9 këshilla se si t'i mbani minjtë larg ushqimeve të shpendëve (dhe minjve)

9 këshilla se si t'i mbani minjtë larg ushqimeve të shpendëve (dhe minjve)
Stephen Davis

Lënia e ushqimit për zogjtë e oborrit tonë mund të tërheqë gjithashtu një grup kafshësh të tjera të egra të uritura në oborr. Ne kemi folur për drerët, arinjtë, rakunët dhe ketrat, kështu që kush tjetër mund të jetë problematik? Unë do t'ju jap një sugjerim. Këto gjallesa të vogla me gëzof janë të shkëlqyera në përtypje, mund të shtrydhin nëpër vrima shumë të vogla dhe të riprodhohen si zjarri i egër. Po e keni marrë me mend, brejtësit. Minjtë dhe minjtë. Le të hedhim një vështrim se si t'i mbajmë minjtë larg nga ushqyesit e shpendëve, si dhe minjtë, si dhe problemet që ato shkaktojnë te ushqyesit.

Pse minjtë dhe minjtë janë keq për t'i pasur në ushqyesit e shpendëve?

 • Ata mund t'i zbrazin ushqyesit tuaj brenda një dite
 • Ata mund të bartin sëmundje
 • Nëse mendojnë se oborri juaj është një burim i shkëlqyer ushqimi, ata do të duan të qëndrojnë afër dhe do të përpiqen dhe futuni në shtëpinë tuaj
 • Ata mund të hyjnë në shtëpitë tuaja të zogjve dhe minjtë potencialisht do të hanë vezë zogjsh
 • Ata mund të tërheqin macet e egra dhe skifterët në oborrin tuaj, gjë që mund të jetë gjithashtu e keqe për zogjtë tuaj këngëtarë

A e përmenda se do të përpiqen të hyjnë në shtëpinë tuaj?

Eek!

Kur kërkoni strehim, ngrohtësi dhe vende të mira për të fole dhe për të pasur të rinj, minjtë dhe minjtë do të kërkojnë çdo mundësi. Strehimi juaj i kopshtit, garazhi, njësia e ajrit të kondicionuar, bodrumi dhe shtëpia do të jenë të gjitha objektiva. Minjtë mund të futen nëpër vrima me madhësinë e një monedhe dhe minjtë me madhësinë e një çerek (afërsisht), kështu që mund të jetë shumë e ndërlikuar të gjesh dhe të mbyllësh çdo cep dhe të çarë.

Mami miu me foshnjat dhegrumbuj materialesh fole që nxora nga kutia jonë e kontrollit të sistemit të spërkatës në tokë. Hapja për të hyrë ishte aq e gjerë sa gishti juaj.

Le të shohim metodat që mund të përdorni për të zvogëluar mundësinë që minjtë dhe minjtë t'i bëjnë ushqimet tuaja të zogjve kuzhinën e tyre personale.

Si t'i mbani minjtë larg nga ushqyesit e shpendëve

1. Mbajeni tokën të pastër

Mijtë dhe minjtë më shpesh do të tërhiqen fillimisht nga zona duke hasur në fara të derdhura poshtë ushqyesit tuaj. Zogjtë mund të jenë ngrënës të kujdesshëm. Jam i sigurt që i keni parë duke gërmuar nëpër përzgjedhjen tuaj të farave, duke i hedhur mënjanë farat, duke kërkuar ato që u pëlqejnë më shumë. Ose thjesht duke qenë ngrënës të çrregullt. Koleksionet e predhave dhe farave të derdhura mund të duken si një shuplakë për brejtësit. Mbajtja e pastër e kësaj zone nën-ushqyese është thelbësore. Ju mund të pastroni periodikisht tepricën. Ose provoni një nga këto metoda

 • Pa përzierje mbetjesh: Këto përzierje përdorin fara me lëvozhgë të hequr dhe nganjëherë copa frutash dhe arrash. Një përqindje më e lartë e farës hahet në ushqyes dhe ajo pak që bie në tokë zakonisht rrëmbehet shpejt nga pëllumbat dhe zogjtë e tjerë që ushqehen me tokë. Lyric, Wild Delight, Wagner's dhe Kaytee bëjnë të gjitha përzierje pa mbeturina. Ose nëse doni të qëndroni vetëm me ushqyerjen e lulediellit, mund të provoni patate të skuqura luledielli me lëvore.
 • Tabaka për kapjen e farave: Për shumë nga ushqyesit më të bukur me tuba me çmim mesatar mund të jeni në gjendje të blini njëTabaka për farat e ngjitshme që këputet drejt e në fund të ushqyesit. Ju gjithashtu mund të merrni tabaka që përshtaten nën ushqyesit tuaj, pikërisht në shtyllën ushqyese ose që lidhen me ushqyesit tuaj dhe varen poshtë.

2. Përdorni llojin e duhur të ushqyesit

Nëse thjesht po hidhni farën në tokë ose përdorni çdo lloj ushqyesi me platformë, mund të vendosni edhe një pjatë darke për brejtësit. Rritni vështirësinë duke zgjedhur një furnizues të stilit të tubit ose pleshtit. Ushqyesit e bërë për të mbrojtur ketrat janë shpesh zgjedhje të mira pasi ato priren të bëhen prej metali më të fortë dhe janë më të vështirë për t'u përtypur.

Ushqyesit e ndjeshëm ndaj peshës si Squirrel Buster mund të jenë gjithashtu një zgjedhje e mirë për minjtë , të cilët kanë peshë të ngjashme me ketrat. Megjithatë, kjo ka të ngjarë të mos funksionojë për minjtë, pasi minjtë janë mjaft të vegjël për të pasur një peshë të ngjashme me zogjtë këngëtarë.

3. Mbroni ushqyesit nga lart

Mijtë dhe minjtë janë alpinistë të mirë. Shtyllat e drurit dhe pemët nuk janë problem për ta. Edhe sipërfaqet e tjera të përafërta si guri dhe tulla mund të jenë mjaft të lehta për ta për të manovruar. Ata mund të kërcejnë disa metra horizontalisht dhe të bien nga dy kate ose më shumë pa u lënduar. Pra, nëse mendoni se varja e ushqyesit tuaj nga një pemë për ta mbajtur atë nga toka do t'i mbajë minjtë dhe minjtë larg, mendoni përsëri.

Basti juaj më i mirë është ta poziciononi shtyllën ushqyese larg nga pemët dhe mbingarkesat në mënyrë brejtësit nuk mund të ecin përtejdegët dhe hidheni poshtë, ose ngjituni pranë objekteve të larta si shtyllat e kuvertës, kafazet, pjergulat ose anash shtëpisë tuaj dhe hidheni mbi ushqyes.

Nëse duhet ta varni ushqyesin tuaj nga një pemë , provoni dhe instaloni një bllokues MBI ushqyesit tuaj. Kjo kube plastike e lëmuar me përmasa të mëdha, veçanërisht e shoqëruar me një ushqyes të hollë tubash, do ta bëjë të vështirë për minjtë dhe minjtë që të fitojnë një bazë në kube dhe të arrijnë te ushqyesi. Vetëm mos harroni, kjo nuk do të funksionojë nëse mund të hidhen te ushqyesi nën kube, kështu që vendosja është thelbësore.

Shiko gjithashtu: 25 lloje të kolibrit në Amerikën e Veriut (me foto)Shtylla të varura të kuvertës si këto janë të lehta për t'u ngjitur dhe shumë afër sipërfaqeve nga të cilat mund të kërcejnë. Izoloni ushqyesin tuaj sa më shumë që të jetë e mundur. (Fotografia: lovecatz/flickr/CC BY SA 2.0)

4. Mbroni ushqyesit nga poshtë

Minjtë mund të kërcejnë tre këmbë në ajër dhe minjtë sa një këmbë. Pra, midis kërcimit dhe ngjitjes, ju dëshironi të mbroni ushqyesit tuaj nga poshtë. Përdorimi i një shtylle metalike në vend të një druri do t'ju ndihmojë pak, pasi metali i lëmuar do të jetë më i vështirë për ta që të mbërrijnë dhe të ngjiten.

Një shufër është gjithashtu një domosdoshmëri. A Mbyllja e madhe e konit mund të jetë e mjaftueshme për t'i mbajtur brejtësit që të mos qarkullojnë, ndërkohë që një kapëse silurësh duhet të funksionojë gjithashtu dhe do të ndihmojë edhe me kafshë të tjera, të tilla si ketrat.

5. Ofroni ushqime për të cilat ata nuk janë të interesuar

Brejtësit zakonisht nuk janë adhurues të farës së gjembaçit. Megjithatë, jo të gjithë zogjtë e shijojnë as atë, kështu që ky mund të mos jetë një opsion i mirënë varësi të specieve të shpendëve që shpresoni të tërheqni. Nëse provoni gjembaçin, është më mirë të përdorni një ushqyes gjembaku i cili është bërë posaçërisht për formën e vogël të këtyre farave. Unë rekomandoj të shkoni për çorape metalike dhe jo prej pëlhure që ndonjëherë mund t'i gjeni, pasi minjtë ose minjtë mund t'i përtypin ato për të parë se çfarë ka brenda.

Një gjë tjetër që gjitarët nuk e adhurojnë është erëza. Kafshët janë të ndjeshme ndaj specave djegës ashtu si ne, ndërsa zogjtë nuk preken fare prej tij. Blerja e specit djegës, përzierjes së farave të specit djegës ose shtimi i vajit të specit djegës në ushqim do të shkaktojë djegie dhe acarim që e bën ushqimin tuaj jo shumë tërheqës.

6. Mbroni furnizimin tuaj me fara

A janë ushqyesit tuaj të zogjve të mbrojtur mirë, por furnizimi juaj me fara nuk është? Minjtë dhe minjtë mund të përtypin qeset me fara në asnjë kohë. Ruani farat e shpendëve brenda nëse është e mundur, ose në enë ku nuk mund të futen. Kapakët e ngushtë janë një domosdoshmëri. Nëse janë shumë të vendosur, mund të përtypen përmes plastikës së fortë, kështu që kontejnerët prej metali ose qelqi do të ishin zgjedhje më të sigurta. Një kosh plehrash metalik me një kapak të mirë do të ishte një opsion, ose diçka si kjo kovë metalike më e vogël portative.

Unë jam po aq akrobatik sa një ketër! (Fotografia: Shoqata Britanike e Kontrollit të Dëmtuesve/flickr/CC BY 2.0)

7. Eliminoni mbulesën tokësore

Brejtësve nuk u pëlqen toka e hapur pa mbulesë, ajo i lë ata të prekshëm ndaj grabitqarëve si skifterët, bufat dhe gjitarët më të mëdhenj.

 • Mbani shumëbar i shkurtër nën ushqyes, ose zëvendëso barin me gur ose mulch.
 • Mbaje barin të shkurtër në të gjithë oborrin dhe mbaje peizazhin të rregullt në vend të barërave të këqija dhe të mbipopulluara
 • Vendosni ushqyesin 30 ft larg nga çdo strehë nëse është e mundur (pyjet, shtëpia juaj, kuverta, etj). Ata mund të jenë më të turpshëm kur duhet të udhëtojnë larg nga mbulesa.
 • Prisni degët më të ulëta të shkurreve tuaja. Zogjtë do të jenë ende në gjendje të përdorin shkurret për mbulim, por brejtësit nuk do të kenë degë të ulëta për mbrojtje.

8. Mente

Kjo është një metodë që kam parë disa zogj të tjerë në komunitet të provojnë dhe disa kanë sukses të madh. Minjtë dhe minjtë supozohet se nuk e pëlqejnë erën e nenexhikut të fortë. Pra, spërkatja e zonave problematike me vaj menteje mund t'i largojë ato dhe është jo toksike. Duke përdorur një spërkatës oborri, përzieni një vaj menteje me ujë në raport 1:10 ose 1:20. Spërkatni kuvertën tuaj, themelin e shtëpisë, tokëzoni nën ushqyes, pjesën e poshtme të shtyllës ushqyese - në thelb kudo që i keni parë ose dyshoni se janë. Riaplikoni sipas nevojës.

Shiko gjithashtu: Pse zogjtë braktisin foletë e tyre me vezë - 4 arsye të zakonshme

Nëse kjo funksionon për ju, na tregoni dhe ndoshta provoni të mbillni pak mente rreth oborrit tuaj si parandalues ​​shtesë.

9. Kurthe

Nëse jeni në mendje dhe asgjë nuk po funksionon për ju, mund të provoni të kapni kurthin. Unë do të rekomandoja shumë të punësoni një shërbim profesional për ta trajtuar këtë për ju. Ata do të kenë më shumë njohuri se si të trajtojnë specifikat tuajaSituata dhe mbrojeni shtëpinë dhe oborrin tuaj nga një infektim.

Por nëse jeni i vendosur në një kurth (nuk ka ndonjë lojë fjalësh), një gjë e rekomanduar shumë është kurthi Victor Electronic. Ata kanë versione të veçanta për minjtë (Victor Electronic Rat Trap) dhe minjtë (Victor Electronic Mouse Trap). Ato sigurojnë një goditje elektrike për një vdekje të shpejtë dhe humane. Asnjë helm apo periudha çnjerëzore vuajtjeje. Ato janë ndërtuar në mënyrë që të mos keni nevojë të shihni kufomën dhe ajo është plotësisht e përmbajtur, kështu që as nuk duhet ta prekni kafshën. Merrni kurthin, çojeni në pyll ose në koshin tuaj të plehrave dhe hidheni për të asgjësuar trupin e brejtësit. Asnjë helm do të thotë që ju mund ta lini trupin e pajetë që kafshët e tjera ta hanë nëse dëshironi.

Si të MOS të shpëtoni nga minjtë dhe minjtë

Këto janë zgjidhjet e sugjeruara zakonisht që ne mendojmë se shkaktojnë më shumë negative sesa pozitive.

1. Poison

Helmi mund të bëjë që miu ose miu të vuajnë para se të vdesin. Këta djem thjesht po përpiqen të mbijetojnë si të gjitha krijesat, kështu që nëse duhet t'i vrasësh ata, më e pakta që mund të bëjmë është të jemi njerëzorë për këtë. Por helmi nuk prek vetëm brejtësin që po vrisni. Mund të ketë një ndikim shkatërrues në kafshë të tjera të egra lokale. Pasi miu ose miu të hanë helmin, mund të duhen ditë për të vdekur. Ndërkohë bëhet më i ngadalshëm dhe më letargjik, dhe bëhet edhe më i lehtë për t'u kapur për skifterët, bufat apo macen e lagjes. Pastaj grabitqari sëmuret dhe zakonisht vdes gjithashtu.Rodenticidet janë bërë një problem i madh për zogjtë grabitqarë si bufat, dhe nëse ata ushqejnë të vegjlit e tyre, një familje e tërë mund të zhduket.

2. Kurthe me ngjitës

Kurthe me ngjitës janë thjesht tmerrësisht çnjerëzore. Brejtësi nuk mund të çlirohet, por nuk vdes. Ata përfundojnë të vdesin nga uria, vdesin nga sulmet në zemër të shkaktuara nga paniku, mbyten nëse hunda u bllokohet, ose përpiqen të përtypin pjesët e trupit të tyre në përpjekje për t'u çliruar. Këto janë thjesht të tmerrshme.

3. Macet

Macet mund të jenë gjuetarë shumë të mirë brejtësish. Pasja e disa maceve të oborrit sigurisht që do t'ju ndihmojë të zvogëloni problemin. Por - macet mund të sëmuren nga gëlltitja e parazitëve që bartin brejtësit. Gjithashtu, të njëjtat mace që përzënë minjtë do të ndjekin dhe vrasin zogjtë tuaj këngëtarë. Pra, kjo e mposht qëllimin këtu.

Pastrimi pas brejtësve

Nëse e dini se brejtësit kanë qenë në zonë dhe po pastrojnë, vishni gjithmonë doreza gome. Ju do të dëshironi të dezinfektoni të gjitha sipërfaqet. Spërkatni çdo urinë ose feces me një zgjidhje zbardhuese dhe përdorni peshqirë letre për t'i hedhur. Mos e fshini sepse kjo mund të kontaminojë fshesën tuaj. dezinfektoj të gjitha sipërfaqet. Lërini ushqyesit tuaj të shpendëve të kalojnë një orë të këndshme në një zgjidhje të holluar zbardhues, më pas lajini me sapun enësh dhe ujë dhe lërini të thahen.

Përfundim

Mijtë dhe minjtë mund të jenë po aq të shkathët dhe të ndërlikuar si ketra. Ju mund të duhet të përdorni disa nga këto teknika për të mbajtur tuajënushqyes rezistent ndaj brejtësve. Mundësia juaj më e mirë do të jetë të izoloni sa më shumë që të jetë e mundur ushqyesit nga çdo sipërfaqe nga e cila mund të kërcejnë, dhe të përdorni grila sipër dhe poshtë.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.