Çfarë hanë Baby Blue Jays?

Çfarë hanë Baby Blue Jays?
Stephen Davis

Blue jays janë një zog këngëtar lehtësisht i dallueshëm, ndoshta edhe ikonik. Madhësia e tyre e madhe, pendët blu dhe thirrja e veçantë nënkuptojnë se pothuajse kushdo mund të njohë një jay blu. Të rriturit shpesh mund të shihen duke ngrënë lisa të mëdhenj dhe tërhiqen nga ushqyes të mbushur me gjëra të tilla si kikirikë dhe fara luledielli. Ata gjithashtu kanë qenë të njohur që herë pas here bastisin foletë e zogjve të tjerë, duke ngrënë vezët dhe zogjtë e tyre. Pra, ne e dimë se çfarë hanë të rriturit blu jays, por çfarë hanë baby blue jays?

Çfarë hanë Baby Blue Jays?

Si me shumica e zogjve, bebe blu jays hanë pak a shumë të njëjtat gjëra që hanë prindërit e tyre. Gjokat e rritura blu sjellin arra, fara, insekte dhe kafshë të vogla në fole për zogjtë e tyre. Për të paktën gjashtë javë pas çeljes, zogjtë varen plotësisht nga prindërit e tyre për t'u sjellë atyre ushqim, dhe prindërit sjellin gjithçka që mund të gjejnë.

A hanë krimba Baby Blue Jays?

Nëse prindërit e tyre u sjellin një krimb, ata do ta hanë atë. Vemjet dhe farat janë ndoshta më të zakonshme, por krimbat e tokës me siguri bëjnë rrugën e tyre në shumë dietat e foshnjave blu jay. Krimbat janë pak të vështirë për t'u gjetur, pasi ato zakonisht janë nën tokë, por herë pas here një shi i dendur ose një aktivitet njerëzor nxjerr një tufë krimbash në sipërfaqe dhe jays blu patjetër do t'i ndjekin. Prindërit gjithashtu duhet të marrin parasysh madhësinë, foshnjat shumë të reja shpesh nuk mund të hanë ende krimba të mëdhenj.

Si të ushqeni Baby Blue Jays

Nëse keni nevojë të ushqeni një foshnjë blu jay, përdorni ose ushqim të lagësht për qen/mace ose ushqim për zogj të shitur komercialisht, të ushqyer me pikatore për sy . Megjithatë në përgjithësi nuk duhet të përpiqeni ta bëni këtë vetë, dhe përse do të flasim më poshtë.

Nëse keni gjetur një fole me foshnja blu, për të cilat dyshoni se është braktisur, mos nxirrni ndonjë përfundim të shpejtë. Në shumicën e rasteve të një foleje me foshnja lypëse, të rriturit janë afër duke gjetur ushqim dhe do të kthehen periodikisht për të ushqyer të vegjlit. Meshkujt dhe femrat e kaltër të dy ushqejnë me radhë të vegjlit, megjithatë është vërejtur se meshkujt shpesh mund të bëjnë shumicën e të ushqyerit.

Disa ushqime mund të jenë shumë të shpejta dhe të rriturit do të ndalojnë vetëm për një minutë përpara se të nisen për të gjetur përsëri ushqim. Për shkak se mund ta humbisni lehtësisht këtë proces të shpejtë, do t'ju duhet të shikoni një fole pa pushim (jo disa minuta në një kohë) për të paktën disa orë përpara se të përcaktoni nëse foshnjat janë braktisur potencialisht.

Kontaktimi me një ekspert të rehabilitimit të kafshëve të egra

Nëse keni vendosur se foshnjat blu kanë nevojë për ndihmë, është e rëndësishme të kontaktoni një rehabilitues të kualifikuar të shpendëve. Në shumë shtete, vetëm specialistët e certifikuar të rehabilitimit lejohen të kenë zogj të egër. Për të mos përmendur se ata janë të trajnuar saktësisht se si të kujdesen për ta.

Kujdesi për zogjtë e vegjël mund të jetë shumë i ndërlikuar. Shumë fole kanë nevojë për tëtë ushqeheni çdo 20 minuta ose më shumë për 12 deri në 14 orë në ditë! Kjo është shumë kohë dhe vëmendje e vazhdueshme. Ata gjithashtu kanë nevojë për ushqim të ekuilibruar me proteina dhe lëndë ushqyese të mjaftueshme për t'u rritur siç duhet. Kjo është arsyeja pse njohuria dhe ekspertiza e një rehabilituesi është bastja më e mirë e tyre për mbijetesë.

Shiko gjithashtu: Llojet e harabela (17 shembuj)

Nëse vini në kontakt me një rehabilitues që nuk është në gjendje t'i marrë zogjtë menjëherë, ai mund t'ju udhëzojë se si të kujdeseni për ta derisa të mund t'i marrë. Për një periudhë afatshkurtër, shpesh përdoret ushqimi për qen ose mace (i lagësht, i ushqyer me pikatore) ose përzierje speciale ushqimi për zogjtë për fëmijë.

Për të gjetur një rehabilitues pranë jush, kërkoni në Google emrin e shtetit tuaj plus "Rehabilitimi i kafshëve të egra", ose kontrolloni faqen e departamentit të mjedisit të shteteve për një listë të rehabilituesve të licencuar.

A i sulmojnë me të vërtetë xhezët blu foletë e zogjve të tjerë?

Ky është një besim i përhapur dhe nuk është plotësisht e qartë pse besohet kaq shpesh. Në fakt, nuk ka vërtet shumë prova për të sugjeruar se jays blu janë sulmues foleje. Në një studim të kryer mbi dietën blu jay që shikonte përmbajtjen e stomakut të tyre, studiuesit gjetën mbetje vezësh ose folesh në vetëm 1% të bluzave të rritura, gjë që vështirë se i bën ata të dallohen si "rrëmbyes vezësh" mbi zogjtë e tjerë.

Ndërsa bluzat nuk janë vetë sulmues të mëdhenj të foleve, ata duhet të jenë të kujdesshëm ndaj zogjve të tjerë. Sorrat, veçanërisht, do të hanë vezë blu ose do të vrasin dhe hanë zogjtë e tyre.

Pse bëri një bluJay Attack Me?

Pavarësisht faktit se ata janë disi të vegjël në botën e kafshëve të egra, jays blu janë çuditërisht agresive dhe të patrembur. Shumë njerëz janë sulmuar nga blutë e zemëruar, dhe shumica prej tyre ishin duke ecur në rrugë ose në oborrin e tyre kur ndodhi. Për fat të mirë, blutë nuk janë në gjendje të bëjnë ndonjë dëm, por është ende një përvojë shqetësuese.

Me të gjitha gjasat, nëse jeni duke u bombarduar nga një jay blu, keni qenë duke ecur shumë afër folesë së tyre. Xhinave blu pëlqejnë të ndërtojnë foletë e tyre lart në pemë dhe i fshehin mirë, kështu që është e rrallë t'i dallosh ato. Prindërit, megjithatë, janë mbrojtës të ashpër dhe nuk do të hezitojnë të ndjekin grabitqarët e mundshëm.

Kjo është veçanërisht e vërtetë rreth majit dhe qershorit, kur foshnjat sapo mësojnë të fluturojnë. Kjo është kur ata janë në gjendjen e tyre më të cenueshme dhe të rriturit janë më të mbrojtur ndaj tyre. Kjo është koha kur ndodhin shumica e sulmeve blu jay.

Shiko gjithashtu: 16 zogj që fillojnë me J (Foto dhe fakte)

A i pëlqejnë lisat? shumë i madh për të ngrënë foshnjat. Kjo është mirë, pasi në kohën kur lisat janë në dispozicion, foshnjat do të kenë lënë folenë dhe do të jenë rritur në madhësinë e të rriturve. Lisat janë të preferuara për jays blu, dhe çdo vjeshtë zogjtë e rritur do të fshehin diku midis 3000 dhe 5000 lisa në tokë, duke i kursyer ato për muajt e dimrit.

Në fakt, jays blu janë merita për përhapjen e dushkutpyjet në të gjithë SHBA-në Ndërsa ata kujtojnë se ku i vendosin shumicën e atyre lis 0>Baby jays hanë pothuajse çdo gjë që u sjellin prindërit. Kryesisht, kjo do të thotë fara, arra dhe insekte. Nëse e gjeni veten duke u kujdesur për foshnjat blu që janë braktisur ndërsa prisnin ndihmë nga një rehabilitues, ushqimi për kafshët shtëpiake ose ushqimi për shpendë i shitur në treg do t'ju ndihmojë të plotësoni nevojat e tyre ushqyese.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.