25 lloje të kolibrit në Amerikën e Veriut (me foto)

25 lloje të kolibrit në Amerikën e Veriut (me foto)
Stephen Davis
formë dalluese në krahasim me kolibrat e tjerë vizitorë në SHBA. Habitati i tyre i preferuar janë kanione dhe shkurre me agave dhe kaktus.

17. Bahama Woodstar

(Imazhi: New Jersey Birdssqep i zi.

Kur i afrohet një femre, mashkulli do të fluturojë përpara dhe mbrapa në një hark të cekët, si një lavjerrës që lëkundet ose orë xhepi.

10. Calliope Hummingbird

Calliope Hummingbird (mashkull)mbeten të pashënuara ose mund të kenë vija të lehta.

Kolibrat me grykë rubin vizitojnë rregullisht ushqyesit e oborrit të shtëpisë dhe duket se janë përshtatur mirë me mjediset periferike.

2. Kolibri i Anës

Kolibri i Anësnjollë e bardhë në pjesën e sipërme të gjoksit dhe një fyt portokalli-kuq. Femrat janë të gjelbra me njolla të ndryshkura dhe një fyt me pika.

5. Kolibri me mjeker te zeze

Kolibri me mjeker te zezeedhe më herët, ndonjëherë në maj ose qershor.

8. Perlë e malit me grykë blu

Purë e çmuar e malit me grykë blumund të ftohet mjaft gjatë natës në këto lartësi të larta, dihet se kolibrat me bisht të gjerë hyjnë në gjumë kur flenë, një gjendje më e thellë si letargji që kursen energji.

Meshkujt kanë një fyt me ngjyrë rozë-purpur. Femrat kanë disa njolla të gjelbra në fytin dhe faqet e tyre, dhe anët me ngjyrë bufi. Kolibrat me bisht të gjerë janë vizitorë afatshkurtër në SHBA, kështu që kërkojini ata midis majit dhe gushtit në livadhe dhe zona pyjore.

12. Violetear meksikan

Violetear meksikankapelë vjollcë në kokë dhe një sqep portokalli me majë të zezë.

Këta kolibra priren të jetojnë në lartësi të mesme, në kanione të veshur me pemë fiku.

15. Kolibri Berylline

Kolibri Beryllinenjë trup jeshil dhe krahë të errët. Meshkujt kanë një sqep portokalli me majë të zezë, ndërsa sqepi i femrës është kryesisht i errët. Meshkujt gjithashtu kanë një fyt blu-jeshile dhe pak vjollcë në fytyrë, e cila shpesh duket e zezë.

19. Starthroat me kapak të thjeshtë

Gryk i yjeve me kapak të thjeshtëpjesa e pasme e kokës.

Nuk dihet shumë për këta kolibra pasi nuk janë studiuar gjerësisht, por janë vërejtur të grumbullohen në numër të madh rreth pemëve të lulëzuara.

24. Hummingbird kanellë

Cinnamon HummingbirdAta shpesh shihen duke u ulur dhe duke u ushqyer lart në kulmin e pemës, por gjithashtu mund të vizitojnë ushqyesit.

22. Bumblebee Hummingbird

Bumblebee Hummingbird (mashkull)janë të ndarë nga Gjiri i Kalifornisë dhe Xantu është endemike vetëm për gadishullin Baja. Ndërsa ata ndajnë të njëjtin shirit sysh, ngjyrë të gjelbër për trupin dhe sqepin, vetëm ato të Xantu kanë nuanca kanelle dhe kafe të ndryshkur në pjesët e poshtme dhe në bisht.

Xantu ndan një marrëdhënie reciproke të dobishme me një pemë vendase, madronin Baja . Pema siguron nektar në fund të dimrit dhe në fillim të pranverës kur jo shumë bimë të tjera janë në lulëzim, dhe në këmbim kolibri vepron si pjalmuesi kryesor i tij. Herë pas here Xantu's janë parë në Kaliforninë jugore.

21. Mango me gjoks të gjelbër

Mango me gjoks të gjelbër (mashkull)Disa hyjnë në SHBA për t'u shumuar në seksionet jugore të Arizonës, Nju Meksikos dhe Teksasit.

Kolibri i Rivolit njihej më parë si "kolibri i mrekullueshëm". Meshkujt kanë një kokë ngjyrë vjollce të errët me një fyt më të ndezur ngjyrë kafe. Nëse rrezet e diellit nuk i kapin ngjyrat e tyre siç duhet, ato shpesh duken në përgjithësi të errëta. Femrat nuk e ndajnë këtë ngjyrim dhe janë jeshile sipër dhe gri-të bardha poshtë. Të dy gjinitë kanë ngjyrë të bardhë pas syrit.

Ata janë më të mëdhenj se shumica e kolibrëve që shihen në SHBA, me një trung më të gjatë dhe trup të hollë. Ndryshe nga disa kolibra të tjerë më të mëdhenj, ai nuk ushtron shumë dominim mbi hummerët e tjerë në lule dhe stacione ushqimi.

Ata gjenden kryesisht në Meksikë dhe pëlqejnë kanione me hije dhe pyje malore. Rivoli's janë vetëm vizitorë të rregullt në Arizona dhe New Mexico, por herë pas here dikush do të largohet në një shtet tjetër.

14. Zog me kurorë vjollce

Kolibri me kurorë vjollcepupla të fytit kaltërosh-jeshile dhe një bark me ngjyrë të çelur. Ata gjithashtu kanë ngjyrë kafe të ndryshkur në puplat e bishtit, gjë që është e vështirë të shihet nëse nuk i nxjerrin ato. Ndryshe nga shumë specie amerikane, meshkujt dhe femrat nuk kanë ndonjë ndryshim domethënës në pendë.

Kolibri me bark buff jetojnë përgjatë bregut lindor të Meksikës dhe i vetmi vend për t'i parë me siguri gjatë gjithë vitit në SHBA është pak mbi kufirin në luginën e poshtme të Rio Grande të Teksasit.

Shiko gjithashtu: Mashkull vs Femra Bluebirds (3 Dallimet kryesore)

Kolibri me bark bufe është më i madh se shumë specie të zakonshme amerikane dhe do të priret të dominojë mbi speciet më të vogla rreth burimeve ushqimore. Ata janë vërejtur duke përzënë kolibrat më të vegjël ndërsa vokalizojnë me zë të lartë.

7. Kolibri i Allen-it

Allen-i po merr nektar nga një lulemigrantët:Shkretëtira Sonoran, zonat e shkretëtirës së Nevadës jugore dhe këndi jugperëndimor i Jutës.

Kolibri i Kostës mashkull njihet për fytyrat e tyre ngjyrë vjollce të thellë. Ata kanë një spërkatje ngjyrë vjollce në kokën e tyre si dhe në fyt, me pupla të purpurta që shpërthejnë në të dy anët si mustaqe. Femrat kanë një shpinë të gjelbër, një kokë dhe faqe të zbehtë gri dhe pjesë të poshtme të zbehta.

Meshkujt kryejnë shfaqje unike miqësie, zhyten dhe lëkunden para femrave me pendët e fytyrës të hapura si gishtat e purpurt. Kolibrat e Kostës janë më të turpshëm se speciet e tjera, por gjithsesi mund të tërhiqen nga ushqyesit e oborrit të shtëpisë.

4. Zog kolibri i vrullshëm

Imazhi: Avia5

Ka mbi 30 lloje kolibri që kalojnë të paktën një pjesë të vitit në Kanada, Shtetet e Bashkuara ose Meksikë. Në këtë artikull do të shikojmë 25 lloje kolibrish në Amerikën e Veriut, duke përfshirë të gjitha speciet që gjenden zakonisht në SHBA dhe Kanada.

25 Llojet e kolibrave në Amerikën e Veriut

Le t'i hedhim një vështrim të shpejtë secilës prej këtyre specieve të bukura, duke filluar me një nga zogjtë më të njohur të Amerikës së Veriut.

1. Kolibri me grykë rubin

Emri shkencor: Archilochus colubris

Shiko gjithashtu: 13 Shembuj të zogjve fole në tokë (me figura)

Sfera: Dimri: Meksika jugore dhe lindore, Gadishulli Jukatan, Amerika Qendrore. Popullsi e vogël përgjatë bregut të Gjirit të SHBA. Verë: SHBA-ja lindore, Kanadaja nga Kebeku jugor deri në Albertën jugore-qendrore.

Kolibrat me grykë rubin janë i vetmi kolibri që shumohen në lindje të lumit Misisipi. Pra, për një pjesë të madhe të SHBA-së dhe Kanadasë, ata janë të vetmit hummer përreth. Çdo pranverë ata hyjnë në SHBA me tufa nga zonat e tyre të dimrit në Amerikën Qendrore. Shumë prej tyre kalojnë Gjirin e Meksikës, mbi 500 milje, me një fluturim të vetëm pa ndalesë. Të pritur me padurim, ata shfaqen në shtetet e Gjirit në mars dhe marrin rrugën e tyre në veri për në Kanada nga mesi i majit.

Këta kolibra kanë një shpinë të gjelbër dhe pjesë të poshtme të bardha. Meshkujt kanë pendë fyti të kuqe rubin, megjithëse ato mund të duken shumë më të errëta në ndriçim të caktuar. Grykët e femraveme shirit të zi të syrit, dhe një fyt të zbehtë, gjoks dhe bark. Deri më tani, ata nuk janë regjistruar duke udhëtuar në veri të Meksikës.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.