A përdorin kolibrat banja për shpendët?

A përdorin kolibrat banja për shpendët?
Stephen Davis

Nëse ju pëlqen të ushqeni dhe të shikoni kolibra në oborrin tuaj, mund të mendoni të shtoni një veçori uji për ta. Ose ndoshta ju tashmë keni bërë një banjë zogjsh, por keni vënë re se kolibrat nuk duken të interesuar për të. A përdorin kolibrat banjot e shpendëve? Po, por ata kanë disa nevoja dhe preferenca të veçanta kur bëhet fjalë për mënyrën sesi u pëlqen të pinë dhe të lahen. Ata nuk do të tërhiqen ose nuk do të përdorin disa lloje të banjove që pëlqejnë zogjtë e tjerë, më të mëdhenj.

Për të kuptuar se çfarë lloj banjash do të përdorin kolibrat, është e rëndësishme të kuptoni se si lahen kolibrat dhe ndërveprojnë me ujin në e egër. Kjo do të na japë të dhëna se si mund të krijojmë një veçori ujore që do t'i duket tërheqëse.

A pinë kolibrat ujë?

Po. Hummingbirds në fakt marrin një pjesë të madhe të marrjes ditore të ujit përmes nektarit që pinë. Por ata gjithashtu duhet të pinë ujë të freskët. Ata shpesh pëlqejnë të pinë nga pika të vogla uji si vesa e mëngjesit ose pika shiu në gjethe. Ata gjithashtu mund të fluturojnë poshtë në zona me ujë në lëvizje dhe të pinë disa gllënjka, siç do të bënim ne nga një burim uji.

Si bëjnë banjë kolibrat?

Kolibrat ndoten dhe duhet të pastrohen ashtu si zogjtë e tjerë. Duke fluturuar aq afër luleve gjatë gjithë ditës, ato mund të pluhurosen me polen dhe nektari ngjitës mund të lërë mbetje në pendët dhe sqepin e tyre.

Kolibrat preferojnë të lagen ose duke fluturuarpërmes ujit ose fërkimit me diçka të lagësht. Ata kanë këmbë të vogla dhe këmbë jashtëzakonisht të shkurtra. Ata nuk mund të manovrojnë mirë në tokë dhe kryesisht përdorin këmbët e tyre për t'u ulur dhe kapur, por në të vërtetë nuk "ecin". Meqenëse nuk mund t'i përdorin këmbët për të ecur, nuk u pëlqen të ulen në ujë më të thellë se afërsisht 1 centimetër.

Ata nuk mund të ecin përreth duke kërkuar një vend të cekët. Nëse futen në ujë aq thellë sa nuk mund të prekin fundin me këmbët e tyre super të shkurtra, do t'u duhej të bien rrotull me krahët e tyre duke shpresuar të arrijnë në ujë më të cekët. Ju mund të shihni se ata do ta shmangnin këtë!

Kolibri mund të laget duke fluturuar nëpër mjegull nga ujëvarat, spërkatjet e ujit nga përrenjtë që lëvizin me shpejtësi, duke u fërkuar me gjethe dhe shkëmbinj të lagur, duke fluturuar nëpër gjethe që pikon, duke zhveshur sipërfaqen e sipërfaqeve të vogla rrjedhin ose kaloni nëpër spërkatës tuaj disa herë. Ata madje mund të ulen në një degë të hapur gjatë një shiu të lehtë dhe të hapin krahët e tyre, duke i lagur pendët. Pasi të lagen, ata do të fluturojnë në një vend të rehatshëm për t'u ulur dhe do t'i pastrojnë pendët e tyre.

Si i pastrojnë kolibrat pendët e tyre?

Preening është termi që përdoret kur zogjtë pastrojnë dhe ruajnë pendët e tyre. Pas dushit të tyre, një kolibr do të lëshojë pendët e tij dhe më pas do të përdorë karakun e tij për të goditur dhe gërmuar përgjatë secilës pendë. Siç e bëjnë këtë vaj, papastërtitë dhe parazitët si marimangat e vogla janëhequr.

Pastaj ata marrin pika të vogla vaji, të bëra nga një gjëndër e veçantë nën bishtin e tyre dhe e kalojnë vajin e freskët përmes pendëve. Ata gjithashtu kalojnë çdo pendë fluturimi përmes faturës së tyre. Kjo siguron që grepa dhe gjemba të vogla në pendë të zbuten të gjitha dhe të mbyllen në pozicionin e duhur për fluturim.

Duke përdorur këmbët e tyre të vogla, ata mund të gërvishtin pjesën e pasme të kokës dhe qafës aty ku nuk mund të arrijnë me faturën e tyre. Për të pastruar faturën e tyre, ata shpesh e fërkojnë atë përpara dhe mbrapa kundër një dege për të hequr mbetjet ngjitëse të nektarit.

Kolibri i një Anna që pren pendët e tij (krediti i imazhit: siamesepuppy/flickr/CC BY 2.0)

Si të tërhiqni kolibrët në një banjë zogjsh

Tani që kemi mësuar pak rreth se si pinë dhe lahen kolibrat, ne mund të kuptojmë se çfarë do t'i tërheqë ata. Tre mënyrat kryesore për të tërhequr kolibrët në një banjë zogjsh janë;

  1. Shtoni një veçori ujore si për shembull një shatërvan. Ata nuk e pëlqejnë ujin e ndenjur.
  2. Mbajeni banjën tuaj shumë të cekët ose bëni një pjesë të cekët.
  3. Vendoseni banjën në sy të ushqyesve tuaj të kolibrit.

Shtoni një shatërvan

Një shatërvan mund të spërkasë ujë në ajër, ose thjesht të krijojë një efekt të butë flluskues. Nëse uji spërkatet lart, kolibri mund të fluturojë nëpër të, të zhytet brenda dhe jashtë tij gjatë fluturimit, ose edhe të ulen poshtë tij dhe të lënë ujin të bjerë mbi ta. Mund të jetë gjithashtu një efekt flluskues më i butëshijohet nga kolibrat ndërsa zhyten në të për t'u lagur ose mund të rrinë pezull mbi të dhe të pinë.

Nëse uji ka kaskaduar mbi disa shkëmbinj ose në një zonë shumë të cekët, ata madje mund të kënaqen duke u ulur në shtegun e uji kaskadë dhe fërkimi me gurin e lagur. Përdorimi i një shatërvani diellor ose një mjegull uji mund të jetë një mënyrë e thjeshtë për të shtuar pak ujë në lëvizje.

Mbajeni banjën tuaj të cekët

Siç thamë më lart, kolibrat kanë këmbë të shkurtra dhe nuk mund të manovrojnë kur përpiqen për të ecur në ujë. Nëse keni një vend ku dëshironi që kolibri të ndihet rehat në ulje, uji duhet të jetë jo më shumë se 1.5 centimetra i thellë. Sa më i cekët aq më mirë!

E preferuara e tyre do të jetë një shtresë shumë e hollë uji që rrjedh butësisht mbi një sipërfaqe. Këtu ata mund të ndihen të sigurt duke u ulur dhe duke spërkatur përreth. Madje mund t'i shihni që rrotullohen përpara dhe mbrapa për të lagur pendët e tyre.

Shiko gjithashtu: A hanë Robinët në Furnizuesit e Zogjve?

Mund të shtoni disa gurë të mëdhenj me majë të sheshtë në ujë më të thellë për të krijuar një pjesë të cekët ose të kërkoni burime që përmbajnë një zonë të rrafshët me ujë kaskadë .

Shiko gjithashtu: 22 lloje zogjsh me koka të kuqe (Foto)Kolibri i Allen-it që rrotullohet në një rrjedhë të hollë uji në një shatërvan shkëmbor (krediti i imazhit: twobears2/flickr/CC BY-SA 2.0)

Vendoseni brenda syve të ushqyesve tuaj

Kjo mund të duket e qartë, por, mos e fshihni banjën në një cep! Nëse keni një ushqyes kolibri, vendoseni afër. Nuk ka nevojë të jetë pikërisht nën ushqyes…dhe për ta mbajtur të pastër ndoshta nuk e dëshironitë jetë!

Distanca aktuale nuk ka rëndësi, vetëm se ata kanë një vijë shikimi nga furnizuesi. Nëse nuk keni një ushqyes kolibri, përpiquni ta vendosni atë në një zonë ku mund të tërhiqen kolibri, si p.sh. në kopshtin tuaj ku lulëzojnë lule shumëngjyrëshe.

A do të përdorin kolibrat banjën time të shpendëve?

Nëse keni një banjë tipike zogjsh që është vetëm një legen i madh uji, ndoshta jo. Zakonisht këto janë shumë të thella dhe uji është shumë i qetë për t'u interesuar kolibrët. Megjithatë ka disa gjëra të thjeshta që mund të bëni për ta bërë banjën e zogjve që tashmë e keni më tërheqëse dhe "miqësore" për kolibrat.

<>
12>Kolibri duke shijuar një spërkatje shatërvani

Shtoni ujë të lëvizshëm në banjën tuaj të shpendëve. Një pompë e thjeshtë e vogël uji zhytëse (qoftë me energji diellore ose elektrike) e vendosur në banjën tuaj mund ta bëjë këtë. Rrethojeni atë me disa gurë dhe lëreni ujin të rrjedhë poshtë mbi shkëmbinj. Kolibrat mund të zhyten deri te shatërvani ose të ulen/fërkohen me shkëmbinjtë.

Mund të përdorni gjithashtu një bashkëngjitje të hundës për të krijuar një efekt dushi përmes të cilit mund të fluturojnë. Nëse shatërvani po spërkat shumë ujë nga banja juaj dhe po e zbraz atë, zgjeroni vrimat në grykë. Sa më të gjera të jenë vrimat, aq më i ulët do të spërkatet uji. Shtoni gurë të mëdhenj, disa me majë të bukur të sheshtë, për të krijuar një seksion të cekët.

Për më shumë këshilla mbi banjët e shpendëve dhe aksesorët e banjës, shikoni artikullin tonë këtu për më të mirëtbanjot për kolibrat.

Pse nuk po përdorin kolibrat banjën time për zogjtë?

Nëse i keni ndjekur rekomandimet e mësipërme dhe keni ujë në lëvizje dhe zona të cekëta dhe ata ende nuk e kanë kontrolluar atë jashtë, jepi kohë. Kolibrat mund të jenë më të prekshëm kur ulen në natyrë dhe relaksohen për t'u larë. Do t'u duhet pak kohë që të ndihen rehat me banjën tuaj dhe mund t'i afrohen ngadalë me kalimin e një periudhe kohore.

Gjithashtu, kolibrat kanë më shumë gjasa të përdorin një banjë në zonat e vendit që janë të nxehta dhe të thata, si p.sh. si Teksasi apo Kalifornia jugore. Kjo nuk do të thotë se ata nuk do të përdorin banja në pjesë të tjera të vendit, por ata mund të kenë më shumë zgjedhje për burimet natyrore të ujit dhe për këtë arsye do të jenë pak më të ngadaltë për të kontrolluar banjën tuaj dhe për të filluar ta përdorin atë.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.