20 fakte të mahnitshme rreth bufëve të mëdhenj me brirë

20 fakte të mahnitshme rreth bufëve të mëdhenj me brirë
Stephen Davis
në lidhje me grabitqarët. Ata janë të egër dhe kanë aftësinë për të pre e zogjve të tjerë të mëdhenj grabitqarë, si zogjtë e egër dhe skifterët. Kërcënimi më i madh është për vezët dhe të vegjlit e tyre.

Vezët në fole mund të sulmohen nga sorrat, korbat dhe rakunët. Bufët e vegjël mund të bien pre e kojotave, dhelprave dhe bobcats ose të rrëmbehen nga foleja nga shqiponjat dhe skifterët e mëdhenj. Kur bufja e nënës sheh një kërcënim të mundshëm pranë folesë, ajo do të hapë krahët dhe do të fryjë të gjitha pendët e saj për t'u shfaqur sa më e madhe që të jetë e mundur, duke i bërë të ditur ndërhyrësit se do të ishte një gabim i madh që të grindet me të. !

14. Bufët e mëdhenj me brirë janë territorialë

Bufat me brirë të mëdhenj janë shumë territorialë. Një çift riprodhues mund të krijojë një territor dhe ta mbajë atë për një periudhë të gjatë kohore, më shumë se vetëm një sezon mbarështimi. Bufët kërcejnë fuqishëm për t'u treguar të tjerëve se çfarë zone kanë pretenduar dhe kur të tërhiqen.

15. Bufët e mëdhenj me brirë mund të çiftëzohen gjatë gjithë jetës

Megjithëse nuk ka shumë të dhëna, duket se bufat e mëdha me brirë çiftëzohen për të paktën disa vite, dhe ndoshta për gjithë jetën. Edhe pse kohët e fundit është treguar se një mashkull mund të çiftëzohet me më shumë se një femër në të njëjtën kohë. Të dhënat tregojnë se ata mund të jetojnë deri në 28 vjet, por jetëgjatësia mesatare e tyre është rreth 13 vjet.

Shiko gjithashtu: Si të shpëtojmë nga yjet në ushqime (7 këshilla të dobishme)

16. Bufët e mëdhenj me brirë fillojnë sezonin e tyre të shumimit shumë herët

Fëmija i Bufës së Madhe me brirë (Image: Departamenti i Energjisë i SHBA-sëngjyrosja më e errët ndodh në Paqësorin Veriperëndimor dhe përgjatë anës së Atlantikut të Kanadasë, ndërsa bufat e mëdha me brirë shumë më të zbehtë ndodhin në vende të tilla si shkretëtira jugperëndimore ose prerjet subarktike. Bufat e mëdha me brirë me ngjyrë më të zbehtë, të cilat pothuajse mund të duken të bardha, gjenden në Kanadanë subarktike.

3. Bufat e mëdha me brirë nuk janë të gjithë të njëjtën madhësi

Madhësia e bufave gjithashtu mund të ndryshojë nga rajoni në rajon, ku më i madhi gjendet në Alaskë, ndërsa më i vogli në Baja California dhe Gadishulli Jukatan. Të rriturit variojnë në gjatësi nga 17-25 inç me një hapje krahësh 3 - 5 këmbë.

4. Bufët e mëdhenj me brirë nuk migrojnë

Shumica e bufave me brirë të mëdhenj nuk migrojnë, ata janë banorë gjatë gjithë vitit të vendndodhjes së tyre.

Image: usfwsmtnprairiepublicdomainfiles.com)

Ata mund të jenë disa nga zogjtë më të hershëm të mbarështimit në Amerikën e Veriut, duke u dashuruar nga tetori në dhjetor dhe duke hedhur vezë rreth shkurtit deri në prill. (Kjo mund të ndryshojë sipas vendndodhjes) Mendohet se kjo periudhë dimërore u jep atyre një avantazh për shkak të orëve të gjata të natës. Më shumë kohë për të gjuajtur, më pak orë dite për t'u shqetësuar për zogjtë grabitqarë që përgjojnë folenë.

17. Bufët e mëdhenj me brirë nuk i ndërtojnë foletë e tyre

Buku i madh me brirë i ulur në fole (Image: nature80020 (Jim Kennedy)

Buku i madh me brirë është një nga bufat më të mëdha dhe më të njohura në Amerikën e Veriut. Ata janë gjithashtu një nga speciet tona të preferuara, kjo është arsyeja pse ata janë tema e këtij artikulli. Pra, vazhdoni të lexoni për 20 fakte interesante dhe interesante rreth bufëve të mëdhenj me brirë.

Ata mund të gjenden në një gamë të madhe mjedisesh dhe vendndodhjesh dhe mund të ndryshojnë pak ngjyrën dhe madhësinë e tyre në varësi të vendit ku ndodhen. Pavarësisht se ku janë, njerëzit njohin sytë e tyre të mëdhenj të verdhë dhe "brirët" që dalin nga fytyra e tyre. Ata quhen gjithashtu "bufi tigër" për modelin e tyre me hekura dhe gjuetinë e ashpër, si dhe "bufi i madh" për thirrjet e tyre të veçanta.

Le të gërmojmë në disa fakte të tjera për Bufin e Madh..

20 fakte interesante rreth bufëve të mëdhenj me brirë

1. Bufët e mëdhenj me brirë gjenden në të gjithë hemisferën lindore

Ata mund të gjenden gjatë gjithë vitit në të gjithë Amerikën e Veriut, si dhe në pjesë të mëdha të Amerikës qendrore dhe jugore. Bufat e mëdha me brirë kanë një aftësi të mahnitshme për t'u përshtatur në mjedise kaq të ndryshme nga shkretëtira në periferi e deri te pyjet e ngrira veriore. Ata kanë gamën më të gjerë të shpërndarjes së çdo bufi amerikan.

2. Bufët e mëdhenj me brirë nuk janë të gjithë të njëjtën ngjyrë

Femra me ngjyrë të zbehtë Bufi i madh me brirë (Image: lintowzogjtë (të preferuarit janë këlyshët dhe shpendët e tjerë të ujit si rosat). Ata gjithashtu do të hanë më rrallë insekte, zvarranikë dhe amfibë.

6. Bufët e mëdhenj me brirë nuk kanë brirë

Një nga karakteristikat e tyre karakteristike të këtyre bufave janë "brirët" që ngjiten në të dyja anët e kokës së tyre. Këto janë vetëm tufa pendësh të quajtura plumcorns. Shumë njerëz mund t'i ngatërrojnë ata me veshë, por veshët e bufave janë në të dyja anët e kokës së tyre nën pendët e tyre. Nuk dihet se për çfarë qëllimi shërbejnë këto "brirë", por besohet se mund të veprojnë si shenja vizuale për bufat e tjera. Ata mund t'i bëjnë të qëndrojnë drejt, ose t'i rrafshojnë në kokë.

7. Bufët e mëdhenj me brirë janë gjuetarë purtekash

Ata e bëjnë pjesën më të madhe të gjuetisë së tyre gjatë natës, por gjithashtu mund të gjuajnë edhe ditën. Ata pëlqejnë të ulen në pemë të larta dhe të shikojnë zona të hapura si livadhet, ligatinat dhe skajet e pyjeve. Kur ushqimi është i bollshëm, ata mund të ruajnë disa lepuj ose goferë në një fole në të njëjtën kohë.

8. Bufët e mëdhenj me brirë kanë sy shumë të mëdhenj

Imazhi: pxfuel.com

Edhe për një buf, bufat e mëdha me brirë kanë sy të mëdhenj. Në mënyrë proporcionale (përsa i përket madhësisë së syve me madhësinë e kokës), ata janë disa nga sytë më të mëdhenj të çdo vertebrori tokësor.

Brenda kokës së tyre, sytë e bufave të mëdhenj me brirë kanë formë të cilindrave. Kjo i lejon ata të veprojnë si një lente zmadhimi dhe u jep atyre shikim më të largët se sa një sy në formë të rrumbullakët. Vizioni i tyre me ngjyra nuk është simirë si zogjtë e tjerë, por ata kanë vizion të shkëlqyer natën.

Ju gjithashtu mund të shijoni këtë artikull: 20 fakte rreth bufave të hambarëve

9. Bufët e mëdhenj me brirë kanë sy të verdhë

Bufat me brirë të mëdhenj kanë sy të bukur të verdhë të ndezur. Foshnjat e bufëve të mëdhenj me brirë mund të kenë sy ngjyrë gri ose të verdhë lajthia për 2-3 javët e para pas çelës, të cilët kthehen në të verdhë të ndezur plotësisht në ditën e 30-të.

10. Bufët e mëdhenj me brirë mund ta rrotullojnë kokën shumë larg

Ata kanë një fushë shikimi të gjerë, dylbi, por nuk mund të lëvizin sytë për të parë anash. Nëse duan të shohin anash, duhet të lëvizin tërë kokën. Bufët e mëdhenj me brirë mund ta rrotullojnë kokën 270 gradë.

11. Bufët e mëdhenj me brirë janë të famshëm për kërcitjet e tyre

Në filma dhe televizion, bufat e bufëve të përdorura në sekuencat e natës janë shpesh ato të bufëve të mëdhenj me brirë.

Edhe pse femrat kanë një madhësi trupore më të madhe, mashkulli ka një kuti zëri më të madh. Kjo lejon që kërcitjet e tij të jenë më të thella në fushë. Ju mund të dëgjoni një çift që thërret së bashku, një "duet". Thirrja me zë më të ulët do të jetë mashkull, ndërsa zëri pak më i lartë është femra. Ata gjithashtu mund të bëjnë një shumëllojshmëri të gjerë të zhurmave nga "lehja" në "ulërimë".

12. Bufët e mëdhenj me brirë nuk pinë

Bufat e mëdha me brirë pothuajse kurrë nuk pinë ujë. Ata e marrin të gjithë ujin që i nevojitet trupit nga ushqimi që hanë.

Shiko gjithashtu: Simbolizmi Robin (Kuptimi dhe interpretimet)

13. Bufët e mëdhenj me brirë nuk kanë shumë grabitqarë

Buffat e rritur nuk kanë shumë për t'u shqetësuar"pelet"

Këto bufa nuk kanë aftësinë për të ruajtur ushqimin në një kulture dhe për ta tretur atë më vonë. Gryka e tyre i lejon ata të shpërbëjnë dhe thithin proteinat, yndyrnat dhe lëngjet që u nevojiten, duke lënë materialin më të vështirë për t'u tretur. Mbetjet (kockat, puplat, gëzofi) janë të ngjeshur në një topth të thatë që bufi mund ta rikthejë. Shkencëtarët shpesh përdorin këto fishekë për të kataloguar atë që bufat kanë ngrënë, pasi ata mund të identifikojnë gjahun bazuar në mbetjet skeletore.




Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.