18 fakte interesante argëtuese rreth qukapikëve të grumbulluar

18 fakte interesante argëtuese rreth qukapikëve të grumbulluar
Stephen Davis
Vitet 1980.

Popullsia e Qukapikut të Pileuar është rritur me 19.1% çdo dekadë në 40 vitet e fundit, sipas Unionit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës. Ata mbrohen nga Akti i Traktatit të Zogjve Shtegtarë të vitit 1918.

Shiko gjithashtu: Simbolizmi Hawk (Kuptimi dhe interpretimet)

12. Qukapikët e grumbulluar preferojnë të jetojnë në pyje të pjekur

Pyjet e pjekur janë habitati i preferuar për qukapikët e grumbulluar sepse ata janë në gjendje të gjejnë lehtësisht pemë të ngordhura për të gërmuar zgavrat dhe për të hequr lëvoren për të foragjeruar për ushqim. Qukapikët e grumbulluar më së shpeshti gjenden në pyjet gjetherënëse ose të përziera gjetherënës dhe halorë.

13. Qukapikët e rinj të grumbulluar mund të qëndrojnë me prindërit e tyre deri në 3 muaj pas daljes

krediti: Chris Waitsshirit të zi në faqet e tyre dhe jo një të kuqe si meshkujt.

15. Skifterët janë grabitqarët kryesorë të qukapikëve të grumbulluar

Meqenëse qukapikët e grumbulluar janë zogj mjaft të mëdhenj, ata nuk kanë një shumëllojshmëri të gjerë grabitqarësh. Qukapikët e grumbulluar janë pre kryesisht nga skifterët, duke përfshirë Cooper's Hawk dhe Northern Goshawk. Zogj të tjerë të mëdhenj grabitqarë gjithashtu mund të prenë këta qukapikë, si bufi i madh me brirë.

Skifteri i Cooperdhe duke krijuar zgavra në pemë, Qukapikët e Pileated në fakt krijojnë shtëpi për specie të tjera që jetojnë në të njëjtin mjedis. Në varësi të vendndodhjes së zgavrës, speciet e tjera të shpendëve, gjitarët e vegjël, amfibët dhe zvarranikët mund të kërkojnë strehë në një zgavër që ka krijuar një Qukapiku i Pileated.

9. Milingonat marangoz mund të marrin më shumë se gjysmën e dietës së qukapikut të grumbulluar

Milingonat marangoz janë një burim i zakonshëm ushqimor për qukapikët e grumbulluar. Ndërsa hetojnë dhe rrahin pemët e ngordhura, Qukapikët e Pileated do të zhvishen lëvoren e pasme për të zbuluar insekte të ndryshme që jetojnë nën lëvoren e pemëve. Qukapikët e grumbulluar do të kërkojnë gjithashtu milingona marangoz në trungje dhe do të hanë insekte të tjera, fruta dhe arra.

Image: 272447

Qukapikët me piletë janë zogj me përmasa mesatare me pendë të gjalla të kuqe të kreshtës që ulen në majë të kokës së tyre. Këta zogj gjenden më së shpeshti në pjesët lindore dhe jugore të Shteteve të Bashkuara. Lexoni më tej për të mësuar 18 fakte argëtuese interesante rreth qukapikëve të grumbulluar!

Fakte rreth qukapikëve të grumbulluar

1. Qukapikët e grumbulluar gdhendin vrima drejtkëndëshe në pemë

Një shenjë e zakonshme që një qukapik i grumbulluar është në zonë është forma e zgavrave që ata gdhendin në pemë të ngordhura ose të pjekura. Kur kjo specie shpendësh kërkon ushqim nën lëvoren e pemës, ata gdhendin një zgavër në formë drejtkëndëshe në pemë. Kur qukapikët e grumbulluar krijojnë një zgavër foleje, forma është më e zgjatur.

2. Qukapikët me grumbuj janë një nga speciet më të mëdha të qukapikëve në Amerikën e Veriut

Quakakët me piletë variojnë nga 15,8 deri në 19,3 inç (40-49 cm) në gjatësi. Qukapiku i fildishtë ishte dikur qukapiku më i madh në Amerikën e Veriut, por u shpall i zhdukur në vitin 2021. Si rezultat, Qukapiku i Pileated tani konsiderohet si lloji më i madh i qukapikut në Amerikën e Veriut.

Shiko gjithashtu: Vinçat Sandhill (Fakte, Informacione, Foto)

3. Qukapikët me piletë janë monogamë

Quapikët me piletë do të çiftëzohen për gjithë jetën pasi të gjejnë një partner. Meshkujt i tërheqin femrat përmes një sërë shfaqjesh miqësie, të tilla si shfaqje fluturimi, lëkundje koke, ngritja e puplave të kreshtës dhe përhapja e krahëve për të zbuluar njolla të bardha.

4. Si Mashkull ashtu edheQukapikët femra me grumbuj marrin pjesë në ushqyerjen e foleve

Disa specie shpendësh nuk marrin pjesë në ushqimin e përbashkët të foleve. Të dy prindërit e specieve Qukapiku i Pileated marrin pjesë në ushqyerjen me regurgitim të insekteve, frutave dhe arrave të ndryshme.

5. Qukapikët e grumbulluar do të mbrojnë territorin e tyre

Gjatë sezonit të folezimit, qukapikët e grumbulluar do të mbrojnë territorin e tyre nga grabitqarët dhe speciet e tjera të shpendëve duke lëshuar tinguj të fortë daulle dhe thirrje për të penguar kërcënimet.

Kredi i imazhit: birdfeederhub

6. Foletë e qukapikut të grumbulluar kërkojnë më shumë se një muaj për t'u ndërtuar

Quapikët me grumbuj meshkuj kalojnë deri në gjashtë javë duke gërmuar një zgavër foleje, zakonisht në një pemë të pjekur ose të ngordhur. Qukapikët femra të grumbulluar mund të marrin pjesë në krijimin e zgavrës së folesë, por meshkujt gërmojnë pjesën më të madhe të zgavrës vetëm. Pas përfundimit të pjesës së jashtme të zgavrës, Qukapiku i Pileated do të zbrazë pjesën e brendshme të zgavrës duke copëtuar pjesën e brendshme të pemës.

7. Qukapikët e grumbulluar nuk e ripërdorin të njëjtën zgavër foleje çdo vit

Edhe pse qukapikët e grumbulluar shpenzojnë mjaft kohë duke zbrazur një zgavër foleje, ata nuk kthehen në të njëjtën zgavër çdo sezon foleje. Këta qukapikë do të kërkojnë një pemë tjetër për të gërmuar një zgavër të re në sezonin e foleve.

8. Qukapikët e grumbulluar luajnë një rol të rëndësishëm në ekosistemin e tyre

Për shkak të gërmimeve të tepërtapër të përkëdhelur shtëpinë tuaj.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.