Hummingbird me grykë rubin (Foto mashkull dhe femër)

Hummingbird me grykë rubin (Foto mashkull dhe femër)
Stephen Davis
Natyrisht preferojnë zonat e tranzicionit midis habitateve, si p.sh. zona midis pyjeve dhe fushave të hapura.

Kjo do të thotë se ato përshtaten mirë me zhvillimet periferike dhe oborret e shtëpisë. Ata pëlqejnë ujin e lëvizshëm dhe kënaqen duke pasur bimësi me lartësi të ndryshme. Kopshtet e luleve janë një mënyrë veçanërisht e bukur dhe e lehtë për t'i tërhequr ato gjithashtu.

Kur migrojnë në Meksikë dhe Amerikën Qendrore, kolibrat me grykë rubin shmangin xhunglat. Ata preferojnë zonat e pastrimit tropikal me më shumë dritë dhe dukshmëri. Ato janë të njohura se banojnë në pemët e agrumeve, pyje më të thata dhe zona me shumë shkurre.

Mating & Folezimi

Kur meshkujt dhe femrat ndërveprojnë, është një pamje për t'u parë. Në fillim të sezonit të shumimit, zakonisht në fillim të pranverës, meshkujt pretendojnë një territor dhe vëzhgojnë çdo femër që hyn.

Kur një femër futet në territorin e mashkullit, ai i afrohet asaj dhe kryen një shfaqje të hollësishme miqësie. Kolibri mashkull me grykë rubin zhytet në një formacion në formë U-je rreth femrës. Ai mund të zhytet deri në 50 metra lart në ajër!

Qëllimi i mashkullit është që ta bëjë femrën të ulet në një pemë ose shkurre aty pranë. Nëse e bën këtë, ai vazhdon të përpiqet t'i bëjë përshtypje duke fluturuar shpejt në rreshta para saj. Ajo e pranon atë duke u përkulur dhe duke tundur pendët e bishtit.

Kolibri me fyt rubin duke ndërtuar folenë e sajstinët. Kjo u dha atyre energji për të kapërcyer Gjirin e Meksikës, një udhëtim 20 orësh pa ndalesë.

Konservimi

Kolibri me grykë rubini janë të zakonshëm në mijëra hektarë habitat në Shtetet e Bashkuara lindore dhe Kanada . Sipas Anketës së Shpendëve të Mbarështimit të Amerikës së Veriut, popullsia u rrit çdo vit nga viti 1966 deri në vitin 2019. Kolibrat me grykë rubin po ecin mirë.

Megjithatë, fragmentimi i habitatit dhe zhvillimi njerëzor mund të kërcënojnë fushat, livadhet dhe skajet e pyjeve në ku banon zogu.

Për të ndihmuar në mbështetjen e popullatave të kolibrit me grykë rubin, mund të siguroni burime të besueshme ushqimore në oborrin e shtëpisë tuaj. Provoni të konfiguroni një ushqyes kolibri me një pjesë sheqer të bardhë dhe katër pjesë ujë të pastër.

Nëse dëshironi një mundësi më pak mirëmbajtjeje, mbillni lule të kuqe ose portokalli në oborrin tuaj. Ata do të jenë një burim i vetë-qëndrueshëm nektari për kolibrat e lagjes suaj.

Inkurajoni fqinjët tuaj të mbjellin specie vendase në oborret e tyre. Ju madje mund të përfshiheni në projektet e peizazhit komunal, për të zgjedhur bimë që do të jenë mikpritëse për kolibrat.

Si të tërhiqni kolibrat me grykë rubini

Kolibri femëror me grykë rubin në ushqimin tonë

Mund të jetë kolibri më i njohur nga të gjithë. Kolibari me grykë rubin është ndoshta specia që ju vjen në mendje kur mendoni për zogjtë e vegjël. Këto bizhuteri fluturuese, siç njihen ndonjëherë, mund të shihen në skajet e pyjeve, në livadhe dhe përgjatë skajeve të përrenjve.

Ky artikull fokusohet në kolibrin me grykë rubin, i cili shkon nga Kanadaja jugore deri në Amerikën Qendrore. Ne do të hetojmë një sërë tiparesh, faktesh dhe sjelljesh të kolibrit me grykë rubin. Lidhuni dhe le të fillojmë!

Kolibri me grykë rubin

Përmbledhje

Imazhi: theSOARnete puplave përdoret për shfaqje miqësie dhe mund të fryhet në konflikte territoriale.

Drita reflektohet në mënyrë të pabarabartë nga gryka dhe madje mund ta bëjë atë të duket e zezë nga disa këndvështrime.

Femër

Kreditimi i imazhit: birdfeederhub

Ndërsa femrat janë pak më të mëdha se meshkujt, mesatarisht 3,8 g, ngjyra e tyre e zbehtë e bën më të vështirë për t'u dalluar. Gryka e saj është vetëm e bardhë, pa ngjyrë të kuqe. Disa kolibra femra me grykë rubine mund të kenë vija edhe në qafë.

Sjellja

Kolibri me grykë rubin janë krijesa jashtëzakonisht të pavarura. Meshkujt dhe femrat jetojnë vetëm kur nuk është sezoni i çiftëzimit.

Si meshkujt dhe femrat janë jashtëzakonisht territorialë. Ata do të mbrojnë lulet dhe ushqyesit e tyre të preferuar me çdo mjet të nevojshëm, duke përfshirë edhe goditjen e konkurrentëve me sqepin e tyre! Ata përdorin aftësitë e tyre të fluturimit me precizion të lartë për të manovruar zogjtë konkurrues, qofshin këta kolibra të tjerë me grykë rubin, lloje të tjera kolibri ose insekte që duan nektar.

Është e lehtë të tërhiqni kolibra me grykë rubin në oborrin e shtëpisë tuaj. Ata njihen si një specie kurioze dhe hulumtuese e kolibrit. Ata mësohen shpejt me njerëzit.

Ne rekomandojmë të fikni një ose dy ushqyes. Vetëm mos harroni t'i largoni ato larg njëri-tjetrit. Ju nuk dëshironi që kolibrat territorialë të luftojnë!

Raga

Kolibri me grykë rubin mund të jetë popullor në mbarë vendin, por ata jetojnë kryesisht nëgjysmën lindore të Shteteve të Bashkuara dhe Kanadanë jugore. Gjatë sezonit të migrimit, ata fluturojnë në jug në Meksikë dhe Amerikën Qendrore. Ata pushojnë atje deri në pranverë, kur bëjnë udhëtimin e kthimit për në SHBA.

Kolibrat me grykë rubin kanë gamën më të madhe të shumimit nga të gjithë kolibrat e Shteteve të Bashkuara. Ata çiftëzohen, folezojnë dhe rrisin zogjtë në Shtetet e Bashkuara gjatë pranverës dhe verës.

Dieta

Ashtu si kolibrat e tjerë, kolibrat me grykë rubin janë ngrënës të nektarit. Ata pinë nektar nga lulet me gjuhën e tyre të gjatë e të hollë. Kolibrat me grykë rubin preferojnë veçanërisht të hanë mbi nektar me lule të kuqe ose portokalli në formë tubi.

Shtetet lindore të Shteteve të Bashkuara mbështesin një sërë bimësh me lule që i përshtaten kësaj faturë, duke përfshirë dorëzonjën, lulen kardinal, kacavjerrës bori, balsami i bletës dhe lavdia e kuqe e mëngjesit.

Kolibari femër me grykë rubin (Image:birdfeederhub.com)

Interesante, kolibrat me grykë rubin do të marrin gjithashtu deri në një të tretën e kalorive të tyre dietike nga ngrënia insekte të vogla. Ata janë të njohur për rrëmbimin e insekteve nga rrjeta e merimangave dhe kapjen e mizave në ajër.

Ata mund të hanë edhe lëngun e sheqerit që e gjejnë në puset e sapspirësit të lënë nga qukapikët që e duan sheqerin.

Habitati

Kolibrat me grykë rubin janë vendas në livadhet, pyjet me ndërprerje dhe mjediset buzë përrenjve të zakonshëm në pyjet gjetherënëse të Shteteve të Bashkuara lindore. Atafoletë me madhësi këmishë disa metra lart në pemë ose shkurre të larta. Duke përdorur sqepin e saj të gjatë, ajo ndërton një fole të bërë nga rrjeta merimangash, tehe bari dhe fibra të buta. Ajo maskon pjesën e jashtme të folesë duke e lyer me gjethe të ngordhura dhe copa likeni.

Shiko gjithashtu: A hanë ketrat zogj të vegjël?

Pas mbarimit të folesë, femra shtron një deri në dy vezë me madhësi pelte. Ajo i rrit vetë zogjtë. Duhen pak më shumë se dy javë që një zogth të çelet dhe tre javë që zogu të rritet dhe të dalë nga foleja.

Femrat i ushqejnë zogjtë e tyre duke u kthyer atyre nektar. Kur zogjtë janë më të mëdhenj, ata gjithashtu mund t'u sjellin insekte për një pjesë shtesë të proteinave.

Shumica e kolibrit të fytit femra inkubojnë një fole në sezon. Disa, megjithatë, inkubojnë dy. Nëse e bën këtë, ajo do të ndërtojë folenë e saj të dytë ndërsa ushqen pjelljen e parë.

Migrimi

Kolibri me grykë rubin migrojnë në jug në vjeshtë. Rreth fillimit të gushtit, meshkujt dhe femrat fillojnë të fluturojnë në jug për dimër.

Kolibrat me fyt rubin janë të famshëm për nivelet e tyre të larta të qëndrueshmërisë. Shumë nga këta zogj kalojnë një pjesë të Gjirit të Meksikës në rrugën e tyre për në Kosta Rika, një nga vendet e tyre të preferuara të migrimit. Popullatat e tjera bëjnë një migrim të kthimit nga gadishulli Jukatan i Meksikës në Florida, një distancë prej 500 miljesh!

Shkencëtarët që studionin atë udhëtim zbuluan se këta zogj të vegjël grumbulluan dyfishin e sasisë së yndyrës që kishin në mosmigrimdo t'i lejojë kolibrat e tjerë të shijojnë nektarin në mënyrë të sigurtë pa u ndjerë të kërcënuar.

Instaloni një ushqyes kolibri ngjitur me pemët ekzistuese në oborrin tuaj. Kolibrat do të kënaqen duke pasur një vend të sigurt dhe me hije për të pushuar mes gllënjkave nektari.

Shtoni një flluskë në ushqyesin tuaj të shpendëve. Një bubbler ofron një platformë me shumë nivele që një kolibr mund të lundrojë lehtësisht me këmbët e tij të vogla. Flluskat imitojnë ujin në lëvizje, duke krijuar një mjedis më të shëndetshëm që do të tërheqë më shumë zogj.

Fakte rreth kolibrave me grykë rubine

Kolibrat me grykë rubin jetojnë një kohë të gjatë

Egra më e vjetër Kolibri me grykë rubin i kapur ndonjëherë nga një njeri ishte pak më shumë se nëntë vjeç kur u lidh në Virxhinia Perëndimore në vitin 2014.

Në natyrë, shumica e zogjve femra me grykë rubin jetojnë rreth shtatë vjeç. Meshkujt territorialë dhe agresivë kanë një jetëgjatësi më të shkurtër prej vetëm pesë vjetësh.

Shiko gjithashtu: 12 fakte rreth zogut të parajsës së Wilson

Ju mund të miqësoheni me kolibrat me grykë rubini

Kolibrat me grykë rubin mund të mësohen me njerëzit me pak përpjekje. Nëse dëshironi të stërvitni një për të ushqyer nga dora juaj, lëvizni ngadalë ushqyesin ekzistues të kolibrit më afër shtëpisë tuaj.

Mund ta rimbushni gjithashtu ushqyesin e kolibrit gjatë mëngjesit, orët e pikut të vizitës së tyre. Kur zogjtë shohin që ju u jepni nektar, mund t'i mësojë ata me kalimin e kohës t'ju shoqërojnë me ushqim. Do të keni kolibra me grykë rubin që zmadhojnë pranë jushnë asnjë kohë!

Kolibri me grykë rubin është i vetmi kolibri i shumimit në Amerikën e Veriut lindore

Ka disa lloje të tjera të kolibrit që vizitojnë tokat në lindje të Rrafshinave të Mëdha, por Rubin- fyti është i vetmi banor i zonës që çiftëzohet dhe folezon atje. Kjo mund të jetë për shkak të natyrës territoriale dhe agresive të kolibrit me grykë rubin.

Shikoni këtë artikull për edhe më shumë fakte rreth kolibrit me grykë rubin!
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.