të Kanadasë. Ata kalojnë sezonin e shumimit në pjesët qendrore dhe perëndimore të SHBA-së dhe më pas dimërojnë në Meksikë. Kërkoni për to në kullota, rrafshnalta dhe prera. Meshkujt "vallëzojnë" për femrat gjatë miqësisë, dhe këto vallëzime mund të zgjasin për disa minuta.

11. Harabela Amerikane Tree Sparrow ( Spizelloides arborea )

Imazhi: Fyn Kynd / flickr / CC BY 2.0

Harabeli amerikan i pemëve shumohen në tundrat e largëta veriore të Amerikës së Veriut, më pas migrojnë në një distancë mjaft të madhe poshtë për të kaluar dimrin në gjysmën veriore të SHBA-së dhe Kanadanë jugore. Tiparet identifikuese të këtij harabeli janë forma e tij pak më e rrumbullakët, kapaku i ndryshkur dhe boshti dyngjyrësh që është i errët në gjysmën e sipërme dhe të verdhë në gjysmën e poshtme. Këta harabela ushqehen me ushqim në fusha dhe janë ekspertë dhe shkundin farat nga bari i tharë. Ata do të vijnë te ushqyesit e oborrit të shtëpisë dhe do të kërkojnë foragjere përmes barërave të këqija të oborrit të shtëpisë.

12. Grasshopper Sparrow ( Ammodramus savannarum )

Imazhi: Kelly Colgan Azar / flickr / CC BY-ND 2.0

Grasshopperharabela kalojnë dimrin në jug të SHBA dhe Meksikë, më pas migrojnë në veri gjatë verës për t'u shumuar në gjysmën e mesme dhe veriore të SHBA-së lindore. Ata janë në anën e vogël dhe kanë një pamje pak më të shtrirë se harabela e tjera, me një qafë më të shkurtër. dhe kokë të sheshtë. Karakteristika të tjera unike janë një faturë e thellë që i jep gojës së tyre një pamje më të madhe kur është e hapur, një unazë e bardhë e syve dhe një njollë portokalli-verdhë përpara syrit. Kur nuk këndojnë nga një purtekë, këta harabela pëlqejnë të qëndrojnë në tokë, duke vrapuar nëpër kullota të hapura, livadhe, kullota dhe fusha duke kërkuar insekte dhe fara. Siç sugjeron emri i tyre, gjatë verës ata kënaqen duke ngrënë karkaleca. Ata madje i ushqejnë zogjtë e tyre, por fillimisht do t'i heqin këmbët.

13. Brewer's Sparrow ( Spizella breweri )

Imazhi: Charles Gates / flickr / CC BY 2.0

Sparrow Brewer's ka një gamë më të vogël se shumë të tjerë në këtë listë dhe më të specializuar. Në perëndim dhe jugperëndim ata jetojnë në habitatin e sherbelës. Ata janë përshtatur aq mirë me mjedisin e thatë saqë mund të kalojnë javë pa pirë. Ekziston edhe një nëngrup që jeton në vijën e drurit të maleve kanadeze. Pamja e këtij harabeli është aq e zbehtë, saqë janë quajtur "zogu pa shenjë fushore" dhe nuk ka ndonjë veçori lehtësisht të dallueshme. Gjatë sezonit të shumimit, meshkujt mbushin peizazhin e shkretëtirës në mëngjes herët mekëngë trilluese.

14. Sparrow me ngjyrë balte ( Spizella pallida )

Imazhi: Ryan Moehring USFWS / flickr / CC BY 2.0

Nëse imagjinoni një hartë të Amerikës së Veriut, gamën e harabela me ngjyrë balte do të ekzistonte në një grup mu në mes. Ata dimërojnë në Meksikë në shkretëtira dhe fusha, më pas migrojnë deri në mes të SHBA-së dhe kalojnë sezonin e shumimit në SHBA-në veri-qendrore dhe Kanadanë qendrore në shkurre. Harabela me ngjyrë balte në të vërtetë pëlqejnë t'i mbajnë të ndara zonat e tyre të shumimit dhe ushqimit, gjë që e bën territorin e tyre të shumimit mjaft të vogël. Të vegjlit e tyre do të largohen nga foleja shumë përpara se të jenë në gjendje të fluturojnë. Folezat vrapojnë shpejt në një kaçubë aty pranë ku do të fshihen, ndërkohë që ende ushqehen nga prindërit, për një javë të plotë përpara se të mund të fluturojnë.

15. Harabela e Linkolnit ( Melospiza lincolnii )

Imazhi: Kelly Colgan Azar / flickr / CC BY-ND 2.0

Habela e Linkolnit janë harabela me përmasa mesatare dhe vija e tyre duket më e detajuar. Ata kanë vija të holla kafe përgjatë gjoksit dhe anëve, vija gështenjësh në kokë dhe një unazë të zbehtë të syve. Harabela e Linkolnit kalojnë verën në Kanada dhe Alaskë, migrojnë nëpër SHBA dhe dimërojnë në jug të SHBA dhe Meksikë. Këta harabela preferojnë të qëndrojnë të fshehur në bimësinë e livadheve dhe kënetave. Gjatë migrimit, ata mund të përzihen me tufa harabelash të tjerë.

16. Savannah Sparrow( Passerculus sandwichensis )

Imazhi: Becky Matsubara / flickr / CC BY 2.0

Harabela Savannah mund të gjenden në të gjithë Amerikën e Veriut me bollëk. Emri i tyre vjen nga ekzemplari i parë i mbledhur, i cili erdhi nga Savannah, Georgia. Ato në fakt mund të gjenden në shumë habitate në gamën e tyre të gjerë si livadhe, kullota, fusha, këneta baticore dhe tundra. Harabela Savannah kanë një bisht të shkurtër, sqep të vogël, vija kafe në gjoks dhe anët, dhe një shirit të verdhë mbi sy. Ka shumë nënspecie në vende të veçanta gjeografike dhe disa kanë ngjyrosje të ndryshme. Këto nëngrupe janë përforcuar nga kjo tendencë harabeli për të migruar përsëri në të njëjtin vend ku çelin.

17. Harabeli i Leconte ( Ammospiza leconteii )

Imazhi: Andrew Cannizzaro / flickr / CC BY 2.0

Habela e LeConte është ndoshta më pak e zakonshme në listën tonë. I gjendur vetëm në livadhet kënetore të SHBA-së qendrore dhe Kanadasë, ky është një harabel i fshehtë që pothuajse gjithmonë qëndron i fshehur. Për shkak të rënies së habitatit të livadheve, popullsia e LeConte gjithashtu ka rënë dhe ata tani janë në një "listë vëzhgimi" për speciet e cenueshme. Nëse shfaqen, njolla e tyre gri dhe ngjyra portokalli në fytyrë dhe anët e tyre janë një identifikues i mirë.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.