A hanë zogjtë nga ushqyesit gjatë natës?

A hanë zogjtë nga ushqyesit gjatë natës?
Stephen Davis
opsion i mundshëm, por nuk është i detyrueshëm. Ka shumë zogj vendas që hanë fara që mbeten në zonat e mbuluara me borë gjatë gjithë vitit.

Mbajtja e një ushqyesi të pajisur gjatë muajve të ftohtë të dimrit do të ndihmojë në mbështetjen e popullatave të tyre. Vetëm sigurohuni që të kontrolloni rregullisht farën për ndotje nga uji, bora dhe akulli!

Nëse planifikoni të shkoni me pushime dhe ushqyesi i zogjve është veçanërisht i zbukuruar ose i ndezur, mund të jetë një ide e mirë ta vendosni larg derisa të ktheheni.

Çfarë po sulmon ushqimin tim të zogjve gjatë natës?

Rakun duke ngrënë nga një ushqyes zogjsh në oborrin e shtëpisë

E keni pyetur ndonjëherë veten nëse zogjtë hanë nga ushqyesit edhe gjatë natës? Ata prej nesh me ushqyes zogjsh mund të pyesin veten nëse ka vizitorë të rregullt gjatë natës në kafenetë e oborrit tonë. Ka mijëra lloje zogjsh që vizitojnë ushqyesit gjatë ditës, kështu që duhet të ketë disa që vijnë natën, apo jo?

Ky artikull diskuton zakonet e të ushqyerit gjatë natës të shpendëve dhe mënyrat që mund të ndikojnë në mënyrën se si e përdorni ushqyesin tuaj të shpendëve. Shikoni këto fakte, të cilat do t'ju ndihmojnë të kuptoni sjelljen e zogjve në oborrin e shtëpisë.

Foljet kryesore:

  • Zogjtë rrallë hanë nga ushqyesit gjatë natës, përveç nëse ka një burim drite artificiale që ndriçon ushqyesin.
  • Agimi deri në mes të mëngjesit është koha më e mirë për të parë nëse zogjtë hanë në ushqimin tuaj.
  • Është në rregull të lini shumicën e ushqyesve të shpendëve jashtë natës edhe nëse zogjtë i vizitojnë ato vetëm gjatë ditës.

A hanë zogjtë nga ushqyesit gjatë natës?

Nëse ka një burim drite rreth ushqyesit, disa zogj të zakonshëm, si fincat e shtëpisë ose pëllumbat , mund të ndalet për një meze të lehtë. Megjithatë, shumica e shpendëve që kanë një dietë të bazuar në fara janë ditore, që do të thotë se ata preferojnë të hanë gjatë ditës kur kanë dritë për të parë rrethinën e tyre. Ju keni më shumë gjasa të shihni zogjtë të hanë nga ushqyesit tuaj në agim dhe muzg sesa gjatë natës.

Cilët zogj shkojnë te ushqyesit gjatë natës?

Shumë pak lloje zogjsh vizitojnë ushqyesit gjatë natës . Disa zogj këngëtarë të zakonshëm, duke përfshirë fincat e shtëpisë,pëllumbat dhe harabela mund të vizitojnë ushqyesit rreth muzgut dhe në mbrëmjen e hershme, por kjo është e pazakontë.

Shumica e aktivitetit të ushqyesve zvogëlohen rreth perëndimit të diellit. Nëse keni një dritë artificiale pranë ushqyesit tuaj të zogjve, si p.sh. një dritë portiku ose një llambë në dritare, mund të merrni disa vizitorë të guximshëm tek ushqyesi, pasi ata mund të shohin ulëserat për t'u ulur.

Shumica zogjtë, veçanërisht zogjtë këngëtarë, shmangin daljet gjatë natës, sepse ata mbështeten te shikimi si sensi i tyre kryesor lundrues. Pasi perëndon dielli, ata kanë shumë më pak dritë për të parë mjedisin e tyre dhe për të shmangur kërcënimet e mundshme.

Në vend që të kërkojnë ushqim me vështirësi të mëdha gjatë orëve të natës, shumica e përdorin këtë kohë për të fjetur derisa të lind dielli. Ky model sjelljeje – gjumi natën, lëvizja gjatë ditës – i shënon ata si ditore, njësoj si njerëzit.

Shiko gjithashtu: A hanë pëllumbat e zisë në ushqimet e shpendëve?

Në cilën orë janë zogjtë më aktivë në ushqime?

Zogjtë janë më aktivë në ushqyes në mëngjes. Ata ushqehen shumë në mëngjes, sepse kanë nevojë për të rimbushur lëndët ushqyese të humbura gjatë gjumit. Shumica e zogjve këngëtarë kanë metabolizëm shumë të lartë, kështu që ngrënia sapo zgjohen mbështet kërkesën e trupit të tyre për lëndë ushqyese.

Mëngjesi është vërtet vakti më i rëndësishëm i ditës për këta vizitorë të oborrit të shtëpisë!

A duhet të sillen ushqyes zogjsh gjatë natës?

Jo. Ushqyesit e shpendëve janë kontejnerë që janë projektuar posaçërisht për përdorim afatgjatë në natyrë. Në situatat e përditshme, nuk ka nevojë të bëninjë zakon i nxjerrjes së ushqyesit në ambiente të mbyllura gjatë natës.

Një përjashtim nga ky rregull është ushqyesi i kolibrit. Në mot të nxehtë, nektari i kolibrit prishet me shpejtësi. Për të ruajtur freskinë e nektarit të kolibrit, merrni parasysh të hiqni ushqyesin dhe ta ruani në frigorifer deri të nesërmen në mëngjes.

Shiko gjithashtu: 12 fakte rreth qukapikëve me flokë (me foto)

Do të dëshironi ta hiqni ushqyesin herët në mëngjes, pasi shumica e zogjve preferojnë të ushqehen në agim . Mos harroni të ndryshoni dhe pastroni ushqyesin sipas nevojës.

Megjithatë, në rastet e motit ekstrem, futja e ushqyesit tuaj të shpendëve është një zgjedhje e mirë. Erërat e forta dhe shiu i dendur mund të rrëzojnë ushqyesin dhe ta dëmtojnë atë.

Kur duhet të hiqen ushqyesit e shpendëve?

Hiqni ushqyesin e shpendëve në fundi i sezonit dhe kur duhet pastruar. Saktësisht sa shpesh e bëni këtë varet nga zona e habitatit tuaj dhe nga llojet e ushqimit që u ofroni zogjve.

Në klimat e butë, pastrimi i ushqyesit të shpendëve një herë në muaj duhet të jetë i mjaftueshëm. Lani butësisht ushqyesin pasi ta njomni në një solucion zbardhues me ujë 1:9. Shpëlajini pa masë me ujë për të hequr të gjitha mbetjet e zbardhuesit.

Ushqyesit e farave të lulediellit zakonisht duhet të hiqen dhe të pastrohen më shpesh sesa ushqyesit e farave të lulediellit, pasi sueti mund të lërë mbetje të yndyrshme, veçanërisht në mot të nxehtë. Ushqyesit e zogjve duhet të pastrohen rregullisht gjithashtu.

Nëse jetoni në një zonë me stinë të ndryshme, sjellja e ushqimit të shpendëve në dimër është njëMeqenëse shumica e zogjve këngëtarë janë ditore, pothuajse i gjithë aktiviteti i tyre i të ushqyerit është midis agimit dhe muzgut.

Përpiquni të shikoni ushqyesin tuaj në agim dhe mund të shihni disa zogj të rinj që ulen dhe hanë në dritën e hershme të mëngjesit!
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.