Gjithçka për foletë e kolibrit (Fakte për folenë: 12 specie)

Gjithçka për foletë e kolibrit (Fakte për folenë: 12 specie)
Stephen Davis
përrenj. Foletë e tyre mund të duken pak më shumë si një tufë vegjetacioni sesa foletë e ndërtuara më pastër të specieve të tjera. Materialet e folesë përbëhen nga barëra, gjethe, bima, shirita lëvoresh dhe rrjetë merimangash. Dihet se foletë e tyre gjenden edhe në telat e rrobave!Kolibri me faturim të gjerë në foleata preferojnë për fole (për të cilën do të diskutojmë më poshtë).

Fakte për folenë e kolibrit – 12 specie të zakonshme

Ndërsa ka shumë të përbashkëta midis foleve të kolibrit, secila specie i bën gjërat pak më ndryshe. Kjo është shpesh për shkak të kushteve mjedisore të pranishme në rajone të ndryshme të vendit. Le të hedhim një vështrim në 12 nga speciet më të zakonshme të kolibrit të Amerikës së Veriut.

1. Hummingbird me grykë rubin

Madhësia e folesë: 2 inç e gjerë, 1 inç e thellë

Vezë për tufë: 1-3

Numri i kthetrave në vit: 1-2

Foletë e kolibrit me grykë rubin zakonisht bëhen nga fibra gjembaku ose luleradhiqe dhe mbahen së bashku me mëndafshin e merimangës dhe/ose rrëshirën e pishës. Pjesa e jashtme e folesë është e mbuluar me liken dhe myshk. Ndërtimi i folesë zgjat rreth 6-10 ditë. Kryesisht zgjidhen degë të pjerrëta nga poshtë, të holla të pemëve gjetherënëse, por ndonjëherë edhe pisha. Vendosja është rreth 10-40 metra mbi tokë. Ata madje mund të balancojnë foletë e tyre në zinxhirë ose litarë zgjatues, si dritat e kordonit të derës.

Kolibri me grykë rubin duke ndërtuar folenë e sajFoletë shihen shpesh në degë të vogla horizontale të ngordhura që janë të ekspozuara poshtë tendës. Përdoren fibra të buta bimore, mëndafsh merimangash dhe fibra fshikëz, dhe muret e folesë bëhen më të trasha për mjedis më të freskët dhe më të holla në zonat më të ngrohta. Ndërsa foshnjat rriten, foleja mund të shtrihet rreth tyre për t'u bërë një filxhan më i cekët dhe më i gjerë.

5. Allen's Hummingbird

Madhësia e folesë: 1,25 diametri i brendshëm

Numri i kthetrave në vit: 1-3

Allen's zgjedh një vendi i folesë në përgjithësi 2-50 metra mbi tokë dhe pëlqen të ndërtojë pranë përrenjve me hije. Disa vende të zakonshme të foleve përfshijnë bredhin Douglas, shkurret e manaferrës, selvitë dhe pemët eukalipt. Femrës së Allenit i duhen rreth 7-13 ditë për të ndërtuar folenë e saj. Për material bimor të butë, ata shpesh zgjedhin fibra nga shelgjet dhe luledielli. Shpesh kolibri Allens ndërton një fole të re pikërisht në majë të një foleje të vjetër ose vjedh materiale nga foletë e vjetra kur ndërton të renë.

Kolibri i Allenit ulur në folenë e saj

Ndërsa shumë prej nesh kanë parë një zog kolibri, apo edhe i ushqejnë në oborrin tonë, pak prej nesh do të dallojnë ndonjëherë një fole kolibri. Këto fole të vogla të fshehura mirë mund të duken mjaft misterioze. Kjo i lë shumë adhurues të kolibrit me pyetje se si duken foletë dhe si i ndërtojnë këto zogj të vegjël dhe si i rrisin të vegjlit e tyre. Në këtë artikull do të hedhim një vështrim se si dhe ku ndërtohen këto fole dhe shumë fakte të tjera rreth foleve të kolibrit.

Ndërtesa e folesë së kolibrit

Le të hedhim një vështrim në procesin e ndërtimit të folesë, duke përfshirë vendndodhjen, materialet dhe ndërtimin.

Zgjedhja e vendndodhjes së folesë

Konsiderimi më i rëndësishëm për kolibrin femër kur zgjedh një vendndodhje foleje është mbrojtja e vezëve. Prandaj, ajo do të zgjedhë një vend ku mendon se do të ishte më e vështirë për grabitqarët që të arrinin.

Duhet të merret parasysh gjithashtu një bazë e fortë për folenë. Erërat e forta dhe shiu mund të përbëjnë një kërcënim, kështu që zgjidhet një vend ku foleja do të qëndrojë e qëndrueshme edhe në mot të keq. Kolibrat shpesh zgjedhin pikën e lidhjes ose "kalimin Y" të një dege për të ndihmuar në stabilitet. Besohet se ata testojnë qëndrueshmërinë e vendndodhjes duke u ulur në vend disa herë.

Çdo specie ka preferenca për llojin e pemës, shkurreve ose bimës në të cilën u pëlqen të bëjnë fole, si dhe lartësinë e tokës. Ne do të diskutojmë më shumë specifika për speciet e zakonshme më poshtë.më i larti nga të gjithë kolibrat e Amerikës së Veriut. Vendndodhja e folesë është zakonisht më afër fundit të degës sesa trungu i pemës. Gjethet, puplat dhe myshku përdoren për të ndërtuar folenë, dhe likeni është ngjitur nga jashtë me rrjetë merimangash.

11. Lucifer Hummingbird

Madhësia e folesë: 1,8 inç e gjerë, 2,2 inç e gjatë

Vezë për tufë: 2

Numri i kthetrave në vit: 1-2

Një kolibri i shkretëtirës ku gjendet në SHBA, femrat Lucifer i ndërtojnë foletë e tyre 2-10 metra larg tokës në bimët ocotillo, cholla dhe lechuguilla që gjenden përgjatë pjerrtësive shpatet shkëmbore. Foletë janë bërë nga fibra bimore si mace dushku, bari i tharë, lule poshtë dhe liken. Ndonjëherë materiali vidhet nga foletë e tjera të Luciferit dhe foletë mund të ndërtohen në majë të një foleje të viteve të mëparshme.

12. Hummingbird-buff-bellied

Madhësia e folesë: 1,5 inç e gjerë, 1,6 inç e gjatë

Këta hummers në bregdetin e gjirit ndërtojnë foletë e tyre në pirunin e pemëve të vogla dhe shkurreve rreth 3 deri në 23 këmbë mbi tokë. Ashtu si kolibrat e tjerë, materialet e buta bimore përdoren për kupën e brendshme, ndërsa lëvorja dhe likeni ngjiten në pjesën e jashtme me rrjetë merimangash.

Kolibri mbledh material fole nga një bisht

Ndërtimi i folesë

Ndërsa shumë zogj përdorin degëza, barishte dhe baltë për të ndërtuar foletë e tyre, kolibrat përdorin fibra bimore me push për të ndërtuar një të butë, por kadifeje filxhan i fortë. Ata fillojnë me një platformë në degë, shpesh duke përdorur një degë në formë Y ose dalje të tjera të vogla nga dega si skela ose pika ankorimi.

Pasi platforma të përfundojë, ata fillojnë të ndërtojnë anët e folesë lart duke qëndruar në mes dhe duke shtuar fibra të buta bimore rreth trupit të tyre në formë rrethi. Sqepi i tyre i gjatë i hollë bën një "gjilpërë thurjeje" të mirë. Ndërsa anët e folesë rriten, ata do të përdorin trupin e tyre për të shtypur anët dhe për të krijuar formën e filxhanit. Duke përdorur këmbët e tyre, ata do të shtypin fijet në një material më të trashë, të ngjashëm me leshin.

Për të mbajtur gjithçka së bashku, kolibrët do të përdorin mëndafshin e merimangës që e mbledhin nga rrjetat e merimangës. Ky mëndafsh i fortë dhe ngjitës do të ndihmojë në mbajtjen së bashku të fibrave të buta të kupës së folesë, si dhe ta ankorojë atë në degë. Duke përdorur këto materiale të buta dhe elastike, foleja do të jetë në gjendje të shtrihet ndërsa foshnjat bëhen më të mëdha.

Hapi i fundit është "zbukurimi" i pjesës së jashtme të filxhanit. Ndoshta për maskim ose thjesht për stabilitet të shtuar, kolibri shpesh vendos copa myshku, liken ose gjethe rreth pjesës së jashtme të kupës së folesë.

Për të parë këtë proces të mahnitshëm në veprim, shikonikjo video e bukur nga PBS.

Fakte rreth foleve të kolibrit

Le të zhytemi në disa fakte dhe pyetje të zakonshme rreth foleve të kolibrit.

1. A e ndërton folenë mashkulli apo femra?

Femrat janë ndërtuesit e foleve dhe kujdesen vetë për vezët dhe foshnjat. Mëmësia është një punë me kohë të plotë, me një zog për kolibra!

2. Cilat fibra bimore përdoren për të krijuar folenë?

Shumë bimë prodhojnë fibra të buta dhe me push në lulet e tyre, bishtajat e farave, sythat e luleve dhe kokat e farave. Disa nga shembujt më të njohur dhe më të njohur të kësaj janë shelgu i pidhit, bishtat, luleradhiqe, drurët e pambukut dhe pemët e plepit.

3. Sa lart i ndërtojnë foletë kolibrat?

Kjo në fakt mund të ndryshojë pak nga speciet në specie. Disa mund të jenë brenda disa këmbëve nga toka, ndërsa të tjerët do të jenë dhjetë deri në njëzet këmbë mbi kokën tuaj. Më poshtë do të diskutojmë specifikat për secilën specie në mënyrë më të detajuar.

4. Sa e madhe është foleja e kolibrit?

Madhësia e folesë mund të ndryshojë midis madhësisë së specieve të kolibrit, por në pjesën më të madhe, madhësia e folesë së specieve amerikane është zakonisht 1,5 – 2 inç e gjerë dhe 1 inç e thellë. Mendoni madhësinë e një topi golfi.

5. Sa vezë mund të mbajë foleja e kolibrit?

Shumica e kolibrëve bëjnë vetëm 1-3 vezë në të njëjtën kohë, ku 2 është një mesatare e zakonshme. Shumë fole kanë pak shtrirje ndaj tyre për shkak të brendësisë së butë me push dhe doshtrihen dhe zgjerohen pak ndërsa foshnjat rriten.

6. Sa të mëdha janë vezët e kolibrit?

Vezët e kolibrit janë tepër të vogla. Ato shpesh krahasohen me madhësinë e një fasule detare. Shumica e vezëve zgjasin 2-3 javë për t'u inkubuar.

7. Kur i ndërtojnë kolibrat foletë e tyre?

Në thelb, shumë shpejt pas kthimit nga migrimi pranveror. Në varësi të specieve dhe sa larg duhet të migrojnë për të arritur në vendet e tyre të shumimit, kjo mund të fillojë në fillim të pranverës ose jo deri në fund të pranverës - në fillim të verës. Folezimi përfundon në fund të verës, kështu që kolibrat e rinj mund të rriten në madhësinë e tyre të plotë dhe të shkojnë në jug në vjeshtë me pjesën tjetër të specieve të tyre.

8. A i ripërdorin kolibrat foletë e vjetra?

Po, shumë e bëjnë. Disa specie njihen se e bëjnë këtë më shumë se të tjerat si Costa's ose Calliope. Foletë e vjetra mund të rinovohen, të ndërtohen sipër ose thjesht të shkëputen dhe materialet të ripërdoren për një fole të re.

9. A kanë foletë e kolibrit grabitqarë?

Vezët e kolibrit janë shumë të vogla, por ka ende shumë krijesa të tilla si gjarpërinjtë, zogjtë e tjerë, gjitarët e vegjël dhe madje edhe milingonat, që do të donin t'i hanin ato. Edhe kolibrat e rinj që nuk kanë lënë ende folenë janë në rrezik për grabitqarët e uritur.

10. Si mund t'i inkurajoj kolibrët të bëjnë fole në oborrin tim?

Siguroj ushqyes nektar dhe/ose bimë që prodhojnë nektar, banja zogjsh tërheqëse për kolibrat dhe pemët dhe shkurretdhe myshk. Foletë rufous mund të ripërdoren vitin e ardhshëm nga çdo femër, jo vetëm nga ndërtuesi origjinal. Foletë ndërtohen si në pemë me gjelbërim të përhershëm dhe gjetherënës si panje, thupër, kedri dhe pisha. Foletë janë rreth 10-30 metra të larta, dhe nganjëherë disa fole mund të ekzistojnë brenda disa metrash nga njëra-tjetra.

Shiko gjithashtu: 25 lloje të kolibrit në Amerikën e Veriut (me foto)

3. Anna's Hummingbird

Madhësia e folesë: 1,5 inç e gjerë, 1 inç e gjatë

Vezë për tufë: 2

Numri i kthetrave në vit: 2-3

Kolibri i Anës kërkojnë degë horizontale në pemë ose shkurre rreth 6-20 metra larg tokës. Vendet e zakonshme të foleve përfshijnë lisin, eukaliptin, fikun e fikut, shkurre të forta dhe ndonjëherë hardhi. Nëse është e mundur, ata do të përpiqen të ndërtojnë pranë një burimi nektari. Për kupën e butë përdoren bisht, shelg, gjemba apo edhe pupla të vogla, të lidhura së bashku nga mëndafshi i merimangës ose fshikëza të insekteve dhe të mbuluara me liken dhe myshk. Ndonjëherë pjesë të vogla të bojës janë vërejtur në pjesën e jashtme të folesë. Ndërtimi i folesë zgjat rreth një javë. Ndonjëherë ata do të ndërtojnë vetëm bazën e folesë përpara se të hedhin vezët, pastaj do të vazhdojnë të ndërtojnë folenë gjatë inkubimit të vezëve.

4. Hummingbird me mjekër të zezë

Madhësia e folesë:

Vezë për tufë: 2

Shiko gjithashtu: A kanë Hummingbirds grabitqarë?

Numri i kthetrave në vit : 1-3

Foletë e vëzhguara kanë qenë midis 6 deri në 12 këmbë nga toka, megjithatë kërkimet nuk janë të sigurta nëse ekzistojnë edhe foletë më të larta, por thjesht janë më të vështira për t'u gjetur.pemë me gjelbërim të përhershëm, pemë aspen, shelg ose tufë verr rreth 1-5 metra larg tokës. Foletë janë ndërtuar nën një degë të varur që do të ndihmojë në mbajtjen e saj më të ngrohtë. Rrjetat e merimangës dhe gossamer (material mëndafshi i imët që përdoret në krijimin e rrjetës) përbëjnë kupën e folesë, ndërsa likeni, myshk dhe lëvorja përdoren në pjesën e jashtme. Ndërtimi i folesë zgjat rreth 4-5 ditë, dhe femra mund të vazhdojë të shtohet në fole gjatë inkubacionit. Kolibrat me bisht të gjerë ndonjëherë do të ripërdorin foletë e vjetra ose do të ndërtojnë sipër tyre.

7. Costa's Hummingbird

Madhësia e folesë: 1,25 inç e gjerë, 1 inç e thellë

Numri i kthetrave në vit: 1-

Kosta shpesh mendohet si "kolibri i shkretëtirës" i jugperëndimit të SHBA. Ata i ndërtojnë foletë e tyre në dru hekuri, akacie, palo verde, cholla dhe shkurre rreth 3-7 metra mbi tokë pa shumë mbulesë. Materialet e zakonshme të foleve të përdorura nga Costa's janë pjesët me push nga luledielli, shirita lëvore, gjethe të vogla dhe liken. Ndërsa Costa përdor rrjetën e merimangës për të mbajtur folenë e tyre së bashku si kolibrat e tjerë, foletë e tyre priren të jenë pak më të zbehta. Ata mund të ndërtojnë në majë të një foleje të vjetër.

8. Hummingbird me faturim të gjerë

Madhësia e folesë: 1 inç e gjatë, 0,75 inç diametër i brendshëm

Vezë për tufë: 2-3

Kolibrat me faturim të gjerë i ndërtojnë foletë e tyre mjaft të ulëta, rreth 3-5 metra larg tokës në degën e një peme ose shkurre. Atyre u pëlqen të zgjedhin një vend pranë daljeve shkëmbore ose
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.