20 fakte interesante rreth bufave të hambarëve

20 fakte interesante rreth bufave të hambarëve
Stephen Davis
gamë të ndryshme habitatesh. Vendet e vetme që ata nuk mund të durojnë janë zona si Arktiku, ku klima e ftohtë është shumë ekstreme dhe nuk ka burime të mjaftueshme ushqimi. Megjithatë, Bufat e Hambarit lulëzojnë në shumicën e habitateve të pyllëzuara me hapësira të hapura për gjueti, si dhe në toka bujqësore, korije, këneta, prera dhe shkretëtira.

3. Bufat e hambarëve u pëlqejnë vërtet hambarët

image: 5th LargestinAfrica

9. Foletë e bufëve të hambarit janë bërë nga fishekë

Bufat e barnave femra janë mjaft shtëpiake. Ata ndërtojnë foletë e tyre nga fishekët që i kolliten dhe i copëtojnë me kthetrat e tyre, duke i formuar në një filxhan ndërsa shkojnë. Bufat e hambarit do t'i përdorin këto fole për pjesën tjetër të vitit dhe kur të mbarojnë, bufat e tjera mund t'i ripërdorin sezonin e ardhshëm. Megjithatë, disa fole nuk janë kaq të detajuara dhe disa Kukuvajka kanë bërë fole të ngjashme me strofullat në rajone të caktuara. Padyshim një nga faktet më unike rreth Barn Owls.

10. Bufat e hambarit ruajnë ushqimin për më vonë

Kur të bëjnë fole, Bufat e Barn do të marrin racione ushqimore shtesë dhe do t'i ruajnë në vendet e tyre të folezimit. Ata fillojnë të grumbullojnë ushqim gjatë inkubacionit, në mënyrë që foshnjat të kenë diçka për të ngrënë sapo të lindin. Të kesh dhjetëra vakte shtesë në dorë është një mënyrë e zgjuar dhe efikase për të siguruar që të rinjtë e tyre të kujdesen mirë.

11. Kukuvajkat meshkuj të hambarëve u bëjnë përshtypje femrave me ekranet e fluturimit

image: photophilde

Buftat e hambarit janë krijesa të zakonshme, por magjepsëse. Ata flenë gjatë ditës dhe janë aktivë gjatë natës, ata janë gjuetarë të fshehtë dhe kanë dëgjim jashtëzakonisht të mprehtë. Ata qëndrojnë veçmas nga bufat dhe zogjtë e tjerë grabitqarë dhe meritojnë një ekzaminim më të afërt. Për fat të mirë, ne kemi mbledhur 20 fakte interesante për Bufat e Barnave që mund të mos i dini!

20 fakte interesante rreth Kukuvajkave të Barnit

Ka diçka intriguese për Bufat e Barn. Penda e tyre e zbehtë dhe sytë e mëdhenj dhe plotësisht të errët u japin atyre një pamje misterioze dhe disi rrëqethëse - veçanërisht gjatë natës. Ata gjithashtu mund të jenë të vështirë për t'u vëzhguar, për shkak të sjelljes së tyre gjatë natës, por ka disa gjëra që ne i dimë me siguri rreth tyre. Për fakte interesante rreth Bufave të Barn dhe për të mësuar gjithçka rreth këtyre zogjve unikë, mos kërkoni më tej.

Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth këtyre grabitqarëve të këndshëm të natës.

1. Bufët e hambarit gjenden në mbarë botën

imazhi: Pixabay.com

Bufat e hambarit janë speciet më të përhapura të bufëve dhe një nga llojet më të përhapura të shpendëve në përgjithësi. Ato gjenden në të gjithë globin, në çdo kontinent përveç Antarktidës. Në Amerikën e Veriut, ato gjenden në shumicën e Shteteve të Bashkuara dhe Meksikës dhe në disa pjesë të Kanadasë.

2. Bufat e Hambarit jetojnë në të gjitha llojet e habitateve

Një nga arsyet pse bufat e hambarit janë në gjendje të mbijetojnë në shumicën e pjesëve të botës është për shkak të përshtatshmërisë së tyre nëfamilja e bufave mund të hante deri në 1000 në vit. Një infektim i minjve dhe minjve mund të shkaktojë fatkeqësi për të mbjellat dhe bagëtinë, kështu që kontrolli i lirë dhe natyror i dëmtuesve në formën e Kukuvajkave të Barn është një marrëveshje mjaft e madhe.

6. Brejtësit nuk janë e vetmja pjesë e dietës së një bufi të hambarit

Brejtësit mund të jenë përbërësi kryesor i dietës së një bufi të hambarit, por ata nuk janë i vetmi burim ushqimi që një buf do të hajë. Bufat e hambarit kanë një dietë të larmishme dhe gjithashtu do të konsumojnë gjitarë të tjerë të vegjël, zvarranikë të vegjël, insekte, lakuriq nate dhe madje edhe zogj të tjerë. Në thelb, nëse është i vogël dhe aktiv gjatë natës kur bufat janë duke gjuajtur, është lojë e drejtë.

7. Bufat e hambarit janë fluturues të heshtur

imazhi: Pixabay.com

Bufat e hambarit kanë pendë tepër të buta në skajet e krahëve të tyre që i lejojnë ata të përplasen dhe të rrëshqasin pa bërë zë. Kjo i bën ata grabitqarë të heshtur që janë të aftë të kapin gjahun dhe t'i zënë pritë.

8. Bufët e Hambarit nuk e përtypin ushqimin e tyre

Një nga faktet më interesante për bufat e hambarit është se ata e gëlltisin ushqimin e tyre të plotë. Trupat e tyre nuk mund t'i përpunojnë këto materiale, kështu që në vend që çdo gjë të kalojë përmes traktit të tyre tretës, bufat rigurgitojnë peletat. Peletët bëhen në një organ të posaçëm që bufat dhe zogjtë e tjerë e kanë quajtur gjilpërë. Këto fishekë përmbajnë komponentë të vështirë për t'u zbërthyer të vakteve të tyre, si kockat dhe gëzofin, dhe studiohen nga shkencëtarët për të mësuar më shumë rreth bufave.me Bufat e Barn është femra që tenton të ketë më shumë të kuqe në pendën e gjoksit dhe gjithashtu më shumë njolla.

13. Sa më shumë njolla aq më mirë

Bufkat e barkut femra me njolla të rënda në gjoks mund të jenë më elastike në krahasim me femrat me më pak njolla. Femrat me më shumë njolla marrin më pak parazitë dhe mund të kenë më pak gjasa për sëmundje. Ata gjithashtu marrin më shumë ushqim nga meshkujt gjatë folezimit.

14. Bufat e Hambarit kanë familjen e tyre taksonomike

Ndryshe nga shumica e specieve të bufëve të Amerikës së Veriut, Bufat e Hambarit i përkasin një familjeje tjetër taksonomie. Bufat e hambarit i përkasin familjes Tytonidae , e cila rrjedh nga greqishtja dhe do të thotë "buf nate". Nga ana tjetër, shumica e bufave të tjera të gjetura në Amerikën e Veriut i përkasin Strigidae dhe janë "bufa tipike".

15. Bufët e hambarit mund të gjuajnë në errësirë ​​të plotë

Buftat e hambarit kanë dëgjim të jashtëzakonshëm që i lejon ata të kapin gjahun në errësirë ​​të plotë. Ata mund të kapin zhurmën më të dobët nga gjahu dhe t'i përdorin këto tinguj për të përcaktuar vendndodhjen e tyre. Kjo gjithashtu i ndihmon ata të gjejnë prenë që mund të jetë nën mbulesë si bari ose bora.

Shiko gjithashtu: 19 zogj me sqepa të mëdhenj (fakte interesante dhe fotografi)

16. Bufat e hambarit mund të mësojnë përmendësh tinguj të ndryshëm

Jo vetëm që mund të dëgjojnë tinguj që do të ishin të padukshëm për njerëzit, por Bufat e Hambarit kanë gjithashtu aftësinë për të mësuar përmendësh tingujt e ndryshëm që lëshon gjahu. Kjo u jep atyre avantazhin për të ditur saktësisht se çfarë po bën gjahu i tyre dhe nëse janëtë palëvizshme, duke ngrënë ose duke lëvizur.

17. Bufat e hambarit kanë veshë të pabarabartë

Bufat e hambarit dhe llojet e tjera të bufave kanë veshë që vendosen në lartësi të ndryshme në anët e kokave të tyre. Veshët e tyre përballen në drejtime të ndryshme për t'u dhënë atyre një ndjenjë më të mirë se ku është burimi i zërit pa pasur nevojë të kthejnë kokën. Bufat e hambarit kanë kontroll mbi pendët e vogla që rrethojnë veshët dhe fytyrat e tyre, gjë që gjithashtu ndihmon në drejtimin e zërit në veshët e tyre.

18. Bufat e hambarit nuk kërcejnë

Kur bëhet fjalë për kërcinjtë e thellë, mos u llogarisni në Kukuvajkat e Hambarit, është më mirë t'ia lini këtë bufëve të mëdhenj me brirë. Në vend që të kërcejnë, bufat e hambarit bëjnë ulërima të ashpra dhe të frikshme. Ata gjithashtu do të bëjnë një fërshëllimë të fortë dhe të gjatë nëse ndjejnë se një grabitqar ose kërcënim është afër.

Bufi i hambarit

19. Ka shumë raca të Kukuvajkave Barn

Për shkak se ato gjenden në mbarë botën, nuk është çudi që ka raca të ndryshme të Kukuvajkave Barn. Në fakt, ka deri në 46 raca të ndryshme të këtyre bufave, ku bufat e hambarit të Amerikës së Veriut janë më të mëdhenjtë. Raca më e vogël e Bufave të Barn janë ato që gjenden në ishujt Galapagos.

20. Bufat e Hambarit shpesh keqkuptohen

Një fakt për të ardhur keq për Bufat e Barn është se ata shpesh keqkuptohen dhe gabohen si ogur të keq. Kjo është ndoshta për shkak të ulërimave dhe britmave të tyre shqetësuese që janë ndryshe nga bufat e tjera - si dhe pamjes së tyre fantazmë gjatë natës, kur ata shikojnëkrejtësisht të bardhë si fantazma me sy të zinj të përhumbur. Sidoqoftë, kjo është padyshim e rreme pasi Bufat e Barn ndihmojnë në mbajtjen nën kontroll të dëmtuesve të pushimit.

Shiko gjithashtu: Costa's Hummingbird (Foto të meshkujve dhe femrave)Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.