A kanë Hummingbirds grabitqarë?

A kanë Hummingbirds grabitqarë?
Stephen Davis

Mund të duket e pamundur që ndonjë gjë t'i kapë këta zogj tepër të vegjël dhe të shpejtë. A kanë kolibrat grabitqarë? Po, grabitqarët kryesorë të kolibrit janë macet, zogjtë e vegjël grabitqarë, mantiset që luten, insektet si merimangat dhe mizat grabitëse, madje edhe gjarpërinjtë dhe bretkosat.

Macet

Besojeni apo jo, macet janë një nga grabitqarët më të zakonshëm të kolibrit. Si macet e egra ashtu edhe ato të përkëdhelura mund të kërcejnë ushqyesit e kolibrit dhe të qëndrojnë në pritë. Për të shmangur që hummerët tuaj të bëhen një meze e lehtë për macet, sigurohuni që të varni ushqyes të paktën pesë metra nga toka. Gjithashtu, macet janë ngjitës të shkëlqyeshëm të pemëve, kështu që varja e ushqyesit tuaj nga një degë peme nuk do ta mbajë atë të sigurt.

Zogj të tjerë

Sipas Cornell Laboratori i Ornitologjisë, është dokumentuar se zogjtë më të vegjël grabitqarë si Kestrels Amerikane, Merlins, Kites Mississippi, Shrikes Loggerhead dhe Sharp-shinn Hawks do të kapin dhe konsumojnë kolibra. Ajo që është edhe më mbresëlënëse është se kolibri do të zhyten-bombardojnë dhe do të përballen me këta zogj më të mëdhenj! Më shumë gjasa për të mbrojtur folenë e tyre kur një kërcënim i mundshëm afrohet shumë. Djem të vegjël të guximshëm!

Një tjetër grabitqar i njohur kolibri është Greater Roadrunner , që gjendet në jugperëndim të Shteteve të Bashkuara. Vrapuesit e rrugës janë vërejtur duke vënë në këmbë një vend të njohur të kolibrit, si p.sh. një ushqyes, dhe duke u fshehur në shkurre ose mbulesa të tjera dhe duke pritur për momentin e përsosur për të goditur,e ngjashme me një mace.

Playing Mantis

Një mantis provon një sulm të fshehtë (foto krediti jeffreyw/flickr/CC BY 2.0)

Mantis që luten shpesh vlerësohen nga kopshtarët, sepse ata hanë të gjitha llojet e insekteve që kopshtarët do t'i konsideronin si dëmtues si mola, vemjet dhe afidet, por nuk do të hanë asnjë bimë. Ka shumë lloje mantis që luten që mund të jenë diku midis 2 - 5 inç.

Ndonëse disi të rralla, shumë prej jush mund të kenë dëgjuar se kolibrat mund të kapen dhe hahen nga mantis që luten. Kjo është vërejtur më shpesh tek ushqyesit e nektarit, ku mantis do të ngjitet në ushqyes.

Mantidët janë në gjendje të godasin jashtëzakonisht shpejt dhe të kapin gjahun me këmbët e tyre të përparme me thumba. Ushqyesit e nektarit mund të tërheqin të gjitha llojet e insekteve që mund të jenë të interesuara për sheqerin, dhe kjo ka të ngjarë pse mantiset ndonjëherë rrinë pranë ushqyesve.

Kolibri në fakt janë shumë herë më të mëdhenj se një vakt normal për një mantis që lutet, dhe sigurisht që janë shumë për të ngrënë mantis dhe përfundojnë duke e konsumuar vetëm pjesërisht zogun.

Shiko gjithashtu: Simbolizmi Blue Jay (Kuptime dhe interpretime)

Megjithatë nëse një mantis është vërtet i uritur ose nuk ka pasur fat të kapë gjahun për një kohë, ajo thjesht mund të vendosë të shkojë për në një farë mënyre "sytë shumë të mëdhenj për stomakun".

Ndonjëherë mantis fshihet nën ushqyes për një sulm të fshehtë. Megjithatë, unë kam parë disa video të këtij fenomeni dhe kolibrat shpesh do të shohin mantis dhefluturo deri tek ajo dhe afrohu. Ata me të vërtetë nuk duket se e njohin atë si një kërcënim. Nuk mund të bëni shumë për t'i mbajtur larg nga furnizuesit, përveçse t'i hiqni nëse e dalloni një të tillë.

Kujdes: mos e shikoni videon nëse do t'ju shqetësojë të shihni që të kapet një hummer.

Merimangat

Siç mund ta dini, kolibrat përdorin mëndafshin e merimangës nga rrjeta kur ndërtojnë foletë e tyre. Ata e përdorin këtë mëndafsh ngjitës për të ndihmuar në mbajtjen e folesë së bashku dhe për ta lidhur atë me pemët dhe degët ku ulet foleja.

Por marrja e këtij mëndafshi të merimangës është një detyrë delikate që ata duhet ta bëjnë me kujdes. Nëse krahët e tyre afrohen shumë, ata rrezikojnë të ngatërrohen në rrjetë dhe të mos jenë në gjendje të çlirohen.

Nëse kjo ndodh, merimangat më të mëdha si Orb Weavers shpesh do ta mbështjellin dhe konsumojnë kolibrin si çdo tjetër insekt që kapet në rrjetën e tij. Në këtë mënyrë merimangat janë grabitqarë më pasivë. Ata nuk shkojnë pas koliberëve në mënyrë specifike, por do t'i hanë nëse u jepet mundësia.

Bretkosat

Kjo ishte një surprizë për mua! Kolibrat në fakt janë gjetur në stomakun e bretkosave të mëdha! Kjo nuk është një dukuri e zakonshme pasi kolibrat shpesh fluturojnë shumë lart për të qenë në kufirin e një bretkosi të uritur.

Megjithatë, si të gjithë zogjtë, është e rëndësishme që kolibrat të kenë ujë për të pirë. Nëse ata nuk janë në gjendje të gjejnë burime më të sigurta uji, ata mund të zhyten për të pirë nga pellgjetvendosini ato brenda mundësive të bretkosave

Gjarpërinjtë dhe hardhucat

Gjarpërinjtë dhe hardhucat kanë më shumë gjasa të jenë problem për kolibrat kur ulen në fole. Ata mund të përpiqen dhe të sulmojnë ndërsa zogu po ruan vezët e tij, ose do të përpiqen të kapin vezë ose të vegjël nëse foleja lihet pa mbikëqyrje. Megjithatë ka edhe disa raporte, megjithëse ka të ngjarë më të rralla, për gjarpërinjtë më të mëdhenj që shkojnë pas kolibreve në ushqime.

Kur janë kolibrat më të prekshëm?

 • Kur ata nuk kanë një pamje e rrethinës së tyre të afërt. Nëse ka vende ku grabitqarët mund të fshihen afër, ata mund të mos i vërejnë në kohë për të fluturuar larg.
 • Ndërsa janë në torpor, gjumi i tyre i thellë
 • Ndërsa janë ulur në fole
 • Vezët dhe të vegjlit janë në rrezik ndërsa i rrituri është jashtë folesë
Costa's Hummingbird (Fotografia: pazzani/flickr/CC BY-SA 2.0)

Si mbrohen kolibrat?

Pra, çfarë mund të bëjnë këta djem të vegjël për t'u mbrojtur kundër grabitqarëve shpesh më të mëdhenj se sa janë? Nëse supozimi juaj i parë i tejkalon ato, keni të drejtë. Aftësia e kolibrit për të fluturuar jashtëzakonisht shpejt dhe për të kthyer një monedhë anash dhe mbrapa do të thotë se ata shpesh mund të manovrojnë armikun e tyre.

Kamuflazhi

Femrat shpesh janë me ngjyrë më të mprehtë se meshkujt dhe kur janë ulur në folenë e tyre janë të kamufluar mirë me mjedisin e tyre. Meqenëse kolibrat janë kaq të lehtë dhe foletë e tyre janë kaq të vogla, atashpesh do të ndërtohet në degë shumë të holla që nuk do të mbajnë peshën e grabitqarëve më të mëdhenj që përpiqen të zvarriten mbi to.

Shpërqëndrimi

Nëse një grabitqar afrohet shumë pranë folesë së tij, ata mund të zhyten në atë në mënyrë të përsëritur. Shpesh kjo shfaqje agresive së bashku me zhurmën e krahëve të tyre do të ngatërrojë dhe bezdis një grabitqar.

Nëse një grabitqar po i afrohet folesë, kolibri mund të përpiqet të tërheqë vëmendjen e krijesave duke fluturuar afër saj dhe duke bërë zhurmë. atëherë do të fluturojë larg folesë për të provuar të largojë vëmendjen nga vezët ose të vegjlit.

Pupla të shpenzuara të bishtit

Si përpjekje e fundit për t'u shpëtuar, nëse një grabitqar kapet kolibri nga prapa nga pendët e bishtit, pendët e bishtit do të lirohen duke lejuar që kolibri të fluturojë larg. Çdo pendë e humbur e bishtit do të rritet mjaft shpejt.

Shiko gjithashtu: Pse patat zhurmojnë kur fluturojnë? (E shpjeguar)

Si mund të ndihmoni në mbajtjen e kolibrit të sigurt

Natyra është natyra dhe ne nuk mund të ndërhyjmë gjithmonë në zinxhirin ushqimor. Megjithatë, këtu janë disa këshilla se si mund t'i ndihmoni kolibrat të shmangin ndonjë rrezik nga grabitqarët dhe ta bëni kolibrin tuaj miqësor.

 1. Siguroni një burim të sigurt uji në oborrin tuaj, si p.sh. një banjë zogjsh ose një pikues. Kjo do t'i ndihmojë kolibrët të shmangin përdorimin e pellgjeve për ujë ku bretkosat, gjarpërinjtë dhe hardhucat mund të jenë të rrezikshëm.
 2. Mbani ushqyesit tuaj të varur lart, të paktën pesë metra larg tokës
 3. Shmangia e ushqyesve të varur ngapemë në të cilat shumë grabitqarë mund të ngjiten
 4. Konsideroni një ushqyes dritaresh që mund të parandalojë aksesin nga shumë grabitqarë ngjitës
 5. Varni ushqyesit në një vend të hapur larg mbulesës si p.sh. shkurre ku mund të macet, vrapuesit e rrugës ose grabitqarët e tjerë fshehin. Kolibrat janë gjithmonë në vëzhgim dhe mund t'u shmangen grabitqarëve nëse kanë kohë t'i shohin.
 6. Hiqni çdo fole bletësh ose grerëzash që shihni se janë ndërtuar pranë ushqyesve tuaj të kolibrit.
 7. Hiqni çdo merimangë të madhe rrjetat që janë afër zonës suaj ushqyes
 8. Nëse vëreni një mantis që lutet në ushqyesin tuaj, thjesht dilni jashtë dhe hiqeni butësisht dhe zhvendoseni.

Imazhi i veçuar nëpërmjet jeffreyww në flickr CCbySA 2.0
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.