16 fakte zbavitëse rreth pëllumbave të zisë

16 fakte zbavitëse rreth pëllumbave të zisë
Stephen Davis

Tabela e përmbajtjes

vëreni ato.

12. Folezojnë në vende të ndryshme

Pëllumbat e zisë mund të bëjnë fole në vende të ndryshme, shpesh bazuar në atë pjesë të vendit ku ndodhen. Për shembull, në perëndim ata shpesh folezojnë në tokë, ndërsa në në lindje ata zgjedhin të folezojnë më shpesh në pemë ose shkurre. Në shkretëtirë, ata madje mund të bëjnë folenë në shtratin e një kaktusi. Ata nuk shqetësohen nga foleja pranë njerëzve dhe shpesh do të përfundojnë në ulluqe, qepalla dhe mbjellëse rreth shtëpisë.

Pëllumbi i zisë fole në një kaktusfara

Pëllumbat e zisë mund të hanë një sasi mbresëlënëse ushqimi, veçanërisht në krahasim me zogjtë e tjerë të përmasave të ngjashme. Çdo ditë ata do të konsumojnë ndërmjet 12 dhe 20 për qind të peshës së tyre trupore. Pothuajse 100% e dietës së tyre janë fara, por ndonjëherë mund të hanë manaferrat dhe kërmijtë.

Pëllumbat e zisë janë në gjendje të hanë kaq shumë falë një zone të ezofagut të tyre të quajtur kulture. Kultura mund të ruajë një sasi të madhe farash që pëllumbi vajtues do t'i tresë më vonë nga një pozitë e sigurt. Në fakt, 17.200 fara të mëdha blu grass u regjistruan dikur në një kulturë të Pëllumbave të zisë!

7. Ata mund të mbijetojnë në shkretëtirë

Ndryshe nga shumë lloje të tjera zogjsh, pëllumbat zie arrijnë të mbijetojnë në shkretëtirat e jugperëndimit të SHBA dhe Meksikës. Një përshtatje që ndihmon me këtë është aftësia e tyre për të pirë ujë burimi të njelmët. Uji i njelmët është në thelb pika e mesme midis ujërave të ëmbla dhe ujërave të kripura të oqeanit.

Uji i njelmët përmban kripë të mjaftueshme që shumica e gjitarëve, përfshirë njerëzit, nuk janë në gjendje ta pinë atë pa u dehidratuar. Pëllumbat e zisë mund të konsumojnë ujë të njelmët pa dehidrim.

Pëllumbi i zisë çift

Pëllumbat e zisë janë zogj që vijnë nga familja e pëllumbave dhe janë një nga llojet më të zakonshme të zogjve që mund të hasni në Amerikë. Thirrja e tyre e butë dhe vajtuese është lehtësisht e dallueshme. Ato janë gjithashtu të zakonshme në lagjet urbane dhe periferike në të gjithë Amerikën e Veriut. Le të shohim disa fakte rreth pëllumbave vajtues dhe të mësojmë më shumë rreth këtyre zogjve paqësorë.

Shiko gjithashtu: 10 zogj të Amerikës së Veriut që hanë bletët

Fakte rreth pëllumbave të zisë

1. Ato gjenden në të gjithë Amerikën e Veriut

Në Shtetet e Bashkuara, Pëllumbat e zisë mund të gjenden në të gjithë vendin gjatë gjithë vitit. Ata janë gjithashtu banorë gjatë gjithë vitit në Karaibe dhe pjesë të Meksikës. Një popullsi përhapet në Kanadanë e poshtme gjatë verës dhe Amerikën Qendrore gjatë dimrit.

2. Ata janë një zog i gjuajtur popullor

Pëllumbat e zisë janë një nga zogjtë më të gjuajtur në vend. Rreth 20 milionë janë korrur çdo vit, nga popullsia vjetore e vlerësuar rreth 350 milionë. Kjo mund të jetë befasuese pasi duket se ata nuk përshtaten fare me zogjtë e gjahut, si p.sh. pulat, thëllëzat ose fazanët.

Megjithatë, njerëzit i shohin ato të bollshme, argëtuese për të gjuajtur dhe të mira për t'u ngrënë. Për shkak se Pëllumbat e Vajtimit klasifikohen teknikisht si zog shtegtarë, dhe për këtë arsye mbrohen nga Akti i Traktatit të Zogjve Shtegtarë, kërkohen certifikata dhe licenca të veçanta për t'i gjuajtur.

3. Habitati i preferuar i Pëllumbave të zisë pasqyron atë të njerëzve

Një nga arsyet për këtëzogjtë janë aq të zakonshëm saqë ata priren të pëlqejnë të njëjtin habitat si ne. Ata preferojnë tokën e hapur dhe gjysmë të hapur ndaj çdo gjëje të pyllëzuar shumë. Këtu përfshihen parqet, lagjet, fermat, kullotat dhe pyjet e hapura. Kjo na sjell në faktin tjetër…

4. Zogu më i përhapur i shumimit në Amerikë

Sot, Pëllumbat e zisë mund të gjenden duke u shumuar në secilën prej 50 Shteteve të Bashkuara, madje edhe në Hawaii dhe Alaska. Jo shumë specie të tjera zogjsh, nëse ka fare, mund të bëjnë të njëjtin pretendim.

Interesante, kur kolonët e parë evropianë erdhën nga Evropa, këta zogj ka të ngjarë të gjendeshin në shumë xhepa të vendit, por nuk ishin si i përhapur. Ndërsa pyjet u prenë bujqësia dhe vendbanimet, territori i pëllumbave u zgjerua.

Shiko gjithashtu: 15 fakte rreth harabela të shtëpisë

5. Ata shpenzojnë shumë kohë në tokë

Ndërsa janë krejtësisht të aftë për të fluturuar dhe ulur në pemë, Pëllumbat e zisë kalojnë shumë kohë në tokë. Ashtu si kushëriri i tyre pëllumbi, ata mund të ecin lehtësisht dhe preferojnë të kërkojnë fara dhe ushqime të tjera nga toka. Nëse keni ushqyes zogjsh në oborrin e shtëpisë, me shumë mundësi do t'i shihni ata duke kërkuar fara që kanë rënë poshtë ushqyesve tuaj, ose duke përdorur një ushqyes platforme.

Kalimi i shumë kohë jashtë në tokë mund t'i bëjë ata të prekshëm ndaj një numri grabitqarësh, veçanërisht macet e shtëpisë. Macet janë në fakt një grabitqar i zakonshëm i pëllumbave zie.

6. Pëllumbat e zisë konsumojnë shumëdhe ai u vra nga një gjahtar në 1998 në Florida. Ai u grupua në vitin 1968 në shtetin e Xhorxhias.

9. Pëllumbat e zisë kanë disa pseudonime

Pëllumbat e zisë kanë emra të shumtë që mund t'i keni dëgjuar më parë. Emri i tyre më i gjatë është Pëllumbi amerikan i zisë, por ata njihen gjithashtu thjesht si "turtle pëllumba". Ata njihen gjithashtu nga disa si "pëllumbat e shiut". Këta zogj dikur quheshin edhe turtuj të Karolinës dhe pëllumba të Karolinës. Pavarësisht nga disa nga pseudonimet, këta zogj në të vërtetë nuk janë turtuj.

10. Emri i tyre vjen nga thirrja e tyre

Ata e kanë marrë emrin e tyre “Mourning” sepse kur përshkruanin një nga thirrjet e tyre të gëlltitjes, njerëzit shpesh mendonin se ajo dukej e trishtuar ose vajtuese. Kjo në përgjithësi i referohet "perch-coo" së tyre, një këngë që meshkujt e pashoqëruar e bëjnë nga një purtekë e hapur. Ka të ngjarë t'i dëgjoni ata duke e bërë këtë në oborrin tuaj nga një degë peme ose çati. Tingulli është një "coo-oo" i ndjekur nga 2-3 coos të dallueshme.

11. Meshkujt dhe femrat duken njësoj

Ndryshe nga një specie si Kardinali i Veriut, ku meshkujt dhe femrat janë dukshëm mjaft të ndryshëm, Pëllumbat e zisë të të dy gjinive kanë të njëjtën pendë. Ata kanë një trup gri të zbehtë me pjesë të poshtme me ngjyrë pjeshke, njolla të zeza në krahë dhe këmbë rozë.

Meshkujt janë pak më të mëdhenj se femrat, me gjoks pak më rozë dhe koka më të shndritshme. Por këto dallime janë delikate dhe ju duhet të dukeni shumë afërmerrni turnin herët në mëngjes, mbrëmje dhe natë, ndërsa meshkujt mbulojnë mëngjesin vonë deri në mesditë.

15. Ata angazhohen në ritualet e lidhjes së çifteve

Çiftet mashkull-femër të Pëllumbave të zisë do t'i presin njëri-tjetrit pendët e qafës si pjesë e një rituali lidhjeje. Kjo do të përparojë në lëvizjen e kokës lart e poshtë në sinkron, ndërsa kapin sqepat e njëri-tjetrit.

16. Krahët e tyre bëjnë një tingull kur ngrihen

Nëse keni kaluar ndonjë kohë rreth Pëllumbave të zisë, mund të keni vënë re se sa herë që ngrihen nga toka, ata lëshojnë një fërshëllimë ose zhurmë "përgëzuese". Ky tingull nuk vjen nga fyti i tyre, por nga pendët e tyre të krahëve. Është teorizuar se pëllumbat e përdorin këtë si një sistem alarmi të integruar, duke frikësuar grabitqarët aty pranë dhe duke paralajmëruar zogjtë aty pranë.
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.