Kur largohen zogjtë e vegjël nga foleja? (9 shembuj)

Kur largohen zogjtë e vegjël nga foleja? (9 shembuj)
Stephen Davis
Stacy vitallo nga Pixabay

Kardinali i Veriut është një zog këngëtar me bisht të gjatë dhe faturë të trashë. Meshkujt e specieve kanë pupla të kuqe të shkëlqyera me prerje të zezë rreth faturës së tyre, ndërsa femrat kanë pendë kafe të lehta me një nuancë të kuqërremtë.

Femra Kardinal Verior bën pjesën më të madhe të ndërtimit të foleve, megjithëse mashkulli ndonjëherë do sillni material folezues. Mund të duhen deri në 9 ditë për të ndërtuar folenë, të cilën ata zakonisht e përdorin vetëm një herë. Ata zakonisht vendosin nga 2 deri në 5 vezë dhe do t'i inkubojnë këto vezë deri në 13 ditë. Pasi çelin, foshnjat qëndrojnë në fole deri në moshën 7 deri në 13 ditë.

3. Lindore Bluebird

Mashkull i rritur Eastern Bluebird ka pendë blu të ndezur, dhe një gjoks dhe fyt me ngjyrë të ndryshkur. Femra ka pendë gri me një bisht dhe krahë me nuancë blu, dhe një gjoks portokalli kafe.

Zogu i kaltër Lindor zakonisht folezon në vrimat e vjetra të qukapikut, ku femra e species merr të gjitha përgjegjësitë e ndërtimit të foleve. Femra do të lërë nga 2 deri në 7 ditë për fole dhe do t'i inkubojë vezët për 11 deri në 19 ditë. Pasi të çelin, foshnjat do të qëndrojnë në fole për 16 deri në 21 ditë përpara se të nisen.

Një fakt argëtues për Lindoret Bluebirds është se ata zakonisht nuk i vizitojnë ushqyesit e oborrit të shtëpisë aq rregullisht sa zogjtë e tjerë, përveç nëse ushqyesit janë mbushur me krimba miell.

4. American Robin

baby robins

Kur largohen zogjtë e vegjël nga foleja varet nga lloji i zogut. Për shumicën e zogjve, megjithatë, të rinjtë zakonisht largohen nga foleja diku midis 12 dhe 21 ditësh . Gjatë kohës në fole, prindërit e tyre kujdesen për ta, duke u sjellë ushqim dhe duke i mbrojtur nga grabitqarët. Edhe pasi të largohen nga foleja, shumica e llojeve të zogjve do të vazhdojnë të kujdesen për të vegjlit e tyre edhe për disa ditë të tjera.

Kur 9 lloje të zogjve të vegjël largohen nga foleja

Në këtë artikull, do të gjeni informacion të detajuar rreth 9 llojeve të zakonshme të shpendëve dhe afatit kohor kur foshnjat e tyre largohen nga fole. Ky informacion do t'ju japë një kuptim më të mirë të zogjve dhe karakteristikat e tyre të foleve.

1. Blu Jay

Blue Jays janë zogj këngëtarë të mëdhenj që kanë pendë blu të ndezur, të bardhë dhe të zezë. Ata janë gjithashtu të njohur për të qenë zogj të zhurmshëm me thirrje me zë të lartë. Si mashkulli ashtu edhe femra do të ulen në vezë, të cilave u duhen rreth 16 deri në 18 ditë për t'u inkubuar. Foshnjat Blue Jays largohen nga foleja midis 17 dhe 21 ditësh pasi kanë dalë nga veza e tyre.

Blue Jays dihet se vjedhin dhe hanë foletë dhe vezët e zogjve të tjerë. Ndërsa shumica e dietës së tyre përbëhet nga arrat dhe insektet, gjatë një studimi të Blue Jays dhe zakoneve të tyre të të ushqyerit, u zbulua se 1 për qind e Blue Jays kishin vezë ose zogj në stomakun e tyre.

2. Kardinali i Veriut

foshnjat kardinale

Sorrat janë zogj të mëdhenj, inteligjentë me të gjitha pendët e zeza. Si gjeli mashkull ashtu edhe femra do të ndërtojnë folenë, e cila përbëhet nga degëza, barërat e këqija, hala pishe dhe qime kafshësh. Femra do të lëshojë nga 3 deri në 9 vezë dhe do t'i inkubojë vezët deri në 18 ditë. Sapo të çelin, sorrat e vegjël do të qëndrojnë në fole për 30 deri në 40 ditë.

Një fakt interesant për sorrat është se zogjtë e rinj nuk shumohen deri në moshën 2 vjeç, të paktën. Në fakt, shumica nuk do të shumohen derisa të arrijnë të paktën 4 vjeç. Është e zakonshme që sorrat e vegjël të ndihmojnë prindërit e tyre të rrisin sorrat e vogla për disa vjet.

Shiko gjithashtu: 12 fakte rreth Scarlet Tanagers (me fotografi)

7. Harabeli i shtëpisë

foleja e harabelitspeciet zakonisht zgjedhin vendin e folezimit, por si mashkulli ashtu edhe femra do të gërmojnë zgavrën. Pasi të jetë gati, femra do të ndërtojë folenë dhe më pas do të lëshojë 1 deri në 13 vezë.

Qëllgu me kapak të zi ka vetëm një pjellë në vit. Vezët inkubohen deri në 13 ditë, dhe foshnjat do të qëndrojnë në fole për 12 deri në 16 ditë pas çeljes. Në fillim, femra zakonisht qëndron me foshnjat ndërsa qiqra mashkull sjell ushqim. Megjithatë, ndërsa foshnjat rriten, si mashkulli ashtu edhe femra do të largohen për të kërkuar ushqim.

9. Killdeer

vezët e dreritImazhi nga Joel Tretheway nga Pixabay

Amerikani Robin është një pamje e zakonshme në të gjithë Shtetet e Bashkuara, e parë shpesh duke kërcyer nëpër oborre duke rrëmbyer insektet gjatë rrugës. Robinët amerikanë lëshojnë nga 3 deri në 7 vezë për fole dhe vezët janë të ngjyrosura në atë blu emblematike të njohur si "blu e vezës robin". Femra i inkubon vezët për 12 deri në 14 ditë, por si mashkulli ashtu edhe femra do t'i ushqejnë foshnjat pas çeljes.

Shiko gjithashtu: 10 kolibra në Kolorado (të zakonshme dhe të rralla)

Fëmijët do të largohen nga foleja midis 14 dhe 16 ditësh pas çeljes. Mashkulli amerikan Robin kujdeset për zogjtë e vegjël pasi ata të kenë lënë folenë, ndërsa femra është e zënë duke u përpjekur për herë të dytë.

5. American Goldfinch

fole bosh Goldfinch Megjithëse për shumicën e zogjve është midis 12 dhe 21 ditësh. Disa zogj do të largohen nga foleja e tyre brenda 24 orëve pas çeljes, ndërsa të tjerët qëndrojnë për disa javë. Kjo thjesht ju tregon se çdo lloj zogu ka karakteristikat e veta specifike që e bëjnë atë unik.Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.