32 zogj që fillojnë me C (me figura)

32 zogj që fillojnë me C (me figura)
Stephen Davis
Mike's Birds përmes Flickrnëpërmjet Flickrjanë ende mjaft të shumtë, numri i tyre është ulur ngadalë gjatë 40 viteve të fundit.

Fakti argëtues: lidhjet e çifteve të harabelëve me ngjyrë balte nuk zgjasin për shumë gjatë. Meshkujt në përgjithësi janë besnikë ndaj territoreve të tyre çdo vit, megjithatë femrat zgjedhin një zonë të ndryshme riprodhimi çdo stinë.

7. Warbler Cerulean

image: WarblerLadyKanada, Shtetet e Bashkuara, Meksika, Amerika Qendrore

Habelabelët e këputur kanë pendët e tyre më të qarta gjatë verës, me gjoks gri të zbehtë, krahë me vija ngjyrë kafe dhe kafe, kapak të kuq të ndryshkur dhe një vijë të zezë. syri me të bardhë sipër. Në dimër shenjat e tyre mund të duken më pak të përcaktuara dhe ngjyrosja e tyre më kafe-kafe. Ata janë harabela të zakonshëm që pëlqejnë të ushqehen në tokë të hapur. Kërkojini ato në habitatet ku zonat e pemëve janë të përziera me hapje me bar.

Fakt argëtues: Harabela që këputet është e zakonshme në ushqyesit e oborrit të shtëpisë dhe shpesh u pëlqen të qëndrojnë në tokë duke marrë atë që është derdhur. Tërhiqni ato me luledielli dhe fara të përziera, veçanërisht të shpërndara në tokë.

24. Cape May Warbler

image: Rodney Campbellhutchinsii

Jeton në: Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Kanadanë bregdetare

Pata Cackling duket si një version mini i Canada Goose më të përhapur. Në fakt ata dikur konsideroheshin të ishin e njëjta specie. Gjithsesi, patat kakatare janë shumë më delikate, me karame më të mprehta sportive dhe qafë më të shkurtër (gjë që bëhet e dukshme kur këta zogj fluturojnë). Gjithashtu, ato zakonisht kanë koka më të rrumbullakosura. Thirrjet e tyre janë më të larta se ato të patës kanadeze. Shumica e njerëzve do t'i shohin ato vetëm gjatë dimrit, pasi ata e kalojnë sezonin e riprodhimit të verës në zona të largëta të Kanadasë veriore dhe Alaskës.

Fakt argëtues: Dëgjoni për të dëgjuar britmën dalluese me zë të lartë të patës kakatare. Nga këtu vjen termi popullor 'kakërrim' – thirrja e tyre, e cila është dukshëm e ndryshme nga ajo e patave kanadeze.

13. Syri i Artë i zakonshëm

Shërbimi i Artë i zakonshëm nga Rajoni Verilindor i Shërbimit të Peshqve dhe Kafshëve të Egra të SHBA-së nëpërmjet FlickrShtetet e Bashkuara, Meksikë

Trasheri me faturim të kurbës është një ngjyrë gri-kafe e shurdhër me një fyt të zbehtë dhe bark me njolla. Ata kanë një sqep të zi të fortë që përkulet poshtë dhe një sy të verdhë-portokalli. Unë supozoj se ata quhen vrasës për shkak të mënyrës se si e fshijnë sqepin e tyre përpara dhe mbrapa nëpër mbeturinat e gjetheve duke kërkuar insekte. Ata gjithashtu hanë fruta, fara dhe madje edhe lule. Llogaria e tyre e gjatë i ndihmon ata të kërkojnë ushqim midis bimëve me gjemba, si kaktusët.

Fakt argëtues: Thirrja e tyre përshkruhet si e ngjashme me tingullin e fishkëllimës që bën dikush kur bën një taksi.

29. Calliope Hummingbird

Calliope Hummingbird

Emri shkencor: Selasphorus calliope

Jeton në: SHBA-ja veriperëndimore dhe Kanadaja, Meksika jugperëndimore

Kolibri i kaliopës kryesisht e kalon dimrin e tij në Meksikën jugperëndimore, më pas udhëton në veri për sezonin e shumimit drejt Paqësorit Veriperëndimor dhe pjesëve të Kanadasë perëndimore. Ky është një migrim mbresëlënës i largët, veçanërisht duke pasur parasysh se kaliopa është zogu më i vogël në Shtetet e Bashkuara! Meshkujt kanë një model unik të fytit me vija të purpurta që bien në anët. Femrat janë të thjeshta me disa njolla të gjelbra në fyt dhe pjesët e poshtme të ngjyrosura si pjeshkë.

Fakt argëtues: Koliopët janë zogjtë më të vegjël në SHBA, që peshojnë vetëm sa një top ping-pong.

30. Costa's Hummingbird

Costa's Hummingbirdzogjtë dëshirojnë kripën dhe shpesh mund të shihen duke vizituar depozitat minerale në tokë.

20. Carolina Wren

Emri shkencor : Thryothorus ludovicianus

Jeton në: Shtetet e Bashkuara qendrore dhe lindore, pjesë të Meksikës lindore

Këta zogj të vegjël janë kryesisht të kuqërremtë në majë dhe një ngjyrë më e lehtë portokalli në fund. Sqepi i tyre i gjatë, pak i lakuar dhe "vetulla" e bardhë e theksuar janë identifikues të mirë. Atyre u pëlqen të fshihen në furçë dhe mund të jetë e vështirë për t'u dalluar, megjithatë kënga e tyre me zë të lartë "kajnik-çajnik" ka të ngjarë të njihni. Vetëm meshkujt këndojnë, por ata kanë një zë çuditërisht të lartë për madhësinë e tyre të vogël.

Fakt argëtues: diapazoni i trumcakut të Karolinës është zvarritur ngadalë më në veri, me gjasë për shkak të rritjes së temperaturave të dimrit.

21. Canyon Towhee

Canyon Towheeshkretëtirë shumë e largët. Korbat mund të bëjnë një numër të madh vokalizimesh të ndryshme, tingulli më i zakonshëm si një seri kërcitjesh. Në SHBA, korbat janë më të zakonshëm në gjysmën perëndimore të vendit.

Fakt argëtues: Korbat kanë një histori në të gjitha vendet e ndjekjes së vagonëve dhe sajave të ndejave të gjuetisë njerëzore, të gatshëm për të përgatitur një vakt nga çdo mbetje e kufomave të kafshëve.

27. Gryka e zakonshme

Emri shkencor : Geothlypis trichas

Jeton në: Kanada, Shtetet e Bashkuara, Meksikë, Amerikën Qendrore, Karaibe

Grykverdhët e zakonshëm janë një nga çifkat më të zakonshme në SHBA. Për pjesën më të madhe të vendit, ata kalojnë vetëm sezonin e shumimit këtu atëherë migrojnë në jug të kufirit për në dimër. Meshkujt kanë një të pasme dhe bisht 0 ngjyrë kafe të gjallë, maskë të zezë për fytyrën, fyt të verdhë të ndezur. Femrat janë me ngjyrë të ngjashme, por u mungon maska ​​e zezë. Ata i pëlqejnë fushat me furça dhe zonat përreth ujit si ligatinat dhe kënetat. Shpesh ndeshem me këta djem gjatë shëtitjes në një shteg pranë një pellgu të madh ose moçal.

Fakt argëtues: Meshkujt zakonisht shumohen vetëm me një femër në sezon, megjithatë kënga e çiftëzimit të femrës mund të tërheq meshkuj të tjerë me të cilët ajo mund t'i rritë pas shpinës së tij.

28. Thrasher me faturë të lakuar

Trasher me faturë të lakuar

A keni menduar ndonjëherë se çfarë zogjsh atje fillojnë me shkronjën C? Ne kemi përpiluar një listë me 32 zogj "C" të të gjitha llojeve, nga kolibrat e vegjël deri te rosat e mëdha. Sigurisht nga të gjithë zogjtë në botë që fillojnë me shkronjën C, ky është vetëm një mostër e vogël. Kënaquni duke mësuar për secilin prej këtyre zogjve që fillojnë me C.

Zogjtë që fillojnë me C

Përmbajtjafshehin 1. Cassia Crossbill 2. Caracara Crested 3. Connecticut Warbler 4. Carolina Chickadee 5. Kondori i Kalifornisë 6. Harabeli me ngjyrë balte 7. Kafshatë cerulean 8. Longspur me jakë gështenjë 9. Kanavacë 10. Chickadee me kurriz gështenjë 11. Chukar 12. Patë shakale 13. Sy i zakonshëm i artë 14. Hawmonk's Ground16. Cactus Wren 17. California Scrub-Jay 18. California Towhee 19. Cassin's Finch 20. Carolina Wren 21. Canyon Towhee 22. Cedar Waxwing 23. Chipping Sparrow 24. Cape May Warbler 25. Common Grackle .7 Common Yethro 26 . 28. Thrasher me faturim kurbë 29. Kaliope Hummingbird 30. Costa's Hummingbird 31. Tern Caspian 32. Canada Warbler

1. Cassia Crossbill

Cassia Crossbillfakt:Gjuetarët e kanë quajtur Syrin e Artë të Përbashkët si "bilbil" për shkak të tingullit të dallueshëm të fishkëllimës që bëjnë krahët e tij gjatë fluturimit. Moti i ftohtë e përforcon zërin e fishkëllimës.

14. Cooper's Hawk

Foto: Pixabay.com

Emri shkencor: Accipiter cooperii

Jeton në: Kanadanë jugore, SHBA kontinentale, Meksikë dhe pjesë të Guatemalës dhe Belizes.

Skifteritë e Cooper-it janë fluturues jashtëzakonisht të aftë. Ata janë skifterët e zakonshëm të pyllit që mund të manovrojnë shpejt nëpër tendën e ngatërruar të pemëve në ndjekje të zogjve më të vegjël. Ka një shans të mirë për të parë një të tillë që fluturon mbi një skaj të pyllit ose në një fushë, duke rrëshqitur vetëm me disa rrahje krahësh, duke skanuar për pre. Ata janë gjithashtu të njohur për kërcellin e ushqyesve të zogjve të oborrit të shtëpisë me shpresën për të kapur një vakt të shpejtë. Ndërsa skifterët e bakrit hanë gjithashtu brejtës të vegjël, zogjtë përbëjnë një pjesë të madhe të dietës së tyre.

Fakt argëtues: Mënyra e jetesës së tyre të ndjekjeve me shpejtësi të lartë nuk vjen pa lëndime. Në studimin e mbi 300 kockave të skifterit të Cooper, 23 për qind treguan në një moment se kishin thyer kockat në gjoks.

15. Common Ground Dove

Common Ground Dovesyri, në fytyrë dhe poshtë bishtit. Ata janë të njohur që shpesh sfidojnë reflektimin e tyre, kështu që mund t'i hasni duke trokitur në dritaren tuaj, pasqyrën e makinës ose sipërfaqe tjetër reflektuese. Ndonëse të zakonshme në shumë oborre të shtëpisë, habitati i tyre i preferuar është kaparralja e ngatërruar dhe shkurret ku ata kërkojnë ushqim në tokë dhe në shkurre.

Fakt argëtues: Këtyre grimcave në fakt u pëlqen të ndërtojnë foletë e tyre në lis helmues dhe të hanë manaferrat e tij.

19. Cassin's Finch

Cassin's Finch (mashkull)herë pas here lloje të tjera të qiqrave. Edhe pse ata janë të rehatshëm në pyje të lagështa dhe të errëta, ata janë njohur gjithashtu për të shkuar në periferi dhe bimë zbukuruese të qyteteve si San Francisko.

Fakt argëtues: Gështenja- Chickadee e mbështetur përdor shumë lesh dhe flokë për të ndërtuar folenë e saj. Të rriturit ndërtojnë një shtresë mbështjellëse leshi rreth një çerek inç të trashë, të cilën e përdorin për të mbuluar vezët e tyre përpara se të largohen nga foleja e tyre.

11. Chukar

Emri shkencor: Alectoris chukar

Jeton në: Zelandën e Re, Hawaii, pjesë të SHBA-së, Greqisë, Turqisë, Iranit, zonave përgjatë kufirit të Kinës

Chukar është një zog tokësor që jeton në habitate të thata. Ai vrapon dhe fluturon nëpër shpatet me shpejtësinë dhe shkathtësinë e dhive të malit, prandaj gjuetarët e quajnë atë "zogu i djallit" për vendosmërinë e ashpër me të cilën përpiqet t'i shpëtojë kapjes ose vdekjes. Për shkak se ata jetojnë në klimë të tillë të thatë, ata ngjiten ngushtë me çdo burim uji që mund të gjejnë, madje edhe burime të vogla, rrjedhje tokësore ose shpella nëntokësore.

Fakt argëtues: Çukarët lahen në pluhur pothuajse çdo ditë për të siguruar që pendët e tyre janë në formë të mirë. Ata krijojnë gropa të vogla në tokë dhe më pas hedhin pluhurin në trupat e tyre dhe e fërkojnë atë sa më mirë që të munden.

12. Pata kakatare

Pata kakatarePëllumbi i zakonshëm ka pupla të zbehta "të pluhurosura" gri kafe-gri. Kjo i ndihmon ata të përzihen me tokën ndërsa ecin përgjatë barishteve të larta në kërkim të farave. Ata shpesh kalojnë pa u vënë re derisa t'i afroheni dhe t'i trembni, duke vënë re njollën e kuqe të ndryshkur poshtë krahëve të tyre ndërsa fluturojnë. Këta foragjerë të vazhdueshëm duhet të hanë gati 2500 fara në ditë dhe mund të ruajnë qindra prej tyre në një xhep të veçantë në fyt.

Fakt argëtues: Ashtu si pëllumbat dhe pëllumbat e tjerë, pëllumbat e zakonshëm mund të gëlltisin ujë pa ngritur kokën. Ata kanë aftësinë për ta thithur atë, ndryshe nga shumë zogj që duhet të anojnë kokën prapa.

16. Cactus Wren

Cactus Wrenpirun, dhe ju mund të shihni të zezën në pjesën e poshtme të puplave të tyre kryesore.

Fakt argëtues: një ishull i krijuar artificialisht në lumin Kolumbia është shtëpia e kolonisë më të madhe të mbarështimit në botë të pendëve kaspiane, e përbërë mbi 6000 çifte çdo vit.

32. Canada Warbler

Canada Warblershpinë ulliri dhe kapuç gri. Meshkujt dhe femrat janë të ngjashëm, por femrat janë më të zbehta. Këta kafshata konsiderohen mjaft të vështira për t'u dalluar pasi ato kërkojnë foragjere në tokë dhe duke ecur ngadalë nëpër furçë. Habitati i tij i preferuar është gjithashtu mjaft i largët, moçalet e bredhit, pyjet e plepit dhe myshku. Për shkak të këtyre faktorëve ata konsiderohen si një nga zogjtë këngëtarë amerikanë më pak të studiuar.

Fakt argëtues: nga emri i tij mund të supozoni se ky zog jeton në shtetin e Konektikatit. Megjithatë, ky është vetëm vendi ku u mblodh ekzemplari i parë. Ky kafshatë nuk shumohet, as nuk është veçanërisht i zakonshëm në Konektikat.

4. Carolina Chickadee

Imazhi: Parku Kombëtar Shenandoah flickr

Emri shkencor: Poecile carolinensis

Jeton në: Shtetet e Bashkuara të Amerikës juglindore

Shiko gjithashtu: 12 Fakte rreth Buntings Indigo (me fotografi)

Zogara kurioze dhe e zgjuar e Karolinës duket shumë e ngjashme me zogthin me kapak të zi. Të dy kanë kapele dhe bishta të zeza, shpinë dhe krahë të zi, dhe pjesë të poshtme të bardha. Karolina është aq e ngjashme me zogthin me kapak të zi (i cili banon më në veri) saqë nuk është çudi që të dy çiftohen me sukses në rajonet ku sferat e tyre mbivendosen.

Fakt argëtues: zogjtë vizitoni me lehtësi ushqyesit e zogjve të oborrit të shtëpisë, por ata shpesh kapin një farë dhe fluturojnë në një degë aty pranë për ta ngrënë.

5. Kaliforni Condor

California Condormbeturina dhe bimësi për insektet, farat dhe manaferrat. Mund të jetë argëtuese t'i shikosh, ata bëjnë një lëvizje kërcimi me këmbë të dyfishta prapa për të gërvishtur në tokë dhe për të lëvizur mënjanë furçën.

Fakt argëtues: për shkak të habitatit të tyre tepër të thatë, rrëshqanorët e kanionit janë vigjilentë në lidhje me furnizimin me ujë dhe vendosin që foleja e tyre të përkojë me shirat e dimrit dhe verës.

22. Cedar Waxwing

Imazhi: 272447Emri vjen nga Cape May, New Jersey, ku zogu u pa dhe u përshkrua për herë të parë. Megjithatë, këto çifka nuk shihen zakonisht në Kepin e Majit, dhe pas asaj shikimi të parë nuk u regjistruan më atje për më shumë se 100 vjet!

25. Grackle e zakonshme

Imazhi: diapicardzogjtë, trumcat e kaktusit nuk pinë shpesh ujë direkt. Ata janë në gjendje të marrin pjesën më të madhe të ujit që u nevojitet nga ushqimi që hanë (fruta dhe insekte të shëndosha).

17. California Scrub-Jay

Emri shkencor : Aphelocoma californica

Jeton në: kaliforninë perëndimore, Oregon perëndimor, pjesë të Uashingtonit, Baja California

Scrub-jay Kaliforni është një zog këngëtar mjaft i madh me ngjyrosje të bukur blu në kokë, shpinë dhe bisht. Në pjesën e sipërme të shpinës së tyre është një copëz që mund të duket gri ose kafe. Gjoksi dhe barku i tij janë kryesisht të bardha, me disa pupla blu që vijnë rreth e përparme si "gjerdan". Ata njihen për një personalitet të zhurmshëm, si me vokalizimet e shpeshta, ashtu edhe me mënyrën se si kërcejnë dhe gjithmonë duken sikur po përkulin kokën, si të çelin skema. Ata hanë kryesisht fruta dhe insekte gjatë pranverës dhe verës, më pas kalojnë te arrat, farat dhe lisat në dimër.

Fakt argëtues: Këta zogj ndonjëherë rrinë në pjesën e pasme të mushkës. drerët, duke zgjedhur nga gëzofi i tyre për të ngrënë rriqrat dhe parazitët.

18. California Towhee

Emri shkencor : Melozone crissalis

Jeton në: Kaliforninë perëndimore, Oregon jugperëndimor, Baja California

Tuhee Kaliforni është në fakt një anëtar i madh i familjes së harabela. Në përgjithësi, ato janë gri-kafe pluhur, me njolla kafe të ndryshkur përrethzëri, veçanërisht thirrjet e bëra gjatë fluturimit. Meshkujt janë përgjithësisht të shurdhër ngjyrë portokalli ose të kuqe, me thekse kafe ose gri. Femrat janë ullinj të zbehtë të verdhë. Vijat në ekzemplarët e papjekur janë më të spikatura se ato të të rriturve.

Fakt argëtues: vetëm kohët e fundit, bishti i kasias u caktua si një specie e veçantë nga kërthiza e kuqe sepse është përshtatur për të ngrënë shtizën. kone pishe në zonën e Kodrave të Jugut, të cilat bishti i kuq nuk mund t'i hapë.

2. Caracara me kreshtë

Emri shkencor: Caracara plancus

Jeton në: Shtetet e Bashkuara të Amerikës jugore, Meksikë, Amerikën Qendrore dhe Jugore

Karacara me kreshtë duket si një shqiponjë për shkak të sqepit të mprehtë dhe kthetrave të gjata. Është një zog i ngjashëm me skifterin, por në fakt është një skifter bardh e zi që gjendet në zonat tropikale. Njihet menjëherë duke qëndruar i gjatë në këmbët e tij të gjata që janë të verdhë-portokalli, dhe secila ka një kapak të shkurtër të zi që bie në sy në qafën e bardhë dhe një fytyrë të verdhë-portokalli.

Fakt argëtues: nganjëherë quhet 'Shqiponja Meksikane' në Amerikën Qendrore dhe Jugore për shkak të popullaritetit të saj në mitologji dhe folklor në të gjithë rajonin.

3. Connecticut Warbler

Emri shkencor: Oporornis agilis

Jeton në: Amerika e Jugut, Florida deri në Liqenet e Mëdha, pjesë të Kanadasë

Lufka e Connecticut ka një unazë syri të bardhë, bark të verdhë, të verdhë-zverku i gështenjës. Ata i shfaqin këto nuanca kur marrin pjesë në fluturimet e ekspozitës në fillim të verës. Në dimër, femrat dhe meshkujt duken gri dhe të padukshëm teksa kullosin në kullotat e shkretëtirës. Dieta e tyre është kryesisht insekte si karkaleca dhe fara që gjejnë në tokë. Ata e kalojnë pjesën më të madhe të kohës duke ecur nëpër bar për të gjetur ushqim.

Fakti argëtues: Ata e marrin emrin e tyre 'spurt' nga kthetrat e zgjatura të gishtit të pasmë.

9. Canvasback

Emri shkencor: Aythya valisineria

Shiko gjithashtu: Si të tërheqni zogjtë në një ushqyes dritareje

Jeton në: Shtetet e Bashkuara, Kanadaja perëndimore deri në Alaskë, Meksikë

Kanavacat kanë një formë fytyre të gjatë dhe të pjerrët. Meshkujt kanë kokë dhe qafë në të kuqe kafe, gjoks të zi dhe trup të bardhë. Femrat janë të gjitha kafe, por ende kanë atë fytyrë unike të pjerrët. Ata janë rosat zhytëse, kryesisht duke ngrënë zhardhokët në fund të liqeneve, pellgjeve dhe ligatinave.

Fakt argëtues: në dimër ata mund të mblidhen në grupe me qindra apo edhe mijëra në liqenet e ujërave të ëmbla dhe përgjatë bregdetit.

10. Chickadee me gështenjë

Imazhi: Alan Schmierer

Emri shkencor: Poecile rufescens

Jeton në: Paqësorin Veriperëndimor të Kanadasë dhe Bregun Perëndimor të SHBA-së

Aktiv, social dhe me zë të lartë si çdo zogj tjetër. Ju do t'i gjeni këta zogj në mes të tufave të kërkimit të ushqimit që udhëtojnë nëpër halorë të gjatë, me arra, kërpudha, dhe
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.