Bluebirds VS Blue Jays (9 Dallime)

Bluebirds VS Blue Jays (9 Dallime)
Stephen Davis
nëpërmjet Flickrmadhësia e një robin, me një gjatësi mesatare prej 9,8 – 11,8 inç. Zogjtë e kaltër janë më të vegjël, midis madhësisë së një harabeli dhe një robin me një gjatësi mesatare prej 6,3 - 8,3 inç.

Bluebirds kanë një kokë të rrumbullakët, ndërsa koka Blue Jays duket më këndore me një kreshtë në krye. Ndërsa të dy kanë një sqep të zi, ai duket më i shkurtër dhe më delikat tek zogjtë blu, dhe më i gjatë dhe më i trashë tek Blue Jays.

5. Blue Jays i duan acorns

Blue Jay me një kikirikë

Blue Jays gjenden shpesh rreth pemëve të lisit, ku ata kërkojnë për lis çdo ditë. Ata shpesh i rrahin arrat në tokë për t'i thyer që të mund të hanë mishin brenda. Këta zogj janë adhurues të shumicës së arrave dhe janë të njohur për tërheqjen e tyre pas ushqyesve me kikirikë në guaskë. Ata hanë gjithashtu fruta, insekte, drithëra dhe nganjëherë vezë dhe fole të shpendëve të tjerë.

Zogjtë blu priren të mos hanë shumë fara dhe nuk janë të interesuar për lisat ose arra më të mëdha.

6. Bluebirds janë këngëtarë të ëmbël.

Zogjtë blu janë të njohur për këngën e tyre të ëmbël të mëngjesit, veçanërisht në pranverë. Kënga e tyre shpesh përshkruhet si një zhurmë e butë dhe e ëmbël, melodioze. Blue Jays, nga ana tjetër, nuk "këndojnë" shpesh. Ata kanë një shumëllojshmëri të gjerë të thirrjeve të ndryshme që mund të jenë mjaft të zhurmshme, metalike ose bilbil. Shumë e ndryshme nga lulja e ëmbël e zogut të kaltër.

7. Zogjtë e kaltër janë gllabërues të insekteve.

Zog blu mashkull me krimb miellmanaferrat.

Në pranverë, ata kërkojnë më shumë ushqim për insektet për të ushqyer zogjtë e tyre. Tërhiqni zogj blu në oborrin tuaj duke nxjerrë jashtë krimbat e miellit të gjallë ose të tharë. Nëse nuk është shumë nxehtë, mund të provoni edhe suet.

Raga

Zogjtë blu lindorë janë zogjtë blu më të njohur në Shtetet e Bashkuara. Ato gjenden gjatë gjithë vitit në juglindje, por shkojnë lart në Kanadanë jugore gjatë sezonit të shumimit.

Zogjtë e kaltër perëndimore jetojnë në bregun perëndimor të Shteteve të Bashkuara, në jug të Meksikës.

Rruga e malit Bluebird shtrihet në zonat malore të Amerikës Veriore Perëndimore, duke u shumuar nga Utah në Alaska gjatë verës, dhe dimëron nëpër Meksikë.

Identifikimi i shenjave

Zogjtë e kaltër lindor mashkull kanë një kokë, shpinë dhe bisht blu të ndezur. Gjoksi i tyre është një portokall i ndryshkur, me barkun e poshtëm të bardhë. Femrat kanë të njëjtën ngjyrë, por janë shumë më të zbehta, duken më gri-blu.

Zogu i kaltër perëndimor duket i ngjashëm, megjithëse ngjyra e tyre e ndryshkur e gjoksit shtrihet mbi supe dhe në pjesën e sipërme të shpinës. Barku i tyre i poshtëm ka pendë të bardha me nuancë blu.

Bluezogu mashkull i malit është një blu e ndezur pluhur, e cila bie në sy në shkretëtirë. Femrat janë gri të errëta me pendë blu në majat e bishtit dhe krahëve të tyre.

Blue Jay

Blue Jay, Image: cadop

Zogjtë e kaltër dhe jays blu janë dy zogj me pendë blu që jetojnë në Amerikën e Veriut. Ndërsa këta zogj këngëtarë janë të dy blu, ata kanë shumë ndryshime që i bëjnë të lehtë për t'u dalluar. Ky artikull përqendrohet në 9 ndryshimet kryesore midis zogjve të kaltër dhe bluzave. Në fund të artikullit, do të mësoni pak më shumë për secilën specie.

9 Dallimet midis Bluebirds dhe Blue Jays

Nga modelet e pendës tek dieta te tingujt që bëjnë, këta dy zogj kanë shumë dallime që e bëjnë secilin unik. Ndonëse ky nuk është çdo ndryshim i vetëm midis të dyjave, kjo listë me 9 dallime midis zogjve blu dhe bluzave duhet t'ju japë një kuptim të mirë të karakteristikave kryesore për secilën specie.

Shiko gjithashtu: A i hanë bufat gjarpërinjtë? (U pergjigj)

1. Modele të ndryshme ngjyrash

Disa dallime midis zogut blu dhe zogut blu (zogu i kaltër lindor është në foto)

Ju mund të shqetësoheni se dy zogj që të dy janë blu do të jetë e vështirë të dallohen. Ky nuk është rasti për zogjtë blu dhe blutë. Një ndryshim i menjëhershëm që mund të dalloni është se jays blu kanë vija të zeza në krahët dhe bishtin e tyre, si dhe një unazë të zezë rreth qafës dhe shirit të zi nëpër sy. Asnjë nga speciet e zogjve të kaltër nuk ka vija ose ngjyrosje të zezë në kokë / qafë.

Zogjtë blu lindor dhe perëndimor kanë ngjyrë portokalli në gjoks dhe anët e tyre, ndërsa zogjtë blu të malit kanë blu të zbehtë, gri ose "ndryshk" në gjoks dhe anët e tyre. Gjoks dhe bark Blue Jaysjanë gri të zbehtë ose të bardhë të ndezur. Ata kurrë nuk shfaqin asnjë pendë portokalli ose blu në këtë zonë.

2. Zogjtë e kaltër janë seksualisht dymorfikë

Kjo është një mënyrë fantastike për të thënë se meshkujt dhe femrat e llojeve të ndryshme të zogjve të kaltër kanë pendë të ndryshme. Meshkujt priren të jenë një blu shumë më e ndezur me ngjyrë portokalli ose blu më të thellë në gjoks. Ngjyrosja e femrave është shumë më e zbehtë. Kjo nuk është e vërtetë për Blue Jays, si meshkujt ashtu edhe femrat kanë të njëjtën ngjyrosje.

3. Blue Jays janë shumë inteligjentë.

Blue jay duke u ushqyer

Blue Jays janë një anëtar i familjes së shpendëve Corvidae (a.k.a. Corvid). Në këtë familje bëjnë pjesë jays, sorrat, korbat dhe harqet. Anëtarët e familjes së zogjve Corvid mendohet se janë speciet më inteligjente të shpendëve, të aftë për të përdorur mjete, për të zgjidhur problemet dhe për të identifikuar veten në një pasqyrë.

Blue Jays nuk bëjnë përjashtim dhe janë të njohur për zgjuarsinë e tyre. Ata janë të aftë në përshtatjen ndaj ndryshimeve mjedisore, siç është zhvillimi njerëzor. Blue Jays shkëlqejnë në mimikën dhe kanë qenë të njohur për imitimin e thirrjeve të skifterëve. Disa madje mund të trajnohen që të vijnë kur i thërrasin dhe të hanë nga dora jote.

Tani ne nuk po i quajmë zogj blu në asnjë mënyrë budallenj. Jays thjesht zotërojnë një nivel shtesë inteligjence në krahasim me zogjtë e tjerë këngëtarë.

4. Blue Jays janë më të mëdhenj se Bluebirds.

Blue Jays kanë trupa më të mëdhenj, bishta më të gjatë dhe një hapje krahësh më të gjerë se zogjtë blu. Jays blu më të mëdha janë rrethndryshon, speciet lindore rriten më të mëdhatë, kështu që ne mund t'i përdorim ato për të treguar gamën maksimale për statistikat e mëposhtme:

Gjatësia: 6.3-8.3 në

Pesha: 1,0-1,1 oz

Shiko gjithashtu: 17 lloje qukapikësh të Amerikës së Veriut (Foto)

Gjerësia e krahëve: 9,8-12,6 në

Ka tre lloje të zogjve blu, vendas në Amerikën e Veriut. Ndërsa Bluebird Lindor është zogu i kaltër më i njohur në Shtetet e Bashkuara, Mali dhe Zogu Perëndimor janë të njohur në perëndim të Shteteve të Bashkuara. Pavarësisht se ku jetoni në Shtetet e Bashkuara, duhet të ketë një specie të zogut të kaltër vendas në lagjen tuaj.

Habitati

Zogjtë blu lindorë jetojnë në pyje të hapura dhe pyje. Ata i duan habitatet pjesërisht të hapura ku mund të gjuajnë për insekte dhe manaferra midis barit dhe shkurreve.

Zogjtë blu perëndimor si pisha dhe bredhi të shpërndara mbi një peizazh të hapur. Atyre u pëlqejnë korijet me pemë dhe zona kodrinore pranë përrenjve.

Zogjtë blu të malit preferojnë peizazhe të hapura pa pemë. Ata madje folezohen në shkëmbinj dhe shoqërohen me zogj blu perëndimor.

Dieta

Zogjtë blu hanë kryesisht insektet dhe manaferrat. Atyre u pëlqen të kërkojnë ushqim në gëmusha, ku mund të hipin nga dega në degë në kërkim të një meze të lehtë. Zogjtë e kaltër janë të njohur për kapjen e insekteve në tokë duke u hedhur mbi to nga një pozitë e lartë. Ata gjithashtu mund të kapin insektet në ajër. Kur insektet bëhen më pak të shumta në vjeshtë, ata kalojnë në një dietë të rëndë26.9 në

Habitat

Blue Jays përshtaten mirë me infrastrukturën njerëzore, duke pasur parasysh se ata preferojnë habitatin përgjatë skajeve të pyjeve dhe fushave. Ata shmangin pyjet me gjelbërim të përhershëm, pasi ushqimi i tyre i preferuar, lisat, mund të gjenden vetëm në lisat gjetherënës.

Dieta

Blue Jays janë omnivorë. Ata hanë insekte, fruta, manaferra dhe madje edhe kafshë të vogla si minj, bretkosa dhe zogj të tjerë të vegjël. Ata janë të famshëm për futjen e fshehtë në fole dhe vjedhjen e vezëve nga zogjtë e tjerë gjatë sezonit të shumimit. Megjithatë, shumica e dietës së tyre është në fakt nga bimët, veçanërisht nga lisat.

Range

Në zonat në lindje të Midwest, Blue Jays mund të gjenden gjatë gjithë vitit nga Florida deri në Maine dhe në lindje deri në Kansas.

Identifikimi i shenjave

Blue Jays dallohen lehtë, falë madhësisë së tyre karakteristike të madhe dhe kreshtës blu. Ata kanë një pjesë të poshtme të bardhë dhe të pasme blu, me vija të zeza në krahë dhe bisht. Në tokë, ata kërcejnë nga një vend në tjetrin. Thirrjet e tyre me zë të lartë dhe shpeshherë janë të vështira për t'u humbur.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.