Çfarë është Bird Suet?

Çfarë është Bird Suet?
Stephen Davis

Nëse i keni nxjerrë ushqimet e farave për pak kohë dhe dëshironi të përmirësoni lojën tuaj me një lloj tjetër ushqimi, ose dëshironi të tërhiqni qukapikët në oborrin tuaj, është koha për një ushqyes suet. Në këtë artikull ne do të trajtojmë bazat rreth suetit si p.sh.: çfarë është sueti i shpendëve, çfarë zogjsh mund të tërheqë dhe do t'i përgjigjemi disa pyetjeve të tjera të bëra shpesh rreth suetit.

Çfarë është suet i shpendëve?

<0 Në mënyrë të rreptë, fjala "suet" i referohet yndyrës së bardhë dhe të fortë që gjendet rreth veshkave dhe ijëve të bagëtive dhe deleve(kryesisht bagëti). Ndonjëherë përdoret në gatim, veçanërisht në pasta dhe pudinga tradicionale britanike. Mund të përkthehet edhe në dhjamë, e cila përdoret në skuqje të thellë, në shkurtim, apo edhe për të bërë sapun.

Megjithatë kur flasim për ushqimin e shpendëve, "suet" është një term më i përgjithshëm që përshkruan ushqimin e formuar. kryesisht nga një yndyrë e ngurtë, si p.sh. dhjami i viçit ose nganjëherë derri (dhjami i derrit). Shpesh vjen në formën e një keku ose copëzash dhe zakonisht përmban përbërës të tjerë si arra, fara, tërshërë, fruta të thata dhe krimba të miellit.

Pse zogjve u pëlqen suet?

Ideja zogjtë e oborrit tuaj që hanë yndyrë shtazore mund të duket e çuditshme, veçanërisht nëse i lidhni me ngrënien e farave. Por mbani mend, një nga burimet kryesore të energjisë që gjendet si te farat ashtu edhe te arrat është yndyra! Sueti është i lartë në yndyrna të ngopura dhe mono-të pangopura . Kjo yndyrë shtazore metabolizohet lehtësisht nga shumica e zogjve dhe siguronshumë energji. Jo vetëm energji të menjëhershme, por rezerva që mund të ruhen për më vonë. Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme për zogjtë në dimër, kur ushqimi është më i pakët dhe ata duhet të qëndrojnë të ngrohtë.

Shiko gjithashtu: Cili është lloji më i mirë i ushqyesit të shpendëve për kardinalët?

Cilët zogj tërheq suet?

Suet lidhet kryesisht me tërheqjen e qukapikëve. Qukapikët me të vërtetë duket se e duan atë. Nëse shpresoni të tërhiqni më shumë qukapikë në oborrin tuaj, një ushqyes suet është një domosdoshmëri. Lloje të tilla si Qukapikët me push, Qukapikët me lesh, Qukapikët me bark të kuq, dridhjet veriore dhe qukapikët me kokë të kuqe, dhe qukapikët e pakapshëm me pile , për të përmendur vetëm disa nga më të zakonshmet.

Ka edhe shumë lloje të tjera zogjsh që e duan suet. Trumcat, kërpudhat, kacavjerrëzat, kërpudhat me tufa, yjet, yjet, madje edhe zogthët shijojnë suetin dhe do të vizitojnë ushqyesit.

Carolina Wren duke shijuar suetin në ushqyesin tim

Çfarë e mban të bashkuar suet?

Suet mund të gjendet në të gjitha llojet e formave. Ëmbëlsira katrore, topa, copëza të vogla apo edhe një lyerje kremoze. Ajo që e mban të bashkuar suetin dhe e lejon atë të formësohet është yndyra shtazore . Në temperaturën e dhomës, yndyra do të jetë mjaft e fortë. Kur nxehet, yndyra do të fillojë të shkrihet. Pra, sueti mund të formohet dhe të jepet formë kur ngrohet, më pas të lihet të forcohet në temperaturën e dhomës.

A skadon sueti i shpendëve apo shkon keq?

Po. Është e rëndësishme të ruani suetin, ndërsa nuk është në përdorim, në një vend të freskët dhe të thatë. Mbani suetin e papërdorur në tëpaketimi deri në përdorim për të shmangur futjen e papastërtive. Kontrolloni paketimin për datat e skadencës ose "më e mira nëse përdoret deri në" data. Nëse ruhet siç duhet, sueta e prodhuar mund të zgjasë për disa vjet. Kutia e papërpunuar duhet të ruhet e ngrirë.

Si të kuptoni se kur sueti është i keq

  1. Pamja : Nëse shihni ndonjë gjë që rritet në supet që duket e gjelbër ose e bardhë ose fuzzy etj, hidhe atë. Myku dhe bakteret mund të rriten të dyja në suet.
  2. Era : Suet nuk ka një erë të fortë në vetvete, ajo kryesisht do të ketë erë si përbërësit e saj (kikirikë, tërshërë, etj). Nëse ndonjëherë ndjeni ndonjë erë të fortë të thartë ose të thartë, si ushqimi i kalbur, ka të ngjarë të jetë prishur.
  3. Konzistenca : Suet duhet të jenë mjaft të ngurta dhe të thata. Nëse mund ta shtrydhni midis gishtërinjve tuaj ose do ta përshkruanit si të butë, të kulluar ose që pikon, hiqni qafe. Kjo do të ndodhë nëse është ngrohur shumë dhe dhjami ka filluar të shkrihet, gjë që mund ta çojë shpejt atë në prishje.

Ky djalosh e pëlqen sutin e tij!

A është myku i mykur i keq për zogjtë?

Po! Ju nuk dëshironi myk në ASNJË lloj ushqimi zogjsh, suet apo ndryshe. Disa myk mund të prodhojnë aflatoksinë, e cila është fatale për zogjtë. Shmangni supetin e mykur duke u siguruar që të mos e ofroni nëse temperatura bëhet shumë e ngrohtë (zakonisht mbi 90 F / 32 C) dhe sueta bëhet e butë dhe e lëmuar. Gjithashtu shmangni që suet të ulet në ujë të qëndrueshëm/të grumbulluar.

A mund të laget suet? Do të rrënohet suet nëshi?

Shiu ose bora zakonisht nuk dëmtojnë suet. Siç mund ta keni vënë re gjatë gatimit, uji dhe yndyra nuk përzihen. Meqenëse sueti është kryesisht yndyrë, pothuajse ka një cilësi "hidroizoluese" të integruar dhe do të largojë ujin. Nëse suti ndodhet në një ushqyes që është i hapur ndaj ajrit, si p.sh. një kafaz ose ushqyes me tela, do të jetë në gjendje të pikojë/të thahet në ajër. Ajo që nuk dëshironi është suet i ulur në ujë të qëndrueshëm. Çdo ushqim i shpendëve që mbetet në pellgje me ujë mund të shkojë keq. Nëse keni copa suet në një enë ose topa në një ushqyes tubash, dëshironi të siguroheni që të ketë mbetur e thatë ose ta hidhni nëse ka qenë e ulur në ujë.

Shiko gjithashtu: 12 zogj me sqepa shumëngjyrësh (Info & amp; Foto)

A është në rregull të ushqehen zogjtë në verë? A do të shkrihet suet në diell?

Suet mund të ofrohet në verë, por duhet të keni kujdes. Shuti i papërpunuar nuk duhet të ofrohet gjatë verës. Mirëpo, sueta që ka kaluar në procesin e riprodhimit, do të qëndrojë më mirë në temperatura të ngrohta. Pjesa më e madhe e padive të shitura komerciale është dhënë. Kontrolloni paketimin për fraza të tilla si "pika e lartë e shkrirjes", "pa shkrirje", "rezistente ndaj shkrirjes" dhe listën e përbërësve për "dhjamë viçi të përpunuar". Kjo zakonisht mund të ofrohet në mënyrë të sigurt, veçanërisht në një vend me hije. Megjithatë, nëse temperaturat janë mbi 90 gradë F, veçanërisht për disa ditë, edhe sueti i bërë mund të bëhet i butë dhe të fillojë të prishet.

Rekomandohet që suet të mos ofrohet gjatë muajve më të nxehtë. Përveç kësaj. , zogjtë nuk kanë nevojë aq shumë për yndyrën e pastërgjatë kësaj periudhe të vitit. Ata janë jashtë për të gjuajtur insekte dhe gjithsesi do të jenë më pak të interesuar për ushqyesin tuaj suet.

Ajo që ju nuk dëshironi të shihni është diçka që pikon nga tufa. Kjo do të thotë se është shkrirë deri në pikën që yndyra është bërë e lëngshme dhe shpejt do të shkojë keq. Nëse kjo yndyrë e lëngshme futet në pendët e zogjve, mund të ndërhyjë në aftësinë e tyre për të zmbrapsur ujin dhe për të fluturuar siç duhet. Laboratori Cornell madje raporton se nëse prek pendët e barkut të zogjve, atëherë mund ta transportojë atë në vezët e tyre gjatë inkubimit dhe yndyra mund t'i lyejë vezët, duke reduktuar aftësinë e vezëve për të ajrosur siç duhet dhe për të mbytur fëmijën në zhvillim brenda.

A hanë zogjtë suet në dimër? A mund të hanë zogjtë suet të ngrirë?

Po. Dimri është koha më e mirë për t'u ofruar suet zogjve. Me ushqimin më të vështirë për t'u gjetur dhe temperaturat janë shumë të ftohta, yndyra me energji të lartë të suetit është si një minierë ari. Ai i ndihmon zogjtë të marrin ushqimin dhe kaloritë që u nevojiten, si dhe rezervat e energjisë për të qëndruar të ngrohtë. Sa më i ftohtë të jetë, aq më pak duhet të shqetësoheni që sueti juaj të shkojë keq. Nën ngrirje? Nuk ka problem. Zogjtë ende mund të heqin copa suet dhe sueta do të mbetet e bukur dhe e freskët. Moti i ftohtë ju lejon të ofroni edhe suet të papërpunuara pa u shqetësuar shumë për prishjen (për sa kohë që nuk i kalon temperaturat e ngrirjes).

Llojet e Suetit

Shumica e zogjve që hanë suet nuk do të jenë shumë të zgjedhur për të cilatmarkë që keni nxjerrë. Thënë kjo, njerëzit raportojnë se zogjtë e tyre në oborrin e shtëpisë duket se kanë preferenca. Një markë që funksionon mirë në oborrin e një personi mund të mos funksionojë aq mirë sa në oborrin e dikujt tjetër. Si gjithmonë, do të jetë provë dhe gabim për të parë se çfarë pëlqejnë zogjtë tuaj.

Ajo që i veçon ëmbëlsirat e shijshme është shpesh përbërësit e tjerë të shtuar. Suet mund të vijë i thjeshtë ose me fruta, arra, fara dhe insekte të shtuara. Ju madje mund ta bëni vetë në shtëpi, shikoni artikullin tonë mbi të gjitha rreth suetit të bërë në shtëpi.

Shuti i thjeshtë

Shuti i thjeshtë është vetëm yndyrë. Kjo rekomandohet shpesh nëse keni probleme me yjet, grackles dhe ketrat që hanë sutin tuaj. Meqenëse nuk përmban fara, arra ose aromatizues, shumë zogj dhe ketra nuk duken shumë të interesuar. Qukapikët megjithatë do ta hanë atë. Pra, nëse doni të përqendroheni kryesisht në ushqyerjen e qukapikëve dhe që ëmbëlsira të zgjasë më gjatë, mund të jetë për ju.

Sueta me speca djegës

Sueta me spec djegës përmban një Një dozë e përzemërt e specit djegës të përzier. Ky spec djegës do të irritojë ketrat që vijnë duke kërkuar një meze të lehtë. Nëse keni pasur shumë probleme me ketrat që hanë sutin tuaj, kjo mund të jetë pjesë e zgjidhjes suaj. Speci djegës nuk i shqetëson aspak zogjtë. Unë personalisht e përdor shpesh këtë, zogjtë e duan atë. Ndonjëherë kam parë ketra duke e ngrënë atë, por në përvojën time ata zakonisht nuk qëndrojnë shumë gjatë, pasi pika e saj do të shqetësojë përfundimisht.ato.

Sueta me përbërës të përzier

Frutat, farat, arrat dhe insektet: Sueta e përzier me ushqimet e preferuara të zogjve është një nga llojet më të njohura që do të gjeni. Këto përzierje do të tërheqin shumëllojshmërinë më të gjerë të zogjve që hanë suet. Ato zakonisht përmbajnë përbërës të tillë si misri, tërshëra, meli, kikirikët, manaferrat e thata, krimbat e miellit dhe luledielli. Është e vështirë të gabosh me ndonjë nga këto përzierje, veçanërisht nëse kikirikët janë një përbërës. Disa nga përzierjet më të vlerësuara në Amazon janë Peanut Delight, Torte Portokalli dhe Mealworm Delight.

Suet Feeders

Ju mund t'u ofroni suet zogjve tuaj në një mënyra të ndryshme, këtu janë disa nga më të zakonshmet.

Ushqyesit e kafazit

Ushqyesit e kafazit janë mënyra më e popullarizuar për të ushqyer suet. Zakonisht ato janë katrore dhe të bëra prej teli, duke i lejuar zogjtë të mbërthejnë pjesën e jashtme të kafazit, ndërsa ata godasin tufën brenda. Një ushqyes bazë i kafazit që mban një tortë suet mund të kushtojë aq pak sa disa dollarë, siç është kjo EZ Fill Suet Basket.

Nëse dëshironi diçka paksa "më të lezetshme", mund të kërkoni një me një pushim bishti. Qukapikët përdorin bishtin e tyre për të ndihmuar në balancimin e tyre në pemë kur ata janë duke çukitur, si një këmbe në një biçikletë. Mbajtja e bishtit në ushqyesin tuaj, si ky model i Songbird Essentials, mund ta bëjë atë më të rehatshëm për ta.

Mund të shihni se si ky Flicker përdor bishtin e tij për të balancuar në pjesën e poshtme të bishtit

Ushqyesit e nugget

Në vend të kësaje një torte katrore, suet mund të ofrohet edhe në copa të vogla. Nugget mund të ushqehen nga një ushqyes me tela kikiriku. Kjo mund të lejojë më shumë akses te zogjtë më të vegjël. Ju gjithashtu mund të shtoni copëza në çdo lloj pjate ose ushqyes platforme së bashku me farat për t'u ofruar zogjve më shumë larmi. Shënim: nëse nxehet shumë, suti mund ta bëjë ushqyesin e telit tepër ngjitës. Më e mira për muajt më të freskët.

Titmouse me tufa që rrëmben një copë tufe

Ushqyes për topin suet

Topat e suetit janë të njëjtët përbërës si copëzat dhe ëmbëlsirat, vetëm të rrumbullakëta. Topat suet mund të jenë pak më të vështira për t'u gjetur. Sigurohuni që tubi të mos mbledhë ujë ose të mos mbajë lagështi. Ata kanë tendencë të punojnë më mirë në një ushqyes të stilit të kafazit si ky.

Window Suet Feeders

Nëse i vetmi vend ku mund të ushqeni është nga dritaret tuaja, nuk ka problem! Ju ende mund të ofroni ëmbëlsira suet me një ushqyes të kafazit të dritares si ky model nga Kettle Moraine. Unë e kam në pronësi këtë vetë dhe funksionon shkëlqyeshëm. Nuk më ka rënë kurrë mbi mua dhe kam pasur një ketër të madh të dhjamosur duke kërcyer mbi të. Kam parë Qukapikët Downy dhe Hairy e përdorin atë, si dhe trumcat, Titmice tufa dhe Nuthaches.

Suet mund të jetë një shtesë e shkëlqyeshme për ushqimin e shpendëve të oborrit tuaj dhe mund të jetë veçanërisht e dobishme për zogjtë tuaj në dimër. Ju gjithashtu mund të vizatoni qukapikët që mund të ngurrojnë të përdorin ushqyesit tuaj të zakonshëm të farave.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.