Kur të pastrohen shtëpitë e shpendëve çdo vit (dhe kur jo)

Kur të pastrohen shtëpitë e shpendëve çdo vit (dhe kur jo)
Stephen Davis
vrima: 8″

lartësia : 26"

Kati : 14"x14"

Shiko gjithashtu: Simbolizmi i Zogut tallës (Kuptimi dhe interpretimet)

Bufi i zhurmshëm

foto nga: Shravans143/8″

Lartësia : 7″

Kati : 4″x4″

Chickadees – Me kapak të zi, Karolina, mali, me gështenjë

Imazhi: anne773

Shtëpitë e zogjve mund të jenë argëtuese. Ju gjeni vendin e përsosur për t'i vendosur ata dhe fqinjët tuaj me krahë ndërtojnë foletë e tyre brenda dhe rrisin familjet e tyre. Ti i shikon gjatë gjithë sezonit dhe krenohesh që kontribuon në një pjesë të vogël të botës së kafshëve të egra. Pastaj ata ju lënë me një kuti të vjetër, të ndyrë, ngjitëse kur të kenë mbaruar. Kjo ju lë të pyesni nëse duhet të bëni diçka për këtë rrëmujë apo nëse zogjtë do të kujdesen për të. A është vërtet e nevojshme? Dhe nëse po, si mund ta di se kur t'i pastroj shtëpitë e shpendëve?

Ky artikull do t'ju mësojë hyrjen dhe daljen e shtëpive të shpendëve—kur dhe nëse keni nevojë t'i pastroni ato, kur do t'i zënë zogjtë dhe çfarë speciesh do t'i zënë ato. Ky artikull do të jetë veçanërisht i dobishëm për ju nëse keni shtëpi zogjsh dhe dëshironi të siguroheni që ato janë në formë të mirë për t'i mbajtur miqtë tuaj të kthehen, ose nëse jeni një pronar aspirues zogjsh dhe dëshironi të tërheqni specie të caktuara dhe të siguroheni që kutitë tuaja janë sipas standardeve të tyre!

Kur të pastroni shtëpitë e shpendëve

Ka disa herë në vit që do të dëshironi të pastroni thellë kutitë e shpendëve: menjëherë pas sezonit të shumimit dhe menjëherë para sezonit të shumimit. Në përgjithësi, kjo do të thotë në shtator dhe në fillim të marsit. Kjo përfshin heqjen e të gjithë materialit folezues dhe njomjen dhe pastrimin e shtëpisë me një zgjidhje zbardhuese të një pjese zbardhues dhe nëntë pjesë uji.

Ne tërhoqëm një palë Bluebirds me këtë shtëpi Bluebird kedri brenda 2 ditëve!

Kutitë e foleve mund të pastrohen gjithashtu gjatë gjithë sezonit të riprodhimit nëse i kushtoni vëmendje familjes brenda. Nëse kutia juaj pret një familje, ju mund të pastroni pjesën e brendshme pasi foshnjat të kenë fluturuar. Thjesht hiqni folenë e vjetër, pastroni kutinë dhe hidhni folenë e ndyrë. Nëse foleja duket e pastër dhe e papërdorur, mund ta vendosni përsëri në kuti. Mund të kursejë kohën e familjes së ardhshme duke mos pasur nevojë të ndërtoni një fole të re. Megjithatë, nëse familja tjetër nuk mendon se është mjaft e mirë, ata mund ta pastrojnë vetë dhe të fillojnë nga e para.

Këto metoda mund të përdoren pa marrë parasysh se çfarë specie strehojnë kutitë tuaja.

A duhet të pastroni shtëpitë e shpendëve çdo vit?

Shtëpitë e zogjve duhet të pastrohen absolutisht thellë në fillim dhe në fund të sezonit të shumimit. Kjo ndihmon në kontrollin e ektoparazitëve, veçanërisht nëse brejtësit e marrin kutinë gjatë muajve të dimrit. Ndihmon gjithashtu me pluhurin, zbokthin dhe puplat e vjetra.

Pastrimi midis pjellave është gjithashtu i dobishëm në kontrollin e ektoparazitëve. Zogjtë zakonisht do të folezojnë në një vend për pjelljen e parë dhe më pas do të ndërtojnë një fole të re diku tjetër për tjetrin. Nëse një kuti lihet e pastruar, familja tjetër mund të vuajë nga infektimi ose të zgjedhë të mos fole fare në kuti.

imazhi: Pixabay.com

Disa specie, të tilla si trumcat, bëjnë një punë të mirë për t'i mbajtur shtëpitë e tyre të pastra dhe për të hequr parazitët, por të tjerët nuk janë në krye të orarit të pastrimit (ahem,Po ju shikoj, zogj blu.) Pra, për të mbajtur në minimum ektoparazitët, zbokthin dhe pluhurin, pastrimi i kutive midis pjellave ka përfitimet e veta.

Megjithatë, nëse nuk ndiheni rehat të heqësh qafe foletë sepse nuk je i sigurt nëse familja po e përdor akoma dhe nuk dëshiron të rrezikojë të flakë jashtë shtratin e tyre, kjo është në rregull. Nuk është vërtet fundi i botës nëse foletë lihen brenda gjatë gjithë sezonit, vetëm për sa kohë që gjithçka pastrohet në fund.

A pastrojnë zogjtë shtëpitë e zogjve?

Me pak fjalë, disa e bëjnë dhe disa jo.

Trembat janë të njohur për pastrimin e përpiktë të kutive të tyre të shpendëve ose rinovimin me kujdes të një foleje të vjetër. Chickedes hedhin me entuziazëm materialin e vjetër të foleve kur ata kanë zgjedhur kutinë e tyre. Megjithatë, zogjtë e kaltër do të ndërtojnë një fole të re mbi një të vjetër dhe vazhdimisht do të grumbullojnë fole të tjera sipër tyre.

Kur bëjnë folenë zogjtë në shtëpitë e zogjve?

Në varësi të këtyre specieve, shtëpitë tuaja të zogjve mund të jenë përdoret gjatë gjithë vitit!

Koha më e zakonshme për folezim është gjatë sezonit të shumimit, afërsisht mars-gusht, por nuk është e pazakontë që speciet gjatë gjithë vitit të zënë kuti gjatë muajve të dimrit.

Disa lloje, si bufat mund të fillojnë të folezojnë që në dhjetor për t'u përgatitur për shumim. Disa lloje të tjera, si qiqrat dhe qukapikët mund të kalojnë kohën e dimrit në shtëpitë e shpendëve për t'u ngrohur.

Kjo është vetëm një arsye tjetër për t'u siguruar që tështëpitë tuaja pastrohen shpejt pas përfundimit të sezonit të riprodhimit, kështu që qiramarrësit tuaj të dimrit kanë një vend të bukur dhe të pastër për të qëndruar!

imazh: Pixabay.com

Në cilën orë të ditës zogjtë ndërtojnë foletë?

Zogjtë e kalojnë ditën duke ndërtuar foletë e tyre dhe pushojnë natën. Edhe banorët e zgavrës së natës, si bufat, nuk do të ndërtojnë fole gjatë natës pasi nuk i ndërtojnë foletë e tyre. (Nëse po shpresoni të strehoni qukapikët ose bufat, hidhni disa patate të skuqura druri në kutinë e folesë për ta, në mënyrë që të kenë diçka të vogël për t'u rehatuar.)

Mund të jetë vërtet argëtuese të shikosh zogj blu ose dallëndyshe që vrapojnë brenda dhe jashtë shtëpive të tyre me fatura të mbushura me materiale foleje. Thjesht mos u tundoni t'i shqetësoni ndërsa po ndërtojnë!

Sa kohë u duhet zogjve për të gjetur një shtëpi zogjsh?

Jo të gjithë zogjtë përdorin shtëpi zogjsh. Llojet që folezojnë në kutitë tuaja njihen si banorë të zgavrës dhe meqenëse zgavrat natyrore nuk janë gjithmonë me bollëk, këta zogj kërkojnë kuti foleje për ta kompensuar atë.

Për shkak të mungesës së zgavrave natyrore, kutitë e shpendëve do të gjendet dhe pretendohet shumë shpejt. Sidomos nëse kushtet janë të përshtatshme:

 • Vrimat e hyrjes dhe dyshemeja kanë madhësinë e duhur.
 • Është lartësia e duhur nga toka.
 • Nuk është e rrethuar nga një mijë kuti të tjera.

Nëse keni kuti zogjsh që duket se nuk po marrin vizitorë, kontrolloni këto parametra dhe rregullojini nësee nevojshme.

imazhi: Pixabay.com

Sa kohë i duhet një zog për të ndërtuar një fole?

Ndërtimi i folesë mund të shkojë shpejt ose ngadalë, në varësi të një sërë faktorësh. Këto mund të përfshijnë disponueshmërinë e ushqimit, konkurrencën, bashkëpunimin dhe kompleksitetin e folesë. Këta faktorë mund të bëjnë që ndërtimi i foleve të zgjasë nga 2 ditë deri në 2 javë.

Nëse ka më pak ushqim në dispozicion, zogjtë do të ndalojnë ndërtimin e foleve për të gjetur ushqim. Dallëndyshet e pemëve do të braktisin foletë për ditë të tëra dhe do të udhëtojnë deri në 20 milje për të gjetur ushqim! Një faktor tjetër - konkurrenca - mund të ndikojë në kohën që duhet për të përfunduar foletë. Nëse një zog është i zënë duke u mbrojtur nga konkurrentët, ata po i kushtojnë më pak kohë ndërtimit të foleve.

Në anën tjetër të medaljes, nëse meshkujt dhe femrat marrin pjesë në ndërtimin e foleve, mund të bëhet shumë më shpejt— si 1-2 ditë për harabela e shtëpisë. Kjo është e shpejtë!

Kompleksiteti i folesë ndikon gjithashtu në shpejtësinë e ndërtimit të tyre. Natyrisht, foletë më komplekse kërkojnë pak më shumë kohë për t'u ndërtuar dhe ato të thjeshtat, jo aq shumë.

Cilët zogj përdorin shtëpitë e zogjve?

Zogjtë blu – Lindore, Perëndimore, Malore

Vrima e hyrjes : 1 1/2"

Lartësia : 7"

Kati : 4″x4″

Tërhoqëm një palë Bluebirds me këtë shtëpi prej kedri Bluebird brenda 2 ditësh!

Wrens – Carolina, House, Bewick's

Shtëpia me një vakt merimange (Imazhi: birdfeederhub.com)

Vrima e hyrjes : 1kutitë. Kjo është e dobishme për zogjtë që nuk ndërtojnë fole si bufat dhe qukapikët.

 • Pastrojini kutitë tuaja.
 • Lulni speciet pushtuese nëse ju vjedhin kutitë. Këtu përfshihen yjet dhe harabela e shtëpisë.
 • Kontrollo qiramarrësit. Nëse ndërtoni kutitë tuaja dhe lejoni që paneli i pasmë ose pjesa e sipërme të hapet për të ekspozuar një panel të pastër, mund të vëzhgoni me siguri prerjet me pupla brenda. Ju mund të mësoni diçka interesante!
 • imazhi: Pixabay.com

  Mos:

  • Burni gjatë gjithë kohës. Kufizoni kohën tuaj të vëzhgimit që të mos i shqetësoni shumë.
  • Tresoni ata duke prekur ose duke përdorur fotografimin me blic. Askujt nuk i pëlqen kjo.
  • Varni një mijë kuti pranë njëra-tjetrës. Të gjithëve u pëlqen të kenë hapësirën e tyre.
  • Hiqni dorë. Nëse ju duket se nuk mund të merrni zogj në kutitë tuaja, vlerësoni atë që keni dhe shikoni nëse ka ndonjë gjë që i shtyn ata. A është vrima shumë e madhe? A ka vrima kullimi dhe ventilimi? A e keni vënë atë mjaft herët në sezon? Sa lart është nga toka? A janë zogjtë edhe në zonën tuaj? Përpiquni të tërhiqni zogjtë me një ose dy ushqyes dhe më pas shikoni nëse ata do të vizitojnë kutitë.

  Përfundoni

  Tani që i dini hyrjet dhe daljet e shtëpive të zogjve, mund të strehoni të sigurt dhe të lumtur fqinjët tuaj me pendë!

  Shiko gjithashtu: Si t'i mbani macet larg nga ushqyesit e shpendëve  Stephen Davis
  Stephen Davis
  Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.