Çfarë hanë kolibrat e vegjël?

Çfarë hanë kolibrat e vegjël?
Stephen Davis

Tabela e përmbajtjes

Asnjë specie tjetër nuk e përfshin frazën "i vockël por i fuqishëm" aq mirë sa kolibri. Ndërsa mahnitemi me madhësinë e vogël të këtyre zogjve, shpesh na bën të mendojmë se sa e vogël duhet të jetë foleja e tyre. Dhe ato vezë të vogla! Dhe foshnja të dhimbshme! Meqenëse ne nuk i shohim ato në ushqimet tona të kolibrit, çfarë hanë kolibri i foshnjës?

Kolibri i porsalindur

Pasi një kolibri femër është mbarsur nga mashkulli, ajo është vetë për të ndërtuar folenë dhe rrisin të rinjtë. Një femre do t'i duhet rreth një javë për të ndërtuar folenë e saj të vogël në formë filxhani. Foletë janë bërë nga myshk, liken, fibra bimore, copa lëvoresh dhe gjethesh dhe mëndafshi të rrjetës së merimangës. Zakonisht vendosen dy vezë, por ndonjëherë vetëm një. Nëse çelin dy zogj, shanset për të mbijetuar rriten sepse ato mund të ndihmojnë për të mbajtur njëri-tjetrin ngrohtë ndërsa nëna është jashtë folesë për të kapur ushqim.

Fëmijët e kolibrit janë shumë të vegjël. Ata peshojnë më pak se një gram dhe janë vetëm rreth 2 centimetra të gjata. Kur lindin për herë të parë sytë e tyre mbeten të mbyllur dhe nuk kanë pupla. Do të kalojnë rreth dy javë para se sytë e tyre të fillojnë të hapen dhe pendët të fillojnë të rriten.

Kohëzgjatja e kohës derisa foshnjat të largohen nga foleja ndryshon pak nga speciet. Në përgjithësi, shumica e foshnjave të kolibrit largohen nga foleja rreth tre javë pas çeljes.

Si ushqehen foshnjat e kolibrit?Të korrat janë në thelb një xhep në ezofag ku mund të ruhet ushqimi. Të rriturit mund ta përdorin këtë për të mbledhur ushqim shtesë për ta kursyer për më vonë. Ushqimi në të korrat duhet të lëshohet deri në stomak për t'u ngrënë dhe tretur. Një veçori e dobishme në ditët kur ushqimi mund të jetë i vështirë për t'u gjetur. Kolibrat femra mund të përdorin gjithashtu të korrat e tyre për të mbledhur ushqim për të ushqyer foshnjat e tyre.

Për shumë ditë pas çeljes, sytë e kolibrit të rinj mbeten të mbyllur. Dëgjimi për cicërima, ndjenja e dridhjeve në folenë e bërë nga ulja e saj ose në ajër nga krahët e saj, janë të gjitha mënyrat që foshnjat mund të kuptojnë kur nëna e tyre është afër. Kur ta ndiejnë atë, ata nxjerrin kokën nga foleja dhe hapin gojën për të marrë ushqim.

Kur foshnjat hapin gojën për të kërkuar ushqim, nëna do të fusë sqepin e saj në gojën e tyre dhe do t'ua nxjerrë përmbajtjen e të korrave në fyt. Ushqimi në të korrat nuk ka arritur në stomakun e saj dhe për këtë arsye mbetet i patretur në kohën e ushqyerjes.

Çfarë hanë kolibri i foshnjës

Kolibri i vogël ha insekte të vogla dhe nektar, që u ushqehet nga nëna e tyre. Ushqimet do të ndodhin mesatarisht 2-3 herë në orë. Përqindja e insekteve kundrejt nektarit të ushqyer tek të rinjtë mund të ndryshojë sipas specieve dhe habitatit. Megjithatë është e rëndësishme të ushqehen sa më shumë insekte. Gjatë rritjes dhe zhvillimit të foshnjave ata kanë nevojë për shumë lëndë ushqyese, proteina dhe yndyrna qëvetëm nektari nuk mund të sigurojë.

Merimangat e vogla janë një nga insektet e preferuara të kolibrit për t'u kapur. Kolibrat do të hanë gjithashtu mushkonja, mushkonja, miza frutash, milingona, afide dhe marimangat. Ata mund të përdorin faturën dhe gjuhën e tyre të gjatë për të hequr insektet nga degët dhe gjethet. Ata janë gjithashtu shumë të aftë në kapjen e insekteve në ajër, një praktikë e quajtur "hawking".

Ndërsa të vegjlit rriten dhe largohen nga foleja, nëna mund të vazhdojë t'i ndihmojë në ushqyerjen e tyre edhe për 1-2 javë të tjera. Duke i ndihmuar gjithashtu për t'i mësuar se si të gjejnë ushqimin e tyre sigurisht. Shikoni artikullin tonë se si t'i ushqeni kolibrët me insekte për të ndihmuar në sigurimin e ushqimit për hummerët në oborrin tuaj.

Artikuj të tjerë të kolibrit që mund t'ju pëlqejnë

 • 20 bimë dhe lule që tërheqin kolibrat
 • Banjët më të mira të zogjve për kolibrat
 • Kur të hiqni ushqimet tuaja të kolibrit (në çdo shtet)
 • Fakte, mite dhe pyetje të shpeshta për zogjtë e kolibrit

Çfarë duhet të bëni me foshnjat e kolibrit të braktisur

Të gjithë adhuruesit e natyrës kanë frikë nga gjetja e një foshnje zog të braktisur. Është një gjë shumë e vështirë dhe delikate të kujdesesh për një foshnjë kolibri. Mjerisht, edhe njerëzit me qëllime të mira mund të përfundojnë duke u përpjekur dhe duke dështuar për të shpëtuar një zog që nuk kishte nevojë për shpëtim. Për të shmangur shkaktimin e dëmit, le të diskutojmë fillimisht se si të dallojmë nëse një fole është braktisur vërtet. Më pas do të rendisim këshillat nga Projekti Wildlife i San Diego Humane Society se si të kujdeseni për foshnjënkolibrat ndërsa gjejnë ndihmë profesionale.

Shiko gjithashtu: Çfarë hanë Baby Blue Jays?

Si të dallosh nëse foleja e kolibrit është braktisur

Shqetësimi më i madh vjen nga shikimi i foshnjave në një fole pa prind në shikimi. Kur foshnjat janë nxjerrë rishtas dhe nuk kanë pupla, nëna duhet të ulet vazhdimisht në fole për t'i mbajtur zogjtë të ngrohtë. Megjithatë, sapo zogjtë kanë filluar të rritin pendët e tyre (rreth 10-12 ditë pas çelës), kjo ndryshon në mënyrë drastike.

Shiko gjithashtu: 16 Llojet e Hawks në Shtetet e Bashkuara

Fëmijët tani janë në gjendje të mbajnë veten të ngrohtë dhe ajo nuk ka nevojë të ulet foleja. Në fakt, ajo shpesh do të qëndrojë larg folesë shumicën e kohës (ditë dhe natë) për të shmangur tërheqjen e vëmendjes së grabitqarëve të mundshëm . Mami viziton folenë për disa sekonda për të ushqyer të vegjlit dhe më pas largohet përsëri. Këto vizita ushqimore mund të zgjasin vetëm për sekonda. Zakonisht kjo ndodh disa herë në orë, por në disa rrethana koha ndërmjet vizitave mund të jetë deri në një orë ose më shumë.

Ju mund të shihni se si një vëzhgues i shqetësuar i folesë mund të humbasë lehtësisht të shohë këto ushqime të shpejta dhe të besojë se nëna nuk do të kthehet më. Ju duhet të shikoni një fole për dy orë vazhdimisht përpara se të vendosni nëse i rrituri do të kthehet.

Gjithashtu, mos u mashtroni nga foshnjat e heshtura . Nëse keni përshtypjen se foshnjat e qeta që nuk cicërijnë do të thotë se janë të sëmurë, mendoni përsëri. Qëndrimi i heshtur është një tjetër kolibri mbrojtëskanë kundër grabitqarëve, ata nuk duan të tërheqin llojin e gabuar të vëmendjes. Ata shpesh përgjojnë dhe cicërijnë kur nëna vjen për t'i ushqyer, por shpejt heshtin përsëri derisa të kthehet. Në fakt, foshnjat e kolibrit që vazhdimisht bëjnë tinguj për dhjetë ose më shumë minuta pa prindin në sy, mund të tregojnë se janë në ankth.

Nëse gjeni një zog kolibre të lindur

Një vezullim ka lindur rishtazi (0-9 ditësh) dhe do të ketë lëkurë gri/të zezë pa shenja pendësh, ose vetëm pendë gjilpërash të cilat nuk janë me gëzof dhe duken si tuba të vegjël.

 • Mos u mundoni t'i ushqeni këto foshnje, telefononi për ndihmë sa më shpejt që të jetë e mundur
 • Provojeni dhe mbani fëmijën në fole
 • Nëse një fole nuk është e disponueshme në linjë një enë të vogël me shami dhe mbajeni fëmijën ngrohtë duke i mbajtur pranë një llambë që prodhon nxehtësi.
 • Kujdes nga mbinxehja, nëse foshnja merr frymë me gojë hapur ose e shtrin qafën jashtë është shumë e ngrohtë, zvogëloni nxehtësinë.

Nëse gjeni një kolibrin folezues

Foleja është 10-15 ditë. Ata do të jenë në gjendje të hapin pak sytë dhe të duken se kanë disa pupla. Siç e diskutuam më lart, kjo fillon periudha kohore ku mami do të jetë larg folesë shumicën e kohës. Ajo do të kthehet për disa sekonda për të ushqyer foshnjat të paktën një herë në orë, shpesh më shumë. Shikoni folenë për dy orë rresht përpara se të përcaktoni se ajo nuk do të kthehet.

 • Nëse bie nga foleja, zgjidhi ngrini me kujdes dhe i ktheni në fole. Nëse foleja duket e mbushur me insekte të tilla si milingona që mund të dëmtojnë foshnjat, ndërtoni një fole artificiale dhe vendoseni afër.
 • Pasi t'i vendosni zogjtë e vegjël në fole, shikoni për t'u siguruar që nëna po kthehet për t'i ushqyer ata
 • Nëse është përcaktuar se foleja është braktisur, mund të ushqehet me ujë me sheqer (nektar). derisa një rehabilitues të mund t'i marrë zogjtë. Përdorni një pikatore për të hedhur tre pika në gojën e foshnjës çdo 30 minuta. Çdo nektar i derdhur mbi zogjtë duhet të fshihet menjëherë ose pendët e tyre do të bëhen shumë ngjitëse dhe të lyer. Mos e ushqeni nektarin për më shumë se 72 orë.

Nëse gjeni një zog kolibri të paralindur

Këmbët e para (16+ ditësh) kanë pendët e tyre të plota dhe janë gati të largohen nga foleja. Ata kanë filluar të eksplorojnë dhe shpesh gjenden në tokë pasi kanë rënë nga foleja. Nëse mund ta shihni folenë, vendosini përsëri brenda dhe shikoni për kthimin e mamasë.

 • Nëse e braktisni, mund të ushqeni 5 pika nektar çdo 30 minuta derisa një rehabilitues t'i marrë ato.
 • <. 10>Çdo nektar që pikon mbi zogjtë do të duhet të fshihet
 • Mos e ushqeni nektarin për më shumë se 72 orë

Në të gjitha rastet ju jeni duke bërë kujdes urgjent për zogun ndërsa duke u përpjekur për të gjetur një rehabilitues lokal i cili mund t'ju japë këshilla profesionale ose të marrë zogun për kujdes. Është e rëndësishme të lini të trajnuarprofesionistët i rrisin këta zogj të rinj. Këtu janë disa lidhje që mund t'ju ndihmojnë të gjeni rehabilitues pranë jush. Sidoqoftë, këto lista nuk mbahen shpesh të përditësuara dhe një kërkim në internet për "rehabilitimin e kafshëve të egra + shtetin tuaj" ose kontrollimi i faqes së departamentit të kafshëve të egra të qeverisë së shtetit tuaj mund të japë rezultate më të mira.

 • Drejtoria amerikane e rehabilituesit të kafshëve të egra
 • Grupet e shpëtimit të kafshëve të egra
 • Vendosja e rehabilituesve të kafshëve të egra sipas shtetit

Përfundim

Bebe kolibrat nuk janë në gjendje të gjuajnë për ushqimin e tyre derisa të jenë rreth 3-4 javë. Ndërkohë, mami i mban të ushqyer me një kombinim të insekteve të vogla dhe nektarit, ashtu siç ha. Ajo do t'i ushqejë duke rikthyer ushqimin e ruajtur në të korrat e saj. Pasi foshnjat kanë rritur pendët e tyre, ata e kalojnë pjesën më të madhe të kohës vetëm, duke dremitur në heshtje në folenë e tyre, ndërsa nëna i viziton vetëm për të lënë pak ushqim. Sigurohuni që jeni plotësisht i sigurt se një fole është braktisur përpara se të ndërhyni në emër të zogjve. Nëse është e nevojshme, ushqeni nektarin e zakonshëm të kolibrit ndërsa kontaktoni një rehabilitues të kafshëve të egra.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.