A hanë pëllumbat e zisë në ushqimet e shpendëve?

A hanë pëllumbat e zisë në ushqimet e shpendëve?
Stephen Davis

Me pendët e tyre të buta dhe me tone dhe këngën e butë gumëzhitëse, shumë prej nesh e njohin pëllumbin zi. Pëllumbat e zisë janë zogj të zakonshëm dhe mund të gjenden në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Ju ndoshta i shihni në park ose në tokë dhe mund të keni pyetur veten, a hanë pëllumbat e zisë në ushqime zogjsh?

Pëllumbat e zisë zakonisht nuk hanë fara nga një ushqyes zogjsh, përveç nëse ushqyesi i përdorur është një tabaka ose platformë e hapur.

Çfarë hanë pëllumbat e zisë?

Pëllumbat e zisë janë kryesisht ngrënës të farave dhe farat përbëjnë rreth 99% të dietës së tyre. Në natyrë, kjo përfshin kryesisht:

Shiko gjithashtu: 12 zogj pellgjesh (Foto dhe fakte)
  • farat e barit të egër
  • farat e barërave të këqija
  • farat barishtore
  • drithërat e kultivuara

Pëllumbat e zisë më rrallë mund të shihen duke ngrënë:

  • kërmijtë
  • manaferrat
Dy pëllumba zie duke ngrënë fara nga ushqyesi i platformës sime

Luledilli është ndoshta një nga farat më të zakonshme të oborrit të shtëpisë që përdoret në ushqyes, kështu që mund të pyesni nëse do ta hanë pëllumbat. Po, pëllumbat e zisë do të hanë luledielli, por sigurohuni që të zgjidhni vaj të zi ose me guaskë.

Sqepat e këtyre pëllumbave nuk janë aq të trashë sa disa zogj të tjerë dhe nuk do të jenë në gjendje të çajnë guaskën e farat më të mëdha të lulediellit, të tilla si luledielli me vija. Luledielli me vaj të zi do të funksionojë mirë për pëllumbat, apo edhe më mirë luledielli me lëvore ku guaska tashmë është hequr.

A do të hanë kikirikë pëllumbat e zisë?

Një ofertë tjetër popullore në oborrin e shtëpisë janë kikirikët, pasi shumë zogj i duan ato. Pëllumbat e zisë do të hanë kikirikë, por ato duhen thyer në copa të vogla. Sigurohuni që të mos ofroni kikirikë ende në lëvozhgë. Kikirikët e plotë, apo edhe kikirikët e përgjysmuar ndoshta janë ende shumë të mëdhenj. Ngjiteni në copa kikiriku.

Gjërat që pëllumbat e zisë ndoshta nuk do t'i hanë

Siç e përmendëm më lart, sqepi i pëllumbit vajtues nuk është bërë për guaska ose arra të forta. Pra, kikirikët në lëvozhgë, kikirikët e plotë, luledielli me vija, arrat, lisat ose arra të tjera të mëdha nuk do të jenë tërheqëse për pëllumbat.

Shiko gjithashtu: Simbolizmi i Zogut tallës (Kuptimi dhe interpretimet)

Suet zakonisht nuk është një ushqim zie që do të hanë pëllumbat. Ata nuk do të kapen pas ushqyesve dhe nuk do të kenë një sqep të mirë për të thyer copa sute. Ndoshta, nëse e grisni suetin në copa të vogla dhe e shpërndani në tokë, ata mund të hanë pak.

Qëpëllumbat e zisë hanë vetëm herë pas here manaferrat ose insektet, ata zakonisht nuk janë të interesuar për këto ushqime në ushqyes. Mund të hahen copa frutash të thata ose krimba mielli, por do të ishte e pazakontë që pëllumbat të tërhiqen nga këto ushqime.

Cilët ushqyes zogjsh janë më të mirët për pëllumbat zie?

Pëllumbat e zisë janë kryesisht ushqyes në tokë në natyrë. Ata do të kërkojnë ushqim në hapësira të hapura dhe fusha. Ju mund t'i keni vënë re ata duke ngrënë fara të derdhura nga toka nën ushqyesit tuaj të shpendëve. Ky është vendi më i zakonshëm ku do të shihni pëllumba zie rreth ushqyesve tuaj të shpendëve.

Pëllumbat e zisë janë më të mëdhenj se shumë zogj ushqyes, me trup të rrumbullakosur dhe bisht të gjatë. Këmbët e tyre janë krijuar për ecje të rehatshme në tokë.

Krahasuar me zogjtë e tjerë që shihni në ushqimin tuaj, ata thjesht nuk mund të manovrojnë gjithashtu, nuk janë aq të mirë në uljen në objekte të vogla dhe janë sinqerisht i ngathët në hapësira të ngushta.

Për këto arsye, pëllumbat vajtues nuk do të vizitojnë ushqyesit e tubave, ushqyesit e kafazit ose ushqyesit me rrjetë që kërkojnë që zogjtë të ngjiten. Ushqyesit më të mirë të shpendëve për pëllumbat e zisë janë ushqyesit e platformës dhe ushqyesit e tokës. Ata gjithashtu mund të përdorin hoppers që ofrojnë një pozitë të madhe. Këto u lejojnë pëllumbave shumë hapësirë ​​për trupin e tyre dhe një bazë më të fortë.

Ose, për ta mbajtur atë vërtet të thjeshtë, thjesht shpërndani farat në tokë dhe lërini pëllumbat të ushqehen siç do të ushqeheshin në të egra.

Përmbledhje

Vajtimka shumë të ngjarë që pëllumbat të tërhiqen nga ushqyesit tuaj të shpendëve, megjithëse ka shumë të ngjarë t'i shihni në tokë duke mbledhur farat që kanë derdhur zogjtë e tjerë.

Ata hanë një shumëllojshmëri të gjerë të farave të shpendëve, për aq kohë sa copat janë të vogla dhe nuk ka predha të forta për t'u çarë. Pëllumbat e zisë do të përdorin ushqyes platformash ose çdo gjë me një pozitë shumë të madhe, por do të shmangin ushqyesit me tub ose pleshtat me një pozitë të vogël.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.