Kardinalët Mashkull kundër femrave (5 dallime)

Kardinalët Mashkull kundër femrave (5 dallime)
Stephen Davis
gëmusha, e cila ndihmon gjatë folezimit. Ndonjëherë, gjithçka që mund të dëgjohet për Kardinalin femër është cicërima e saj.

Mund të shihni femra që sulmojnë dritaret gjatë pikut të sezonit të riprodhimit si meshkujt, megjithatë meshkujt kanë shumë më tepër gjasa ta bëjnë këtë.

Kënga

Kardinalet janë një nga speciet e vetme të shpendëve këngëtarë të Amerikës së Veriut ku femra këndon! Kënga e kardinalit femër shpesh e tregon bashkëshortin e saj në vendndodhjen e saj, në mënyrë që ai të mund të sjellë ushqim për të ushqyer zogjtë. Femrat mund të mos këndojnë aq agresivisht, por këngët e tyre mund të jenë edhe më të ndërlikuara dhe më të gjata se ato të meshkujve.

Shiko gjithashtu: 15 fakte rreth harabela të shtëpisë

Dieta

Si kardinalët meshkuj dhe femra në përgjithësi hanë të njëjtën gjë: një përzierje gjithëngrënëse farash, insektesh dhe manaferash.

Kardinali mashkull që ushqen femrën ndërsa ajo ulet në foledijeni se ai është atje - dhe për të vënë në dijeni femrat për disponueshmërinë e tij - kardinali mashkull cicëron me zë të lartë.

3. Kreshtat e femrave janë më të vogla se të meshkujve

Kardinalët janë seksualisht dimorfikë, që do të thotë se meshkujt dhe femrat duken ndryshe, edhe pse janë të njëjtat specie. Femrat kanë një siluetë të ngjashme me meshkujt; por kreshta e tyre është më e vogël, pendët e tyre janë më të zbehta dhe mund të jenë pak më të vogla në madhësi.

Kardinalët e veriut meshkuj mund të shkojnë mirë dhe të kalojnë kohë së bashku jashtë sezonit të riprodhimit.

4. Kardinalët meshkuj janë më territorialë se femrat

Ndërsa meshkujt dhe femrat dihet se mbrojnë territorin dhe foletë e tyre nga konkurrentët dhe grabitqarët, meshkujt janë deri tani më territorialët. Në pranverë, meshkujt shpërndajnë një territor dhe këndojnë për të paralajmëruar meshkujt e tjerë se është një zonë e ndaluar fluturimi.

Shiko gjithashtu: 14 Fakte interesante të Skifterit Peregrine (me foto)

Femrat gjithashtu mbështeten te meshkujt për t'i mbrojtur kur janë duke inkubuar një fole.

5. Femrat janë të vetmet që ndërtojnë fole.

Meshkujt ndjekin bashkëshorten e tyre kur ajo zgjedh një vend foleje në territorin e tij. Detyrën e ndërtimit të folesë ia lë asaj, pasi ajo është ajo që inkubon vezët. Megjithatë, ai sjell shkopinj bashkëshortor, të cilat ajo i përfshin në dizajnin madhështor. Ai madje mund të ndalet vetëm për të vëzhguar ndërsa ajo është duke ndërtuar.

Kardinalët meshkuj

Imazhi: Kardinali Mashkull Verior

Kardinalët e Veriut janë disa nga zogjtë këngëtarë më të mrekullueshëm në të gjithë Amerikën e Veriut. Këta zogj të gëzuar me madhësi mesatare kanë shumë tipare unike, njëra prej të cilave është ngjyrosja e tyre e ndritshme që ndryshon sipas gjinisë. Në këtë artikull ne do të shikojmë kardinalët meshkuj kundër femrave dhe do të zbulojmë se çfarë ndryshimesh të tjera mund të kenë nga njëri-tjetri.

5 Dallimet midis Kardinalëve Mashkull dhe Femra

Nga sjellja te kënga, meshkujt dhe Kardinalet femra kanë shumë tipare të ndryshme që i bëjnë ato unike.

Ky artikull diskuton sjelljet dhe paraqitjet e përgjithshme të kardinalit mashkull dhe femër. Ne identifikojmë gjithashtu pesë fakte argëtuese për dallimet midis gjinive.

Së pari, le të shohim se cilat janë karakteristikat kryesore të secilit seks dhe si ndikon kjo në mënyrën se si veprojnë.

1. Meshkujt janë të kuq të ndezur

Vetëm meshkujt janë të kuq të ndezur. Nga koka deri te maja e bishtit, këta zogj këngëtarë kanë pendë të kuqe flakë. Përjashtimi i vetëm është një njollë dhe maskë e zezë e errët e mjekrës rreth sqepit dhe syve.

Femrat kanë pak të kuqe mbi to, por ato kanë evoluar për t'u përzier në mjedise, jo për t'u dalluar.

2. Meshkujt këndojnë më fort dhe cicërimojnë më shpesh

Kënga e kardinalit mashkull është veçanërisht e zëshme dhe këmbëngulëse në pranverë, kur grindjet për territorin janë të zakonshme dhe çdo mashkull duhet të jetë vigjilent ndaj ndërhyrësve që mund t'i vjedhin një femër.

Të lejojë konkurrencën e tijPenda e kuqe e gjallë e kardinalit mashkull është një arsye pse ky zog këngëtar është një nga zogjtë më të gjallë dhe më të njohur në Shtetet e Bashkuara.

Pigmenti që ngjyros pendët e një mashkulli të kuqe të ndezur është rodoksantina, një lloj karotenoidi që mund të gjenden në manaferrat e kuqe të ndezura që kardinalët duan t'i hanë. Në fakt, shkalla e shkëlqimit në puplat e kuqe të kardinalit mashkull ka të ngjarë për shkak të numrit të madh të këtyre manaferrave që ai konsumon.

Meshkujt gjithashtu kanë një maskë syri dhe fyt të zi, dhe sqep të kuqërremtë-portokalli.

Sjellja

Kardinalët meshkuj janë të famshëm për të qenë territorialë gjatë sezonit të shumimit. Ata nuk do të tolerojnë meshkuj të tjerë që të hyjnë në zonën e tyre. Ata do të ndjekin apo edhe do të luftojnë me meshkuj të tjerë.

Ndonjëherë ata ngatërrojnë reflektimin e tyre në dritare me një mashkull ndërhyrës. Kjo mund të bëjë që ata të përkëdhelin dhe përplasin dritaret, dhe për fat të keq ndonjëherë fluturojnë drejt në reflektimin e tyre duke rezultuar në lëndim.

Jashtë sezonit të riprodhimit, meshkujt kënaqen të ulen në stacione të dukshme dhe të bien në sy. Ata nuk janë të turpshëm dhe preferojnë të dominojnë ambientet me këngën e tyre. Ata janë gjithashtu në gjendje të shoqërohen në grupe shoqërore me meshkuj të tjerë dhe të mos jenë agresivë.

Kënga

"çipi" karakteristik i mprehtë i kardinalit mashkull është i njohur në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut. Ata gjithashtu mund të këndojnë disa këngë që kanë një cilësi si bilbil. Këndojnë me zë të lartë nga perkat nëmbrojnë territorin e tyre.

krediti i fotografisë: John Wisniewski (Kardinal mashkull që ushqen femrën gjatë ritualit të çiftëzimit)

Dieta

Si kardinalët meshkuj dhe femra në përgjithësi hanë të njëjtën gjë: një përzierje gjithëngrënëse farash, insektesh dhe manaferrat. Ata do të vizitojnë me lehtësi oborrin tuaj nëse ju ofroni fara të përziera ose luledielli të zi të preferuar.

Sjelljet e miqësisë

Ju tashmë e dini që kardinalët meshkuj janë territorialë, por a e dini se edhe ata kanë një anë romantike? Pasi të trembin meshkujt e tjerë, një mashkull do të tërheqë bashkëshortin e tij të synuar duke kënduar me zë të ulët, duke ngritur kokën dhe duke u tundur. Kur ajo bashkohet, ai e di se është një ndeshje.

Në fillim të marrëdhënies, meshkujt u sjellin fara bashkëshorteve të tyre dhe i ushqejnë ato si pjesë e një procesi lidhjeje. Disa thonë se mënyra se si zogjtë ushqehen me njëri-tjetrin - sqep në sqep - duket shumë si puthja. Gjatë folezimit, mashkulli do t'i sjellë ushqim femrës gjatë kohës që ajo kryen detyrat e inkubacionit. Ai do të mbrojë edhe folenë.

Femra Kardinal

Femra Kardinal Verior

Pupla

Ndryshe nga mashkulli i kuq i ndezur, kardinalet femra janë ngjyrë kafe të çelur me thekse të kuqe të heshtura në krahët, kreshtën dhe kreshtën e tyre dhe bisht. Ata kanë të njëjtin sqep të kuqërremtë në portokalli si meshkujt, megjithatë maska ​​e zezë në fytyrën e tyre është shumë më e lehtë.

Sjellja

Kardinalet femra janë më të turpshme se meshkujt. Ngjyrosja e tyre delikate portokalli-ndryshk u lejon atyre të përzihen me gjethet dhejanë padyshim magjepsëse! Herën tjetër që do të shihni një kardinal mashkull ose femër në oborrin e shtëpisë tuaj, merrni parasysh të bëni disa gërmime për të parë nëse ata janë një palë. Nëse është pranvera, mund të keni edhe një shans për të parë një valle miqësie.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.