Cili është lloji më i mirë i ushqyesit të shpendëve për kardinalët?

Cili është lloji më i mirë i ushqyesit të shpendëve për kardinalët?
Stephen Davis

Kardinalët e Veriut janë një nga zogjtë e oborrit të shtëpisë më të njohur në Amerikën e Veriut. Pavarësisht nëse i dëshironi në oborrin tuaj për pendët e tyre të ndezura apo këngët gazmore, me ushqimin dhe ushqimet e duhura do të jenë të lehta për t'u tërhequr dhe shijuar.

Pra, cili është lloji më i mirë i ushqimit të zogjve për kardinalët? Në këtë artikull do të diskutojmë përgjigjen e kësaj pyetjeje, si dhe ku mund të gjeni kardinalët veriorë, çfarë pëlqejnë të hanë dhe këshilla të tjera për t'i tërhequr ata në oborrin tuaj.

Femra kardinal verior

Kardinalët e veriut janë zogj këngëtarë të përmasave mesatare me një kreshtë të veçantë dhe kardinalë të ndezur portokalli. Meshkujt janë tërësisht të kuq me një maskë të zezë rreth fytyrës dhe qafës. Femrat kanë një ngjyrë kafe të butë me të kuqe në bishtin dhe krahët e tyre.

Ka të paktën 16 thirrje të ndryshme të njohura për Kardinalin e Veriut, por ajo që dëgjohet më së shpeshti është një cicërimë e fortë dhe e qartë metalike. Shpesh do ta dëgjoni këtë cicërimë që njofton se kardinali është afër para se t'i dalloni. Si meshkujt ashtu edhe femrat këndojnë, shpesh në meloditë zbritëse ose ngjitëse si bilbil. Kulmi i sezonit të tyre të këndimit është në pranverë dhe fillim të verës.

Çfarë lloj ushqimesh zogjsh pëlqejnë kardinalët?

Jo të gjithë ushqyesit janë krijuar të barabartë kur bëhet fjalë për tërheqjen e kardinalëve. Këtu janë disa faktorë të rëndësishëm për t'u marrë parasysh kur gjeni ushqyes më të përshtatshëm për kardinalët.

Kardinalët janë të mëdhenj

Kardinalët janë aktivëseancë.

Mund të vini re se shpesh dëgjoni cicërimën e tyre të mprehtë metalike që vjen nga linja juaj e pemës më shpesh sesa i shihni në të vërtetë. Nëse jeni të interesuar në kopshtarinë e peizazhit, merrni parasysh mbjelljen e boronicave ose hardhive. Kardinalët e duan strehimin dhe burimin e ushqimit që ofrojnë.

Në përputhje me ndrojtjen e tyre, ata shpesh do të fluturojnë nëse ndjejnë shumë lëvizje. Të kesh një ushqyes shumë afër një dritareje ku kaloni shpesh, ose në një rrugë ose rrugë me shumë trafik, mund t'i frikësojë ata. Një vend i qetë me pak distancë nga shtëpia do t'i ndihmojë ata të ndihen më të sigurt.

Problemet me Safflower

Njerëzit ndonjëherë raportojnë se mbushin një ushqyes me safflower (një zgjedhje e mirë për kardinalët siç e kemi thënë më lart) vetëm që kardinalëve duket se nuk u pëlqen. Nëse duket se kardinalët po e kundërshtojnë lulediellin tuaj, provoni fillimisht një përzierje 50/50 me luledielli. Pasi të kenë marrë një shije për të, mund të kaloni ngadalë në 100% safflower nëse dëshironi.

Sunflower, Safflower dhe Space

Kur bëhet fjalë për kardinalët, mbani mend tre S-të. Luledielli, Safflower, dhe Hapësirë. Prezantoni ushqimet që i pëlqejnë dhe hapësirë ​​të mjaftueshme që ata të vendosin kornizën e tyre më të madhe dhe kardinalët do të vazhdojnë të kthehen në oborrin tuaj për të festuar!

ana më e madhe për zogjtë ushqyes. Kjo do të thotë se ata kërkojnë një ushqyes të fortë që mund të mbajë peshën e tyre. Një ushqyes i lehtë mund të anohet ose të lëkundet nën peshën e një ose dy kardinalëve. Kardinalëve nuk u pëlqen kjo lëvizje lëkundëse.

Madhësia e tyre gjithashtu i pengon ata të shtrëngohen në hapësira të vogla. Një ushqyes tubash me një kafaz do të ishte një zgjedhje e keqe pasi kardinalët ka të ngjarë të mos jenë në gjendje të futen nëpër hekura.

Shiko gjithashtu: 7 zogj të ngjashëm me robinat (Foto)

Ushqyesit e tubave gjithashtu nuk janë përgjithësisht zgjedhje të shkëlqyera sepse kardinalëve nuk u pëlqejnë stacionet e ngushta dhe kanë një është e vështirë të gjesh një mënyrë për të balancuar ndërkohë që ende arrijmë në portat e ushqimit për shkak të madhësisë së tyre.

Kardinalët preferojnë të ushqehen në tokë

Kardinalët janë ushqyes në tokë. Në fakt, ju do të vini re shpejt se kur ata vizitojnë oborrin tuaj, ka të ngjarë të kërkojnë foragjere në tokë nën të gjithë ushqyesit tuaj përpara se të përpiqen të marrin farën nga ndonjë prej tyre. Ushqyesit që imitojnë ushqimin në tokë dhe i japin kardinalit hapësirë ​​për t'u përhapur do të kenë një shans shumë më të madh për t'u përdorur.

Duke marrë parasysh të gjitha këto, Ushqyesit e platformës janë shpesh zgjidhja më e mirë absolute për të ushqyer kardinalët.

Siç sugjeron emri, ky lloj ushqyesi është një platformë e madhe e sheshtë. Kardinalët do të kenë më shumë hapësirë ​​për trupin e tyre mesatar. Gjithashtu imiton më së miri mbledhjen e farave nga toka. Këto lloje të ushqyesve mund të vijnë në disa forma të ndryshme dhe mund të qëndrojnëdrejt në tokë, të varur ose të montohet në majë të një shtylle.

Këtu janë zgjedhjet e mia për ushqyes të shkëlqyer të stilit të platformës

  1. Ushqyes i platformës së gjelbër të Woodlink Going – Kardinalët mund të ulen nga të gjitha anët dhe të futen në tabaka. Shumë hapësirë ​​për të gjetur ushqim dhe shumë zogj mund të përdorin menjëherë. Dukshmëri e madhe për shikimin e shpendëve. Ndërtimi i plastikës së ricikluar nënkupton pastrim të lehtë dhe qëndrueshmëri. Mjaft i fortë sa kardinalët nuk do të tremben nga lëkundjet e tepërta.
  2. Woodlink Going Green Fly Thru Bird Feeder – Kardinalët mund të ulen në anët dhe të hidhen në tabaka. Çatia siguron njëfarë mbrojtjeje nga moti. Trupi plastik i ricikluar do të thotë pastrim dhe qëndrueshmëri e lehtë.
  3. Droll Yankees Dorothy's Cardinal Feeder – Kardinalët mund të ulen dhe ushqehen lehtësisht me këtë ushqyes në stilin e tabakasë. Bërë nga plastika e lehtë për t'u pastruar, e qëndrueshme. Ka vrima per kullim. Kupola mund të ulet për ta bërë më të vështirë për zogjtë e mëdhenj "dëmtues" që të arrijnë te fara. Gjithashtu siguron pak mbulim në mot të ashpër. Droll Yankees është një emër i shkëlqyeshëm në ushqyesit e shpendëve dhe janë të njohur për shërbimin e tyre ndaj klientit. Nëse i kontaktoni me ndonjë problem, ata shpesh do të dërgojnë pjesë këmbimi falas. Duket se disa njerëz kanë qenë në gjendje ta montojnë këtë në një shtyllë duke përdorur një shtojcë, në mënyrë që të jetë gjithashtu një opsion.

Um!

Ke probleme me ketrat?

Nëse keni probleme me ketrat e bezdisshëm në ushqyesit tuaj, prapë mund të blinindonjë nga ushqyesit e lartpërmendur dhe provoni të eksperimentoni me vendndodhjen ose të përdorni farën e specit djegës. Nëse kjo nuk funksionon, mund të provoni një ushqyes të vërtetë "të mbrojtur nga ketri" ose të shikoni shtyllat e ushqimit të shpendëve rezistent ndaj ketrit.

Këtu janë dy rekomandimet e mia kryesore për ushqyes "të mbrojtur nga ketri" që do të përdorin kardinalët.
  1. Ushqyes zogjsh rezistent ndaj ketrit të Woodlink Absolute II – Stili i gjatë i farës si purteka dhe si tabaka Shpërndarja në këtë furnizues pleshti e bën këtë një zgjedhje të mirë për kardinalët. Nëna ime e ka pasur këtë stil për shumë vite dhe kardinalët e përdorin atë gjatë gjithë kohës. Ky model mund të varet ose të montohet në shtyllë, dhe zogjtë mund të ushqehen nga të dyja anët. Ajo përmban një majë mbyllëse dhe një kapacitet mjaft të madh të farës. Pesha e ketrave do të bëjë që portat e ushqimit të mbyllen. Unë rekomandoj këtë model, "II" mbi modelin e parë, sepse ky model ka një shufër metalike. Modeli i parë ka një shufër prej druri dhe njerëzit kanë raportuar se ketrat e përtypin dhe e prishin atë.
  2. Ushquesi i shpendëve të egër Squirrel Buster Plus me unazë kardinal – Një nga ushqyesit më të rekomanduar në përgjithësi është Squirrel Buster Plus. Është vërtet i shkëlqyeshëm në luftimin e ketrave, mban një ton farë dhe është super i qëndrueshëm. Sidoqoftë, siç thashë më lart, kardinalët në përgjithësi nuk i pëlqejnë ushqyesit e stilit të tubit. Megjithatë, ky ushqyes vjen me një pozitë unazore opsionale që mund ta lidhni për ta bërë ushqyesin më kardinal. Unazapurteka u lejon atyre të kenë më shumë hapësirë ​​për të manovruar dhe për të arritur më lehtë në portat e farës. Sipas mendimit tim, ende nuk është aq i mirë sa ushqyesit e platformës më të hapur ose pleshti, por kam parë kardinalë që përdorin këtë ushqyes në oborrin tim, kështu që funksionon.

Për më shumë këshilla për mbajtjen ketrat larg, shikoni këta artikuj:

  • 5 këshilla të provuara për t'i mbajtur ketrat larg nga ushqyesit e shpendëve
  • Ushqyesit më të mirë të zogjve të mbrojtur nga ketrat

Mbërthyer me një Ushqyes tubash?

Siç kemi thënë, kardinalëve në përgjithësi nuk u pëlqejnë ushqyesit e stilit të tubave. Por nëse tashmë e keni një dhe nuk dëshironi të ndryshoni stile ose të shtoni një tjetër, ka diçka që mund të provoni. Konsideroni një kapëse farash!

Ky është një tabaka në formë pjate që mund ta vendosni nën ushqyesin tuaj për të kapur farat që trokasin zogjtë e tjerë. Kjo jo vetëm që e mban tokën tuaj më të pastër, por siguron një zonë dytësore të ngrënies për zogjtë e tjerë. Kardinalëve mund t'ju pëlqejë stili i platformës së kësaj tabakaje.

Një shembull është ky tabaka e farave & Seed Catcher nga Brome. Shumë ushqyes, veçanërisht marka Droll Yankees, shesin tabaka të ngjitshme për pjesën e poshtme të ushqyesve të tubave. Pra, nëse keni një furnizues tubash, provoni të kërkoni në Google modelin tuaj specifik dhe shikoni nëse ekziston një bashkëngjitje e tabakasë.

Shiko gjithashtu: 10 lloje zogjsh që notojnë nën ujë (me foto)

A ka kardinalë ku jetoj unë?

Vlerësohet se ka rreth 120 milionë kardinalë veriorë. Pjesa më e madhe e popullsisë përbëhet nga 77% në SHBA dhe 22% nëMeksika. Ato mund të gjenden përgjatë bregut lindor nga Kanadaja jugore deri në majën e poshtme të Floridës.

Vendi i tyre shtrihet në perëndim në Nebraska, Kansas dhe Teksas. Ato gjenden gjithashtu në një pjesë të madhe të Meksikës në Gadishullin Jukatan. Ndryshe nga disa lloje të tjera zogjsh, Kardinalët e Veriut nuk migrojnë. Kjo do të thotë se kudo ku janë vendas, ata do të gjenden gjatë gjithë vitit.

Këta zogj të bukur janë aq të popullarizuar sa që janë zogu shtetëror i shtatë shteteve (shumica e çdo zogu!): Illinois, Indiana, Kentucky , Karolina e Veriut, Ohio, Virxhinia dhe Virxhinia Perëndimore.

Tani, le të flasim se çfarë pëlqejnë të hanë kardinalët.

Çfarë lloj farë zogu pëlqejnë kardinalët?

Kardinal mashkull me një farë luledielli vaji të zi

Në natyrën e egër, kardinalët hanë fara dhe fruta duke përfshirë rrushin e egër, barëra, manit, manaferrën, misrin, dru qen dhe sumac. Ata gjithashtu plotësojnë dietën e tyre me insekte si mizat, merimangat, brumbujt dhe kriketat.

The Northern Cardinal ka një sqep të madh të trashë i cili është shumë i fortë dhe i përsosur për të çarë fara të mëdha dhe ushqime të tjera më të forta. Mënyra më e mirë për të tërhequr kardinalët në oborrin tuaj është të siguroni llojet e tyre të preferuara të ushqimit ushqyes. Ata duket se kanë një preferencë të fortë për farat e lulediellit dhe lulediellit, si dhe për kikirikët dhe misrin e plasaritur.

Farat e lulediellit

Kardinalët i duan farat e lulediellit! Ju mund t'i blini ato në disa të ndryshmevarieteteve.

  • Black Oil Luledielli - Farat e lulediellit me vaj të zi janë të vogla me një guaskë tërësisht të zezë. Kjo është gjithmonë një zgjedhje e sigurt pasi kardinalët i duan ata, por edhe shumica e zogjve të tjerë ushqyes i duan ato. Kanë shumë kalori për madhësinë e tyre për shkak të përmbajtjes së tyre të yndyrës dhe proteinave. Predhat e tyre të holla hapen lehtësisht dhe kjo tërheq shumëllojshmërinë më të madhe të zogjve ushqyes që hanë fara. Ato janë zakonisht të lira, mund të përdoren në të gjitha llojet e ushqyesve dhe mund t'i blini në vende të ndryshme, duke përfshirë Amazon.
  • Luledilli me vija gri dhe të zeza – Luledilli me vija gri dhe të zi farat janë më të mëdha, por edhe të preferuara të kardinalëve. Disa zogj ushqyes mund të kenë probleme për të ngrënë këtë lloj farë, sepse sqepat e tyre nuk janë mjaftueshëm të mëdhenj dhe ata kanë vështirësi të hapin guaskën. Nëse dëshironi të synoni kardinalët në mënyrë specifike dhe të "zhdukni" disa zogj të tjerë si harabela e shtëpisë ose zogjtë e zi, kjo mund të jetë një zgjedhje e mirë.
  • Bërthamat e lulediellit / Zemrat e lulediellit – Ky është vetëm “mishi” i farës me lëvozhgën tashmë të hequr. Pa guaskë për t'u çarë, kjo mund të shijohet nga shumëllojshmëria më e gjerë e zogjve ushqyes. Këto gjithashtu do të bëjnë një ushqyes shumë më të pastër pasi ato nuk lënë gëzhoja në të gjithë tokën. Kjo është e dobishme nëse i keni ushqyesit tuaj në një kuvertë dhe shpesh fshini grumbuj gëzhojash. Ose nëse jetoni në një apartamentku një rrëmujë e madhe predhash mund të shqetësonte fqinjët. Megjithatë, ju paguani më shumë para për këtë lehtësi. Është e rëndësishme të theksohet se heqja e mbrojtjes së guaskës i lë bërthamat të prekshme ndaj prishjes shumë më të shpejtë. Nuk duhet të lini jashtë më shumë zemra sesa mund të hahet brenda pak ditësh. Rekomandohet gjithashtu që të mos përdorni zemra në ushqyes tubash ku lagështia mund të bllokohet dhe të prishë farat.

Farat e lulekuqes

Farat e lulekuqes janë të vogla dhe të bardha dhe një burim i mirë proteinash dhe yndyrash. Shumë zogj që shijojnë farat e lulediellit gjithashtu shijojnë lulediellin. Megjithatë, një përfitim i madh i farave të shafranit është shumica e "dëmtuesve" më pak të dëshirueshëm që nuk i pëlqejnë ata që sulmojnë ushqyesit e shpendëve si zogjtë e zinj, grackles, starlings dhe ketrat. Kjo është një zgjedhje e shkëlqyeshme për të ushqyer kardinalët dhe zogjtë e tjerë që ju pëlqejnë, ndërkohë që mbani jashtë rafin.

Kikirikët me lëvozhgë

A e dini se kikirikët janë burimi më i mirë i vetëm i proteinave dhe yndyrës për zogjtë e oborrit tuaj? Kikirikët me lëvozhgë janë një ushqim me energji të lartë të cilin e shijojnë kardinalët dhe shumë zogj të tjerë si qukapikët, kërpudhat, arrëzat, qiqrat dhe jays. Pa guaskë, ato janë 100% të ngrënshme duke mos lënë rrëmujë. Këto janë aq të dëshirueshme, saqë shumë zogj do të kapin një arrë dhe do ta fshehin në memorien e tyre për më vonë.

Tani që kemi identifikuar se çfarë ushqimesh pëlqejnë kardinalët, le të shqyrtojmë se cilat ushqime zogjsh janë më të mirët për kardinalët.

Më shumë këshillambi ushqyerjen e kardinalëve

Kini parasysh orarin e ushqyerjes

Kohët e preferuara të ditës të kardinalëve për t'u ushqyer janë herët në mëngjes dhe para perëndimit të diellit. Ata janë si ai i ftuari i festës që shfaqet para se të jeni gati dhe më pas është i fundit që largohet.

Gjëja e rëndësishme që duhet mbajtur mend këtu është të mbushni ushqyesit tuaj gjatë natës në mënyrë që të jenë gati me fara për kardinalët gjëja e parë ne mengjes. Sa më e besueshme dhe më e lehtë që ata të mund të gjejnë ushqim në ushqyesin tuaj sa herë që të vizitojnë, aq më shumë ka gjasa që ata të vazhdojnë të kthehen.

Joshi ato me fara të bluara

Nëse keni vështirësi t'i bëni kardinalët të përdorin ushqyesin tuaj, spërkatni pak nga fara që po përdorni në tokë nën ushqyes. Pasi të kenë ngrënë të gjithë farën e bluar dhe të duan më shumë, do të kenë më shumë gjasa të kontrollojnë ushqyesin tuaj.

Kjo padyshim që nuk do të funksionojë nëse vazhdoni të spërkatni farën për një kohë të pacaktuar ose ata thjesht do të presin që ju të vendosni nga vakti i tyre në tokë! Bëni këtë vetëm disa herë derisa ata të mësohen të vijnë në zonën tuaj ushqyese.

Kardinalët janë të turpshëm

Kardinalët janë në të vërtetë mjaft të turpshëm pavarësisht nga madhësia dhe ngjyrosja e tyre e ndritshme. Nëse mundeni, vendoseni ushqyesin afër (rreth 10 metra) disa shkurre ose zona të tjera të mbuluara.

Shpesh kardinalët do të rrinë në zona të mbrojtura derisa të jenë gati për të gjetur foragjere dhe shpesh kthehen prapa dhe me radhë, brenda dhe jashtë mbulesës gjatë një kërkimi ushqimor
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.