20 fakte fantastike rreth zogjve blu të Lindjes

20 fakte fantastike rreth zogjve blu të Lindjes
Stephen Davis
Gjatë sezonit të riprodhimit, meshkujt, në veçanti, do të mbrojnë pamjet e tyre të foleve edhe para se të gjejnë një femër për t'u çiftuar. Gjatë dimrit, të gjithë zogjtë blu të rritur do të mbrojnë zonat e tyre të preferuara të ushqimit dhe ushqimit.Image: DaveUNH

Bluebirds janë një zog këngëtar i zakonshëm dhe shumë i njohur në shumicën e Shteteve të Bashkuara, ata janë gjithashtu veçanërisht të dashur nga vëzhguesit e shpendëve. Me ngjyra blu të ndezura dhe të thella, të kuqe-portokalli, këta zogj të bukur mund të gjenden kudo dhe mund të lulëzojnë në zonat periferike. Meqenëse ato janë kaq të përhapura dhe të dukshme, njerëzit priren të kenë shumë pyetje rreth tyre. Këtu janë 20 pyetje së bashku me disa fakte interesante rreth Lindjes Bluebirds.

Fakte rreth Zogjve të Kaltër Lindore

1. Ku jetojnë zogjtë blu lindorë?

Zogjtë blu lindorë jetojnë në shumicën e Shteteve të Bashkuara në lindje të Maleve Shkëmbore dhe në pjesë të Kanadasë Jugore. Ka gjithashtu popullata vendase të zogjve blu lindorë që jetojnë në Meksika dhe Amerika Qendrore.

Shiko gjithashtu: Sa lart mund të fluturojnë zogjtë? (Shembuj)

2. Çfarë hanë zogjtë blu lindorë?

Zogjtë blu lindorë hanë kryesisht insekte dhe kanë tendencë t'i kapin në tokë. Merimangat, karkalecat, brumbujt dhe kriketat janë të gjitha ushqimet e preferuara për ta. Gjatë dimrit kur insektet është e vështirë ose e pamundur të gjenden, ata do të hanë një gamë të gjerë frutash dhe farash. Manaferrat e dëllinjës, boronicat, sumaku, veshtulla dhe të tjera janë të gjitha në meny.

Mashkull dhe femër Zogu i kaltër duke shijuar krimbat e miellit nga një pjatë ushqyese (Imazhi: birdfeederhub.com)

3. Sa kohë jetojnë zogjtë blu lindorë?

Zogjtë blu lindorë që mbijetojnë deri në moshën madhore mund të jetojnë për 6-10 vjet. Kjo është jashtëzakonisht e gjatë për një zog të egër të jetojë, por shumica e zogjve blunuk e mbijetojnë vitin e parë të jetës.

4. A çiftëzohen zogjtë blu për jetën?

Zogjtë blu zakonisht nuk çiftëzohen gjatë gjithë jetës, megjithëse nuk është e pazakontë që një çift riprodhues të kalojë së bashku më shumë se një sezon riprodhimi. Gjatë sezonit të shumimit, ata janë monogamë, që do të thotë se formojnë çifte mbarështuese që punojnë së bashku për të rritur zogjtë e tyre. Ndonjëherë, të njëjtët dy të rritur do të shumohen për më shumë se një sezon, por nuk ka asnjë garanci se kjo do të ndodhë.

5. Kur bëhen blu zogjtë e Lindjes?

Femrat nuk do të kthehen kurrë në blu të ndezur, përkundrazi do të qëndrojnë një blu-gri të shurdhër për gjithë jetën e tyre. Meshkujt do të fillojnë të zhvillojnë pendë blu të ndezura kur të jenë rreth 13-14 ditësh , por mund të kalojnë disa ditë pas kësaj para se të fillojnë të shfaqin ngjyrën e të rriturve në të gjithë trupin e tyre.

imazhi: Pixabay.com

6. Ku i ndërtojnë foletë zogjtë blu lindorë?

Zogjtë blu lindorë janë të vegjël dhe e kanë të vështirë të krijojnë foletë e tyre. Ata me të vërtetë preferojnë të gjejnë fole të vjetra të bëra nga specie të tjera dhe t'i ripërdorin ato, në vend që të ndërtojnë një të tillë. Vrimat e vjetra të qukapikut janë vendet e preferuara të foleve dhe ata preferojnë që foletë e tyre të jenë pranë fushave të hapura dhe livadheve, dhe shpesh pëlqen të foleja lart në tokë.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni:
  • 5 ushqyes zogjsh për tërheqjen e zogjve blu
  • Këshilla për tërheqjen e zogjve blu në oborrin tuaj

7. Janë zogj blu meshkujMë të ndritshëm se femrat?

Zogjtë blu meshkuj kanë pendë blu të ndezur në krahët dhe kurrizin e tyre, ndërsa femrat janë një ngjyrë më e shurdhër, gri-blu . Kjo është mjaft e zakonshme te zogjtë këngëtarë; meshkujt përdorin ngjyra të ndezura për të tërhequr femrat, ndërsa femrat priren të kenë ngjyra më të zbehta, sepse kjo e bën më të vështirë për grabitqarët t'i shohin ndërsa janë ulur mbi vezët e tyre.

8. A migrojnë Bluebirds Lindore?

Po dhe jo. Në pjesën më të madhe të gamës së tyre, Bluebirds Lindore nuk migrojnë. Megjithatë, ka zona të mëdha ku ata migrojnë. Në zonat më veriore të gamës së tyre në Shtetet e Bashkuara, zogjtë blu lindorë janë të pranishëm vetëm gjatë sezonit të shumimit, dhe në pjesë të mëdha të Teksasit, Nju Meksikës dhe Meksikës veriore janë terrene dimërimi për këta zogj blu që migrojnë. Në SHBA-në Juglindore, Meksikën Qendrore dhe Amerikën Qendrore ata nuk migrojnë.

9. A do të përdorin zogjtë blu të Lindjes një shtëpi zogjsh?

Për shkak se zogjtë blu të Lindjes preferojnë të gjejnë vende foleje të bëra nga zogj të tjerë, ata do të shkojnë me lehtësi në shtëpitë e zogjve . Ata do të bëjnë fole në hapësira të ngushta dhe të rehatshme, kështu që shtëpitë më të vogla të zogjve kanë më shumë gjasa t'i tërheqin ata. Në disa vende njerëzit kanë ndërtuar "shtigje të zogjve blu", zona me një numër të madh kutish foleje për zogjtë blu për të krijuar kushte ideale të vëzhgimit të shpendëve.

10. Sa vezë bëjnë zogjtë blu të Lindjes?

Pasi ata janë çiftuar dhe kanë ndërtuar folenë e tyre, një zog blu femërdo të bëjë midis 3 dhe 5 vezë . Femra do t'i inkubojë ato ndërsa mashkulli i sjell ushqimin e saj.

11. Kur largohen zogjtë blu të vegjël nga foleja?

Duhen rreth 2 muaj që zogjtë lindorë të bëhen plotësisht të pavarur. Pas rreth 22 ditësh, zogjtë do të kërcejnë , që do të thotë se ata do të kenë humbur pendët e tyre me push dhe pendët e rritura të rritura. Në atë moment ata fillojnë të mësojnë si të fluturojnë, por u duhet pak kohë që të mësojnë të gjitha aftësitë që u nevojiten për të mbijetuar vetë.

12. Kur çelin vezët e zogut të kaltër lindor?

Pasi të lëshojë vezët e saj, një femër lindore do t'i inkubojë ato për dy javë, megjithëse ndonjëherë ato do të çelin pas 12 ditësh .

13. A do t'i ripërdorin foletë e tyre zogjtë blu të Lindjes?

Ata mund të përdorin të njëjtën fole për pjellë të shumtë, por jo gjithmonë. Në fakt, nuk është e pazakontë që një femër të ndërtojë disa fole në një sezon riprodhimi dhe përdorni vetëm njërën prej tyre. Është gjithashtu e mundur që ata të ripërdorin vendet e tjera të foleve të zogut të kaltër. Pra, nëse vendosni një kuti foleje, mund të keni një çift të ndryshëm mbarështimi duke e përdorur atë çdo vit.

Shiko gjithashtu: 2 shqiponja të zakonshme të Amerikës së Veriut (dhe 2 të pazakonta)

14. Sa lloje të zogjve blu lindorë ka?

Këtu janë shtatë nëngrupet e zogjve blu lindorë që njihen aktualisht:

  1. Sialia sialis sialis është më i zakonshmi në SHBA
  2. bemudensis në Bermuda
  3. nidificans nëMeksika qendrore
  4. fulva në jugperëndim të SHBA dhe Meksika
  5. guatamalae në Meksikën jugore në Guatemalë
  6. meridionalis në El Salvador, Honduras dhe Nikaragua
  7. caribaea në Honduras dhe Nikaragua

15. Si tingëllon një këngë e Bluebirds Lindore?

Një këngë e Bluebirds Lindore është shumë e veçantë. Ata bëjnë një telefonatë që tingëllon si "chur lee" ose "chir we" . Shumë vëzhgues të shpendëve e përshkruajnë atë sikur tingëllon sikur po këndojnë fjalët "me të vërtetë" ose "pastërti".

16. A rrezikohen apo kërcënohen zogjtë blu të Lindjes?

Në një kohë, popullatat e zogjve blu të Lindjes ishin jashtëzakonisht të ulëta. Speciet pushtuese si harabeli i shtëpisë dhe ylli evropian po konkurronin për të njëjtat vende foleje dhe duke e bërë të vështirë për zogjtë blu të shumohen. Ndërtimi i kutive të foleve ka ndihmuar shumë dhe Bluezogu Lindor nuk është më i kërcënuar apo i rrezikuar.

17. A jetojnë zogjtë blu në tufa?

Zogjtë blu janë shumë socialë dhe tufat e tyre mund të numërojnë diku nga një duzinë deri në njëqind zogj. Sidoqoftë, ata nuk jetojnë gjithmonë në tufa. Gjatë muajve të shumimit është kur zakonisht do të shihni zogj blu vetëm ose në çifte, në vjeshtë dhe dimër ata do të jenë në tufa.

18. A janë Zogjtë e Kaltër Lindore Territoriale?

Megjithë prirjen e tyre për t'u mbledhur në tufa të mëdha, zogjtë blu janë shumë territorialë .
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.