17 fakte interesante rreth qukapikëve

17 fakte interesante rreth qukapikëve
Stephen Davis
në ushqimet e mia të kolibrit sesa kam bërë kolibrat e vërtetë!

4. Një grup qukapikësh quhet prejardhje

Shumë lloje të ndryshme zogjsh kanë emrat e tyre kur bëhet fjalë për një grup ose tufë prej tyre. Ashtu si një tufë sorrash quhet vrasje, ose një tufë skifterësh quhet kazan, një grup qukapikësh quhet "prejardhje".

5. Qukapikët kanë gjuhë vërtet të gjatë

Ka vetëm disa lloje zogjsh me gjuhë vërtet të gjatë që mbështillen rreth gropave të syrit duke i lejuar ata t'i shtrijnë ato shumë më larg se zogjtë e tjerë.

Qukapikët së bashku me kolibrat dhe madje edhe oriolat janë ndër këta zogj me gjuhë të gjatë. Këto përshtatje të veçanta lejojnë që të tre këto lloje zogjsh të pinë nga ushqyesit e kolibrit. Disa lloje qukapikësh kanë gjuhë deri në 4 inç të gjatë!

6. Qukapikët e Acorn kanë një sistem social të avancuar

Quapikët e Acornsqepat si një mjet për të gërmuar vrima në dru, gjë që u lejon atyre të gërmojnë vrimat e foleve ose të marrin insektet dhe larvat e insekteve nga vrima.

11. Disa lloje qukapikësh do të hanë zogj të vegjël

Disa lloje qukapikësh, si Qukapiku i Madh me njolla, janë omnivorë dhe madje hanë vezë ose foshnja të tjera zogjsh me raste. Një Qukapiku Gila u kap nga kamera duke vrarë dhe duke ngrënë trurin e foshnjës në një fole.

Megjithatë, për shumicën e qukapikëve, ata në përgjithësi i qëndrojnë vetes dhe nuk janë agresivë, megjithatë ata do të mbrojnë veten dhe të vegjlit e tyre ashpër nëse është e nevojshme .

12. Ka mbi 200 lloje qukapikësh në botë

Askush nuk duket se pajtohet se sa lloje janë në familjen Picidae , por një gjë është e qartë, ka patjetër mbi 200. Brittanica. com thotë se janë regjistruar 210 lloje, Wikipedia citon se Shoqëria Ndërkombëtare Ornitologjike raporton se janë zbuluar 236 lloje bletësh. Ndërsa burime të tjera si PSU.edu thonë se ekzistojnë deri në 300..

13. Qukapikët kanë këmbë të veçanta ngjitjeje

kredi: Darekk2

Qukapikët janë të ndryshëm nga çdo lloj tjetër zogu. Mënyra se si sillen, si duken dhe se si jetojnë dhe mbijetojnë është kaq unike dhe interesante. Në këtë artikull ne do t'i përgjigjemi një mori pyetjesh të zakonshme rreth këtyre zogjve të lezetshëm duke ju dhënë 21 fakte interesante rreth qukapikëve.

Kënaquni!

Shiko gjithashtu: Si të mbani qukapikët jashtë shtëpisë tuaj

17 fakte interesante për qukapikët

1. Qukapikët nuk kanë dhimbje koke

Qukapikët kanë një kockë të veçantë në kokën e tyre të quajtur kocka hyoid. Kjo kockë e veçantë unike për qukapikët mbështillet rreth gjithë kafkës së tyre brenda kokës dhe shton një lloj mbrojtjeje nga goditja.

Kjo i mbron ata nga "dhimbjet e kokës" ose lëndimi i tyre kur ata vazhdimisht përplasin kokën me një pemë, ndonjëherë për orë të tëra.

2. Qukapikët zakonisht preferojnë pemët e ngordhura

Ndërsa shumica e qukapikëve sigurisht që janë në gjendje të hapin një vrimë përmes një peme të gjallë, shumë herë ata preferojnë pemët e ngordhura. Qukapikët pëlqejnë pemët e ngordhura ose të ngordhura ku druri i zemrës është tashmë i butë, kjo e bën më të lehtë për ta nxjerrjen e zgavrave të foleve. Përveç kësaj, nëse druri është i butë, atëherë shumë lloje larvash dhe insektesh mund të fshihen brenda pemës, kështu që ata kanë më shumë mundësi për ushqim.

3. Ndonjëherë qukapikët ushqehen me ushqime të qukapikëve

Qukapikët mund të pëlqejnë gjithashtu shijen e nektarit të ëmbël të kolibrit. Pranverën dhe verën e kaluar, unë pata më shumë Qukapikë Downyqukapikët më të mëdhenj në Amerikën e Veriut

Nëse nuk llogaritet qukapiku me faturë fildishi, i cili mendohet prej kohësh të jetë zhdukur, por ende jo zyrtarisht i zhdukur, Qukapikët e Pileated janë më të mëdhenjtë. Ata janë rreth 16-19 inç në gjatësi dhe janë afërsisht sa sorrat.

imazh: Pixabay.com

Ata janë të pamundur të ngatërrohen me lloje të tjera qukapikësh për shkak të madhësisë dhe pamjes së tyre, megjithëse njerëzit nganjëherë gabimisht i quajnë qukapikët kokëkuq që janë një specie tjetër dhe janë shumë më të vegjël.

8. Qukapikët nuk godasin natën

Qukapikët janë kafshë ditore, kështu që ata ngrihen gjatë natës dhe janë kryesisht të qetë. Kjo nuk do të thotë se ata nuk do të ngrihen në të çarën e agimit duke goditur me çekan në anën e shtëpisë tuaj! Pra, nëse keni probleme me qukapikun, atëherë është mirë të dini se të paktën do të jeni në gjendje të flini natën.

9. Thithësit e qukapikut në fakt nuk e thithin lëngun, por e lëpijnë atë

Shiko gjithashtu: Bluebirds VS Blue Jays (9 Dallime)

Siç e përmenda më lart, të gjithë në familjen e qukapikut kanë një gjuhë jashtëzakonisht të gjatë, këtu përfshihen edhe sapspirësit. Megjithatë, anëtarët e varietetit sapsucker nuk e thithin lëngun, ata nxjerrin farat në pemë, pastaj fusin gjuhën e tyre të gjatë dhe gllënjkë dhe lëpijnë lëngun.

10. Qukapikët nuk hanë dru

Edhe pse shumë njerëz mund të mendojnë se qukapikët hanë dru, ngjashëm me mënyrën se si kastorët hanë dru, ata në fakt nuk e hanë. Qukapikët thjesht i përdorin atolëvizjet, si dhe rritja e levës për goditjen.

14. Disa qukapikë jetojnë edhe në kaktus

Qukapiku Gila jeton në shkretëtirën Sonoran në pjesë të Kalifornisë Jugore, Nevadës dhe Arizonës. Këta qukapikë të guximshëm janë përshtatur me jetën në shkretëtirë dhe do të bëjnë folenë në saguaros gjigantë.

Kaktusi Saguaro mund të jetojë deri në 200 vjet, të arrijë lartësitë deri në 50 këmbë dhe të peshojë 5000+ paund kur është plotësisht i hidratuar . Përveç sigurimit të strehimit për Qukapikët Gila, zogjtë do të hanë edhe frutat që nxjerr kaktusi.

Gila Qukapiku në kaktus

15. Qukapikët godasin ulluqet sepse u pëlqen tingulli

Qukapikët bëjnë rregullisht diçka që quhet "daulle" në ulluqet metalike dhe mund të jetë shumë e lartë. Ata e bëjnë këtë për disa arsye, kryesisht për të shënuar territorin e tyre ose për të tërhequr një bashkëshort. Pra, nëse dëgjoni ose shihni një qukapiku duke rënë në ulluqet tuaja, atëherë mund të keni një çift riprodhues afër.

16. Sqepi i qukapikut nuk konsumohet kurrë

Qukapikët, ndryshe nga zogjtë e tjerë, kanë qeliza të veçanta rigjeneruese në fund të sqepave të tyre, kështu që ata po rriten vazhdimisht nëse është e nevojshme. Me sqepa shumë të mprehtë, si daltë, qukapikët vlerësohet të godasin deri në 12,000 herë në një ditë të vetme. Ky është një tjetër përshtatje e veçantë e qukapikut.

17. Në disa vende, qukapikët shoqërohen me fat të keq dhe vdekje

Shumë herë qukapikët janëi lidhur me mençurinë dhe njohurinë, por në traditat e popullit sllav lindor, qukapiku mund të simbolizojë vdekjen ose fatin e keq. Thuhet se goditja e qukapikut shpall vdekjen.

Pra, nëse doni një kuptim shpirtëror të asaj që do të thotë daullja në ulluqet tuaja, ja ku jeni. Sidoqoftë, siç e përmendëm më lart, daullja është për komunikim.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.