Çfarë përdorin zogjtë për të ndërtuar foletë e tyre? (Shembuj)

Çfarë përdorin zogjtë për të ndërtuar foletë e tyre? (Shembuj)
Stephen Davis

Tabela e përmbajtjes

robinët, zogj të tjerë që zakonisht përdorin baltën për të ndërtuar themelet e folesë së tyre janë dallëndyshet e hambarit (Hirundo rustica), dallëndyshet e shkëmbinjve (Petrochelidon pyrrhonota) dhe febet (Sayornis phoebe).

Çfarë zogu përdor fibra artificiale për fole ?

Baltimore oriole mashkullzogjtë përdorin degëza për fole?

Shumica e zogjve do të përdorin degëza për të krijuar një strukturë për folenë dhe për të shtuar shtresa të tjera materialesh. Për shembull, trumcat e shtëpisë (Troglodytes aedon) përdorin degëza për të bërë një themel shtrati dhe përdorin degëza si një pengesë midis hyrjeve të zgavrës së pemës dhe folesë së tyre. Ata do të përdorin materiale më të buta si bari dhe puplat për të krijuar folenë në formë filxhani që ndërtojnë në depresionin e shtresës së degëve.

Shiko gjithashtu: Ushqyesit më të mirë të shpendëve për apartamente dhe apartamenteFoleja e kardinalit verior

Foletë e shpendëve janë të rëndësishme dhe ato duhet të jenë të sigurta. Zogjtë përdorin foletë për të mbrojtur dhe inkubuar vezët e tyre, si dhe për të rritur zogjtë e tyre të porsalindur. Ata jo vetëm që duhet të strehojnë të vegjlit e tyre nga grabitqarët, por edhe nga kushtet e ndryshme të motit. Pra, për t'i bërë shtëpitë e tyre të sigurta, çfarë përdorin zogjtë për të ndërtuar foletë e tyre? Lloje të ndryshme zogjsh i projektojnë foletë e tyre ndryshe dhe përdorin një sërë materialesh për të ndërtuar. Lexoni më tej për të mësuar më shumë rreth materialeve të ndryshme që përdorin specie të ndryshme, duke përfshirë atë që nuk duhet lënë jashtë për zogjtë.

Çfarë përdorin zogjtë për të ndërtuar foletë e tyre?

Zogjtë ndërtojnë lloje të ndryshme folesh duke përdorur materiale të ndryshme. Foletë mund të jenë në formë kupe, kube, fole lundruese, lavjerrës ose fole në formë shporte. Disa lloje përdorin materiale të shumta për shtresa të ndryshme fole, nga baza në anët. Materialet më të zakonshme që zogjtë do të përdorin për të ndërtuar fole përfshijnë:

 • Shkopi dhe degëzat
 • Gjethet e ngordhura
 • Rripat e lëvores
 • Puplat
 • Bar i thatë
 • Mbill push
 • Hilpëra pishe
 • shirita lëvore
 • Baltë
 • Moss
 • Kashtë

Disa zogj, si p.sh. mizakërcuesi i madh me kreshtë (Myiarchus crinitus), ndonjëherë përdorin lëkurë gjarpri për foletë e tyre. Ata do ta endje atë në anët dhe do të lënë një copë në fole për të penguar ketrat që të hyjnë në fole. Zogjtë e vegjël, si kolibri (Trochilidae) do të përdorin mëndafshin e merimangës sepse është elastik, ngjitës dhe i fortë.

Çfarë është ajo.Çdo specie përdor materiale të ndryshme, kështu që ju do t'u jepni më shumë punë zogjve nëse duhet të heqin materialet që nuk duan nga shtëpia e zogjve.

Cilat materiale janë të këqija për foletë e shpendëve?

Edhe pse disa gjëra mund të duken sikur mund të jenë të dobishme për një zog për të ndërtuar folenë e tyre, ato nuk janë për shumicën e specieve. Ju dëshironi të shmangni shuarjen:

 • Tallatë
 • Shopa plastike
 • Folje alumini
 • Celofan
 • Grazë tharëse

Megjithëse garza e tharësit mund të duket si një material i mirë folezues, ai thith ujin dhe mund të ketë kimikate të pashëndetshme, si zbutës ose detergjentë të mbetur. Në të kundërt, ju mund të hiqni leshin e qenit ose të deleve. Fijet shtazore janë të qëndrueshme dhe nuk thithin aq shumë ujë.

Shiko gjithashtu: 15 zogj unikë që fillojnë me shkronjën O (Foto)

A është pambuku i sigurt për zogjtë?

Jo në të vërtetë. Duhet të shmangni pambukun si "push" që zogjtë ta përdorin për foletë e tyre. Pambuku zakonisht prodhohet në mënyrë sintetike dhe mund të ketë toksina të pasigurta për zogjtë. Megjithatë, ju mund të hiqni fibra natyrale si pambuku i papërpunuar, leshi ose kërpi. Sigurohuni që gjatësitë të mos jenë të gjata nëse jeni duke nxjerrë fije ose spango pasi ato mund të ngatërrojnë dhe lëndojnë zogjtë. Është më mirë të vendosni shirita të gjerë 1 inç që janë nën 6 inç të gjatë.

Përfundim

Lloje të ndryshme shpendësh përdorin materiale të ndryshme për të ndërtuar foletë e tyre. Disa madje përdorin lëkurën e gjarprit ose mëndafshin e merimangës. Megjithatë, materialet më të zakonshme janë gjethet ose bari i ngordhur, degëzat, pushi i bimëve dhe kashta. Derisaju mund të vendosni materiale foleje për zogjtë për t'i mbledhur, sigurohuni që ato të jenë të sigurta dhe të përshtatshme, si p.sh. materiale natyrore që nuk kanë toksina.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.