20 Fakte Interesante rreth Goldfinches Amerikane

20 Fakte Interesante rreth Goldfinches Amerikane
Stephen Davis

Goldfinch amerikan është një pamje e zakonshme në ushqyesit e oborrit të shtëpisë. Zogjtë e vegjël gjenden në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut, megjithëse ata shmangin pyjet e dendura. Goldfinch është gjithashtu zogu shtetëror i Iowa, New Jersey dhe Washington, por këto nuk janë të vetmet fakte interesante rreth këtyre zogjve të pashëm. Pra, në këtë artikull ne do të shikojmë 20 fakte të mrekullueshme rreth finches amerikane!

20 fakte rreth finches amerikane

Një fakt që duhet të dini përpara se të filloni të kërkoni për finches në lagjen tuaj, është vetëm shumimi meshkujt janë të verdhë të ndezur në pranverë. Femrat dhe meshkujt në dimër kanë pendë më të zbehta, por ju ende mund t'i identifikoni zogjtë nga karakteristikat e tyre të tjera të zakonshme. Këtu janë disa fakte të tjera rreth Goldfinch.

1. Goldfinch shkrihet dy herë në vit

Goldfinch Amerikan është e vetmja specie finch që shkrihet dy herë në vit. Hera e parë është në pranverë kur meshkujt marrin pendët e tyre të verdha të ndezura, dhe e dyta është në fund të verës kur rriten pendët më të errëta.

2. Goldfinches janë mbarështues të vonshëm

Krahasuar me zogjtë e tjerë vendas të Amerikës së Veriut, Goldfinches janë rritës të vonshëm. Zogjtë presin të fillojnë të ndërtojnë fole deri në fund të qershorit dhe në fillim të korrikut, kur gjembaku dhe barërat e qumështit do të mbillen. Zogjve të vegjël u pëlqen t'i përdorin farat në foletë e tyre dhe gjithashtu si një burim ushqimi afër të vegjëlve të tyre.

Shiko gjithashtu: Ku jetojnë hummingbirds?

3. Goldfinches janë të rreptaVegjetarianët

Ndërsa disa lloje të tjera zogjsh janë omnivorë, Goldfinches janë vegjetarianë të etur. E vetmja herë kur zogjtë largohen nga dieta e tyre vegjetariane është kur gëlltitin aksidentalisht një insekt të vogël.

4. Fatkeqësisht, zogjtë me kokë të murrme si foletë e kuqërremta

Zogët me kokë kafe janë të njohur që i vendosin vezët e tyre në një fole amerikane të finçës së artë. Ndërsa Goldfinch nuk e shqetëson, është për të ardhur keq për zogjtë e kaubës. Zogjtë e zogjve të kaurit kanë nevojë për një dietë që përbëhet nga më shumë se fara dhe mbijeton vetëm disa ditë.

5. Goldfinches migrojnë

Gardina amerikane nuk mund të tolerojë temperatura nën zero gradë Fahrenheit në dimër. Për të shmangur motin e rrezikshëm të ftohtë, zogjtë migrojnë në jug gjatë gjithë dimrit duke ndjekur modelet e motit sezonal. Në pranverë, zogjtë fillojnë të migrojnë në veri.

Goldfinch mashkull amerikan (Image:birdfeederhub.com)

6. Goldfinch më i vjetër i njohur jetoi mbi 10 vjet

Në vitin 2007, studiuesit që grupuan Goldfinches në Maryland zbuluan më të vjetrën e njohur të gjallë në 10 vjet e 9 muaj. Për shkak të brezave dhe gjurmimeve vjetore, shkencëtarët ishin në gjendje të verifikonin jetën jashtëzakonisht të gjatë të zogut.

7. Çiftet Goldfinch bëjnë thirrje pothuajse identike

Kur çiftëzojnë Goldfinch thirrjet e tyre të fluturimit bëhen pothuajse identike. Mendohet se këto thirrje ndihmojnë anëtarët e tjerë të tufës të dallojnë një palë finches nga një tjetër.

8.Goldfinches kanë një telefonatë unike fluturimi

Goldfinches amerikane përdorin një telefonatë me katër rrokje kur janë gati për të marrë fluturimin. Nëse dëgjoni me vëmendje, duket sikur zogjtë thonë "po-ta-to-chip". Si Goldfinches meshkuj dhe femra përdorin atë thirrje.

9. Goldfinches mund të kenë dy pjellë

Nuk është e zakonshme, por femrat më të vjetra mund të kenë një pjellë të dytë në mes ose në fund të verës. Femra do të lërë bashkëshortin e saj origjinal në krye të pjelljes së saj të parë dhe do të gjejë një mashkull tjetër. Femra do të ndërtojë një fole të dytë për pjelljen e re dhe do të rrisë vegjlit derisa të vijë koha për të migruar.

10. Foletë e finçkave mbajnë ujin

Foletë e artëfiqeve i thurin foletë e tyre mjaft të shtrënguara për të mbajtur ujin, edhe pse vetëm përkohësisht. Për të mbajtur foletë e tyre të sigurta në pemë, zogjtë përdorin rrjetë merimangash. Rrip i trashë përdoret për të lidhur folenë me degëza dhe madje edhe degë të vogla.

11. Ka më shumë Goldfinches meshkuj se femrat

Djerrëzat meshkuj tejkalojnë femrat me një raport të vlerësuar prej tre me dy. Arsyeja pse popullsia mashkullore është më e lartë është për shkak të jetëgjatësisë së tyre. Meshkujt zakonisht jetojnë më gjatë se femrat Goldfinches.

12. Vezët e Goldfinch janë shumëngjyrëshe

Një Goldfinch femër zakonisht lëshon nga 2 deri në 7 vezë. Vezët janë ose jeshile-blu ose blu të lehta. Duhen dymbëdhjetë ditë që vezët të çelin dhe 12 ditë të tjera para se të vezët të fluturojnë.

13. Meshkujt dhe femrat JanëDominante

Goldfinches amerikane meshkuj dhe femra janë dominuese në periudha të ndryshme. Gjatë verës, femrat janë dominuese dhe bëhen të nënshtruara ndaj meshkujve në dimër. Mendohet se femrat janë mbizotëruese gjatë muajve të ngrohtë pasi është sezoni i riprodhimit të tyre.

Tufë me Goldfinches duke shijuar ushqimin tim Nyjer gjatë dimrit.

14. Goldfinches kanë izolim

Kur Goldfinches kalojnë shkrirjen e tyre të dytë në fund të verës, ata rritin një shtresë të poshtme me pupla të buta. Kjo shtresë e brendshme ndihmon për të mbajtur zogjtë e vegjël të ngrohtë në temperaturat e dimrit.

15. Goldfinches do të gërmojnë në borë

Edhe pse Goldfinches preferojnë të jenë më lart në pemë, gjatë dimrit zogjtë do të bëjnë strofulla nën dëborë. Gropat e vogla, të kombinuara me veshjet e tyre të poshtme me pupla i ndihmojnë zogjtë të qëndrojnë të ngrohtë.

16. Goldfinches preferojnë të folezojnë në pemë

Goldfinches amerikane shpesh i ndërtojnë foletë e tyre më lart në pemë, por ato do të vendosen edhe në disa shkurre më të larta. Së bashku me preferencën që foletë e tyre të jenë nga 4 deri në 10 këmbë nga toka, zogjtë gjithashtu pëlqejnë të jenë pranë një burimi uji.

17. Pendët e verdha të një Goldfinch janë për shkak të dietës

Një nga faktet më të mira në lidhje me Goldfinch Amerikane është ndryshimi i tyre drastik i ngjyrës me stinët. Pendët e verdha të ndezura në një Goldfinch mashkull në rritje shkaktohen nga dieta e zogut. Pigmente karotenoide nga bimëtnë dietën e tij u jep zogjve pamjen e tyre plot ngjyra.

18. Folet e Goldfinch ndërtojnë fole të vogla

Foletë e thurura të thurura fort janë të vogla, zakonisht vetëm rreth 3 inç në diametër dhe 2 – 4,5 inç të larta. Foletë janë të sigurta për degët, por zakonisht janë të dukshme nga toka.

19. Tërhiqni Goldfinches me farat Nyjer dhe luledielli

Ju mund të tërhiqni Goldfinches në ushqyesit e oborrit tuaj me farat e lulediellit dhe Nyjer (gjembiku). Goldfinches mund të hanë nga shumica e ushqyesve të shpendëve, por preferojnë ushqyesit e gjembaçit. Fluturuesit akrobatikë gjithashtu nuk e shqetësojnë nëse ushqyesi lëkundet në erë.

20. Goldfinch Amerikane nuk është një i afërm i afërt i Goldfinch Evropian

Emrat e tyre janë të ngjashëm, por Goldfinch evropiane dhe amerikane nuk janë të lidhura ngushtë. Së bashku me klasifikimin në gjini të veçanta, ngjyrosja është e ndryshme duke e bërë të lehtë dallimin e dy llojeve të fishkës.

Përfundim

Goldfinch Amerikan është një zog i vogël dhe magjepsës që është një pamje e mirëpritur në shumë ushqyes të oborrit të shtëpisë në të gjithë Amerikën e Veriut. Pavarësisht nëse i doni zogjtë për pendët e tyre të verdha të ndezura ose thirrjen unike të fluturimit, ka diçka të veçantë për Goldfinch.

Shpresojmë që ta keni gjetur të dobishme dhe informuese këtë listë të fakteve rreth Goldfinches Amerikane!

Shiko gjithashtu: 40 lloje zogjsh që fillojnë me shkronjën R (Foto)Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.