Çfarë janë krimbat e miellit dhe çfarë zogjsh i hanë ato? (U pergjigj)

Çfarë janë krimbat e miellit dhe çfarë zogjsh i hanë ato? (U pergjigj)
Stephen Davis

Me siguri keni hasur në një krimb miell më parë - ndoshta kur hapni një qese të harruar me miell në pjesën e pasme të dollapit. Këto krijesa në dukje të pakëndshme nuk janë aq të këqija sa duken, madje edhe me trupat e tyre të verdhë të zbehtë, si gërvishtje dhe pamjen rrëqethëse. Në fakt, krimbat e miellit janë jashtëzakonisht të dobishëm për kafshët, njerëzit dhe mjedisin në një sërë mënyrash. Prapëseprapë, ju mund të pyesni veten, "çfarë janë krimbat e miellit?"

Shiko gjithashtu: 40 lloje zogjsh që fillojnë me shkronjën R (Foto)

Krymbat e miellit nuk janë fare krimba, ato janë larva dhe përfundimisht ato rriten në brumbuj të errët ose krimba mielli. Ata janë një shtojcë e preferuar diete për pronarët e zvarranikëve dhe peshqve, si dhe për vëzhguesit e zjarrtë të shpendëve që pëlqejnë të rezervojnë ushqyesit e tyre të oborrit të shtëpisë. Zogjve insektengrënës u pëlqen të rrëmbejnë krimbat e miellit dhe shpesh vizitojnë oborret dhe kopshtet që i furnizojnë rregullisht. Për këtë arsye ata nganjëherë quhen si grurë të artë.

Por çfarë i bën ata kaq të veçantë? Ku mund t'i gjeni dhe çfarë lloj kafshësh i shijojnë ato? Nëse dëshironi të keni një lugë të brendshme për krimbat e miellit — lexoni më tej për të mësuar përgjigjet e këtyre pyetjeve dhe më shumë.

Çfarë janë krimbat e miellit

Krimbat e miellit janë insekte holometabolike — Insektet AKA që zhvillohen në katër faza të veçanta; vezë, larva, pupa dhe imago (i rritur). Secila prej këtyre fazave të jetës është e dallueshme nga njëra-tjetra, duke e bërë transformimin e vezës në të rritur një metamorfozë të plotë. Insekte të tjera që janë holometabolikepërfshijnë fluturat, molën, bletët dhe grerëzat. Krimbat e miellit janë në të vërtetë forma larvash e errësirës së rritur, ose brumbullit të krimbit të miellit, Tenebrio molitor .

Më shumë rreth krimbave të miellit

Faza e parë e ciklit jetësor të krimbit të miellit është faza e vezës. Sipas fermave LIVIN, kjo fazë zgjat rreth 1 deri në 2 javë përpara se vezët të çelin në larva. Kjo formë fillestare e larvave nuk është në fazën që dëshironi të përdorni për të ushqyer shumicën e kafshëve dhe shpendëve, megjithatë, duhet të prisni derisa larvat të jenë të paktën rreth 1 inç të gjata.

Faza e larvave zgjat nga rreth 6 javë deri në 9 muaj. Gjatë kësaj kohe, larva e re zhvillohet më tej në faza të shumëfishta të njohura si "yje" përpara se të jenë madje 3 cm të gjata.

Krymbat e miellit (Image:Oakley Originals/flickr/CC BY 2.0)

Larvat mund të rriten deri në 25 yje përpara se të kaloni në fazën e pupës. Kjo fazë është si faza e fshikëzës për një flutur, është kur pupa mbetet e palëvizshme ndërsa zhvillon tiparet e një brumbulli të rritur - krahët, këmbët dhe sytë. Më në fund, në fazën e fundit të ciklit të tij jetësor, krimbi i miellit bëhet një brumbull i rritur. Ata jetojnë për rreth 2-3 muaj, gjatë të cilëve brumbujt femra mund të lëshojnë deri në 300 vezë, duke e filluar ciklin nga e para.

Krimbat e miellit janë një burim ushqimi tepër ushqyes për kafshët dhe zogjtë — dhe disa njerëz madje kanë gjithashtu filluan të plotësojnë dietën e tyre me to. Këto të dredhurakrijesat janë plot me proteina dhe gjithashtu ofrojnë disa yndyrë shtesë dhe lëndë ushqyese të tjera. Ofrimi i krimbave të miellit për zogjtë e egër në natyrë mund t'i ndihmojë ata të zhvillojnë muskuj dhe rrit gjasat që ata të mbijetojnë gjatë sezonit të shumimit, si dhe gjatë dimrave të ftohtë dhe motit tjetër të ashpër. Krimbat e miellit janë veçanërisht të dobishëm për zogjtë prindër që kërkojnë një vakt të shpejtë pa pasur nevojë të lënë folenë pa mbikëqyrje për një kohë të gjatë.

Krymbat e miellit janë të shkëlqyera për të plotësuar dietën si të kafshëve shtëpiake ashtu edhe të shpendëve të egër, por mbani në mend se krimbat e miellit janë vetëm se - një shtesë - ato janë të ulëta në kalcium dhe nuk janë mjaftueshëm ushqyese përbëjnë tërësinë e dietës së një zogu. Ata janë gjithashtu një trajtim i preferuar për specie të tjera si zvarranikët, peshqit dhe amfibët, pasi ato ofrojnë një vlerë më të madhe kalorike se kriket, një tjetër ushqyes i zakonshëm i zvarranikëve.

Zogjtë që hanë krimbat e miellit

Shumica e njerëzve fillojnë të ushqejnë krimbat e miellit për të tërhequr zogjtë blu. Krimbat e miellit janë mënyra numër një për të provuar dhe tërhequr zogj blu në ushqyesit tuaj. Megjithatë, ofrimi i krimbave si pjesë e rutinës suaj të të ushqyerit të shpendëve mund të tërheqë të gjitha llojet e zogjve të ndryshëm në oborrin tuaj, duke përfshirë;

 • Bluebirds
 • Chickadees
 • American Robins
 • Cardinals
 • Jays
 • Towhees
 • Wrens
 • Woodpeckers
 • Flycatchers
 • Swallows
 • Catbirds
 • Thrashers
 • Kingbirds
 • Titmice
 • Phoebes
 • Nuthatches
 • Mockingbirds
 • Orioles
 • Starlings
Amerikani Robin duke shijuar disa krimba vakti (Image:C Watts/flickr/ CC BY 2.0)

Kafshët e tjera që hanë krimbat e miellit

Më poshtë është një listë e disa prej kafshëve të tjera që nuk do të hezitonin të pranonin një krimb të shijshëm.

Zvarranikët

 • Geckos
 • Skinks
 • Kameleonet
 • Dragonjtë me mjekër
 • Anoles
 • Dragonjtë e ujit
 • Tegus
 • Uromastyx

Peshku

Shumica e peshqve mund të hanë krimbat e miellit, për sa kohë që krimbi i miellit nuk e kalon madhësinë e peshkut. Krimbat e miellit janë gjithashtu karrem i shkëlqyer për kapjen e peshqve të egër.

 • Goldfish
 • Guppies
 • Beta Fish
 • Mollies
 • Platys
 • Peshku i pellgut si Koi
 • Bluegill
 • Bass
 • Trofta
 • Perch

Amfibët

 • Bretkosat
 • Kambajtë
 • Breshkat
 • Breshkat

Brejtësit

 • Minjtë
 • Minjtë
 • Ketrat
 • Rakunët
 • Iriqët
 • Skunks
 • Sugar Gliders

Blerja e krimbave të miellit

Kur bëhet fjalë për blerjen e krimbave të miellit, pyetja e parë që duhet marrë parasysh është nëse dëshironi t'i blini ato të gjalla apo të thara në ngrirje. Fatmirësisht ka shumë opsione për secilën zgjedhje dhe vendimi kryesisht varet nga preferencat personale.

Krimba të gjalla kundër të thata: cila është më e mirë?

Krimbat e gjalla janë shumë të popullarizuar me zogjtë e egër dhe zvarranikët sepse lëvizin dhe tunden -duke shkaktuar interes pothuajse menjëherë. Sidoqoftë, ato kërkojnë më shumë përpjekje për t'u kujdesur dhe nuk mund të ruhen si opsione të thara. Me krimbat e miellit të gjallë mund t'i ngarkoni ato duke i ushqyer me një dietë të personalizuar. Kjo gjithashtu ofron ushqim të përmirësuar në krahasim me krimbat e tharë të miellit me stomak bosh.

Megjithatë, blerja e krimbave të miellit të gjallë nuk është shumë e komplikuar dhe shumë opsione dërgohen direkt në adresën tuaj. Shikoni Amazon për këta krimba të gjallë me vlerësim të lartë jashtë Pensilvanisë. Mbani në mend se krimbat e miellit të gjallë do të rriten gjithashtu në brumbuj të rritur nëse lihen për një kohë të gjatë.

Nga ana tjetër, blerja e krimbave të tharë është shumë e lehtë. Ato mund të zgjasin për muaj të tërë kur ruhen në mënyrë korrekte dhe ende ofrojnë lëndë ushqyese shtesë për kafshët shtëpiake dhe shpendët e egër – megjithatë vlera e tyre ushqyese ka të ngjarë të jetë më e vogël se krimbat e freskët dhe të mbushur me zorrë.

Nëse dëshironi të blini me shumicë, kjo Qese 5 LB me krimba të tharë të miellit është një nga produktet më të njohura dhe më të shitura të krimbave të miellit në Amazon.

Në fund të ditës, një zog ose hardhucë ​​e uritur nuk do ta kthejë hundën nga krimbi i miellit, të thatë apo të gjallë. Secila nga zgjedhjet është ende një shtesë e dobishme për dietën e një kafshe.

Rritni vetë

Rritja e krimbave tuaj është një alternativë e drejtpërdrejtë dhe me kosto efektive për blerjen e tyre në një dyqan ose në internet. Procesi është i thjeshtë dhe kërkon vetëm disa materiale; kosha plastikë me kapak, krimba të gjallë, kuti vezësh osekarton, tërshërë të thatë dhe ushqim. Ose mund të provoni këtë komplet fillestar të thjeshtë me gjithçka që ju nevojitet.

Së pari, koshat duhet të përgatiten përpara se ushqimi dhe krimbat e miellit të vendosen brenda. Hapni vrima në kapakë për ajrin dhe vendosni rreth një centimetër tërshërë të thatë në fund të koshit, kjo do të jetë një substrat i ngrënshëm për krimbat e miellit ndërsa rriten.

Më pas, vendosni pak ushqim në kosh p.sh. si karotat ose mollët e prera në feta - këto opsione gjithashtu do t'u japin ujë krimbave. Sigurohuni që t'i kontrolloni këto shpesh pasi të shtoni krimbat dhe hiqni çdo ushqim që duket i mykur ose i kalbur. Së fundi, shtoni krimbat e miellit në kosh si dhe disa copa kartoni kartoni vezësh për t'i ofruar mbulim si dhe diçka për t'u ngjitur.

Tre kosha të bëra në të njëjtën mënyrë mund të përdoren për të ndarë larvat nga pupat dhe të rriturit . Mbajtja e të gjitha fazave të ndryshme të jetës së krimbave të miellit në të njëjtën enë do të rezultojë që të rriturit të hanë larvat.

Shumë krimba të miellit brenda një koshi për mbarështim në shtëpi (Imazhi: Rhea C/flickr/CC BY-ND 2.0 )

Siç e shihni, rritja e krimbave tuaj nuk kërkon shumë kohë ose para dhe procesi është mjaft fleksibël në varësi të hapësirës që keni në dispozicion dhe sa krimba planifikoni të rritni. Për një vështrim më të thellë se si të rritni krimbat e miellit tuaj, ky artikull nga Wikihow ju ka mbuluar.

Shiko gjithashtu: Pse u zhdukën kolibri i mi? (5 arsye)

Ushqyesit e shpendëve të krimbit të miellit

Kur mendoni se çfarë lloj ushqyesi duhet të përdorni përOfrimi i krimbave të miellit ka disa faktorë që duhen mbajtur parasysh.

Së pari, do të dëshironi të zgjidhni një pjatë me skaje të ngritura në mënyrë që krimbat e gjallë të miellit të mos mund të lëvizin jashtë. Kjo buzë gjithashtu ofron një vend për zogjtë për t'u ulur ndërsa hanë meze. Ky ushqyes bazë në formë pjate ka një dizajn minimalist, si dhe një zonë shtesë për ulje.

Së dyti, është një ide e mirë të planifikoni për shiun, prandaj mbani parasysh ushqyesit me vrima kullimi ose çati. Ky ushqyes nga Amazon është krijuar posaçërisht për të ushqyer krimbat e miellit të Bluebirds. Është bërë nga kedri i fortë me vida çeliku inox për qëndrueshmëri, plus dritaret mbajnë jashtë zogjtë bezdisshëm si Starlings.

Ndërsa ushqyesit e tabakave ofrojnë një platformë të sheshtë dhe mund të mbajnë një larmi të madhe farash dhe krimbash mielli, ata nuk mbrojnë nga moti dhe gjithashtu mund të tërheqin kafshë të tjera përveç zogjve, si ketrat ose drerët. Ushqyesit e tabakave janë gjithashtu të prirur të ndoten lehtësisht. Duhet të shmangen gjithashtu ushqyesit e pleshtave dhe blloqeve, pasi ato nuk janë të destinuara për të mbajtur krimbat e miellit.

Për më shumë zgjedhje të ushqyesve të miellit, shihni artikullin tonë rreth ushqyesve më të mirë të shpendëve për zogjtë blu, të cilët përfshijnë shumë zgjedhje për të ushqyer krimbat e miellit.

Përfundim

Shpresojmë që ky artikull të ketë arritur kulmin e interesit tuaj për përdorimin e krimbave të miellit si ushqim ushqyes. Pavarësisht nëse vendosni të përdorni krimba të tharë ose të gjallë, të dyja llojet ofrojnë përfitime për zogjtë e rritur dhe pasardhësit e tyre. Ofrimi i krimbave jashtëgjithashtu ka të ngjarë ta bëjë përvojën tuaj të shikimit të shpendëve në shtëpi më të këndshme duke tërhequr një shumëllojshmëri më të gjerë zogjsh në oborrin tuaj.

Jo vetëm që ato janë suplemente të fuqishme ushqimore për zogjtë e egër dhe kafshët shtëpiake, por krimbat e miellit janë të lehta dhe të lira për t'u rritur në shtëpi. Filloni duke blerë një komplet gjithëpërfshirës, ​​ose zgjidhni vetë disa kosha plastike dhe shkoni tek ai. Rritja e krimbave të miellit do t'ju sigurojë një burim ushqimi të freskët dhe të shëndetshëm për shumë lloje kafshësh shtëpiake dhe kafshësh - nëse jeni vërtet aventurierë, ato mund të jenë gjithashtu një burim i ri ushqimi për ju!
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.