20 fakte zbavitëse rreth kolibrit të bletëve

20 fakte zbavitëse rreth kolibrit të bletëve
Stephen Davis

Shpesh ngatërrohet me bletët, kolibri i bletës është një zog në miniaturë që merr titullin e zogut më të vogël në botë. Ata kanë ngjyra mahnitëse dhe mund të gjenden vetëm në një vend. Lexoni më tej për të zbuluar se ku mund t'i shihni këta zogj në natyrë, lulen e tyre të preferuar të nektarit dhe më shumë me këto 20 fakte argëtuese rreth kolibrit të bletëve.

20 fakte rreth kolibrit të bletëve

1. Kolibrat e bletëve janë zogu më i vogël në botë

Këta zogj kanë vetëm 2,25 inç të gjatë dhe peshojnë më pak se 2 gram (ose më pak se një monedhë). Kjo u jep atyre titullin e fituar mirë të zogut më të vogël në botë. Ata janë zogj në miniaturë edhe kur krahasohen me kolibrat e tjerë dhe zakonisht janë më të rrumbullakosur dhe më të trashë se forma e zakonshme e hollë e specieve të tjera të kolibrit.

2. Kolibrat meshkuj dhe femra të bletëve janë me ngjyra të ndryshme

Kolibri i bletëve mashkullor është më shumëngjyrësh, me një shpinë bruz dhe një kokë të ylbertë në ngjyrë rozë. Pendët e tyre të kuqe shtrihen në fyt dhe zvarriten në të dyja anët. Edhe femrat kanë pjesë të sipërme ngjyrë bruz, por i mungon koka shumëngjyrëshe. Në vend të kësaj, ata kanë një fyt të bardhë dhe gri të zbehtë në majë të kokës.

Bleta Hummingbird mashkull i ulurpjesë e ritualit të miqësisë.Femër Bee Hummingbirdthemeluar, duke përfshirë largimin në mënyrë agresive të kafshëve të tjera që ushqehen me nektar si tenja, bletët dhe zogjtë.

4. Kolibrat e bletëve bëjnë një shumëllojshmëri këngësh të thjeshta

Nëse dëgjoni një koliber bletësh në natyrë, do të jenë këngë të ndryshme me zë të lartë dhe të thjeshtë që përbëhen nga një notë e vetme e përsëritur. Tingujt e tyre përfshijnë kërcitje dhe kërcitje.

5. Kolibrat e bletëve janë poligjene

Ndryshe nga disa zogj që çiftëzohen gjatë gjithë jetës, këta zogj nuk formojnë çifte. Gjatë sezonit të shumimit, një mashkull i vetëm mund të çiftëzohet me më shumë se një femër dhe femra zakonisht është përgjegjëse për ndërtimin e folesë dhe kujdesin për vezët. Kolibrat e bletëve zakonisht shumohen midis marsit dhe qershorit.

6. Kolibrat e bletëve kanë fole me madhësi çerek

Këta zogj të vegjël i vendosin vezët e tyre në foletë në formë filxhani që janë afërsisht sa një e katërta. Ata i bëjnë foletë e tyre nga pjesët e lëvores, rrjetës së kapurit dhe likenit. Vezët nuk janë më të mëdha se bizelet, dhe femrat zakonisht vendosin 2 vezë, të cilat i inkubojnë për rreth 21 deri në 22 ditë.

7. Kolibrat meshkuj të bletëve u takojnë femrave gjatë sezonit të çiftëzimit

Meshkujt ndonjëherë heqin dorë nga jeta e tyre e vetmuar për të formuar grupe të vogla këndimi me meshkuj të tjerë. Ata do të kryejnë zhytje ajrore për t'u bërë përshtypje femrave, si dhe do të ndezin pendët e tyre shumëngjyrëshe të fytyrës në drejtim të saj. Gjatë zhytjeve, ata krijojnë tinguj nga ajri që fluturon përmes puplave të bishtit. Mendohet se janë edhe këta tingujndikim në numrin e tyre. Shpyllëzimi, ose prerja e zonave të mëdha pyjore, ka shkatërruar habitatet e tyre të preferuara pyjore duke e bërë më të vështirë për ta ushqimin.

13. Kolibrat e bletëve shpesh ngatërrohen me bletët

Jo vetëm që kolibrat e bletëve janë aq të vegjël sa mund të ngatërrohen si bletë, por krahët e tyre lëvizin aq shpejt sa lëshojnë gjithashtu një zhurmë që i ngjan bletës.

Shiko gjithashtu: 40 lloje zogjsh që fillojnë me shkronjën R (Foto)

14. Krahët e kolibrit të bletës mashkull mund të rrahin deri në 200 herë në sekondë

Rregullisht, krahët e vegjël të kolibrit të bletës do të rrahin rreth 80 herë në sekondë kur fluturojnë. Megjithatë, ky numër rritet ndjeshëm deri në 200 herë në sekondë për meshkujt gjatë një fluturimi miqësie!

15. Kolibrat e bletëve janë fluturues të shpejtë

Një përfitim i krahëve të tyre që rrahin shpejt është se kolibri i bletës mund të arrijë shpejtësi prej 25 deri në 30 milje në orë. Ata gjithashtu mund të fluturojnë prapa, lart, poshtë dhe madje edhe me kokë poshtë. Megjithatë, këta fluturues të shpejtë nuk janë migrues dhe qëndrojnë në zonat e Kubës.

16. Kolibrat e bletëve kanë norma të larta metabolike

Në raport me masën trupore, kolibri i bletës ka shkallën më të lartë të metabolizmit se çdo kafshë në mbarë botën. Çdo ditë, ata mund të djegin rreth 10 herë energjinë e një vrapuesi maratonë.

17. Kolibrat e bletëve kanë rrahjet e dyta më të shpejta të zemrës

Pas kolibrit aziatik, kolibri i bletëve ka rrahjen e dytë më të shpejtë të zemrës në mbretërinë e kafshëve. Rrahjet e tyre të zemrës mund të arrijnë deri në 1260rrahje në minutë. Kjo është mbi 1000 rrahje më shumë se njeriu mesatar. Këta zogj gjithashtu mund të marrin frymë rreth 250 deri në 400 frymëmarrje në minutë.

18. Kolibrat e bletëve shpenzojnë deri në 15% të kohës së tyre duke ngrënë

Me gjithë energjinë që djegin, kolibrat e bletëve janë gjithashtu ngrënës të palodhur. Çdo ditë ata do të vizitojnë deri në 1500 lule për nektar. Ata gjithashtu ndonjëherë do të hanë insekte dhe merimangat.

19. Kolibrat e bletëve mund të fluturojnë deri në 20 orë pa ndalur

Këta zogj të vegjël kanë qëndrueshmërinë për t'u përshtatur edhe me zakonet e tyre të të ushqyerit. Ata mund të fluturojnë deri në 20 orë pa pushim, gjë që është e dobishme kur ushqehen. Në vend që të ulen në lule, ata do të ushqehen duke qëndruar pezull në ajër.

20. Kolibrat e bletëve janë pjalmues të rëndësishëm

Duke marrë parasysh numrin e luleve që vizitojnë, kolibrat e bletëve luajnë një rol thelbësor në riprodhimin e bimëve. Ata marrin polenin në kokën dhe sqepin e tyre kur ushqehen dhe e transferojnë polenin ndërsa fluturojnë drejt destinacioneve të reja.

Shiko gjithashtu: 18 lloje të zogjve të zinj (me fotografi)

Përfundim

Jashtëzakonisht i vogël, i shpejtë dhe me energji të lartë, kolibri i bletës është një specie magjepsëse vendase në Kubë. Ata janë pjalmues të rëndësishëm që meritojnë të mbrohen për të mbajtur titullin e zogut më të vogël në botë.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.