35 fakte të shpejta rreth bufave të ndaluara

35 fakte të shpejta rreth bufave të ndaluara
Stephen Davis
në kokë dhe tjetra poshtë. Kjo i ndihmon ata të dëgjojnë vendndodhjen e saktë të preve të tyre.

7. Bufat e mbyllura në fakt kanë një ndjenjë të tmerrshme nuhatjeje.

8. Bufët e mbyllur gjuajnë gjitarë të vegjël, zogj, amfibë, zvarranikë, madje edhe insekte të mëdha dhe peshq.

9. Bufat e bardha janë të mëdha me koka të rrumbullakosura, kafe me lara dhe të bardha gjithandej me sy të errët pothuajse të zinj.

10. Ato mund të gjenden duke jetuar në Amerikën veriore dhe tani Veriperëndimore.

11. Ekzistojnë tre nëngrupe të bufës së kufizuar veriore, Teksasi, Florida dhe bufi meksikan.

12. Bufat e bardha janë një nga mbi 200 llojet e bufave.

Image: OLID56

Bufat me burg janë gjahtarë të mrekullueshëm, kafshë të bukura dhe një kënaqësi për të parë nëse jeni ndonjëherë me fat. Dëshira për të kapur një paraqitje të shkurtër të këtyre grabitqarëve të bukur nuk është e rezervuar vetëm për vëzhguesit e shpendëve. Ju mund të gjeni se bufat e bardha kanë qenë pikërisht nën hundë, por për shkak se pendët e tyre janë perfekte për t'u përzier, nuk do ta keni njohur kurrë. Ne mblodhëm 35 fakte rreth Bufave të Ndaluara për t'ju ndihmuar të mësoni më shumë për këtë grabitqar dhe ndoshta edhe të rrisni shanset tuaja për të identifikuar një të tillë.

35 fakte të shpejta rreth bufave të ndaluara

1. Bufat me hekura e morën emrin e tyre për shkak të shufrave vertikale dhe shiritave horizontale në bark dhe gjoks.

2. Bufët e izoluar quhen ose njihen gjithashtu si bufi me shirita, bufi verior i mbyllur, ose ndonjëherë edhe një buf me shirita.

3. Emri i tyre shkencor është Strix varia.

4. Bufat e bardha rriten në gjatësi midis 19 - 21 inç, peshojnë mesatarisht 1.6 lbs dhe kanë një hapje krahësh midis 33-43 inç".

5. Sytë e tyre janë në formë tubi, si dylbi, duke u dhënë atyre perceptim të shkëlqyeshëm të thellësisë dhe sy të mëdhenj për të ndihmuar që më shumë dritë të hyjë gjatë natës, duke u dhënë atyre shikim më të mirë se edhe njerëzit gjatë natës. Sytë e një bufi të izoluar janë një përshtatje e përsosur që i ka bërë këta zogj grabitqarë të përsosur.

Buku i mbyllur (Image: birdfeederhub)

6. Bufat me pengesa kanë dëgjim të shkëlqyeshëm, por a e dini se ata kanë veshë asimetrikë për të trekëndëshuar tingujt? Njëri vesh ndodhet më lartlloje të tjera të bufëve.

19. Ata do të çiftëzohen për gjithë jetën, që do të thotë se një çift mund të jetë së bashku për më shumë se 20 vjet.

20. Bufat me hekura i bëjnë foletë e tyre në pyjet me pisha, bredhi, bredhi dhe kedri. Ata kërkojnë pyje të pjekur dhe të dendur në mënyrë që të mund të gjejnë pemë të mëdha me zgavra për fole.

21. Bufët e rinj të izoluar mund të ecin në trungun e një peme duke kapur lëvoren me kërpudhat dhe kthetrat e tyre dhe duke përplasur krahët.

22. Bufat mund të mbajnë rreth 4 herë peshën e tyre.

23. Bufët e mbyllur do dhe mund të hanë mace dhe qen të vegjël.

24. Gjatë ditës, ju mund t'i gjeni këto bufa të gjalla në degë dhe në zgavrat e pemëve, duke gjuajtur kryesisht gjatë natës.

Këshilla për bufët e ndaluar

Këshilla për tërheqjen e bufëve

  • Siguroni kuti foleje
  • Mos hiqni ose krasitni pemë të mëdha më të vjetra.
  • Jepni një banjë zogjsh
  • Krijoni një oborr me shumë bimë dhe gjethe, duke dhënë ato janë terrene ideale gjuetie.

Ju mund t'i trembni bufat e mbyllura duke

  • Duke përdorur dritat strobe
  • Duke mos tërhequr zogj të tjerë, Hiqni ushqyesit e zogjve.
  • Krijimi i zhurmave të larta
  • Mbajtja e kafshëve shtëpiake të vogla në ambiente të mbyllura
  • Hiqni zonat dhe opsionet e foleve dhe foleve.

25. Bufat e ndaluara janë një specie pushtuese, që zhvendosin bufat me njolla ndërsa lëvizin në Paqësorin Veriperëndimor. Bufat me njolla janë një specie më e madhe, më agresive, duke prishur folezën e bufave me pika. Kjo, dhe konkurrenca e tyre për ushqimpo largojnë bufat me pika, të cilët tashmë ishin të kërcënuar për shkak të humbjes së habitatit.

26. Bufat e mbyllura mund të kalojnë plotësisht pa u vënë re ndërsa fluturojnë. Ata janë afër pa zhurmë. Kukufat me pengesa janë në gjendje të lëvizin me shpejtësi më të ngadalshme pa u përplasur, dhe struktura e pendëve të tyre vepron si një silenciator. Ata kanë dhëmbëza të ngjashme me krehër në pendët e tyre të krahëve që thyejnë ajrin që krijon tingullin tipik të kërcitjes.

27. Bufi i Madh me brirë është një nga kërcënimet më serioze me të cilat përballet Bufi i Ndaluar.

28. Një Buf i Ndaluar do të lëvizë në një pjesë tjetër të territorit të tij kur një Buf i Madh me Brirë është afër për ta shmangur atë.

29. Bufat e izoluara kanë ekzistuar për të paktën 11,000 vjet. Fosilet e Pleistocenit janë gërmuar në Florida, Tenesi dhe Ontario.

30. Bufët e ndaluar nuk migrojnë dhe ata do të jetojnë në të njëjtën zonë gjatë gjithë jetës së tyre, pasi kanë lëvizur vetëm disa milje gjatë asaj kohe.

Shiko gjithashtu: 15 lloje të zogjve të verdhë (me fotografi)

31. Bufi më i vjetër i regjistruar ishte të paktën 24 vjeç. Ai u lidh në Minesota në 1986 dhe më vonë u gjet i vdekur, i ngatërruar në pajisje peshkimi, në 2010.

32. Statusi i ruajtjes së bufëve të ndaluar është renditur si të interesuar me qira, me popullsinë e tyre në rritje në numër.

33. Bufët kërcejnë për të kërkuar territor, për të komunikuar me bashkëshortin e tyre dhe për të sinjalizuar rrezikun.

34. Bufat e izoluara do të ruajnë të njëjtin territor dhe vende të shumta fole për shumë vite.

35. Bufat me pengesa tundin kokënsepse nuk mund të lëvizin sytë. Kjo i ndihmon ata të jenë në gjendje të shohin dhe të shikojnë gjërat që zakonisht nuk munden.

Shiko gjithashtu: 13 Llojet e Zogjve të Kuq (me fotografi)Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.