Fakte rreth Skifterëve me shpatulla të Kuqe

Fakte rreth Skifterëve me shpatulla të Kuqe
Stephen Davis

Skifteri me shpatulla të kuqe është më pak i zakonshëm dhe më pak i njohur se kushëriri i tij Skifteri me bisht të kuq, por në një kohë ai ishte specia më e zakonshme e skifterëve në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut. Këta skifterë po bëhen gjithnjë e më të zakonshëm në zonat urbane dhe periferike, dhe në disa pjesë të gamës së tyre popullsia duket se po rritet me shpejtësi. Këtu janë 14 fakte interesante për skifterin me supe të kuqe.

Fakte rreth skifterit me supe të kuqe

Imazhi: peteyp8a jetojnë Skifterat me shpatulla të kuqe?

Skifterat me shpatulla të kuqe që mbijetojnë deri në moshën madhore jetojnë për 15-19 vjet në natyrë. Skifteri më i vjetër i njohur në natyrë u vlerësua të ishte 26 vjeç kur vdiq. Kjo i bën ata jashtëzakonisht jetëgjatë mes zogjve të egër, të cilët priren të kenë jetëgjatësi relativisht të shkurtër.

3. Çfarë hanë Hawks me shpatulla të kuqe?

Skifterat me shpatulla të kuqe kanë një dietë shumë të larmishme, me shumë lloje të ndryshme të gjitarëve të vegjël në menu. Brejtësit si volat, minjtë dhe chipmunks janë veçanërisht të popullarizuar. Lepujt dhe ketrat do të hahen kur gjahu i preferuar i një skifteri është i pakët. Ata gjithashtu do të gjuajnë amfibë dhe zvarranikë, dhe nganjëherë zogj të tjerë dhe madje edhe insekte të mëdha.

4. Cili është ndryshimi midis Skifterëve me shpatulla të kuqe dhe Skifterëve me bisht të kuq?

Epo, përgjigja e qartë është se skifterët me bisht të kuq kanë bisht të kuq, ndërsa skifterët me shpatulla të kuqe kanë shpatulla të kuqe. Sigurisht që ka më shumë dallime se kaq. Skifterat me bisht të kuq janë më të mëdhenj se skifterët me shpatulla të kuqe dhe kanë krahë më të gjerë. Ata gjithashtu kanë varg paksa të ndryshëm, me skifterët me bisht të kuq që ndodhin në shumë vende ku Skifterat me shpatulla të kuqe nuk jetojnë, duke përfshirë Rrafshinat e Mëdha dhe Malet Shkëmbore.

5. A do t'i sulmojnë njerëzit Skifterat me shpatulla të kuqe?

Normalisht, jo. Skifterat me shpatulla të kuqe nuk janë një specie veçanërisht agresive dhe ata nuk janë të njohur për sulmin ndaj njerëzve. Megjithatë, është e mundur qëSkifterët folezues do t'i shihnin njerëzit si një grabitqar të mundshëm dhe mund të sulmojnë nëse i afroheni folesë së tyre shumë afër.

Skifteri me shpatulla të kuqe (Image: birdfeederhub)

Në fakt, skifterët agresivë folezues janë bërë një shqetësim në disa vende. Njerëzit që jetojnë pranë foleve të skifterëve kanë raportuar se janë sulmuar shpesh gjatë sezonit të folezimit. Kryesisht, këto janë sulme paralajmëruese dhe lëndimet nuk janë të rënda, por ato ende mund të jenë të dhimbshme.

6. Ku bëjnë folenë Skifterat me shpatulla të kuqe?

Skifterat me shpatulla të kuqe pëlqejnë t'i ndërtojnë foletë e tyre lart në tokë, por shumë nën tendën e pyllit. Ata preferojnë pemët me gjethe të gjera sesa halorët dhe zakonisht i ndërtojnë foletë e tyre në një pirun të trungut dhe jo në një degë.

Ata do të përpiqen të gjejnë një pemë të përshtatshme pranë një pellgu ose kënete, por gjithashtu do të bëjnë fole në parqe periferike shpesh.

7. A gjuajnë Skifterat me shpatulla të kuqe gjatë natës?

Skifterat me shpatulla të kuqe janë rreptësisht ditore dhe nuk gjuajnë natën. Në fakt, atyre nuk u pëlqen as të fluturojnë natën, sepse nuk mund të shohin gjithashtu dhe rrezikojnë të lëndohen seriozisht nëse fluturojnë në errësirë.

Shiko gjithashtu: 18 lloje të zogjve të zinj (me fotografi)

8. A janë të rrallë Skifterat me shpatulla të kuqe?

Skifterat me shpatulla të kuqe nuk konsiderohen të kërcënuar apo të prekshëm, por janë disi të pazakontë. Habitatet e tyre pyjore të preferuara po pakësohen dhe kjo do të thotë se, ndërsa popullsia e tyre perëndimore po zgjerohet, popullsia lindore duket se është në rënie, megjithësengadalë.

Reduktimi i habitatit pyjor është shpesh rezultat i zgjerimit të qyteteve dhe periferive, që do të thotë se skifterët kanë filluar të folezojnë më shpesh në zonat e parkut. Kjo, nga ana tjetër, do të thotë se ekziston mundësia që takimet e dhunshme midis skifterëve fole dhe njerëzve të bëhen më të zakonshme.

9. A hanë gjarpërinjtë me shpatulla të kuqe?

Gjarpërinjtë nuk janë zakonisht një pre e preferuar, por skifterët me shpatulla të kuqe hanë gjarpërinjtë. Megjithatë, disa vëzhgues zogjsh kanë vërejtur një sjellje unike te Skifterat me supe të kuqe. Ata do të mblidhen në zona me popullsi të madhe gjarpërinjsh uji, por jo për të ngrënë gjarpërinjtë. Në vend të kësaj, ata presin derisa një gjarpër të ketë kapur një peshk, dhe pastaj vjedhin peshkun prej tij. Kjo e bën një vakt shumë më të lehtë sesa do të merrnin ndryshe.

10. A do të hajë një skifterë me shpatulla të kuqe një pulë?

Skifterat me shpatulla të kuqe sigurisht që janë të aftë të hanë pula të vogla, megjithëse të tillë janë edhe Skifterat e Cooper's ose Skifterat me bisht të kuq. Këta skifterë preferojnë brejtës të vegjël dhe pre të tjera më të vogla, por ata do të sulmojnë dhe hanë pulat me lehtësi kur t'u jepet mundësia.

11. Sa vezë bëjnë Skifterat me shpatulla të kuqe?

Skifterat me shpatulla të kuqe zakonisht bëjnë katër vezë çdo sezon shumimi. Megjithatë, është e pazakontë që të katër të vegjlit të mbijetojnë deri në moshën madhore, pasi sëmundja dhe grabitqarët bëjnë dëmin e tyre.

12. A mund të vrasë një skifter me shpatulla të kuqe një qen të vogël?

Skifteri më i madh si i kuqja-Hawk me bisht janë dokumentuar duke vrarë mace dhe qen të vegjël, edhe pse kjo është e rrallë. Skifterat me shpatulla të kuqe mund të jenë potencialisht një kërcënim për racat më të vogla të qenve si chihuahuas dhe racat e ndryshme të lodrave. Megjithatë, sulmet ndaj kafshëve shtëpiake do të ishin shumë të pazakonta.

Shiko gjithashtu: 12 fakte rreth zogut të parajsës së Wilson

13. Çfarë i frikëson Skifterat me shpatulla të kuqe?

Nëse ndjeni nevojën për të përzënë një Hawk me shpatulla të kuqe, taktika më e mirë është zhurma e madhe. Të bërtiturat, duartrokitjet, përplasja e sendeve së bashku ose çdo gjë tjetër që bën zhurma të forta dhe të papritura do t'i trembë ata. Pasi të tremben, nuk ka gjasa të kthehen shpejt.

14. Si i tërhiqni skifterët me shpatulla të kuqe?

Në të kundërt, nëse dëshironi të tërhiqni një Skifterin me shpatulla të Kuqe, mund të tërhiqni prenë e tyre. Ushqyesit dhe banjat e shpendëve do të tërheqin zogj të vegjël që ndonjëherë janë pre e Skifterëve me supe të kuqe. Njerëzit me kafaze pulash në oborrin e shtëpisë shpesh vërejnë skifterë me shpatulla të kuqe që varen rreth oborrit të tyre.

Dëshironi të rrisni shanset tuaja për të dalluar një nga këta grabitqarë?

Merrni parasysh disa dylbi ose një fushë diktimi!

5 dylbitë më të mira për shikimin e shpendëve

5 dylbitë më të mira të vëzhgimit
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.