32 fakte interesante rreth skifterëve me bisht të kuq

32 fakte interesante rreth skifterëve me bisht të kuq
Stephen Davis

Skifteri me bisht të kuq është specia më e zakonshme e skifterëve në Amerikën e Veriut dhe mund të shihet duke fluturuar mbi fusha të hapura duke kërkuar pre, ulur mbi shtyllat e telefonit duke kërkuar pre, ose në një degë peme… po, duke kërkuar pre. Ata janë gjuetarë të shkëlqyeshëm dhe ka shumë fakte interesante për skifterët me bisht të kuq.

Ju ndoshta i kaloni rregullisht dhe as nuk e kuptoni. Ata janë me të vërtetë disa nga zogjtë grabitqarë më të lezetshëm në Amerikën e Veriut, kështu që le të kalojmë menjëherë në disa fakte të mahnitshme për skifterët me bisht të kuq!

Fakte interesante rreth skifterëve me bisht të kuq

Dieta e skifterëve me bisht të kuq

1. Dieta e skifterëve me bisht të kuq përbëhet kryesisht nga gjitarë të vegjël dhe brejtës, duke përfshirë ketrat dhe minjtë. Ata gjithashtu kënaqen duke ngrënë zogj të tjerë, peshq dhe zvarranikë. Hawks me bisht të kuq hanë mace apo qen? Jo, nuk duhet të shqetësoheni për këtë, është jashtëzakonisht e rrallë.

2. Ata shihen herë pas here duke gjuajtur në çifte dhe duke bllokuar rrugët e shpëtimit për gjahun e tyre.

Shiko gjithashtu: 20 fakte interesante rreth bufave të hambarëve

3. Skifteritë e rritur me bisht të kuq nuk duhet të hanë çdo ditë dhe mund të agjërojnë një herë në javë. Megjithatë, të miturit po rriten dhe duhet të hanë më shpesh se të rriturit.

4. Bishtat e kuq hanë zvarranikë, të cilët përfshijnë gjarpërinjtë. Ndër të preferuarat e tyre në kategorinë e gjarpërinjve janë gjarpërinjtë me zile dhe gjarpërinjtë e demit.

Shiko gjithashtu: 16 zogj që fillojnë me G (Foto dhe informacione)

5. Ata nuk janë mbi vjedhjen e gjahut nga grabitqarët e tjerë.

Habbitati i skifterëve me bisht të kuq

6. Bishtat e kuq janë shumë të adaptueshëm ndaj mjediseve të tyre dhemund të gjenden në një sërë vendesh të ndryshme duke përfshirë pyje të hapura, shkretëtirë, kullota, fusha, parqe dhe buzë rrugëve.

7. Ata qëndrojnë në të njëjtin territor gjatë gjithë jetës së tyre, zakonisht vetëm rreth 2 milje katrorë, por kjo zonë mund të jetë deri në 10 milje katrore.

Sfera e skifterëve me bisht të kuq dhe popullsia

krediti i imazhit : //birdsna.org

8. Në Amerikën e Veriut ka pothuajse 2 milionë skifterë fole. Ky numër përbën rreth 90% të popullsisë globale të Skifterit me bisht të kuq. Skifterat me bisht të kuq nuk janë të rrezikuar dhe popullsia është në rritje të vazhdueshme.

9. Hawks me bisht të kuq janë rritur dhe zgjeruar gamën e tyre gjatë shekullit të kaluar

10. Skifteri me bisht të kuq mbrohet në mënyrë federale sipas Aktit të Traktatit të Zogjve Migratorë dhe nuk mund të gjuhet apo ngacmohet në asnjë mënyrë pa një leje të posaçme nga qeveria e SHBA.

Kultivimi i skifterëve me bisht të kuq, foleja, të miturit

imazhi: Mike's Birds – CC 2.0

11. Skifterët me bisht të kuq bëjnë shfaqje ajrore të mahnitshme gjatë miqësisë kur mashkulli dhe femra fluturojnë së bashku në rrathë përpara se të çiftëzohen. Ndonjëherë ata do të kyçin kthetrat dhe do të bien drejt tokës përpara se të copëtohen.

12. Bishti i kuq janë zogj monogamë dhe çiftëzohen me të njëjtin individ për shumë vite duke i ndërruar bashkëshortët vetëm kur njëri vdes.

13. Skifterët me bisht të kuq ndërtojnë fole në pemë të larta, në parvazet e shkëmbinjve, lart në tabela dhe vende të tjera që u japin atyre njëpamje komanduese e peizazhit poshtë.

14. Skifterët me bisht të kuq nuk janë në moshë riprodhuese derisa të jenë rreth 3 vjeç.

15. Foleja e tyre, e cila mund të përdoret disa vite me radhë, janë rreth 28-38 inç të gjera dhe deri në 3 këmbë të larta.

16. Femra lëshon diku nga 1 deri në 5 vezë, zakonisht në fillim të prillit. Vezët vendosen çdo të dytën ditë dhe inkubohen nga të dy prindërit deri në 35 ditë, mashkulli gjuan ushqim kur nuk i vjen radha.

17. Të miturit nuk rriten në pendët e tyre të bishtit të kuq deri rreth vitit të dytë të jetës.

18. Të vegjlit mund të fillojnë të ikin pas rreth 42 ditësh, megjithatë ata mund të qëndrojnë me prindërit deri në 60 ose 70 ditë të tjera ndërkohë që po "mësojnë të rriten".

Më shumë fakte rreth skifterëve me bisht të kuq

19. Bufi i Madh me brirë është armiku kryesor dhe grabitqari natyror i bishtit të kuq. Ata janë armiq natyralë dhe do të luftojnë për foletë dhe madje do të hanë njëri-tjetrin të rinj nëse u jepet mundësia. Megjithatë ato bashkëekzistojnë në shumë zona, sepse skifterët gjuajnë ditën dhe bufat gjuajnë natën.

20. Sorrat janë një tjetër armik. Skifterët me bisht të kuq hanë zogj të tjerë dhe do të vjedhin të vegjël nga foletë e tyre si vakt, kjo përfshin sorrat. Sorrat janë zogj shumë inteligjentë dhe i njohin bishtat e kuq si armiq për shkak të kësaj dhe do t'i sulmojnë ata, ndonjëherë në numër të madh.

21. Janë 14 nënlloje të njohura të Skifteri me bisht të kuq.Këto nëngrupe janë:

 1. Skikiteri me bisht të kuq të Karaibeve
 2. Skikiteri me bisht të kuq në Alaska
 3. Skikiteri me bisht të kuq lindor
 4. Skikiteri me bisht të kuq kanadez Hawk
 5. Skikiteri me bisht të kuq Florida
 6. Skikiteri me bisht të kuq të Amerikës Qendrore
 7. Skikiteri me bisht të kuq i Fuertes
 8. Skifteri me bisht të kuq të Tres Marias
 9. Buteo jamaicensis hadropus
 10. Socorro skifteri me bisht të kuq
 11. Skifteri kuban me bisht të kuq
 12. Buteo jamaicensis kemsiesi
 13. Skifteri me bisht të kuq të Krider
 14. Skifteri i Harlanit

22. Skifterët me bisht të kuq kanë pendë shumë të ndryshueshme, ndonjëherë të lidhura me rajonin ku jetojnë dhe nënllojet që janë. Kanë kryesisht ngjyrë kafe sipër, të zbehtë poshtë me bark vija-vija dhe bisht të kuqërremtë. Megjithatë, ato mund të jenë të gjitha të errëta si ato të Harlan-it, ose shumë të zbehta gjithandej si ato të Krider-it.

23. Skifteri me bisht të kuq ka një britmë shumë të veçantë dhe të vrullshme që njihet shumë. Në shumicën e rasteve, kur dëgjoni një zog grabitqar të bërtitur në një film, pavarësisht nëse është një shqiponjë, skifteri apo skifter që shfaqet, ju me të vërtetë po dëgjoni një video zanore të një Skifteri me bisht të kuq.

24. Bishti i kuq është një nga zogjtë grabitqarë më të mëdhenj në Amerikën e Veriut. Femrat janë më të mëdha se meshkujt, por kurrë nuk arrijnë mbi 3 £.

25. Shumë luftojnë për të arritur moshën madhore me shumë që vdesin para se të mbushin një ose dy vjeç. Skifteri më i vjetër i njohur me bisht të kuq jetoi 30 vjeç në Michigan në vitin 2011 ku kishte qenëgrupuar në vitin 1981.

26. Skifterët me bisht të kuq, si zogjtë e tjerë grabitqarë, kanë shikim të mahnitshëm. Ata jo vetëm që mund të shohin ngjyrat që ne mundemi, por edhe ngjyrat në rrezen ultravjollcë që do të thotë se ata mund të shohin më shumë ngjyra se ne.

27. Si një nga 26 grabitqarët e Amerikës së Veriut që janë migrantë të pjesshëm, ata janë një nga skifterët më të përhapur në Amerikë.

28. Ato janë të përshtatshme për të kaluar periudha të gjata kohore duke u ngjitur lart mbi tokë duke kërkuar pre. Ata gjithashtu mund të shihen të ulur lart përgjatë rrugëve në shtyllat e telefonit duke pritur që të shfaqet vakti i tyre i radhës.

29. Shumica e shpendëve nuk kanë shqisën e nuhatjes, por mendohet se Skifteri me bisht të kuq mund të jetë një nga të paktët që ka një aftësi nuhatjeje (aftësi për të nuhatur dhe mbajtur mend aromat).

30. Kur zhyten për pre, ata mund të arrijnë shpejtësi deri në 120 mph.

31. Skifterët me bisht të kuq nuk fluturojnë ose gjuajnë gjatë natës. Shumica e aktivitetit është gjatë ditës, zakonisht në orët e para të mëngjesit ose pasdite.

32. Hapësira e krahëve të Hawk me bisht të kuq është rreth 3,5 ft deri në 4 ft 8 inç, por një femër e madhe mund të ketë një hapje krahësh më afër 5 ft.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.