22 Fakte Interesante rreth Grosbeaks me gjoks trëndafili

22 Fakte Interesante rreth Grosbeaks me gjoks trëndafili
Stephen Davis
grosbeakët janë territorialë gjatë sezonit të shumimit

Ata janë zogj shumë agresivë gjatë sezonit të shumimit për të mbrojtur foletë e tyre nga grabitqarët e foleve. Çiftet riprodhuese do të tolerojnë meshkujt migrantë nëse ndërhyrësi në territorin e tyre hesht.

Shiko gjithashtu: Sa shpesh duhet ta pastroj ushqyesin tim të kolibrit?

Megjithatë, femrat dihet se i largojnë femrat e tjera që i afrohen bashkëshortit të tyre. Në të kundërt, ata janë zogj të shoqërueshëm jashtë sezonit të riprodhimit dhe do të bredhin tokat në grupe me një duzinë ose më shumë individë.

Image: theSOARnet

Megjithëse ato qëndrojnë jashtë syve në majat e pemëve, ju mund të dëgjoni këngët e bukura të grosbeak-it me gjoks trëndafili gjatë pranverës dhe verës së Amerikës së Veriut. Këta zogj të zakonshëm në habitatet e pyllëzuara kanë një pamje të mrekullueshme dhe janë një pamje për t'u parë, pavarësisht nëse jeni një vëzhgues zogjsh amator apo profesionist. Lexoni për të mësuar më shumë rreth tyre me këto 22 fakte rreth grosbeaks me gjoks trëndafili.

22 fakte rreth grosbeaks me gjoks trëndafili

1. Grossqepat me gjoks trëndafili mashkullor dhe femëror janë me ngjyra të ndryshme

Meshkujt e rritur kanë pjesë të poshtme të bardha dhe gunga në kontrast me kokën, shpinën, krahët dhe fytin e tyre të zi. Meshkujt gjithashtu ndezin nënkrahët rozë-të kuq. Ata e kanë marrë emrin e tyre nga njolla rozë e kuqe e ndezur në gjoksin e tyre. Në të kundërt, femrat janë ngjyrë kafe dhe me vija të mëdha, me nënkrahë të verdhë vezulluese.

Shiko gjithashtu: Çfarë lloj farë zogu pëlqejnë kardinalët?

2. Rrota mashkullore me gjoks trëndafili shkrihen për dimër

Para migrimit, meshkujt do të derdhen në pendën e tyre dimërore që përfshin vija të errëta në anët dhe krahët e tyre, kokën dhe pjesët e sipërme me tehe kafe dhe gunga.

3. Grosbeakët me gjoks trëndafili janë monogamë

Sapo një mashkull tërheq një femër, ata qëndrojnë së bashku në territoret e vendosura të mashkullit. Si meshkujt ashtu edhe femrat ndajnë në mënyrë të barabartë detyrat e inkubacionit dhe të të ushqyerit.

4. Meshkujt dhe femrat me gjoks trëndafili ndërtojnë fole së bashku

Meshkujt dhe femrat punojnë së bashku për të zgjedhur një vend foleje dhe për të ndërtuarfole. Ndërtimi i folesë mund të zgjasë 4 deri në 9 ditë nga agimi deri në muzg. Ata do të përdorin materiale të ndryshme, duke përfshirë degëza, barëra, kërcell barërat e këqija, shkopinj të trashë, flokë, kashtë, rrënjë dhe degëza të kalbura.

5. Foletë grosbeak me gjoks trëndafili janë të ndërtuara hollë

Ndonjëherë foletë e tyre janë të ndërtuara aq hollë dhe me pamje të dobët sa mund të shihni konturin e vezëve përmes saj. Besohet se përdorimi i tyre i degëve me pirun është ajo që ndihmon në mbajtjen e folesë së bashku.

6. Grosspeakët me gjoks trëndafili kanë vezë shumëngjyrëshe

1 deri në 5 vezë që ato vendosin për tufë janë blu në jeshile të zbehtë me njolla të purpurta ose të kuqërremta në kafe. Vezët janë rreth 1 inç të gjata dhe 0,6 deri në 0,8 inç të gjera, me një periudhë inkubacioni prej 11 deri në 14 ditë.

7. Grosbeakët me gjoks trëndafili tingëllojnë si qukapikë dhe robina

Këta zogj bëjnë një tingull të mprehtë ose rozë që i ngjan një thirrje qukapiku. Ata gjithashtu kanë një lulëzim të butë që tingëllon si një version më i ëmbël i këngës së Robinit amerikan.

8. Grosbeaks meshkuj me gjoks trëndafili mund të këndojnë deri në 689 këngë në ditë

Kur bëhet fjalë për sezonin e shumimit dhe reklamimin e territoreve të tyre, meshkujt bëjnë përpjekje shtesë me këngët e tyre melodike. Ata do të këndojnë deri në 689 këngë në ditë për të tërhequr një bashkëshort.

9. Grosbeaks meshkuj me gjoks trëndafili këndojnë gjatë inkubimit të vezëve

Të ngarkuar me ndarjen e detyrave të inkubacionit me femrat, grosbeku mashkull me gjoks trëndafili dihet se këndonlulëzimi i tyre i famshëm me zë të ëmbël ndërsa ishin ulur në fole.

10. Grosbeaks me gjoks të trëndafilit rriten në Amerikën e Veriut

Sfera e shumimit të këtyre zogjve janë pyje gjetherënëse me lagështi, pyje gjetherënëse-halore, habitate gjysmë të hapura dhe gëmusha në të gjithë SHBA-në verilindore. Ato gjithashtu shtrihen në Kanadanë qendrore dhe juglindore. Gjatë vjeshtës ata do të migrojnë në Amerikën Jugore dhe Qendrore për dimër.

11. Grosbeaks me gjoks trëndafili janë fluturues të fortë qëndrueshmërie

Duke fluturuar mbi Gjirin e Meksikës gjatë migrimit, këta zogj janë fluturues të fortë dhe mund të përshkojnë mbi 500 milje pa ndalim lehtësisht. Ata fillojnë migrimin e tyre në fund të shtatorit ose tetorit dhe kthehen në vendet e shumimit në fund të prillit ose në fillim të majit.

12. Grosbeaks me gjoks trëndafili mund të fluturojnë në tufa me 50 zogj

Ndërsa ata do të migrojnë individualisht ose në çifte, ju gjithashtu mund t'i shihni këta zogj që fluturojnë nëpër Amerikë në tufa të lira me rreth 50 zogj. Ndonjëherë tufat përfshijnë edhe specie të tjera.

13. Hawks janë një grabitqar i madh grosbeak me gjoks trëndafili

Skifteri i Cooper dhe skifteri me këmbë të mprehta janë dy nga grabitqarët më të mirë që gjuajnë grosbeak me gjoks trëndafili në natyrë.

14. Grosbeakët me gjoks trëndafili kanë grabitqarë të ndryshëm folesh

Këta zogj do t'i mbrojnë foletë e tyre në mënyrë agresive dhe të zhurmshme kundër grabitqarëve të ndryshëm të foleve, si p.sh. Me gjoks trëndafiliekosistemet në të cilat jetojnë duke shpërndarë farat dhe duke kontrolluar popullatat e insekteve.

20. Grosbeakët me gjoks trëndafili janë fshirës të mirë

Këta zogj janë mjaft të turpshëm rreth njerëzve dhe mund të jenë të vështira për t'u dalluar në natyrë, edhe përkundër ngjyrës së shkëlqyer të mashkullit. Ata zakonisht qëndrojnë të fshehur, duke kënduar në tendat e pyjeve. Nëse dëshironi t'i shihni ato në oborrin e shtëpisë tuaj, vendosni farat e lulediellit me vaj të zi me cilësi të lartë në përzierjen e ushqimit të shpendëve.

21. Grosbeaks me gjoks trëndafili janë bllokuar për shitje

Për shkak të tingullit të tyre të bukur dhe pamjes unike, këta zogj shpesh kapen dhe shiten si zogj kafazi në zonën e tyre dimëruese në Amerikën Qendrore dhe Jugore.

22 . Grossqepat me gjoks trëndafili zakonisht ngatërrohen me grosqepin me kokë të zezë

Megjithëse pendët e rritura të mashkullit janë të pagabueshme, ngjyrosja e femrave dhe meshkujve të vjeshtës së parë mund të jetë e ngjashme me grosqepin me kokë të zezë. Këngët e tyre janë gjithashtu të ngjashme.

Përfundim

Emigrantët e largët që kalojnë muajt e pranverës dhe verës në Amerikën e Veriut, grosbeakët me gjoks trëndafili janë zogj të mrekullueshëm dhe të njohur për aftësitë e tyre të bukura të të kënduarit.

Në varësi të vendit ku jetoni, mund t'i shihni këta emigrantë të turpshëm në natyrë. Ju mund të shihni një mashkull duke kënduar nga degët, ndërsa ndërton një fole ose kur inkuboni vezët. Ne shpesh shohim grosbeak me gjoks trëndafili në ushqyesit tanë në pranverën e hershme ndërsa ata po migrojnë.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.