19 zogj me pesë shkronja (me fotografi)

19 zogj me pesë shkronja (me fotografi)
Stephen Davis
V. Patat mund të jenë të bardha, gri, të zeza, kafe ose ngjyra të tjera të ndezura.

2. Petrel

Zino's Petrelfatura të përshtatura për shtypjen dhe thyerjen e farave të hapura. Finches janë përshtatur për të jetuar në një shumëllojshmëri habitatesh, duke përfshirë pyjet, kullotat dhe shkretëtirat, dhe mund të gjenden në mbarë botën. Ka mbi 100 lloje që i përkasin familjes së fishkës Fringillidae.

Shumë lloje evoluan njëkohësisht për të ngrënë farat e bimëve të caktuara. Faturat e kryqëzuara janë vetëm një shembull i këtij lloji evolucioni; faturat e tyre kryqëzohen për të thyer pisha të hapura në mënyrë më efikase.

Shiko gjithashtu: Si të shpëtojmë nga yjet në ushqime (7 këshilla të dobishme)

Finçet mund të kenë ngjyrë të zbehtë, por shumë prej tyre janë të zbukuruara me pendë të kuqe, blu, të verdha ose portokalli. Meshkujt janë zakonisht ngjyra më të ndezura se femrat, siç është rasti me kardinalët veriorë.

6. Grebe

Gerbe me veshë (pendë mbarështuese)zhvillimi i poshtë.

11. Swift

Alpine Swift

Zogjtë janë një nga grupet më magjepsëse dhe më të larmishme të kafshëve në planet, me mbi 10,000 specie që gjenden në çdo cep të globit. Disa zogj njihen për ngjyrat e tyre të habitshme dhe sjelljet unike, ndërsa të tjerët vlerësohen për aftësitë e tyre të këndimit ose rolin e tyre në pjalmimin dhe shpërndarjen e farës. Në këtë artikull, ne do të përqendrohemi në një grup specifik zogjsh - ata me pesë shkronja në emrin e tyre. Nga robini ikonë te vinçi i pakapshëm, këta zogj gjenden në një gamë të gjerë habitatesh dhe luajnë role të rëndësishme në ekosistemet anembanë botës. Bashkohuni me ne ndërsa eksplorojmë botën e zogjve me pesë shkronja.

19 Zogj me pesë shkronja

Nëse ju ndihmon të plotësoni një fjalëkryq ose ju mëson për një zog për të cilin nuk keni dëgjuar kurrë më parë, do të zbuloni diçka të re.

1. Goose

Pata e borësnga barinjë lloj rosë deti që njihet për pendët e tyre të trasha, të cilat përdoren për të bërë veshje të ngrohta dhe shtroja. Amerikanët vendas dhe njerëzit që jetonin në Skandinavi dhe Evropën Veriore ishin të njohur për përdorimin e eiderdown në tekstile si ngushëlluesit dhe jorganët. Poshtë ka aftësinë për të mbrojtur kundër temperaturave të ngrirjes dhe erërave të ftohta.

Ata gjithashtu vlerësohen për mishin dhe vezët e tyre dhe janë një pjesë e rëndësishme e shumë kulturave tradicionale të gjuetisë dhe peshkimit.

4. Thëllëza

Tëllëza Montezumanuk janë as të vetmuar dhe as të shoqërueshëm. Disa jetojnë vetëm, ndërsa të tjerët jetojnë në tufa të mëdha.

9. Vireo

Vireo me sy të kuqmjedisi. Snipes jetojnë në mbarë botën.

16. Vinç

Vinç rëre

Në hierarkinë e ligatinave, vinçat janë aristokratë. Ata janë të vendosur, të qëllimshëm dhe të këndshëm. Shumica kanë kokë pjesërisht tullac. Ata hanë kafshë ujore si peshq dhe krustace, si dhe gjitarë të vegjël dhe hardhuca.

Vinçat jetojnë kudo përveç Amerikës së Jugut dhe Antarktidës, megjithëse zakonisht shmangin rajonet polare. Refugjatët e kafshëve të egra dhe parqet kombëtare presin qindra ose mijëra vinça gjatë migrimeve të tyre sezonale.

17. Shqiponja

Shqiponja tullacekzistojnë. Të dy jetojnë në veri të ekuatorit në ujëra të ftohtë, duke migruar përreth për të shmangur akullin e dimrit.

Murres folenë në shkëmbinj, por mos ndërtoni fare fole. Femrat i vendosin vezët e tyre pikërisht në skajin e shkëmbit.

Ato nuk shqetësohen nëse bie, sepse këto vezë janë të drejtuara në njërën anë. Nëse veza rrotullohet, ajo rrotullohet në një rreth, në vend që të dalë nga parvazi.

14. Korbi

Korbitë bollshme. Ato janë të zakonshme në xhunglat e Amerikës së Jugut.

Identifikimi i një macaw është i thjeshtë. Ata janë disa nga zogjtë me ngjyrat më të ndezura në mbretërinë e kafshëve.

Llojet mund të jenë akuamarinë, e verdhë kanarinë, jeshile neoni ose e kuqe vishnje. Ata të gjithë kanë sqep si papagall dhe sy inteligjentë.

Shiko gjithashtu: Gjithçka për foletë e kolibrit (Fakte për folenë: 12 specie)

19. Pipit

Pupit ulëse

Shumica e grykave janë me ngjyra kafe ose gri që përzihen mirë në prera dhe kullota që ata i quajnë shtëpi. Ata jetojnë në mbarë botën, përveç në vendet me reshje të dendura ose të ftohta. Grypat janë të njohura për modelin e tyre të dallueshëm të fluturimit të valëzuar dhe këngët e tyre melodioze.

Shumica e gropave jetojnë dhe folezojnë në tokë. Ata përdorin herë pas here pemë, por shumica mblidhen në tufa ku mund të punojnë së bashku për të gjetur insekte dhe për të komunikuar me njëri-tjetrin. Çfarë ka në meny? Insektet.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.