A mund të flenë zogjtë ndërsa fluturojnë?

A mund të flenë zogjtë ndërsa fluturojnë?
Stephen Davis
ngritje termike përpara rrëshqitjes dhe humbjes së ngadalshme të lartësisë. Ata nuk flenë ndërsa rrëshqasin poshtë.

Gjumi me valë të ngadalta njëhemisferike

Ky fenomen i gjumit të gjysmës së trurit ndërsa gjysma mbetet vigjilent quhet gjumi me valë të ngadalta njëhemisferike (USWS). Shumë zogj mund ta përdorin këtë lloj gjumi pasi ka përfitimin e mbajtjes së tyre pjesërisht vigjilente ndaj grabitqarëve ose ndryshimeve të tjera të papritura mjedisore. Syri në anën e trurit që është në gjumë do të mbyllet, ndërsa syri në anën e trurit zgjuar do të mbetet i hapur. Delfinët janë një specie tjetër që përdorin këtë lloj gjumi.

Shumë zogj e përdorin këtë lloj gjumi gjatë migrimit për të pushuar një pjesë të trurit të tyre, duke mbajtur gjysmë zgjuar dhe një sy hapur për të lundruar vizualisht. Kjo i lejon ata të shmangin ndalimin e shpeshtë dhe mund të arrijnë në destinacionin e tyre përfundimtar në më pak kohë.

Sa kohë mund të fluturojë një zog përpara se të pushojë?

Një zog i njohur për qëndrueshmëri gjatë fluturimeve pa ndalesë është shpejtësia alpine. Ata mund të fluturojnë deri në 6 muaj pa u ndalur! Një zog i regjistruar u regjistrua mbi 200 ditë në ajër ndërsa gjuante insekte fluturuese në qiellin mbi Afrikën Perëndimore. Këta zogj flenë, hanë dhe madje çiftëzohen gjatë fluturimit.

Alpine Swift

Lloje të ndryshme shpendësh janë shtegtarë të fortë në distanca të gjata, ndonjëherë duke fluturuar pa ndalesë për disa ditë, javë ose më gjatë. Shpendët frigate, swifts dhe albatrosët janë disa zogj të shquar kur bëhet fjalë për fluturimin e qëndrueshëm. Megjithatë, aftësitë e tyre ngrenë pikëpyetje të shumta se si ata e arrijnë një sukses të tillë. Është e natyrshme të pyesim veten se si pushojnë dhe nëse mund ta bëjnë këtë në ajër.

Pra, a mund të flenë zogjtë ndërsa fluturojnë? Pse zogjtë nuk lodhen gjatë fluturimit? Dhe si flenë ndryshe zogjtë? Lexoni më tej për të gjetur përgjigje për këto pyetje dhe më shumë.

A mund të flenë zogjtë ndërsa fluturojnë?

Po, disa zogj në fakt mund të flenë ndërsa fluturojnë. Ndërsa ishte gjithmonë diçka që njerëzit supozonin, shkencëtarët më në fund gjetën prova të zogjve që flinin gjatë fluturimit.

Një studim mbi zogjtë frigate zbuloi se ata kryesisht flenë me njërën anë të trurit gjatë fluturimit, duke e lënë anën tjetër zgjuar. Ata gjithashtu flenë shumë pak në krahasim me kohën kur janë në tokë. Gjatë një fluturimi, ata flenë rreth 45 minuta në ditë me breshëri të shkurtra 10 sekondash. Në tokë, ata flenë 12 orë në ditë në intervale 1 minutëshe.

Shiko gjithashtu: 9 këshilla se si t'i mbani minjtë larg ushqimeve të shpendëve (dhe minjve)Fregatebird rrëshqitje

Megjithëse gjumi me gjysmë truri ishte më i zakonshmi, ndonjëherë edhe frigatat flinin me të dy gjysmat e trurit në gjumë dhe të dy sytë mbyllur. Është mjaft interesante që shkencëtarët zbuluan gjithashtu se zogjtë frigate flenë vetëm kur janë duke fituar lartësi. Këta zogj do të fitojnë lartësi duke u rrotulluarpak qëndrueshmëri dhe mund të fluturojë vetëm në distanca të shkurtra. Këtu përfshihen "zogjtë e gjahut" si fazanët, thëllëzat dhe barkalli.

A lodhen zogjtë duke fluturuar?

Përveç të qenit në gjendje të flenë gjatë fluturimit, zogjtë janë përshtatur mirë për të qenë në ajër pa u ndier lehtësisht të lodhur. Sigurisht që të gjithë lodhen përfundimisht, por trupat e tyre janë përshtatur mirë për ta bërë sa më të lehtë fluturimin.

Zogjtë e menaxhojnë shumë mirë energjinë e tyre duke reduktuar rezistencën e ajrit. Sa herë që është e mundur, ata do të fluturojnë me rrjedhën e ajrit, në vend që të përpiqen të luftojnë kundër tij. Ata përdorin rrymat e ajrit dhe tërheqjet termike që u lejojnë atyre të kursejnë energji duke rrëshqitur. Zogjtë e detit dhe skifterët janë aeroplanë të shkëlqyeshëm, të aftë për të mbuluar distanca të gjata pa pasur nevojë të përplasin krahët e tyre gjatë kalimit të rrymave.

Një gjë që e lodh çdo krijesë është që duhet të lëvizë me shumë peshë. Zogjtë kanë përshtatje unike në skeletin e tyre që lejojnë kockat e tyre të jenë të forta, por më të lehta se gjitarët. Kockat e tyre janë të zbrazëta, gjë që i bën ato shumë më të lehta, por përmbajnë "mbrënda" të veçanta brenda tyre për t'u siguruar që ato janë ende të forta.

Sqepat e tyre janë më të lehtë sesa të kenë nofulla dhe dhëmbë si gjitarët. Shumica e zogjve nuk kanë as kocka në bisht, vetëm pendë të specializuara të forta.

Edhe mushkëritë e tyre janë të specializuara. Përveç mushkërive, zogjtë kanë gjithashtu qese të veçanta ajri që lejojnë oksigjenin të rrjedhë rrethtrupin më lehtë. Pra, kur një zog merr frymë, transportohet më shumë oksigjen sesa kur ju ose unë marrim frymë. Ky furnizim i vazhdueshëm me ajër të pastër ndihmon në rritjen e qëndrueshmërisë së tyre.

A flenë zogjtë në fole apo në degë?

Në kundërshtim me besimin popullor, foletë nuk janë për të fjetur, por për të inkubuar vezë dhe për të rritur zogj. Pra, sigurisht që do të shihni zogj që flenë në fole ndërsa kujdesen për vezët ose të vegjlit e tyre, por përtej kësaj foletë nuk përdoren vërtet si "shtrat zogjsh".

Shiko gjithashtu: 15 zogj të mahnitshëm që fillojnë me shkronjën U (Foto)Bufi që fle në zgavrën e pemës

Zogjtë janë në gjendje të flenë në shumë sipërfaqe për sa kohë që kanë një bazë të sigurt. Shumë zogj, të tillë si bufat, mund të flenë ndërsa ulen në një degë. Disa zogj preferojnë të flenë në një mbyllje dhe do të përdorin një shtëpi zogjsh, kuti, zgavër pemësh ose të çara të tjera. Gjethja e dendur, si shkurret e trasha, shpesh ofrojnë një vend të mrekullueshëm të mbrojtur për të fjetur.

Drejtat e oxhaqeve janë parë duke pushuar ndërsa ngjiten pas pjesëve të brendshme të oxhaqeve. Shpendët e bregdetit dhe shpendët e ujit shpesh flenë buzë ujit duke qëndruar në shkëmbinj ose shkopinj pjesërisht të zhytur në ujë. Ata fusin një këmbë në trupin e tyre, ngjashëm me zogjtë që ulen në degë.

Pse zogjtë bien nga gropa e tyre?

Nëse shihni një zog që bie nga pozicioni i tyre, ndoshta është sepse nuk janë mirë. Mund të jetë goditje e nxehtësisë, një çrregullim gjenetik që dëmton mushkëritë ose trurin e tyre, ose ataksi, ku zogu humbet aftësinë për të koordinuar vullnetin e tyre.muskujt. Zogjtë gjithashtu mund të bien nga pozicioni i tyre sepse diçka i tremb ose i frikëson ndërsa flenë.

Në mënyrë tipike, zogjtë nuk bien nga pozicioni i tyre kur flenë për shkak të shtrëngimit të tyre në degë. Kur vendosin peshë në këmbë, muskujt i detyrojnë tendinat të shtrëngohen dhe ta mbajnë këmbën të mbyllur, edhe kur flenë.

Në fakt, kolibrat shihen ndonjëherë të varur me kokë poshtë ndërsa janë në një gjendje super të thellë gjumi dhe ruajtjeje energjie të quajtur torpor.

Përfundim

Çështje kryesore

  • Zogjtë mund të flenë me breshëri të shkurtra me gjysmën e trurit të tyre aktiv gjatë fluturimit
  • Kockat e shpendëve, mushkëritë, krahët- forma dhe aftësia për të ruajtur energjinë i lejon ata të fluturojnë në distanca të gjata pa u lodhur
  • Zogjtë nuk flenë në fole dhe mund të flenë në degë pa u rrëzuar

Po, zogjtë mund të fle gjatë fluturimit edhe pse është me breshëri të shkurtra dhe zakonisht me vetëm gjysmën e trurit të tyre duke pushuar në të njëjtën kohë. Ka fletushka të fuqishme e të qëndrueshme që shkojnë pa ndalur për muaj të tërë ndërsa flenë, hanë dhe çiftëzohen në ajër. Shumica e zogjve flenë vetëm gjatë fluturimit gjatë periudhave të gjata të migrimit.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.