Ku shkojnë kolibrat gjatë natës?

Ku shkojnë kolibrat gjatë natës?
Stephen Davis

Kolibri janë zogj të bukur, emocionues për t'u parë, dhe pamja e trupave të tyre të vegjël e të shndritshëm, krahëve që rrahin me shpejtësi dhe sqepave elegantë është e zakonshme rreth shtretërve të luleve dhe ushqyesve. Në fakt, ndoshta është e vështirë për ju të përfytyroni një kolibr në qetësi, dhe mund të mos keni parë kurrë një që nuk rri pezull dhe fluturonte përreth. Pra, kjo shtron pyetjen, ku shkojnë kolibrat gjatë natës?

Ku shkojnë kolibrat gjatë natës?

Kolibrat gjejnë pika të ngrohta e të mbrojtura në pemë për të kaluar natën. Zakonisht kjo do të thotë diku thellë në gjethe dhe degë, në mënyrë që ato të jenë sa më të mbrojtura nga moti.

Kolibri harxhojnë shumë energji gjatë ditës. Ata janë vazhdimisht në fluturim, madje duke qëndruar pezull gjatë kohës që hanë, kështu që ata patjetër kanë nevojë për një gjumë të mirë dhe të qetë të natës. Sfida është se ata janë kaq të vegjël, madje edhe moti pak i freskët mund të ulë temperaturën e trupit aq sa t'i vrasë. Kur kolibrat përgatiten për natën, ata kërkojnë pika të mbrojtura në degët e pemëve dhe më pas kalojnë në një gjendje torporate.

Shiko gjithashtu: 15 fakte rreth harabela të shtëpisë

Ky nuk është vetëm gjumë - në fakt është një formë letargji. Metabolizmi i tyre ngadalësohet dhe temperatura e trupit të tyre bie, gjë që ndihmon në ruajtjen e energjisë, si dhe u mundëson atyre t'i mbijetojnë temperaturave më të ftohta. Për t'ju dhënë një ide se sa ngadalësohet metabolizmi i tyre, zemra e një kolibri rreh 1200 herë në minutë kurata janë zgjuar. Në torpor, ajo rreh vetëm 50 herë në minutë.

Ata ngjiten pas degës së tyre (ose ulen në folenë e tyre), tërheqin qafën dhe lëshojnë pendët e tyre. Ata madje mund të varen me kokë poshtë nga dega, si një shkop. Mund t'u duhet deri në një orë për t'u zgjuar plotësisht nga kjo gjendje.

A fluturojnë kolibri gjatë natës?

Ndonjëherë, po. Në mot të ngrohtë, disa kolibra mund të ushqehen për një kohë pasi të perëndojë dielli, veçanërisht nëse ka ndriçim artificial në zonë. Megjithatë, kjo nuk është sjellje tipike, dhe më shpesh se jo, kolibri do të fillojë të vendoset për natën rreth tridhjetë minuta para perëndimit të diellit.

Një përjashtim i madh nga ky rregull është sezoni i migrimit. Kur kolibrat po migrojnë, mund të jetë e zakonshme që ata të fluturojnë natën. Disa specie që migrojnë mbi Gjirin e Meksikës nuk kanë zgjidhje tjetër - është një fluturim 500 milje mbi oqeanin e hapur pa vend për të pushuar dhe ata shpesh largohen në muzg. Është një fluturim 20-orësh për ta, kështu që një pjesë e mirë e kësaj bëhet në errësirë.

A e lënë kolibrin folenë e tyre gjatë natës?

Jo, sapo kolibri femër të vendosë vezët e saj, ajo i inkubon ato gjatë gjithë natës dhe më pas gjatë pjesës më të madhe të ditës. Mos harroni, kolibrat e rritur janë shumë të ndjeshëm ndaj të ftohtit për shkak të madhësisë së tyre të vogël; kjo është dyfish e vërtetë për vezët dhe zogjtë. Në fakt, edhe gjatë ditës, nëna do të largohet vetëm për një ushqyerje të shkurtërUdhëtime.

Nëse shihni një fole të zbrazët të kolibrit, ka të ngjarë që zogjtë të jenë pjekur tashmë mjaftueshëm për të lënë folenë. Në fakt, ata zakonisht largohen nga foleja vetëm tre javë pas çeljes.

A ushqehen kolibrat gjatë natës?

Jo zakonisht, por ka raste kur ndodh. Në zonat me mot të ngrohtë dhe me rreshtim artificial, disa zogj mund të ushqehen pas perëndimit të diellit. Edhe në këto kushte, kjo është mjaft e rrallë. Kolibrat nuk janë natyrë nate, kështu që ushqimet e natës janë të pazakonta.

Shumë njerëz supozojnë se meqenëse kolibrat kanë metabolizëm kaq të lartë, ata duhet të ushqehen natën vetëm për të plotësuar nevojat e tyre për energji. Sidoqoftë, mbani mend se kolibri kalon në një gjendje torporate çdo natë. Kjo gjendje redukton nevojat e tyre për energji deri në 60%, gjë që i lejon ata të pushojnë gjatë gjithë natës pa rrezikuar që nivelet e tyre të energjisë të ulen shumë.

A mund të shohin kolibri gjatë natës?

Kolibri nuk ka vizion shumë të mirë natën, pasi ata rrallë janë aktivë në errësirë. Thjesht nuk ka shumë arsye që ata të kenë shikim të mirë në errësirë. Kur ata janë aktivë pas perëndimit të diellit, është ose rreth ndriçimit artificial, ose gjatë migrimit mbi oqeanin e hapur dhe ata nuk kanë nevojë për shikim të mirë të natës në asnjërën nga këto situata.

Ju mund të pëlqeni:
  • Fakte, mite, FAQ të kolibrit
  • Ku jetojnë kolibrat?
  • Sa kohë jetojnë kolibrat?

Ku të bënikolibrat flenë?

Kolibri flenë në pemë. Ata pëlqejnë të gjejnë vende të mbrojtura në degët e pemëve që nuk janë të ekspozuara ndaj erërave të ftohta. Kolibrat femra flenë në foletë e tyre gjatë sezonit të folezimit. Ata i ndërtojnë këto fole në skajet e degëve horizontale të pemëve.

Kolibrit nuk u pëlqen të flenë në hapësira të ngushta dhe të mbyllura, kështu që ata nuk tërhiqen nga shtëpitë e zogjve dhe rrallë do t'i gjeni duke folezuar pranë shtëpisë tuaj. Ata preferojnë shumë të ngrihen dhe të bëjnë fole në pemë, dhe veçanërisht në vende që nuk janë lehtësisht të dukshme.

Në çfarë lloj pemësh flenë kolibrat?

Kolibanët preferojnë pemë gjetherënëse si lisi, thupër ose plepi mbi pemët me gjelbërim të përhershëm si pisha. Këto pemë shpesh kanë shumë ose degë dhe shumë gjethe, duke krijuar hapësira të shumta të strehuara për kolibrët që të flenë të sigurt.

Ata priren të ndërtojnë foletë e tyre në të njëjtat vende dhe shpesh pëlqejnë të gjejnë pika ku degët pirun. Foletë e kolibrit janë pothuajse të pamundura për t'u dalluar, sepse ato janë të vogla, të kamufluara mirë dhe të fshehura thellë brenda pemëve.

A flenë kolibrat së bashku?

Kolibrat janë krijesa të vetmuara dhe ata priren të flenë vetëm. Ata nuk kanë nevojë të ndajnë nxehtësinë e trupit për t'u ngrohur, pasi aftësia e tyre për të kaluar në një gjendje torporate i mban ata të sigurt në mot të ftohtë. Sigurisht, kolibrat femra do të flenë me zogjtë e tyre gjatë rritjes së tyre.

Kjotha, është e zakonshme që disa kolibra flenë në të njëjtën pemë ose shkurre, dhe ndonjëherë edhe në të njëjtën degë. Sidoqoftë, ato zakonisht do të vendosen në këto vende, në vend që të grumbullohen së bashku siç bëjnë disa lloje të tjera zogjsh. Edhe kur migrojnë, ata nuk formojnë tufa si zogjtë e tjerë.

A flenë kolibri me kokë poshtë?

Po, kolibrat ndonjëherë flenë me kokë poshtë. Shumë njerëz supozojnë se këta zogj janë të ngordhur ose të sëmurë, veçanërisht sepse, në gjendjen e tyre të përgjumjes, u duhet pak kohë që të zgjohen dhe t'i përgjigjen stimujve të jashtëm, kështu që ata mund të duken të vdekur ose të sëmurë kur përpiqeni t'i zgjoni.

Shiko gjithashtu: 13 fakte rreth Rainbow Lorikeets (me fotografi)

Nuk është plotësisht e qartë pse ndodh kjo, por disa mendojnë se kjo është thjesht sepse në gjendjen e tyre të përgjumur ndonjëherë kanë probleme të qëndrojnë të ekuilibruar në krye të degës. Vetëm mbani mend, një kolibri me kokë poshtë nuk është në rrezik dhe është më mirë të lihet së bashku.

Përfundim

Kolibri janë krijesa të vogla magjepsëse me zakone të jashtëzakonshme të ushqyerit dhe gjumit. Rrallëherë arrijmë t'i vëzhgojmë natën, dhe kështu jetët e tyre të natës janë diçka për të cilën zogjtë janë vazhdimisht të interesuar. Sigurisht, si shumë kafshë, zakonet e tyre të natës janë goxha këmbësore. Ata thjesht gjejnë një vend të rehatshëm dhe shkojnë të flenë.

Edhe nëse kolibrat kanë zakone mjaft të mërzitshme të gjumit, shpresojmë që ky artikull të ndriçojë sadopak pyetjen, "ku shkojnë kolibratnatën?”.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.