16 fakte interesante rreth Cooper's Hawks

16 fakte interesante rreth Cooper's Hawks
Stephen Davis

Tabela e përmbajtjes

çiftëzohen për gjithë jetën?

Jo gjithmonë, por është e zakonshme që Cooper's Hawks të çiftëzohen për gjithë jetën. Një numër i madh çiftesh riprodhuese do të ribashkohen çdo sezon riprodhimi dhe skifterët që gjejnë çifte të reja janë të pazakontë.

Image: mpmochrie

Cooper's Hawks janë një zog grabitqar i përhapur që është i shpejtë, i fuqishëm dhe i guximshëm. Ata kanë një histori të gjatë të jetesës dhe gjuetisë pranë njerëzve. Së bashku me specie të tjera si Skifteri me bisht të kuq, ata janë një nga zogjtë grabitqarë më të njohur dhe më të dalluar në Amerikën e Veriut. Këtu janë 16 fakte interesante rreth Cooper's Hawks.

Shiko gjithashtu: 14 Fakte interesante të Skifterit Peregrine (me foto)

16 fakte rreth Cooper's Hawks

1. Si gjuajnë Cooper's Hawks?

Cooper's Hawks janë agresivë dhe të guximshëm. Ata përdorin shumë metoda të ndryshme kur gjuajnë, në varësi të gjahut. Ndonjëherë ata ndjekin gjahun nga ajri, duke ndjekur çdo kthesë dhe kthesë me shkathtësi mahnitëse. Herë të tjera ata sulmojnë me fluturime të shkurtra e të drejtpërdrejta, dhe herë të tjera i ndjekin prenë nëpër bimësi të dendur, duke e ndjekur pa pushim.

2. Ku jetojnë Cooper's Hawks?

Cooper's Hawks mund të gjenden në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut. Ato variojnë nga bregu në breg, deri në veri deri në Kanada qendrore dhe deri në jug deri në Guatemala. Ata janë një nga zogjtë grabitqarë më të përhapur në Amerikën e Veriut, me aftësinë për të jetuar në një gamë të gjerë klimash.

3. Çfarë hanë Cooper's Hawks?

Zogjtë janë ushqimi i preferuar i Cooper's Hawk. Aq shumë sa për pjesën më të madhe të historisë amerikane ata njiheshin si skifterët e pulës. Zogjtë me përmasa të mesme preferohen më shumë se zogjtë e vegjël dhe pulat bëjnë një vakt të lehtë për ta. Lakuriqët e natës janë gjithashtu një pre e zakonshme, dhe shpejtësia e skifteritdhe shkathtësia e bëjnë relativisht të lehtë për ta kapjen e lakuriqëve të natës - disa skifteri përjetojnë një shkallë suksesi prej 90% kur gjuajnë lakuriqët e natës.

4. Sa të zakonshëm janë Skifterat e Cooper's?

Skifteri i Cooper's ka një popullsi të qëndrueshme dhe konsiderohet mjaft i zakonshëm. Meqenëse ata jetojnë në të gjithë SHBA-në kontinentale dhe në pjesë të mëdha të Kanadasë dhe Meksikës, ata janë një nga zogjtë grabitqarë më të ndotur. Ato mund të gjenden shpesh në zonat periferike dhe qytetet rurale.

5. Çfarë lloj habitati pëlqejnë Cooper's Hawks?

Habitati i tyre ideal është pylli, dhe pyjet e dendura. Megjithatë, ata përshtaten lehtësisht në periferi më të hapura dhe janë një pamje e zakonshme rreth parqeve, fushave të atletikës dhe lagjeve të qeta.

6. Si t'i tërheq Cooper's Hawks?

Thjesht - vendosni një ushqyes zogjsh. Cooper's Hawks preferojnë të hanë zogj, kështu që tërheqja e më shumë zogjve në oborrin tuaj ka të ngjarë të tërheqë një ose dy skifterë. Nëse keni një kotec pulash në oborrin e shtëpisë, ju jeni praktikisht i garantuar të shihni herë pas here Cooper's Hawks.

7. Sa shpejt mund të fluturojë një Cooper's Hawk?

Cooper's Hawks mund të fluturojë me shpejtësi të lartë, shpesh duke lundruar me mbi 50 mph. Shpejtësia e tyre maksimale është e vështirë të matet, pasi ata zakonisht gjuajnë ndërsa fluturojnë nëpër bimësi të dendur. Në fakt, shumë Cooper's Hawks të rritur tregojnë dëshmi të frakturave të shumta të kockave në gjoks dhe krahë që vijnë nga goditja e pemëve dhe shkurreve me shpejtësi maksimale.

8. Bëni Cooper's Hawksgamën e tyre, Cooper's Hawks migrojnë. Pjesët më veriore të gamës së tyre janë të banuara vetëm gjatë sezonit të mbarështimit, ndërsa Skifterat e Cooper's në Meksikë dhe Guatemalë janë të tyre vetëm gjatë muajve të dimrit. Në pjesën më të madhe të gamës së tyre, duke përfshirë shumicën e Shteteve të Bashkuara, ata nuk janë migrues.

14. Si e mori emrin Cooper's Hawk?

Skifteri i Cooper-it shpesh quhej skifteri i pulës ose skifteri i pulës, veçanërisht gjatë kohëve koloniale, sepse zakonisht bënte pre e pulave që rriteshin në ferma. Ai u emërua zyrtarisht Skifteri i Cooper-it në 1828 nga Charles Lucien Bonaparte për nder të mikut të tij William Cooper. Pseudonimi "skifteri i pulës" mbeti për një kohë të gjatë më pas, megjithatë.

15. Sa i madh është një Cooper's Hawk?

Ata variojnë nga 14 deri në 20 inç të gjatë, me një hapje krahësh 24-39 inç dhe me peshë mesatare pak më shumë se një kilogram. Femrat mesatarisht rreth 40% më të rënda se meshkujt, por ato mund të jenë deri në 125% më masive. Kjo mund të paraqesë disa probleme për meshkujt, pasi zogjtë me madhësi mesatare janë një pre e zakonshme për Cooper's Hawks dhe meshkujt e vegjël mund të bien herë pas here pre e femrave.

16. A do të sulmojë një Cooper's Hawk pulat?

Cooper's Hawks janë të njohur për vrasjen e pulave. Pulat janë të prekshme sepse nuk mund të fluturojnë larg dhe kanë pak mbrojtje natyrore. Oreksi i Cooper's Hawk për pulën i dha atij pseudonimin Chicken Hawk gjatëkohët koloniale.

Shiko gjithashtu: Simbolizmi i zogut të kaltër (Kuptime dhe interpretime)Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.