A hanë skifterët mace?

A hanë skifterët mace?
Stephen Davis

Mund të keni dëgjuar histori shqetësuese të skifterëve ose bufave që marrin mace ose qen të vegjël nga oborret e tyre dhe i çojnë jashtë. Si pronarë kafshësh shtëpiake është shumë e lehtë të shqetësohesh nga histori si këto, por a janë ato të vërteta? A hanë skifterët mace? Në këtë artikull ne do t'i përgjigjemi kësaj pyetjeje dhe do t'i hedhim një vështrim më të afërt rolit të skifterëve në ekosistem, si dhe do të prekim vetëm atë që ha një skifteri. Le t'ia dalim!

A hanë skifterët mace?

Një skifter mund të sulmojë shumë rrallë një mace të vogël shtëpiake nëse ushqimi është i pakët, por shanset që një skifteri të jetë në gjendje ta mbajë atë janë shumë i hollë. Pra, është kryesisht një mit urban që një skifter mund të marrë macen tuaj dhe ta hajë atë.

Kotelet e reja që janë vetëm disa muajshe mund të jenë mjaft të vogla për t'i marrë një Hawk i madh me bisht të kuq. Mbani në mend këtë nëse jetoni në një zonë me aktivitet të skifterëve. Një skifter me bisht të kuq mund të marrë lehtësisht një ketër dhe kotelet e reja nuk janë shumë më të mëdha.

Nëse keni kafshë shtëpiake të vogla dhe jetoni në një zonë rurale ku ka më shumë gjasa të ndodhë një sulm skifter, ka masa paraprake që mund të merrni për t'u siguruar që macet tuaja dhe kafshët e tjera të vogla shtëpiake janë të sigurta.

Skifterët dhe kafshët e tjera

Është e rëndësishme të dini se vetëm për shkak se keni dëgjuar histori dramatike në lajme rreth sulmit të skifterëve ndaj kafshëve të vogla, kjo nuk është një dukuri e zakonshme. Skifterët nuk janë jashtë për të marrë kafshët tuaja shtëpiake, por ata janë grabitqarë.

Siç e përmendëm, ndoshta nuk do të ndodhë.Skifterët priren të shkojnë drejt gjitarëve shumë më të vegjël që ata e dinë se mund t'i heqin dhe t'i heqin lehtësisht nëse kanë nevojë.

Roli i skifterit në ekosistem

Skifterat janë grabitqarë që luajnë një rol të vlefshëm në ekosistemin tonë, ashtu si çdo kafshë. Ata e mbajnë të ulët popullsinë e brejtësve, që do të thotë se ka më pak kafshë të padëshirueshme, si minjtë dhe ushqimet.

Të gjitha llojet e skifterëve kanë disa ngjashmëri themelore, si shikimi i shkëlqyeshëm, sqepat me grep dhe këmbët e shkurtra. Por ka shumë lloje të ndryshme skifterësh, dhe ato variojnë në madhësi. Ata mund të peshojnë diku nga katër ons deri në 13 paund. Ata kapin dhe vrasin kafshë të vogla për të mbijetuar.

Disa skifterë janë mjaft të mëdhenj për të marrë mace të mëdha dhe për t'i çuar jashtë, megjithëse kjo nuk ka ende gjasa. Nëse keni një kotele të vogël që e mbani jashtë, kjo mund të jetë më shqetësuese. Gjithashtu, macet e moshuara që nuk janë aq spiun dhe lëvizin më pak shpejt nuk mund të mbrojnë veten aq lehtë sa macet e reja dhe kanë më shumë gjasa të jenë pre.

Disa fakte më argëtuese rreth skifterëve

Skifterat janë të shpejtë fletushka. Disa skifter mund të arrijnë shpejtësinë 150 milje në orë kur janë duke u zhytur, dhe disa bëjnë udhëtime të gjata deri në mijëra milje në vit. Ata janë tepër të fortë dhe kanë qëndrueshmëri të madhe.

Shikimi i tyre është ndër më të mirët në mbretërinë e kafshëve dhe dëgjimi i tyre është gjithashtu i shkëlqyer. Shikimi i tyre është tetë herë më i mirë se ai i njerëzve. Hawks gjithashtu mund të shohinnë ngjyrë, ndryshe nga shumë lloje të kafshëve që nuk munden.

Skifteritë femra janë zakonisht më të mëdha dhe më të forta, gjë që i bën ato unike nga speciet e tjera. Në disa lloje skifterësh, femrat mund të jenë dy herë më të mëdha se meshkujt.

Skifterët priren të çiftëzohen gjatë gjithë jetës dhe zakonisht kthehen atje ku kanë pasur fole më parë.

Ekziston një mit që skifterët janë nate dhe gjuajnë natën. Megjithatë, skifterët janë kafshë ditore. Kjo do të thotë se ata janë zgjuar gjatë ditës. Disa specie gjuajnë në muzg, sepse ata prenë kafshë të vogla e të natës që priren të dalin në muzg. Megjithatë, skifteritë nuk kanë vizion natën, kështu që nuk ka gjasa që ata të gjuajnë pas errësirës.

Çfarë hanë skifteritë?

Skifteritë janë grabitqarë dhe të gjithë rrëmbyesit janë mishngrënës, që do të thotë se dieta e tyre përbëhet kryesisht nga mishi. Skifterët më të vegjël quhen ndonjëherë "insektngrënës" për shkak të numrit të madh të insekteve në dietën e tyre. Këtu është një listë e kafshëve të zakonshme që janë pre e skifterëve.

 • Zogjtë e vegjël
 • Lepujt
 • Ketrat
 • Minjtë, minjtë, volat, dhe brejtës të tjerë
 • Shpend uji, si rosat dhe pulat (zakonisht pre e skifterëve më të mëdhenj)
 • Gjarpërinjtë
 • Hardhucat
 • Bretkosat

Dy nga grabitqarët më të zakonshëm, ose zogjtë grabitqarë, në Amerikën e Veriut janë skifterët me bisht të kuq dhe bufat e mëdha me brirë. Skifteritë me bisht të kuq janë të interesuar kryesisht për gjitarët e vegjël, si brejtësit e përmendur në listën e mësipërme.

Skifteri gjithashtuhani zogj të vegjël dhe gjarpërinj. Disa Skifterë me bisht të kuq mund të mbajnë rreth pesë kilogramë, kështu që është më mirë të jeni të sigurt kur bëhet fjalë për kafshët tuaja shtëpiake të vogla dhe të merrni masa paraprake për t'i mbrojtur ato.

Si t'i mbroni kafshët tuaja nga skifterët

Shiko gjithashtu: 12 zogj pellgjesh (Foto dhe fakte)

Ju mund të bëni një sërë gjërash për të ndihmuar në mbrojtjen e kafshëve shtëpiake nëse jeni të shqetësuar për zogjtë grabitqarë në zonën tuaj.

 • Nëse jetoni në një zonë me popullatë e madhe e shpendëve, mbikëqyrni çdo kafshë shtëpiake të vogël ndërsa janë jashtë. Ju duhet të shqetësoheni vetëm për çdo mace ose qen nën 5 kilogramë, pra vetëm kafshët e reja ose racave më të vogla. Nuk ka asnjë lloj skifteri që do të ishte në gjendje të mbartte edhe një racë qensh me madhësi mesatare.
 • Mbani macet brenda, nëse është e mundur. Shumë mace mund të trajnohen me mbeturina, kështu që nuk kanë nevojë të dalin jashtë për të përdorur banjën siç bëjnë qentë. Gjithashtu, nëse mbani një mace brenda që nga koha kur është kotele, ka pak gjasa që ajo të ketë një interes të madh për të dalë jashtë.
 • Hiqni mbeturinat nga oborri juaj në mënyrë që të mos jetë joshëse zonë ku mund të fshihen grabitqarët. Kjo vlen për zogjtë e mëdhenj, si dhe për gjarpërinjtë. Nëse keni mbeturina në oborrin tuaj, ka më shumë gjasa të keni edhe gjarpërinj.
 • Vendosni parandalues ​​reflektues. Ju mund të varni CD-të e vjetra ose të përdorni shirit reflektues për këtë. Këto mund t'i trembin skifterët ose t'i ngatërrojnë ata.
 • Një dordolec i mirë mund t'i pengojë skifterët të hyjnë në oborrin tuaj. Skifterët janë shumë inteligjentë dhe mundmerrni lehtësisht truket, kështu që lëvizni dordolecin çdo dy ditë.
 • Mos i shqetëso foletë e skifterëve. Ndërhyrja në fole mund të shkelë disa ligje shtetërore dhe federale. Nëse një skifter ndërton një fole në oborrin tuaj, prisni derisa vezët të çelin dhe foshnjat të largohen, dhe më pas hiqni folenë. Kur skifteri po folezon në oborrin tuaj, jini jashtëzakonisht të kujdesshëm me mbikëqyrjen e kafshëve tuaja të vogla.

Nëse jetoni në një zonë me një popullsi të madhe skifterësh dhe jeni të shqetësuar për sigurinë e kafshës suaj, këto janë këshilla të dobishme për pak qetësi. Megjithatë, është më mirë të mos e lini kurrë kafshën tuaj të vogël pa mbikëqyrje në oborrin tuaj.

Respektoni skifterët dhe grabitqarët e tjerë

Ka një shans të vogël që skifterët dhe zogjtë e tjerë grabitqarë të sulmojnë kafshët e vogla shtëpiake . Megjithatë, kjo nuk është një arsye për t'i vrarë ose për t'i dëmtuar në ndonjë mënyrë. Dëmtimi i kafshëve të egra ka pasoja ligjore, por është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se skifterët kanë një vend thelbësor në ekosistem dhe bëjnë një punë të shkëlqyer për të mbajtur nën kontroll popullatën e brejtësve.

Shiko gjithashtu: 15 fakte rreth harabela të shtëpisë

Duke pasur pak më shumë njohuri për këto kafshët, ju mund të mësoni t'i respektoni ato në vend që t'i keni frikë ato.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.