17 lloje qukapikësh të Amerikës së Veriut (Foto)

17 lloje qukapikësh të Amerikës së Veriut (Foto)
Stephen Davis

Tabela e përmbajtjes

Ka shumë lloje qukapikësh në të gjithë Amerikën e Veriut. Ndërsa ka karakteristika të përbashkëta që zogjtë e familjes së qukapikut ndajnë, secila specie mund të jetë mjaft unike! Ato variojnë nga të vogla në të mëdha dhe të thjeshta në shumëngjyrëshe. Disa jetojnë në pyje, ndërsa të tjerët jetojnë në shkretëtirë. Një familje e gjithanshme zogjsh dhe një nga të preferuarat e mia personale!

Quapikët janë të njohur për sqepat e tyre të fuqishëm, gjuhët e gjata, ndonjëherë ngjyrat e ndezura dhe aftësitë e tyre të shkëlqyera në ngjitje. Ekzistojnë mbi 200 lloje qukapikësh në botë dhe të paktën 17 lloje në Amerikën e Veriut, dhe janë ato 17 lloje qukapikësh që do të shqyrtojmë në këtë artikull.

Pra, le t'i shkojmë..

17 Lloje të ndryshme të qukapikëve të Amerikës së Veriut

Në listën e mëposhtme të qukapikëve të Amerikës së Veriut do të shikojmë fotografitë, informacionin e specieve, mënyrën e identifikimit të tyre dhe disa fakte interesante për secilin prej tyre.

1. Qukapiku me kokë të kuqe

Madhësia: 7-9 inç

Shenjat identifikuese: Të rriturit kanë një shkëlqim kokë e kuqe, kurriz i zi, arna të mëdha të bardha të krahëve dhe një bark i bardhë. Këto njolla të mëdha me ngjyrë të ngurtë janë ndryshe nga shumica e qukapikëve, të cilët kanë modele më të ndërlikuara.

Dieta: Insektet dhe arrat e mërzitshme nga druri, të cilat dihet se i ruajnë në vjeshtë. Ndryshe nga shumë qukapikë, ata kalojnë kohë duke u ulur dhe duke fluturuar për të kapur insektet gjatë fluturimit. Madje janë gjeturdegë ose trung.

Fakte interesante rreth qukapikëve të Lewis-it

 • Quapikët e Lewis-it kanë shumë karakteristika unike, nga ngjyrosja e tyre e pazakontë deri te sjellja e tyre. Ata kanë një model fluturimi të këndshëm dhe të qëndrueshëm, jo ​​të valëzuar si te qukapikët e tjerë.
 • Lewis's do të ulet gjithashtu në tela dhe ulëse të tjera jashtë në natyrë, gjë që qukapikët e tjerë nuk e bëjnë.
 • Ata janë qukapikë socialë dhe shpesh mund të gjenden në grupe familjare.
 • Ky qukapik i pazakontë u emërua pas Meriweather Lewis, gjysma e eksploruesve të famshëm Lewis & Klark. Ai është tregimi i parë i shkruar i këtij zogu, duke e dokumentuar atë në udhëtimin e tyre të famshëm nëpër Shtetet e Bashkuara perëndimore në 1805. Për të mësuar më shumë, vizitoni këtë artikull në lewis-clark.org.

10. Qukapiku i Acorn

Madhësia: 8-9,5 inç

Shenjat identifikuese: E zezë sipër me kapak të kuq dhe maskë e zezë nëpër sy, ballë dhe fyt të verdhë, sy i zbehtë. E zezë e shkëlqyeshme në të gjithë me një gunga të bardhë dhe gjoks me vija.

Dieta: Insektet, frutat, lisat.

Habitati: Pyjet e dushkut, korijet dhe kanione të pyllëzuara.

Vendndodhja: Bregdeti perëndimor i SHBA, shtrihet në të gjithë Meksikën deri në Amerikën Qendrore.

Folezimi: 4-6 vezë të hedhura në një zgavër, lis të ngordhur ose pemë të tjera.

Fakte interesante për qukapikët e Acorn

 • Quapikët e Acorn jetojnë në koloni nga 3-10 zogj.
 • Ata punojnësi një grup për të mbledhur dhe ruajtur lisat, bazën e tyre ushqimore dimërore. Mjaft lisa fshihen për të ushqyer grupin për disa muaj. Ata hapin vrima të vogla në trungun e një peme dhe më pas fusin lisin në hapje.
 • Kjo frymë bashkëpunimi shtrihet në fole, ku të gjithë anëtarët e grupit do të inkubojnë vezët me radhë dhe do të ushqejnë të vegjlit. Shkencëtarët kanë gjetur "pemë hambare" me deri në 50,000 lisa!
Lishat e ruajtura në një pemë të ngordhur

11. Gila Woodpecker

Madhësia: 8-9,5 inç

Shenjat identifikuese: Pjesa e pasme bardh e zi me shirita, fytyra dhe qafa kafe, meshkujt kanë një kapak të kuq.

Dieta: Insektet, frutat, farat, hardhucat.

Habitati: Shkretëtirat me të mëdha kaktusët, pyjet e thata subtropikale, pyjet.

Vendndodhja: Arizona jugore në Meksikën verilindore.

Folezimi: 2-7 vezë kaktus ose pemë zgavër.

Fakte interesante rreth Qukapikut Gila

 • Kur Gila gdhend një vrimë fole në kaktus saguaro, ata zakonisht nuk e banojnë atë për disa muaj. Kjo i jep kohë pulpës së brendshme për t'u tharë dhe krijon mure të forta e të forta brenda zgavrës.
 • Popullsia e Qukapikut Gila ra me rreth 49% midis 1966 dhe 2014, sipas Anketës së Shpendëve të Mbarështimit të Amerikës së Veriut. Megjithatë, numri i tyre është ende mjaft i lartë saqë ata nuk janë ende të listuar si një zog shqetësues.
 • Rreth 1/3 e popullsisë jeton nëSHBA dhe 2/3 në Meksikë. Zhvillimi njerëzor i shkretëtirës Sonoran po zvogëlon habitatin e tyre. Gjithashtu, yjet evropianë jo-vendas konkurrojnë në mënyrë agresive me ta për kavitetet e folezimit.

12. Qukapiku me tre gishta

Madhësia: 8-9,5 inç

Shenjat identifikuese: Mbrapa e zezë me qendër nga pjesa e pasme me hekura bardh e zi, pjesa e poshtme e bardhë, krahët me hekura bardh e zi. Kokë e zezë me vetull të bardhë. Mashkulli ka një kapak të verdhë.

Dieta: Insektet, merimangat, manaferrat që gërryejnë drutë.

Habitati: Pyjet halore.

Vendndodhja: Në pjesën më të madhe të Kanadasë dhe Alaskës, përgjatë korridorit të malit shkëmbor.

Folezimi: 3-7 vezë në zgavrën e pemës, përdor copa druri ose fibra për rreshtim.

Fakte interesante rreth qukapikëve me tre gishta

 • Quapiku me tre gishta rritet më larg në veri (Kanada e sipërme deri në Alaskë) se çdo qukapik tjetër.
 • Shumica qukapikët kanë katër dyshe - dy me drejtim përpara dhe dy prapa. Megjithatë, siç sugjeron emri i tij, ky qukapik ka vetëm tre gishtërinj dhe të gjithë drejtohen përpara.
 • Në vend që të bëjnë shpime të rënda në pemë për të gjetur ushqimin e tyre, ata preferojnë të heqin lëvoren me faturat e tyre. Zakonisht ngjiteni ekskluzivisht në pemë të ngordhura ose në ngordhje.

13. Qukapiku me shpinë të zezë

Shiko gjithashtu: Si të ruani farat e shpendëve të egër (3 mënyra të thjeshta)

Madhësia: 9,5-10 inç

Shenjat identifikuese: Shpina, krahët dhe bisht krejt i zi. Pjesët e poshtmekryesisht e bardhë me krahët e bardha të bardha. Kokë e zezë me shenjë mustaqe të bardhë. Mashkulli ka kapelë të verdhë.

Dieta: merimangat dhe manaferrat e insekteve të mërzitshme nga druri.

Habitati: Pyjet halore.

Vendndodhja: Në të gjithë Kanadanë në Alaskë, disa pjesë të SHBA-së veriperëndimore dhe Kalifornisë veriore.

Folezimi: 2-6 zgavër, rrallë mbi 15 ft nga toka.

Fakte interesante për qukapikët me shpinë të zezë

 • Këta qukapikë kanë shumë ngjashmëri me qukapikët me tre gishta. Ata gjithashtu kanë vetëm tre gishtërinj përpara.
 • Ata gjithashtu preferojnë të heqin lëvoren e pemëve në vend që të bëjnë stërvitje. Megjithatë, mbrojtësit e zinj preferojnë veçanërisht vendet e djegura.
 • Ata lëvizin nga një vend në tjetrin pas shpërthimeve të brumbujve të djegur nga druri në habitatet e dëmtuara së fundmi nga zjarri.
 • Ata do të udhëtojnë shumë në jug të tyre varg normal, në Shtetet e Bashkuara, nëse ka ose një rënie në burimin e tyre të preferuar ushqimor, ose një tepricë që shkakton një bum të popullsisë dhe nevojën për të gjetur territor.

14. Qukapiku me ballë të artë

Madhësia: 8,5-10 inç

Shenjat identifikuese: Quapikët me ballë të artë janë dallohen kryesisht nga shenjat e tyre të arta mbi sqepin e tyre dhe në pjesën e pasme të qafës. Mbrapa bardh e zi me pengesa, fytyra dhe pjesët e poshtme në ngjyrë gri. Meshkujt kanë një kapak të kuq.

Dieta: Insektet, frutat dheacorns.

Habitat: Pyje të thata, korije dhe mesquite.

Vendndodhja: Teksasi qendror dhe jugor në gjysmën lindore të Meksikës.

Folezimi: 4-7 vezë në gjymtyrët e ngordhura të trungut ose shtyllat e rrethojës, shtyllat e telefonit.

Fakte interesante për qukapikët me ballë të artë

 • Këta qukapikë i duan duke përdorur shtyllat e telefonit dhe shtyllat e gardhit si vende foleje. Ndonjëherë ata shpojnë në to aq shpesh bëhen dëme serioze. Ata gërmojnë një zgavër 6-18 inç poshtë (ndonjëherë edhe më thellë).
 • Gjatë verës së Teksasit, disa prej këtyre qukapikëve përfundojnë duke i njollosur fytyrat e tyre ngjyrë vjollce nga ngrënia e një diete me fruta kaktusi me gjemba.
 • <1 14>

  15. Qukapiku i mbështetur nga shkallët

  Madhësia: 6,5-7,5 inç

  Shenjat identifikuese: Bardha bardh e zi në paketë, krahët me model, meshkujt kanë një kapak të kuq.

  Dieta: Insektet, vemjet dhe frutat e kaktusit që gërryejnë drutë.

  Habitati: Zonat e thata dhe të thata me furça dhe gëmusha. Shkretëtirë.

  Vendndodhja: Shumë në juglindje të SHBA-së dhe në pjesën më të madhe të Meksikës.

  Folezimi: 2-7 vezë në zgavrat e pemëve ose kaktusit .

  Fakte interesante rreth qukapikëve të mbështetur nga shkallët

  • Më të zakonshme në Teksas se çdo shtet tjetër i SHBA-së, këta qukapikë gjenden në klimat e thata dhe të thata.
  • Ata 'janë të njohur për aftësinë e tyre superiore për të lokalizuar larvat e brumbujve që shpojnë në dru.
  • Në shumë zona ato gjenden atjeshohin një pemë në horizont, vetëm kaktusin gjigant Seguaro, i cili është vendi ku ata do të bëjnë shtëpinë e tyre.
  • Nuk është për t'u habitur që ata quheshin "Qkapiku i Kaktusit". Me përmasat e tyre të vogla dhe lëvizjet e shkathëta, ata lundrojnë lehtësisht te gjembat dhe gjembat e kaktusit dhe të meskit.
  • Qukapikët e mbështetur në shkallë janë më të afërt me qukapikun Nuttall të Kalifornisë, por diapazoni i tyre mezi mbivendosen.
  • 14>

   16. Nutall's Woodpecker

   Fotografia: Mike's Birds

   Madhësia: 6 – 7,5 inç

   Shenjat identifikuese: Identifikuar nga koka e tyre e zezë, e bardhë fyt dhe bark, njolla të zeza në gjoksin e tyre dhe krahë dhe kërpudha të zeza, femra e rritur ka një ballë, kurorë dhe kapelë të zezë, ndërsa mashkulli i rritur ka një kurorë të kuqe dhe ballë të zezë. Dallimi i vetëm midis tyre dhe qukapikut të mbështetur nga shkalla është se kurora e kuqe e qukapikut të Nuttall-it shtrihet më shumë drejt qafës së tij sesa në qafën e tij.

   Dieta: Insektet.

   Habitati: Në perëndim të maleve të kaskadës jugore nga Oregon jugor në veri të Baja California. Në pemët e lisit dhe përgjatë përrenjve.

   Vendndodhja: Kryesisht gjysma perëndimore e Kalifornisë.

   Folezimi: 3-6 vezë

   Fakte interesante rreth qukapikëve të Nutall-it

   • Megjithëse shumica e qukapikëve të Nutall-it preferojnë të kalojnë kohën e tyre në pyjet e dushkut, por ata nuk hanë lis. Dieta e tyre është kryesisht insekte si p.shbrumbujt, larvat e brumbullit, milingonat dhe millipedat ose fruta të tilla si manaferrat.
   • Popullatat e tyre aktualisht janë të qëndrueshme në vargjet e tyre të vogla. Megjithatë, për shkak të zonave të kufizuara të habitatit të dushkut ku ata jetojnë, mund të ketë shqetësime në të ardhmen nëse ky habitat do të përjetonte ndonjë ndryshim të rëndësishëm. Shqetësimi kryesor është vdekja e papritur e lisit, një sëmundje kërpudhore që vret pemët e lisit.

   17. Qukapiku me kokë të bardhë

   Madhësia: 9-9,5 inç

   Shenjat identifikuese: Trupi, krahët dhe bishti kryesisht i zi. fytyrë e bardhë e pazakontë, kurorë dhe fyt. Njolla e bardhë në krah. Mashkulli ka një njollë të vogël të kuqe në zverk.

   Dieta: Farat e pishës dhe insektet që nxjerrin nga druri.

   Habitati: Pyjet me pisha malore.

   Vendndodhja: Xhepat e pyjeve halore në Paqësorin Veriperëndimor të SHBA-së

   Folezimi: 3-7 vezë në zgavra, preferon kërpudhat, trungjet dhe të rënë shkrimet.

   Fakte interesante rreth qukapikëve kokëbardhë

   • Ata janë sulmues ekspertë të pishave. Qukapiku me kokë të bardhë do të ngjitet në anët ose në fund të një koni pishe të pahapur dhe do të shmangë kontaktin me trupin e tyre në mënyrë që të mos marrin lëngje në pendët e tyre. Ata më pas hapin luspat dhe heqin farat. Më pas, ata e marrin farën dhe e fusin në të çarën e lëvores së pemës dhe e godasin me çekiç për ta copëtuar.

   Karakteristikat e zakonshme të qukapikut

   Tani që ne kemi parë 17llojet e qukapikëve në Amerikën e Veriut, le të shohim më shumë karakteristikat dhe sjelljet që ndajnë qukapikët, dhe çfarë i bën ata unikë për llojet e tjera të shpendëve.

   Qukapikët janë bërë për t'u ngjitur

   Shumica e zogjve këngëtarë, zogjtë e ulur dhe zogjtë grabitqarë kanë tre gishtërinj të drejtuar përpara dhe një gisht mbrapa. Qukapikët zakonisht kanë dy gishtërinj përpara dhe dy gishtërinj përballë. Ky konfigurim quhet Zygodactal.

   Kjo u mundëson atyre të kapin trungjet e pemëve me lehtësi dhe të ecin lart trungjet vertikalisht dhe të ekuilibrohen ndërsa ato godasin me çekiç. Pendët e tyre të ngurtë të bishtit mund të ofrojnë mbështetje dhe stabilizim shtesë, si mbështetëse në biçikletë.

   Ata kanë këmbë të shkurtra dhe të forta të dobishme për të kërkuar ushqim në trungjet e pemëve, si dhe kthetra të mprehta të forta në gishtat e tyre për të kapur lëvoren. Pikërisht përpara se sqepat e tyre të hyjnë në kontakt me drurin, një membranë e trashur mbyllet mbi sytë e tyre, duke e mbrojtur syrin nga copat dhe copat e drurit që fluturojnë.

   Qukapikët kanë karkaleca shumë të forta

   Quapikët kanë faturë të fortë për t'u rënë daulleve në sipërfaqe të forta dhe vrima të mërzitshme në pemë. Ata mund t'i përdorin këto sqepa të gjatë të mprehtë si një daltë për gërmimin e zgavrave në pemë për fole.

   Muskujt në bazën e sqepit veprojnë si amortizues që thithin presionin e krijuar nga forca e goditjes. Shumë qukapikë kanë vrimat e hundës të veshura me qime për të ndihmuar në filtrimin e pluhurit dhe drurit të imëtpatate të skuqura ndërkohë që janë duke rënë me çekan.

   dhe gjuhët e gjata

   Qapikët kanë një gjuhë të gjatë dhe ngjitëse që mund ta përdorin për të arritur brenda vrimave që kanë hapur për të kapur insektet. Ato janë aq të gjata në fakt, saqë mbështillen rreth kafkës së qukapikut përmes një zgavër të veçantë. Shumë prej tyre kanë një gjemba të mprehtë në fund që mund të ndihmojë në "hapjen" e gjahut.

   Çfarë është daullja dhe pse e bëjnë qukapikët

   Dullimi përdoret si një formë komunikimi me qukapikët e tjerë. Në pranverë, meshkujt “daullojnë” duke shpuar vazhdimisht sqepin e tyre në sipërfaqe të forta si pemë, ulluqe metalike, muret e shtëpisë, shtyllat e shërbimeve, kosha plehrash etj. Ata e bëjnë këtë për të shpallur territorin e tyre dhe për të tërhequr bashkëshortët.

   Ju mund ta dalloni ndryshimin në tingull - të rënët me bateri është një hov i shkurtër i stërvitjeve të qëndrueshme dhe me ritëm të shpejtë. Më kujton një çekiç. Ndërsa kur kërkoni ushqim ose gërmoni zgavra, tingujt e goditjes do të largohen më larg dhe do të jenë më të parregullta.

   Çiftëzimi

   Shumica e specieve çiftëzohen vetëm për një sezon dhe punojnë së bashku për të gërmuar një zgavër foleje , inkubojnë vezët e tyre dhe gjejnë ushqim për foshnjat. Shpesh meshkujt do të marrin përsipër inkubimin për orët e natës, ndërsa femrat do të inkubohen gjatë ditës.

   Në përgjithësi, vezëve u duhen rreth dy javë për t'u çelur. Të rinjtë janë gati të largohen nga foleja për rreth një muaj dhe më pas zakonisht qëndrojnë me të rriturit në grupe familjare deri në fund tëverës.

   Specializimi

   Në disa zona gjeografike, shumë lloje të ndryshme qukapikësh mund të bashkëjetojnë në të njëjtin habitat. Kjo është e mundur nëse secila specie ka vendin e vet dhe ka relativisht pak konkurrencë për ushqimin ose burimet e folesë.

   Për shembull qukapikët më të vegjël si Downy mbledhin insektet nga të çarat e lëvores, ndërsa speciet më të mëdha si shpimi me lesh në vetë pemën për të futur insektet që shpuan në dru. Për shkak se ata nuk po marrin ushqimin e tyre nga i njëjti vend, qukapikët Downy dhe Hairy shpesh gjenden të jetojnë në të njëjtat zona.

   Quapikët janë një pjesë e rëndësishme e ekosistemit

   Qukapikët kanë role të rëndësishme për të luajtur si pjesë e ekosistemit. Ato mund të ndihmojnë në kontrollin e popullatave të insekteve dhe për t'i mbajtur pemët të shëndetshme. Ka shumë lloje të insekteve të mërzitshme nga druri, dhe kur popullatat dalin jashtë kontrollit, ato mund të shkatërrojnë fijet e mëdha të pemëve. Qukapikët nuk do të hanë vetëm brumbujt, por edhe larvat. Ata mund të zvogëlojnë infektimin e një peme të vetme deri në 60%!

   Ka gjithashtu shumë lloje zogjsh dhe gjitarësh që përdorin zgavrat e vjetra të qukapikut. Zogjtë si kukuvajka, trumcaku, zogjtë e kaltër, arrëza dhe kestrelat kanë nevojë për kavitete për të folenë, por nuk mund t'i krijojnë ato vetë. Gjitarët si ketrat fluturues dhe minjtë do t'i përdorin gjithashtu këto zgavra për strehim.

   Zgavra e folesë së qukapikut të drurit

   Si i mbijetojnë qukapikëtruajtja e insekteve si karkaleca në çarje druri dhe nën çati herpes!

   Habitati: Pyje të hapura, plantacione pishe, drurë në këmbë në kënetat e kastoreve, fundet e lumenjve, pemishte dhe moçale.

   Vendndodhja: Gjysma lindore e SHBA-së edhe pse shumë më pak e zakonshme në New England.

   Folezimi: 4-7 vezë, brenda zgavrave në pemë të ngordhura ose të ngordhura degët.

   Fakte interesante rreth qukapikëve kokëkuq

   • Ata shpesh janë agresivë ndaj qukapikëve të tjerë ose ndaj çdo zogu që i afrohet folesë së tyre. Këta qukapikë janë shumë territorialë dhe do të sulmojnë zogj të tjerë dhe madje do të heqin vezët e zogjve të tjerë nga foletë e afërta. Fatkeqësisht, ata janë në rënie në shumë zona, veçanërisht në SHBA Verilindore.
   • Ata përballen me të njëjtën sfidë si shumë zogj për sa i përket konkurrencës për vrimat e folezimit. Por kjo specie në veçanti i bën foletë e tyre vetëm në pemë të ngordhura, një habitat i cili po bie shpejt. Pemët e ngordhura ose të ngordhura hiqen shpesh nga toka për dru zjarri, për të reduktuar rrezikun nga zjarri, për të dekurajuar disa insekte plagë ose thjesht për estetikë.

   2. Qukapiku i grumbulluar

   Madhësia: 16-19 inç (qukapiku më i madh i Amerikës së Veriut)

   Shenjat identifikuese: Kryesisht e zezë me një kreshtë të kuqe, fytyrë të zhveshur bardh e zi, shirit të bardhë poshtë qafës dhe rreshtime të bardha të krahëve. Meshkujt kanë një "mustaqe" të kuqe

   Dieta: Milingonat dhe të tjera të mërzitshme nga druriKjo goditje e kokës?

   Ju mund të keni pyetur veten se si qukapikët mund të godasin me çekiç faturat e tyre në pemë gjatë gjithë ditës dhe të mos e kthejnë trurin e tyre në baltë. Siç mund ta prisni, qukapikët kanë përshtatje të veçanta fizike për të mbrojtur trurin e tyre.

   Ka shumë studime mbi këtë temë dhe pa u futur në detaje të shumë sistemeve në punë, këtu janë disa nga komponentë që bëjnë të mundur shpimin e tyre;

   • Truri i vogël dhe i lëmuar
   • Hapësirë ​​e ngushtë subdurale
   • Pak lëng cerebrospinal në kafkë për të parandaluar lëvizjen e trurit prapa dhe me radhë
   • Kockat si pllakë në kafkë që ofrojnë fleksibilitet dhe minimizojnë dëmtimet
   • Kocka hyoid mbështillet rreth kafkës dhe sa herë që zogu godet, ajo vepron si një rrip sigurie për kafkën
   • Pjesa e sipërme e faturës është pak më e gjatë se pjesa e poshtme. Ky "kafshim" dhe materialet që përbëjnë sqepin, ndihmojnë në shpërndarjen e energjisë së goditjes.

   Kur një qukapiku godet një pemë, energjia e goditjes shndërrohet në "energji tendosje" në trupin e tyre. . Anatomia e specializuar e qukapikut e ridrejton këtë energji të tendosjes në trupin e tyre në vend që të mbetet e gjitha në kokën e tyre. 99.7% e energjisë së tendosjes drejtohet në trup dhe vetëm .3% mbetet në kokë.

   Sasia e vogël në kokë shpërndahet në formë nxehtësie. Pra, ndërsa ky proces mbron trurin e qukapikut nga dëmtimikjo bën që kafkat e tyre të nxehen shpejt. Qukapikët e luftojnë këtë duke bërë pushime të shpeshta ndërmjet goditjeve ndërsa nxehtësia shpërndahet.

   Shkencëtarët janë ende duke studiuar teknikat e thithjes së goditjeve dhe konvertimit të energjisë së qukapikëve sot për të mësuar më shumë rreth mënyrës se si funksionon dhe aplikimet e mundshme inxhinierike për gjëra të tilla si helmetat madje edhe makina!

   insekte, disa manaferra.

   Habitati: Pyje të pjekura me pemë të mëdha.

   Vendndodhja: Gjysma lindore e SHBA-së, në pjesën më të madhe të Kanadasë, gjysma veriore e bregut perëndimor.

   Folezimi: 3-8 vezë të vendosura në zgavra të gërmuara nga trungjet e vdekura ose gjymtyrët e pemëve të gjalla. Zgavra është e veshur me copa druri.

   Fakte interesante rreth qukapikëve të grumbulluar

   • Këta qukapikë të mëdhenj mund të gërmojnë vrima deri në shtatë centimetra të përmasave. Nëse keni pasur ndonjëherë kënaqësinë të shihni një të shkojë për të punuar në një pemë, është një pamje mjaft e bukur me një spërkatje të copëzave të drurit që fluturojnë jashtë si një mulli trungje. Ndonjëherë ata hapin vrimat e tyre aq thellë në pemë saqë aksidentalisht mund të këputin pemë të vogla në gjysmë. Ata preferojnë pyjet e pjekura me pemë të vjetra të mëdha.
   • Pjesa më e madhe e habitatit të tyre humbi në fillim të shekullit të 18-të dhe 19-të kur prerja e pyjeve shkatërroi shumicën e pyjeve të pjekura dhe pyjet u pastruan për t'u bërë ferma. Ndërsa tokat bujqësore filluan të bien dhe pyjet u kthyen, Pileatedët janë rikthyer dhe duket se po përshtaten me pyjet dhe pemët më të reja.

   3. Qukapiku me bark të kuq

   Madhësia: 8,5 – 10 inç

   Shenjat identifikuese: E zezë me njolla dhe me njolla dhe kurriz të bardhë, gjoks i lehtë. Ata kanë një bark paksa të kuqërremtë që u jep atyre emrin, megjithëse nëse nuk janë në pozicionin e duhur, do të jeni të vështirë ta shihni atë! Kapuç me ngjyrë të kuqe të errët që shtrihet nga sqepi e poshtëqafa tek meshkujt dhe vetëm në pjesën e pasme të qafës tek femrat.

   Dieta: Insektet, frutat dhe farat.

   Habitati: Pyje të hapura, toka bujqësore, pemishte, pemë me hije dhe parqe. Është mirë në periferi, preferon pemë gjetherënëse.

   Vendndodhja: Gjysma lindore e SHBA-së në New England jugore.

   Folëzimi: 3-8 vezë, të vendosura në një zgavër të trungut të ngordhur, gjymtyrëve të pemës apo edhe shtyllave.

   Fakte interesante rreth qukapikëve barkukuq

   • Ata mund të nxjerrin gjuhën e tyre deri në dy centimetra më parë maja e sqepit të tyre! Është i gjatë dhe gjithashtu mjaft i mprehtë, me një gjemba të fortë në majë të cilën mund ta përdorin për të heshtë karkaleca dhe brumbuj. Ata madje kanë qenë të njohur për përdorimin e kësaj gjuhe për të shpuar portokallet dhe për të nxjerrë jashtë tulin.
   • Quapikët me bark të kuq do të vizitojnë lehtësisht ushqyesit e shpendëve për suet dhe farat, veçanërisht në muajt e dimrit.

   4. Qukapiku me koka të kuqe

   Madhësia: 8-8,5 inç

   Shenjat identifikuese : E zezë me model të guximshëm dhe faqe e bardhë, e bardhë e spikatur dhe e pasme e mbyllur. Meshkujt kanë një njollë të vogël të kuqe në pjesën e prapme të kurorës.

   Dieta: Insektet e mërzitshme nga druri.

   Habitati: Pyjet me pisha të hapura.

   Vendndodhja: Shtetet e Bashkuara Juglindore.

   Folezimi: 2-5 vezë në drurët e prishur të pishës së gjallë. Riprodhohet në koloni të lirshme në pisha të larta, zgavrat e foleve mund të përdoren për shumë vite.

   Interesantefakte rreth qukapikëve me koka të kuqe

   • Ky qukapik i rrallë dhe për fat të keq në rënie gjendet ekskluzivisht në pyjet e hapura me pisha. Këta qukapikë unikë kërkojnë pemë pishe me sëmundje të zemrës së kuqe, një kërpudhë që prek drurin e zemrës dhe e bën më të lehtë drurin për qukapikët për të hequr dhe gërmuar zgavrat e tyre të ndërlikuara të foleve. Zemra e kuqe është një sëmundje mjaft e zakonshme e pemëve 70 vjeç ose më të vjetër, por sot shumica e pyjeve me pisha priten përpara se pemët të arrijnë atë moshë. Vetë pyjet e hapura të pishave janë në rënie.
   • Sot besohet se mund të ketë vetëm katër grupe popullsie qukapikësh të kuq që ekzistojnë në botë, të gjitha të vendosura në juglindje të Shteteve të Bashkuara. Ata janë renditur si një specie e rrezikuar që nga viti 1973.

   5. Flickers

   Foto: Veriore Flicker "Yellow-shafted"

   Madhësia: 10-14 inç

   Shenjat identifikuese: Tanish-kafe me hekura e zezë në shpinë dhe njolla të zeza në bark, shenja e zezë e madhe në formë gjysmëhëne në gjoks. Pjesa e poshtme e krahëve është ose e verdhë ose e kuqe në varësi të nëngrupit. (E verdhë në veri dhe lindje, e kuqe në jug dhe perëndim. Meshkujt do të kenë mustaqe në fytyrë (të zeza ose të kuqe në varësi të nëngrupit) ndërsa femrat jo.

   Dieta: Milingonat dhe insektet e tjera, frutat, farat dhe arrat.

   Habitati: Pyjet, shkretëtira, periferi.

   Vendndodhja: Flicker verior në të gjithë SHBA-në dhe Kanadanë në shumë zona të Meksikës. Flicker i praruar shumë në Nevadën jugore, në të gjithë Arizonën dhe në Meksikën verilindore.

   Folezimi: 3-14 vezë të vendosura në një zgavër në një pemë ose kaktus në habitate të thata.

   Fakte interesante rreth dridhjeve

   • Ekzistojnë tre nënlloje të Flickers . Flicker Verior ndahet në varietete "me bosht të verdhë" dhe "me bosht të kuq". Në përgjithësi boshti i verdhë gjendet në lindje dhe ai i kuq në perëndim. Ekziston edhe një dridhje e praruar që gjendet vetëm në SHBA-në jugperëndimore në Meksikë dhe kryesisht jeton në pyjet gjigante të kaktusit.
   • Flickerët e Veriut janë një nga të paktët qukapikët e Amerikës së Veriut që migrojnë. Zogjtë në pjesët veriore të vargmalit të tyre do të lëvizin më në jug në dimër. Një tjetër fakt interesant rreth Flickers është se ata shpesh preferojnë të gjejnë ushqim në tokë.
   • Flickerët i duan milingonat dhe do të gërmojnë në papastërti për t'i gjetur ato, më pas përdorin gjuhën e tyre të gjatë për t'i vënë në prehër. Në fakt besohet se ato konsumojnë më shumë milingona se çdo zog tjetër i Amerikës së Veriut!

   6. Sapsuckers

   Foto: Sapsucker me bark të verdhë

   Madhësia: 8-9 inç

   Dieta: Lëngu, insektet, manaferrat.

   Habitati: Pyjet, pyjet.

   Folezimi: 4-7 vezë të vendosura në zgavrat e pemëve të gjalla. Ata preferojnë pemët e Aspenit.

   Identifikimi i shenjave

   Barku i verdhë :Bardh e zi sipër, njollë e bardhë e krahëve. Kurora e kuqe dhe gryka tek meshkujt, femrat - gryka e bardhë.

   Me napë të kuqe : Një prerje e bardhë e theksuar në krah e ndan atë nga qukapikët e tjerë. Modeli i guximshëm i fytyrës në të zezë, të bardhë dhe të kuq dhe njolla të bardha në anën e pasme e ndan atë nga kërpudha me gjoks të kuq.

   Me gjoks të kuq : Kryesisht koka dhe gjoksi i kuq, me vijë të bardhë të theksuar në sup. Pjesa më e madhe e shpinës së zezë me njolla të kufizuara të bardha.

   Williamson's : Mashkulli është kryesisht i zi me njolla të mëdha të bardha të krahëve, dy vija të bardha në fytyrë, fyt të kuq, bark të verdhë. Femra ka një kokë kafe dhe të pasme bardh e zi të bardhë dhe krahë, bark të verdhë.

   Vendndodhja

   Me bark të verdhë : Pjesa më e madhe e Kanadasë dhe Meksikës, gjysma lindore e SHBA

   Me napë të kuqe : Kolumbia Britanike jugore në të gjithë SHBA-në perëndimore (duke përjashtuar bregdetin) deri në Meksikë.

   Me gjoks të kuq : Larg perëndimore brigjet e Kanadasë dhe të SHBA-së

   Williamson's : Përgjatë korridorit të malit Rocky në jug në Meksikë.

   Fakte interesante rreth sapsikerëve

   • Ka katër pinjollë të ndryshëm të gjetur në Amerikën e Veriut; Me bark të verdhë (kryesisht lindor), me gjoks të kuq (kryesisht perëndimor), gjoks të kuq (vetëm në bregun perëndimor) dhe Williamson (përgjatë Maleve Shkëmbore).
   • Ata në fakt nuk e "thithin" lëngun, përkundrazi e lëpin duke përdorur qime të vogla si qime që dalin nga gjuha e tyre. Ata shpojnë rreshta rregullishtvrima të ndara vertikale dhe horizontale në trungun e një peme. Kur lëngu rrjedh, ata do ta lëpinin atë.
   • Lëngu mund të tërheqë gjithashtu insekte të cilat më pas mund të kapen në lëng - pasi të paaftësohen qukapikët mund t'i gëlltisin lehtësisht.

   7. Qukapiku Downy

   Madhësia: 6-7 inç më i vogli i qukapikut të Amerikës së Veriut.

   Shenjat identifikuese: Sqep i shkurtër, pjesët e sipërme bardh e zi me shirit të madh të bardhë vertikal poshtë mesit të shpinës, fytyrë me vija bardh e zi, pjesa e poshtme e bardhë e pastër. Meshkujt kanë një njollë të kuqe në zverk.

   Dieta: Insektet, manaferrat dhe farat që bëjnë dru.

   Habitati: Pyjet e hapura, pemishte dhe parqe .

   Vendndodhja: Në shumicën e Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë

   Shiko gjithashtu: Owls of Pennsylvania (8 speciet kryesore)

   Folezimi: 3-7 vezë të vendosura në zgavër apo edhe në shtëpi zogjsh.

   Fakte interesante rreth Downy Woodpeckers

   • Downy's mund të gjenden në të gjithë pjesën më të madhe të vendit dhe do të vizitojnë lehtësisht ushqyesit e shpendëve për fara dhe supet. Kurdoherë që kam lëvizur dhe kam vendosur ushqyesit e mi, ata janë gjithmonë një nga speciet e para që shfaqen.
   • Ata gjithashtu kapen shpesh duke pirë nektar të kolibrit nga ushqyesit e kolibrit.
   • Downy Woodpeckers po shponi në pemë si qukapikët e tjerë, por kryesisht u pëlqen të mbledhin insekte dhe larva nga të çarat e lëvores.

   8. Qukapiku me lesh

   Madhësia: 8,5-10inç

   Shenjat identifikuese: Krahë të zinj me njolla të bardha, shirit të bardhë poshtë shpinës, bark i gjithi i bardhë. Meshkujt kanë një njollë të kuqe në zverk.

   Dieta: Insektet, manaferrat, farat që bëjnë drurë.

   Habitati: Pyjet e pjekura, pemishte , parqe.

   Vendndodhja: Në pjesën më të madhe të SHBA-së dhe Kanadasë, disa pjesë të Meksikës.

   Folezimi: 3-6 vezë në shtrat me copa druri në zgavrën e pemës.

   Fakte interesante rreth qukapikut me lesh

   • Dukja e Hairy është pothuajse identike me qukapikun më të vogël Downy. Ata mund të dallohen nga madhësia e tyre e përgjithshme më e madhe dhe gjithashtu fatura dukshëm më e gjatë.
   • Është vënë re se ndonjëherë ata do të ndjekin Qukapikët e Pileated, duke pritur që ata të mbarojnë shpimin e një vrime dhe pasi të pileated të largohet ata do të hetojnë dhe foragjere për insektet që Pileated mund të ketë humbur.

   9. Qukapiku i Lewis

   Madhësia: 10-11 inç

   Shenjat identifikuese: Koka jeshile e errët me shkëlqim dhe kurriz, jakë gri dhe gjoks, fytyrë e kuqe, bark rozë. Krahët janë të gjerë dhe të rrumbullakosur.

   Dieta: Insektet e mbledhura nga lëvorja ose të kapur në fluturim. Rrallë daltë druri. Manaferrat dhe arra. Lisat përbëjnë 1/3 e dietës, i ruan ato në të çarat e pemëve.

   Habitati: Pyjet me pisha të hapura, korije dhe zona me pemë të shpërndara.

   Vendndodhja: SHBA perëndimore

   Folezimi: 5-9 vezë, zgavra në të vdekur
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.