21 fakte interesante rreth kardinalëve

21 fakte interesante rreth kardinalëve
Stephen Davis
gamën e tyre, edhe në klimat më të ftohta. Megjithatë, ata do të qëndrojnë në të njëjtën zonë të përgjithshme gjatë gjithë vitit.

5. Pse kardinalët meshkuj janë të kuq më të ndezur se femrat?

foto: Mike's Birdskutia ka të ngjarë të shpërdorohet pasi kardinalët nuk janë fole të zgavrës dhe nuk do të tregojnë interes për shtëpitë e shpendëve.

9. Sa herë në vit vendosin vezë kardinalët?

foto: marti175

Kardinalët janë një nga zogjtë më të njohur që do të shihni, jo vetëm në oborret e shtëpisë tuaj dhe në ushqimet tuaja, por pothuajse kudo për shkak të puplave të tyre të bukura të kuqe. Sa herë që shohim një kardinal tek furnizuesit tanë, veçanërisht meshkujt, vrapojmë për të marrë kamerën ose dylbinë tonë për të provuar dhe për të parë nga afër. Për shkak se ato janë kaq të njohura, njerëzit kanë një milion pyetje rreth tyre. Në këtë artikull do t'u përgjigjemi 21 pyetjeve që do të ofrojnë disa fakte interesante për kardinalët.

1. A çiftëzohen kardinalët gjatë gjithë jetës?

Sipas këtij artikulli nga Penn State University, kardinalët janë zogj monogamë dhe zakonisht çiftëzohen gjatë gjithë jetës . Si femra ashtu edhe mashkulli do të punojnë së bashku gjatë sezonit të çiftëzimit për të ndërtuar folenë e tyre së bashku, e cila zgjat rreth 8-9 ditë.

2. Ku i ndërtojnë foletë kardinalët?

Kardinalët janë zogj me fole të hapura dhe do t'i ndërtojnë foletë e tyre nga degëza, copa bari dhe materiale të tjera bimore. Ata preferojnë të ndërtojnë foletë e tyre në shkurre, shkurre të dendura ose degë të ulëta që janë zakonisht më pak se 10 metra nga toka.

Shiko gjithashtu: Gjumi Hummingbird (Çfarë është Torpor?)

3. A i ripërdorin kardinalët foletë e tyre?

Ashtu si shumica e zogjve kardinalët nuk përdorin të njëjtën fole dy herë dhe do të ndërtojnë një fole të re çdo vit, por mund të përdorin copa folesh të vjetra për të ndërtuar foletë e tyre të reja .

4. A migrojnë kardinalët?

Kardinalët nuk migrojnë dhe do të qëndrojnë rezidentë të përhershëmngjyrat e bukura të kuqe që i lidhim me kardinalët.

13. Kur lindin foshnjat kardinalët?

Shiko gjithashtu: 40 nga zogjtë më shumëngjyrësh të Amerikës së Veriut (me foto)

Siç e kemi trajtuar më sipër, kardinalët foshnja çelin rreth 11-13 ditë pasi nëna ka shtruar vezët. pjellja e parë është zakonisht në mars diku me lindjen e ardhshme menjëherë pasi ato foshnja të kenë lënë folenë, zakonisht në maj .

14. Sa kohë jetojnë kardinalët?

Në natyrën e egër jetëgjatësia mesatare është vetëm rreth 3 vjet për kardinalin verior, por kjo nuk është për shkak të moshës së vjetër. Ka një numër grabitqarësh dhe gjëra të tjera që mund t'i japin fund jetës së kardinalëve. Ata kanë qenë të njohur për të jetuar deri në 15 vjet në të egra në disa raste dhe ka një raport për një kardinal që jeton 28 vjet në robëri.

15. Çfarë do të thotë kur shihni një kardinal të kuq?

Nëse shihni një kardinal të kuq në ëndrrat tuaja, ai shihet si një ogur i mirë dhe zakonisht shoqërohet me fat të mirë. Kardinalët gjithashtu mendohet të jenë fat të mirë dhe të lidhur me numrin 12, i cili konsiderohet fat i mirë për amerikanët vendas. Të shohësh një kardinal bëhet shumë më shpirtërore nëse je i interesuar për atë lloj gjëje.

16. A janë kardinalët territorialë?

Veçanërisht gjatë sezonit të çiftëzimit, kardinalët meshkuj mund të jenë shumë territorial kur mbrojnë vendet e tyre të shumimit dhe të vegjlit e tyre. Ndërsa femra inkubon vezët, është detyrë e meshkujve të mbrojnë si femrën ashtu edhe folenë ngaçdo grabitqar dhe ndërhyrës në zonë, dhe ata do ta bëjnë këtë me ashpërsi.

17. Sa lloje kardinalësh ka?

Ka 4 lloje të ndryshme kardinalësh, por kardinali verior është ai që shumica e njerëzve mendojnë sa herë që përmendet zogu. Midis 4 llojeve ato mund të gjenden në zonat e Amerikës Veriore, Qendrore dhe Jugore.

18. A kanë të gjithë kardinalët sqepa portokalli?

Si kardinali mashkull dhe femër kanë sqepa ngjyrë portokalli të kuqërremtë . Kardinalët e mitur njihen lehtësisht nga sqepat e tyre të zinj. Kur kardinalët e rinj kalojnë te të rriturit, pas shkrirjes së tyre të parë, sqepat e tyre do të ndryshojnë në sqepat portokalli që jeni mësuar të shihni.

19. A e ushqejnë kardinalët njëri-tjetrin?

foto: John Wisniewski

Po, mund ta keni parë këtë më parë. Kardinali mashkull është i njohur për ushqyerjen e sqepit kardinal femëror me sqepin si pjesë e sjelljes së çiftëzimit . Ky lloj lidhjeje midis mashkullit dhe femrës është shumë i zakonshëm dhe krijon një pamje të mrekullueshme nëse mund t'i kapni në flagrancë!

20. A kanë frikë kardinalët nga bluja?

Ne e dimë se bluja ka një reputacion si ngacmues në ushqime dhe madje janë të njohur për ndjekjen e vezëve të zogjve të tjerë, por a i trembin ata kardinalët. Blu jays e kanë më të lehtë të ngacmojnë zogjtë më të vegjël si miza dhe ndoshta harabela. Kështu që përgjigja ime këtu do të ishte se kardinalët mund të mos kenë frikë nga bluja, porata gjithashtu mund të mos ndajnë gjithmonë ushqyes. Shihni videon e mësipërme që tregon një kardinal mashkull dhe blu jay me edukatë duke marrë me radhë një ushqyes.

21. Pse kardinalët prekin dritaret

Siç e përmenda, kardinalët dihet se janë zogj territorialë dhe mund të shohin një zog tjetër si kërcënim. Sa herë që shihni një kardinal, ose ndonjë zog, duke rrahur ose trokitur në një dritare, ai ka shumë të ngjarë të ketë parë reflektimin e tij dhe po sfidon veten!
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.