Costa's Hummingbird (Foto të meshkujve dhe femrave)

Costa's Hummingbird (Foto të meshkujve dhe femrave)
Stephen Davis

Ka 352 lloje kolibrish në kontinentin amerikan, me rreth 15 prej tyre që gjenden rregullisht në SHBA dhe Kanada. 9-10 lloje të tjera do të shfaqen herë pas here në shtete dhe konsiderohen endacakë. Lloji që po shohim në këtë artikull është Kolibri i Kostës , një banor i rregullt në Kaliforninë jugore dhe Baja, si dhe një migrant midis SHBA-së jugperëndimore dhe Meksikës. Ne do t'ju tregojmë disa imazhe nga afër dhe personale të kësaj specie mahnitëse dhe do të ndajmë disa fakte dhe informacione interesante. Pa humbur më kohë, le të shkojmë te gjërat e mira!

Njihuni me kolibrin e Costa

Përmbajtjafshihni përmbledhjen e kolibrit të Costa's Gama e pamjes së sjelljes Dieta e Habitatit Mating & Mbrojtja e migrimit të foleve Si ta tërheqni këtë zog Fakte rreth kolibrit të Kostës

Përmbledhje e kolibrit të Kostës

Kolibri i Kostës (mashkull)cep i Jutës.

Dieta

Kolibri i Kostës konsumojnë si nektarin nga lulet ashtu edhe nga insektet e vogla fluturuese. Ndërsa janë në shkretëtirë, shkurret e tyre të preferuara për t'u vizituar janë chuparosa dhe ocotillo. Bimë të tjera prodhuese të nektarit që ata dihet se vizitojnë përfshijnë gjembaçin, dorëzonjën, fasulet e koraleve, livandën e shkretëtirës, ​​gjuhën e mjekrës dhe gjembin e Nju Meksikos.

Habitat

Costa's mund të gjendet në tre lloje kryesore habitatesh, shkurret e shkretëtirës Sonoran, shkurret e shkretëtirës Mohave dhe bregdeti Kaliforni/Meksikan. Ato gjenden në shkretëtirat Sonoran dhe Mohave gjatë sezonit të riprodhimit, por pasi të miturit janë mjaft të rritur për t'u kujdesur për veten, shumica e Costa-s largohen nga kjo zonë dhe nuk dihet shumë mirë se ku shkojnë. Ata mund të lëvizin në zona me lartësi më të lartë.

Nektari i pirjes së Kostëstërheq një femër përmes ritualeve të çiftëzimit që përmendëm më sipër.

Kolibri i Kostës femër është ai që ndërton folenë, ndërsa mashkulli mbron territorin e tij. Për rreth 5 ditë, ajo do të krijojë një fole në formë filxhani me gjethe të vogla, lëvore, liken dhe material bimor me push të mbajtur së bashku me mëndafshin e merimangës. Foletë janë rreth 3-7 metra mbi tokë në shkurre dhe pemë si palo verde, cholla, akacie dhe dru hekuri.

Femra Kosta është në folenë e sajështë gjithashtu pak më e shkurtër se shumica e specieve të tjera. Kosta janë të mbuluara kryesisht me ngjyrë të gjelbër dhe gri, megjithëse meshkujt dhe femrat janë lehtësisht të dallueshme nëse dini çfarë të kërkoni.

Mashkull

Costa's Hummingbirdnuk janë në asnjë listë vëzhgimi të popullsisë. Ka pasur një rënie të ngadaltë midis 1968 dhe 2015, por popullsia mbetet rreth 3.4 milionë. Kërcënimi i tyre më i madh është pastrimi i habitatit të shkurreve të shkretëtirës për zhvillimin urban dhe kullotjen e kafshëve, si dhe zjarret e shkretëtirës.

Si ta tërheqni këtë zog

Ana (majtas) dhe Kosta (djathtas) ndajnë një ushqyeskryeni një ekran fluturues, drejtohuni drejt një femre që shikon, më pas rrotullohuni rreth saj disa herë përpara se të fluturoni drejt lart dhe më pas zhyteni poshtë në një formë të madhe U-je, gjatë gjithë kohës duke lëshuar një cicërimë me zë të lartë. Ata mund të vazhdojnë këtë shfaqje ajrore për disa minuta. Nëse kjo nuk po e përcjell mesazhin, ata do të qëndrojnë vetëm disa centimetra larg nga femra dhe do të lëkunden përpara dhe mbrapa, duke hapur pendët e tyre të fytyrës për të kapur rrezet e diellit duke krijuar një mur ngjyrë vjollce. Shikojeni këtë në videon më poshtë.

Meshkujt do të mbrojnë territorin e tyre dhe zakonisht zgjedhin midis 3-4 ngritjeve që mund të përdorin për të kërkuar ndërhyrës. Perches priren të jenë degëza të ngordhura në bimë të tilla si dru hekuri, akacie ose palo verde. Sidoqoftë, Costa-t nuk janë aq agresivë sa speciet e tjera, dhe ndërsa ata do të përfshihen në disa "lufta", ata shpesh do të jenë në varësi të kolibrëve më të mëdhenj.

Shiko gjithashtu: 37 dhurata për adhuruesit e zogjve që do t'i pëlqejnë

Range

Të dy Costa qëndrojnë gjatë gjithë vitit në vende të caktuara, si dhe kryejnë migrime në distanca të shkurtra. Popullsia që mbetet në një zonë gjatë gjithë vitit mund të gjendet në Kaliforninë e largët jugore, Baja California (Meksikë) dhe shkretëtirën Sonoran në Arizonën jugperëndimore dhe Meksikën veriperëndimore.

Shiko gjithashtu: 15 lloje të zogjve të bardhë (me fotografi)

Popullsia migrante kalon dimrin përgjatë bregut perëndimor të Meksikës, më pas udhëton deri në shkretëtirën Sonoran për t'u shumuar në pranverë dhe mund të udhëtojë deri në veri deri në zonat e shkretëtirës së Nevadës jugore dhe jugperëndimitBeauregard, i cili ishte një burrë shteti francez, historian një ornitolog. Costa ishte një koleksionist i njohur i ekzemplarëve të kolibrit.

2. Costa's mund të udhëtojnë shumë më larg se habitati i tyre tipik i shkretëtirës

Kolibri i Kostës herë pas here gjenden duke udhëtuar shumë jashtë kufijve të tyre tipikë. Ata janë parë në të gjithë Amerikën e Veriut perëndimore, duke përfshirë Paqësorin Veriperëndimor, Alaskën dhe Kolumbinë Britanike.

3. Për të ruajtur energjinë, Costa's mund të hyjë në një gjendje të turbullt

Netët në fakt mund të jenë mjaft të ftohta në shkretëtirë. Për të kursyer energji, këta kolibra mund të hyjnë në një torpor, një gjendje e metabolizmit të ngadalësuar si letargji. Ndërsa rrahjet normale të zemrës së tyre janë rreth 500 - 900 rrahje në minutë, gjatë torturës rrahjet e zemrës së Costa-s janë në gjendje të ngadalësohen në vetëm 50 herë në minutë.

Burimet:

  • Allaboutbirds.org
  • Wikipedia
  • U.S. Shërbimi PyjorStephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.