Çfarë ngjyre ushqyese të zogjve tërheq më shumë zogj?

Çfarë ngjyre ushqyese të zogjve tërheq më shumë zogj?
Stephen Davis

Kur shikoni gamën e madhe të ushqyesve të shpendëve për të zgjedhur nga ju mund të pyesni veten, cila ngjyrë ushqyese zogjsh tërheq më shumë zogjtë? Nuk duket të ketë një konsensus të qartë dhe interneti duket plot me përgjigje të ndryshme për këtë pyetje. Përgjigja është se nuk ka asnjë ngjyrë të ushqimit të shpendëve që do të jetë më tërheqëse për të gjithë zogjtë. Disa lloje kanë preferencat e tyre, ndërsa të tjerët jo. Megjithatë, disa kërkime sugjerojnë se ushqyesit blu dhe jeshil janë të preferueshëm sesa të kuqtë ose të verdhët.

A kanë zogjtë vizion të mirë me ngjyra?

Njerëzit kanë vizion mjaft të mirë me ngjyrat, pasi ne kemi tre lloje të fotoreceptorët në sytë tanë. Kafshët si qentë kanë vetëm dy, dhe për këtë arsye shohin më pak ngjyra në spektrin e dukshëm se ne. Zogjtë kanë të njëjtat tre, por në numër më të madh. Kjo mund t'i lejojë ata të shohin edhe më shumë variacione dhe intensitete ngjyrash sesa ne mundemi. Zogjtë kanë gjithashtu një fotoreceptor të katërt që ne nuk e kemi, dhe ai i lejon ata të shohin dritën ultravjollcë. Studimet janë ende duke mësuar rreth vizionit UV te zogjtë dhe se si ata e përdorin këtë për të gjetur ushqim dhe çift.

Çfarë ngjyre ushqyes zogjsh tërheq më shumë zogj?

Nëse shikoni në dyqane dhe nëpër katalogë, do të shihni se disa ushqyes janë me ngjyrë që të përputhen me ngjyrën e zogut për të cilin synohen. E verdha për fincat, bluja për zogjtë blu, portokallia për oriolat etj. Pjesa më e madhe e kësaj besoj se është thjesht marketing, e bërë për tëapelojnë më shumë për njerëzit sesa për zogjtë. Sidoqoftë, dy lloje të ushqyesve, ngjyrat e të cilave në fakt mund të ndihmojnë, janë e kuqja për kolibrat dhe portokallia për oriolat. Për oriolet ideja është e thjeshtë, ata kënaqen duke ngrënë portokall, kështu që do të kishte kuptim që ngjyra portokalli të paktën t'u binte në sy kur ata janë jashtë në kërkim të frutave. Në mënyrë të ngjashme, lulet në kategorinë e kuqe/vjollcë/rozë shpesh kanë nektar që po kërkojnë kolibrat, kështu që ka kuptim që një ushqyes me ngjyrë të kuqe ose me ngjyra të ndezura mund t'i shtyjë ata të vijnë dhe të hetojnë.

Shiko gjithashtu: 4 këshilla të thjeshta për të hequr qafe zogjtë dhunues që mbushin furnizuesit tuaj

Pra, këto janë oriolet dhe kolibrat , por çfarë ndodh me shumicën e zogjve ushqyes të oborrit të shtëpisë? Gjeta tre studime në internet ku kërkimet u përpoqën të mblidhnin të dhëna për këtë temë duke nxjerrë ushqyes me ngjyra të ndryshme dhe duke mbledhur të dhëna për numrin e vizitave të shpendëve dhe sasinë e farës së ngrënë nga secili ushqyes.

  • Një studim i kryer nga Shoqëria Mbretërore për Mbrojtjen e Zogjve (RSPB) me ngjyrë blu ishte më i popullarizuari në muajt e verës i ndjekur nga argjendi i cili ishte i njohur gjatë gjithë vitit. Ata gjithashtu vunë në dukje se fincat e arta treguan një preferencë për ngjyrën e gjelbër, ndërsa zogjtë si kërpudhat që përdorin ushqyes kikiriku duket se preferonin të kuqen.
  • Një studim tjetër i kryer nga Laboratori Morrell në Universitetin e Hull-it tregoi se argjendi dhe jeshilja ishin fituesit, por ata vunë re se robinëve u pëlqente veçanërisht e zeza dhe yjeve u pëlqente bluja.
  • Dy djem shkollash, George Rabin dhe Ed Thurlow, projektuan njëEksperimenti me ushqyes me ngjyra që u dha atyre çmimin e shkencëtarit të ri GSK UK 2017. Ata vëzhguan dhe mblodhën të dhëna për përdorimin e ushqyesve me ngjyra të ndryshme. Rezultatet e tyre treguan blutë si fituese me jeshile në të dytën. Ata besojnë se zogjtë kanë një preferencë për ngjyrat në gjatësi vale me energji të lartë (vjollca / jeshile / blu), ndërsa ngjyrat në gjatësitë e valëve më të ulëta të energjisë si e kuqja dhe e verdha janë më pak të njohura sepse ato përdoren shpesh si ngjyra "paralajmëruese" në natyrë.

Nuk duket të ketë një konsensus dërrmues në të gjithë bordin. Por duket se, të paktën në këto studime, bluja dhe jeshilja dalin përpara.

A tërhiqen kolibrët nga ngjyra e kuqe?

Kur bëhet fjalë për ushqyesit e kolibrit, shumica e ushqyesve që gjeni do të jenë në një farë mënyre me ngjyrë të kuqe . A ndihmon vërtet kjo në tërheqjen e kolibrit? Sipas Audubon, konet në retinën e syve të kolibrit përmbajnë pigmente dhe pika vaji në nuancat e verdhë dhe të kuqe, të cilat mund të veprojnë si filtra, duke rritur ndjeshmërinë e tyre ndaj ngjyrave të kuqe dhe të verdha, ndërsa heshtin ngjyrat më të errëta si bluja. Pra, e kuqja dhe e verdha mund t'u duken më të shndritshme dhe mund të tërheqin vëmendjen e tyre më lehtë sesa një ushqyes me ngjyrë më të errët.

Megjithatë, ata zbuluan gjithashtu se ajo që bën dallimin më të madh për kolibrat është vetë nektari. Studiuesit kanë zbuluar se kolibri do të japë përparësiçdo lule është më e pasur me nektar, pavarësisht nga ngjyra. E kuqja mund të ndihmojë një koliber të vërejë ushqyesin tuaj, por ajo që do t'i bëjë ata të kthehen është nektari me cilësi të mirë. Për fat të mirë, është shumë e lehtë ta bësh vetë!

Çfarë do t'i tërheqë zogjtë te ushqyesit e mi?

Shumica e ekspertëve do të pajtoheshin se ka faktorë shumë më të rëndësishëm për t'u marrë parasysh kur tërhiqni zogj në ushqimin tuaj sesa ngjyrë. Merrni parasysh këto aspekte të rëndësishme kur tërhiqni zogjtë tek ushqyesit tuaj;

Shiko gjithashtu: 31 fakte të shpejta rreth bufave me dëborë
  • Ofroni ushqimet e tyre të preferuara dhe sigurohuni që të mos e lini të qëndrojë shumë gjatë dhe të prishet
  • Sigurohuni që ushqyesi të jetë i përshtatshëm lartësia nga toka
  • Ushqyes të shumëfishtë tërheqin më shumë zogj
  • Vendoseni brenda 15-50 ft te shkurret dhe pemët
  • Sigurohuni që lloji i ushqyesit që përdorni është i përshtatshëm për zogjtë doni të ushqeni
  • Shtoni një veçori uji si banjë ose shatërvan
  • Mbani qentë dhe macet larg zonës së ushqimit

Ndiqni këto hapa dhe jini durim, mund të duhet pak kohë që zogjtë të shfaqen te ushqyesit tuaj.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.