Ja pse ngjyrosja e kuqe e ushqimit mund të jetë e dëmshme për kolibrat

Ja pse ngjyrosja e kuqe e ushqimit mund të jetë e dëmshme për kolibrat
Stephen Davis

A është boja e kuqe e dëmshme për kolibrët? Ngjyrat në ushqim për konsum njerëzor kanë qenë të diskutueshme që nga fillimi i viteve 1900. Në komunitetin e shpendëve, kjo ka qenë gjithashtu një temë e nxehtë për shumë vite. Ndërsa ka disa mendime të forta nga të dyja palët, përgjigja e shkurtër është, nuk ka prova të mjaftueshme përfundimtare për të thënë me siguri në një mënyrë ose në tjetrën se boja e kuqe është e dëmshme për kolibrët . Nuk ka pasur ndonjë studim shkencor të bërë drejtpërdrejt mbi kolibrët për të hetuar këtë. Megjithatë, studimet e bëra te minjtë dhe minjtë kanë dhënë prova se në doza të caktuara, boja e kuqe ka efekte të dëmshme shëndetësore.

Përdorimi i ngjyrës së kuqe në nektar në vetvete është me të vërtetë i panevojshëm këto ditë, dhe mendoj se Audubon e ka thënë më së miri kur ata thanë

Nuk ka nevojë për bojë të kuqe këtu. Ngjyrosja e kuqe nuk është e nevojshme dhe kimikatet mund të rezultojnë të jenë të dëmshme për zogjtë.”

Shiko gjithashtu: 13 fakte rreth Vermilion Flycatchers (Foto)

Pse disa njerëz i shtojnë ngjyrë të kuqe nektarit?

Pra, pse boja e kuqe është edhe aty në radhë të parë? Vëzhguesit e hershëm të zogjve vunë re se kolibrët tërhiqen shumë nga ngjyra e kuqe. Mendohet se kolibrët përdorin të kuqe të ndezur si një tregues në gjetjen e luleve që prodhojnë nektar në natyrë. Pra, ideja ishte që duke e bërë nektarin të kuq, ai do të binte në sy dhe do të tërhiqte kolibra tek ushqyesit e oborrit të shtëpisë.

Kjo kishte kuptim shumë kohë më parë kur ushqyesit e nektarit bëheshin kryesisht nga tuba dhe shishe qelqi të pastër. Megjithatësot, shumica e prodhuesve të ushqyesve të kolibrit përfitojnë nga kjo njohuri dhe shfaqin ngjyrën e kuqe në mënyrë të dukshme në ushqyesit e tyre. Shumica dërrmuese kanë maja ose bazamente të kuqe plastike/qelqi. Kjo është gjithçka që nevojitet për të tërhequr hummers. Nëse nektari është gjithashtu i kuq, vërtet pa vlerë tërheqëse shtesë nëse furnizuesi juaj tashmë ka ngjyrën e kuqe mbi të. Gjithashtu, në natyrë, nektari është i pangjyrë.

 • Shikoni artikullin tonë sa shpesh duhet të pastroni ushqyesin tuaj të kolibrit

Çfarë është ngjyra e kuqe #40 ?

Administrata e ushqimit dhe ilaçeve (FDA) e ndaloi Red Dye #2 në 1976 pasi studimet treguan lidhje me kancerin tek minjtë. Në vitin 1990 Red Dye #3 u kufizua, megjithëse nuk u ndalua, për arsye të ngjashme. Që nga vitet 1980, ngjyra e kuqe më e përdorur në Shtetet e Bashkuara është Red Dye #40, një ngjyrë azo e bërë nga katrani i qymyrit. Kërkova markat më të njohura në Amazon që shesin nektar me ngjyrë të kuqe dhe ngjyrën e kuqe #40 më të listuara si përbërës.

Red Dye #40 shkon me shumë emra, më së shpeshti Allura Red ose FD&C Red 40. Do ta gjeni kudo, nga karamele deri tek pijet frutash. Edhe sot, ende debatohet shumë nëse shkakton efekte negative shëndetësore. Aktualisht po bëhen studime për të provuar dhe vlerësuar ndikimet e mundshme të hiperaktivitetit dhe çështjeve të sjelljes tek fëmijët. Asgjë nuk është vërtetuar ende. Megjithatë, Bashkimi Evropian dhe FDA miratojnë Red 40 si një ngjyrues ushqimordisa vende individuale e kanë ndaluar atë.

Efektet shëndetësore të kolibrit

Ka vite që qarkullojnë thashethemet se kjo bojë shkakton tumore të lëkurës, sqepit dhe mëlçisë te kolibri , së bashku me çeljen e vezëve të dëmtuara. Megjithatë, këto pretendime janë kryesisht anekdotike, të transmetuara nga individë brenda komunitetit të rehabilitimit të kafshëve të egra. Asnjë studim shkencor nuk është bërë drejtpërdrejt mbi kolibrët.

Ngjyra e kuqe 40 është bërë përmes disa testeve në kafshë, veçanërisht te minjtë dhe minjtë. Në fillim të viteve 2000, studiuesit japonezë raportuan se Red 40 shkaktoi dëmtim të ADN-së në zorrën e trashë të minjve, që është një pararendës i formimit të qelizave kancerogjene. Një studim tjetër amerikan i kryer në fillim të viteve 80 zbuloi se doza të larta të Red 40 që u jepeshin minjve ulnin shkallën e riprodhimit dhe mbijetesën.

Gjë që ngre një çështje tjetër, dozën. Nëse dini diçka rreth toksicitetit, do të dini se pothuajse çdo gjë është toksike në një dozë mjaft të lartë. Ngjyra e kuqe 40 mund të miratohet nga FDA, por ato kanë kufizime ditore dhe nuk do t'ju rekomandojnë të konsumoni vazhdimisht përqendrime të larta të saj.

Sasia e nektarit që ata konsumojnë e bën dozën një problem të madh

Nëse jeni duke e mbushur ushqyesin tuaj të kolibrit me nektar të ngjyrosur me ngjyrë të kuqe gjatë gjithë sezonit, ata do ta konsumojnë atë shumë herë në ditë për muaj të tërë. Me fjalë të tjera, ata do të merrnin një dozë shumë të lartë. Disa specialistë të kolibrit kanëu përpoq të përafërsisht se sa bojë e kuqe do të merrte një kolibri nëse do të vizitonte rregullisht një ushqyes që ofron nektar të ngjyrosur me ngjyrë të kuqe. Ata arritën në përfundimin se një kolibri do të gëlltiste ngjyrën në përqendrime rreth 15-17 herë më të larta se marrja e rekomanduar ditore e njerëzve.

Kjo gjithashtu do të ishte rreth 10-12 herë më e lartë se përqendrimi që ishte gjetur në studimin e lartpërmendur se shkakton dëmtim të ADN-së tek minjtë. Dhe ky kolibr ndoshta do të ushqehej shumë nga i njëjti ushqyes, gjatë gjithë verës.

Është e vërtetë që metabolizmi dhe proceset metabolike janë krejt të ndryshme te një kolibri në krahasim me një mi, kështu që ne nuk mund të vizatojmë asnjë konkluzione përfundimtare se si kjo do të ndikojë te kolibri. Megjithatë, siç ndodh shpesh kur përpiqemi të përcaktojmë toksicitetin e substancave për njerëzit, ne mbështetemi në rezultatet e testimit të kafshëve dhe kulturave qelizore për të treguar potencialin që një substancë të jetë një kërcënim për shëndetin pa e testuar atë drejtpërdrejt te njerëzit.

Shumë do të argumentonin se e njëjta gjë duhet të zbatohet për kolibrat dhe se këto efekte negative shëndetësore te minjtë dhe minjtë janë një tregues i fortë që Red 40 nuk duhet të konsumohet nga kolibrat. Veçanërisht për shkak se kolibrat konsumojnë nektar si më shumë se gjysmën e dietës së tyre, çdo efekt i dëmshëm që ndodh sigurisht që do të komplikohet nga sasia e madhe që ata po konsumojnë.

A blihet nektar në dyqanmë mirë se shtëpia?

Jo. Në natyrë, gjërat kryesore që përbëjnë nektarin nga lulet janë uji dhe sheqeri. Ndoshta disa minerale gjurmë specifike për secilën lule, por kaq. Nuk ka asnjë arsye për të besuar se ngjyrat, vitaminat, konservantët ose përbërës të tjerë që gjenden në nektarin e blerë në dyqan janë të dobishme. Në fakt ka më shumë gjasa që ata të jenë neutralë ose në rastin më të keq, të pashëndetshëm për hummerët. Plus, nektari i bërë në shtëpi është i freskët pa konservues. Nëse preferoni të blini nektar të përgatitur paraprakisht në vend që të bëni vetë, është mirë, por mos supozoni se dyqani i blerë do të jetë më i mirë. Nektari i bërë në shtëpi është i lehtë dhe super i lirë për t'u bërë.

A duhet t'i shtoj ngjyrosje ushqimore nektarit tim të bërë në shtëpi?

Përsëri, jo, është e panevojshme. Në fakt, as nuk keni nevojë të përdorni sheqer "organik" më të shtrenjtë. A keni vënë re ndonjëherë se si disa sheqerna organikë kanë një ngjyrë të bardhë? Kjo vjen nga hekuri i mbetur, i cili filtrohet nga sheqeri i bardhë i thjeshtë. Kolibrat janë të ndjeshëm ndaj shumë hekurit dhe me kalimin e kohës ai mund të grumbullohet në sistemin e tyre dhe të shkaktojë toksicitet. Për fat të mirë për ju, një qese e madhe me sheqer të bardhë të thjeshtë dhe të lirë është më e mira. Shikoni recetën tonë super të thjeshtë këtu.

Shumica e ushqyesve tashmë kanë shumë të kuqe mbi to, ata nuk kanë nevojë për nektar të kuq

Si të tërhiqni koliberët pa ngjyrë

Ka dy gjëra të thjeshta që mund të bëni për të tërhequr kolibrët në oborri juaj pa përdorur të kuqenektar. Përdor një ushqyes të kuq dhe mbill kolibrin që tërheq lule.

Shiko gjithashtu: 20 zogj me vezë pika

Ushqyesit e nektarit të kuq

Është e lehtë të gjesh ushqyes nektari me ngjyrë të kuqe. Pothuajse të gjitha opsionet ushqyese të shitura sot kanë ngjyrën e kuqe. Këtu janë disa opsione të njohura;

 • Më shumë zogjtë Ushqyes i kolibrit me xham të kuq të xhevahirit
 • Aspektet ushqyes Hummzinger Excel 16 oz.

Bimët që tërheqin koliberët

Këto bimë kanë nektar me ngjyra të ndezura që prodhojnë lule që i pëlqejnë kolibrit. Mbillini pranë ushqyesit tuaj ose kudo në oborrin tuaj që dëshironi të shihni disa hummers.

 • Cardinal Flower
 • Bee Balm
 • Penstemon
 • Catmint
 • Agastache
 • Kolumbinë e kuqe
 • Dërshja e dorës
 • Salvia
 • Fuchsia
Tërheqi kolibrat në oborrin tuaj me lule

Përfundimi

Ngjyra e kuqe 40 nuk është testuar posaçërisht për efektet shëndetësore te kolibri. Efektet e mundshme shëndetësore te njerëzit nuk janë ende përfundimtare. Pra, ndërsa nuk ka prova të forta se është e dëmshme për hummerët, shumë njerëz zgjedhin të mos e shfrytëzojnë mundësinë dhe thjesht ta shmangin atë. Është e lehtë për të blerë nektar pa ngjyrë, dhe është edhe më lirë ta bëni vetë në shtëpi. Mendoj se ky citim nga Sheri Williamson, autor i A Field Guide to Hummingbirds of North America e thotë më së miri,

[blockquote align=”none”autor=”Sheri Williamson”]Përfundimi është se produktet e 'nektarit të menjëhershëm' që përmbajnë ngjyrosje artificiale janë në rastin më të mirë një humbje e parave tuaja të fituara me vështirësi dhe në rastin më të keq një burim sëmundjesh, vuajtjesh dhe vdekjesh të parakohshme te kolibri[/blockquote]

Pra, pse të rrezikoni?
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.