8 Arsyet pse Ylli Evropian është një problem

8 Arsyet pse Ylli Evropian është një problem
Stephen Davis
rrumbullakët.

4. Ata do të hanë kultura të rëndësishme ushqimore të destinuara për konsum njerëzor

Në Evropë, yjet evropianë hanë dëmtues insektesh që kërcënojnë bujqësinë. Megjithatë, në Amerikën e Veriut, zogjtë nuk kanë qiellza kaq të dallueshme.

Së bashku me ngrënien e insekteve që paraqesin kërcënim për kulturat bujqësore, yjet i hanë vetë të korrat. Ata ngrihen në pemë frutore, ku hanë frutat. Ata hanë perime, manaferra dhe rrush direkt nga hardhia.

Në zonat urbane dhe të banuara, yjet pushtojnë koshët e plehrave dhe zonat e piknikut. Ata kërkojnë ushqim dhe krijojnë rrëmujë për ekipet higjienike.

5. Ata bartin sëmundje të transmetueshme te njerëzit dhe kafshët

Yjeta evropiane gjithashtu paraqesin rrezik sëmundjesh për njerëzit dhe bagëtinë. Dihet se zogjtë janë bartës të një sërë sëmundjesh, duke filluar nga fruthi i viçit deri te salmonela. Në fakt, mbi 25 sëmundje lidhen me këta zogj pushtues.

Yjet përhapin sëmundje duke hedhur poshtë burimet e ushqimit të ngrënë gjysmë ose duke defekuar aty ku preket ose gëlltitet nga një kafshë tjetër. Hulumtimet e fundit tregojnë se prania e yjeve në fermat blegtorale në fakt mund t'i përkeqësojë infeksionet kërpudhore, bakteriale dhe virale!

Image: ArtTowerduke ngrënë insekte të bezdisshme që mund të shqetësojnë bagëtinë, yjet zgjedhin të hanë ushqimin e tyre. Në dimër, burimi kryesor i ushqimit të yjeve është shpesh ushqimi i bagëtive.

Fermerët me problem me yjet mund të shohin zogjtë duke u larë në kova uji ose duke ngrënë dhe jashtëqitur me ushqim. Kjo rrit rrezikun e sëmundjeve për bagëtinë dhe u kushton fermerëve mijëra dollarë çdo sezon në kostot e ushqimit.

7. Problemet e përgjithshme sanitare

Çdo kafshë duhet të bëjë biznesin e saj. Problemi me yjet evropianë është se ata nuk janë aspak të matur për këtë. Meqenëse zogjtë grumbullohen në tufa të mëdha, sasia e jashtëqitjeve që ata lënë pas mund të përbëjë probleme reale, veçanërisht në qytete.

Feçet e tyre ka shumë të ngjarë të përmbajnë baktere ose viruse që shkaktojnë sëmundje. Është gjithashtu shumë acid, që do të thotë se mund të gërryejë infrastrukturën si betoni, guri ose ndërtesat. Kjo shtrihet edhe tek statujat!

Ylli evropian (Image: jLasWilson

Nëse jetoni në Shtetet e Bashkuara, ndoshta keni parë ose dëgjuar një yll evropian. Shumë amerikanë e konsiderojnë këtë zog si të neveritshëm, të zhurmshëm dhe një kërcënim për zogjtë e tjerë. Por, cilat janë arsyet pse ylli europian është problem?

Yjet evropianë janë një specie zogjsh jo vendas në Amerikën e Veriut. Mjedisi i këtij kontinenti nuk është përshtatur me zakonet apo nevojat e tyre ushqimore. Nuk ka as grabitqarë të mjaftueshëm për t'i mbajtur nën kontroll.

Kjo do të thotë se yjet evropianë mund të marrin lehtësisht zona të mëdha të habitatit nga zogjtë vendas, fermerët e dëmtuesve dhe të shkaktojnë një raketë të madhe nga tufat e tyre masive.

Shiko gjithashtu: 32 fakte interesante rreth skifterëve me bisht të kuq

Vazhdoni të lexoni për të mësuar rreth arsyeve pse ylli evropian është një problem.

  • Si të shpëtoni nga yjet në ushqime zogjsh

8 Arsyet Pse Ylli evropian është një problem

Ylli evropian është një specie problematike në Amerikën e Veriut për shkak të vokalizimit të zhurmshëm, konkurrencës intensive me speciet vendase dhe aftësisë për të përhapur sëmundje. Këta zogj janë të gjatë - rreth 15 vjet në natyrë - dhe të vështira për t'u zhdukur pasi të jenë vendosur në një zonë. Ata tendosin ekosistemet dhe largojnë zogjtë e tjerë.

1. Yjet evropianë mund të përshtaten pothuajse në çdo mjedis

Shumica e njerëzve nuk do ta konsideronin përshtatshmërinë një pengesë. Por, për yjet evropianë, përshtatshmëria e tyre është një arsye pse ata janë përshtatur me jetën në veriKontinenti Amerikan aq mirë. Ylli evropian është një gjeneralist që përshtatet mirë me zonat urbane, periferike dhe rurale. Ata janë omnivorë, që do të thotë se hanë ushqime bimore dhe shtazore. Ata janë mbarështues pjellorë. Miliona yjet evropianë në Shtetet e Bashkuara sot e kanë origjinën nga vetëm 15 çifte të shumimit në 1890.

2. Ata pushtojnë zona të reja dhe zhvendosin zogj të tjerë

Shumica e zogjve nuk janë aq të adaptueshëm sa yjet evropianë, prandaj ata njihen si zogj ngacmues. Kur këta zogj të rinj hyjnë në një zonë, ata ndjekin speciet ekzistuese, duke përfshirë zogj këngëtarë, specie të rrezikuara dhe madje edhe grabitqarë. Ylli evropian mund të transformojë një mjedis natyror nga një mjedis i mbushur me shumë specie në një mjedis të mbingarkuar nga një specie e vetme.

Me kalimin e kohës, mjedisi natyror vuan nga mungesa e zogjve të veçantë vendas që plotësojnë role të rëndësishme në komunitet . Njerëzit gjithashtu kanë vështirësi për të tërhequr zogj këngëtarë në oborrin e tyre, sepse yjet tejkalojnë ushqyesit.

Shiko gjithashtu: Çfarë hanë kolibrat e vegjël?

3. Yjet evropianë janë të neveritshëm dhe të zhurmshëm

Kopetë e këtyre zogjve pothuajse nuk gjenden kurrë vetëm. Aftësia e tyre për të bashkëjetuar me njerëzit çon në tufa të mëdha të tyre që rrinë gjatë natës në zonat e banuara, parkingjet ose çatitë e apartamenteve.

Zhurma e vokalizimit të tyre të shumtë, duke përfshirë cicërimat, bilbilat dhe klikimet metalike, mund të jetë shumë rënduese, veçanërisht kur ndodh në vit-së bashku me zakonet e tyre të gjilpërimit.

Një ytar nënë është jashtëzakonisht konkurrues dhe ajo konkurron shumë zogj të dashur, si Lindoret Bluebirds dhe Purple Martins, për vendet e foleve. Me kalimin e kohës, konkurrenca e yjeve çon në zvogëlimin e numrit të zogjve të tjerë.

Yjetrat evropianë strehohen kudo që mund të gjejnë. Kjo rezulton veçanërisht problematike kur yjet zgjedhin të pushojnë në zonat e pyllëzuara që rrethojnë shumë aeroporte. Kur avionët ngrihen, yjet mund të thithen në motorët e avionëve.

Nëse avioni është mjaft i vogël, mund të shkaktojë një përplasje. Zakoni fatkeq i yjeve për të folezuar dhe për të strehuar në zona të rrezikshme kontribuon në natyrën e tyre problematike.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.