15 zogj me sqepa të lakuar (Foto)

15 zogj me sqepa të lakuar (Foto)
Stephen Davis

Forma e sqepit të një zogu shpesh përcaktohet nga lloji i ushqimit që hanë. Sqepat e lakuar janë mjete që mund t'i ndihmojnë zogjtë të grisin, të çajnë, të çajnë dhe të gërmojnë për të hyrë në lloje të ndryshme ushqimi. Pavarësisht nëse kanë nevojë të grisin mish kafshësh, të kërkojnë insekte pas lëvores së pemëve ose të gërmojnë në sediment për të gjetur gaforre, shumë lloje të ndryshme zogjsh përfitojnë nga kjo formë sqepi. Në këtë artikull do t'ju tregojmë 15 lloje të ndryshme zogjsh me sqep të lakuar.

Zogjtë me sqep të lakuar

1. Tullac Eagle

imazhi: Pixabay.com

Emri shkencor: Haliaeetus leucocephalus

Shqiponja tullac është një zog i madh grabitqar me gjerësia e krahëve deri në shtatë këmbë dhe një peshë deri në trembëdhjetë paund. Ajo gjendet në të gjithë Amerikën e Veriut, duke përfshirë Kanadanë, ku folezon përgjatë skajeve të liqeneve, lumenjve dhe përrenjve.

Kjo shqiponjë ushqehet kryesisht me gjitarë të vegjël, gjarpërinj, breshka dhe madje edhe kafshë të ngordhura. Për shkak se zogjtë duhet të depërtojnë nëpër shtresa të trasha leshi ose luspa në gjahun e tyre, ata kanë sqepa të lakuar që janë mjaft të fortë për t'u copëtuar në mishin e gjahut të tyre. Ata gjithashtu kanë vizion të mprehtë, i cili u lejon atyre të dallojnë gjahun e mundshëm nga një distancë e gjatë. Puplat e tyre janë gjithashtu shumë të papërshkueshme nga uji, kështu që ato nuk lagen kur fluturojnë mbi ujë ose gjatë stuhive.

2. 'I'iwi

imazhi: Gregory "Slobirdr" SmithShtetet e Bashkuara, Karaibet dhe Meksika. Shumica e shpendëve me sqep të lakuar kanë një kthesë në rënie. Avoceti, megjithatë, ka një kurbë interesante lart. Për t'u ushqyer, ata ecin në ujë të cekët, e zhytin karamin e tyre nën ujë dhe e fshijnë anash për të kapur jovertebrorët.

5. Bufi i hambarit

Bufi i hambaritShkapat i ndihmojnë ata të gjejnë ushqimin.

Këto shkaba të mëdha mund të heqin mishin nga gjahu i tyre me ndihmën e sqepave të tyre të lakuar. Shabat e zeza janë gjithashtu grabitqarë oportunistë, që do të thotë se kur ushqimi është i pakët, ata do të gjuajnë për kafshë të vogla si minjtë, zogjtë e vegjël dhe vezët.

7. Thrasher i LeConte

Trasher i LeContenjë larmi ngjyrash, duke përfshirë jeshile, blu, të bardhë dhe gri. Budgët hanë farat e barit, frutat dhe bimët në të egra. Ata gjithashtu shpesh jetojnë në zona me burime të bollshme uji, sepse u pëlqen të pinë ujë dhe kërkojnë të paktën 5.5% të peshës së tyre trupore çdo ditë.

15. Shkallaku

Ospreyndërtesat. Skifterët e vegjël dallohen për shpinën e tyre gri të errët, vijat në gjoks dhe bark dhe sqepin e tyre të lakuar të dallueshëm.

Këta skifterë zakonisht gjuajnë gjahun në ajër, i cili përbëhet kryesisht nga zogj. Ata zakonisht sulmojnë prenë e tyre nga lart, duke u zhytur poshtë dhe duke i rrëzuar ata pa ndjenja. Këto specie do të përdorin më pas sqepat e tyre të lakuar për të vrarë prenë plotësisht duke prerë kurrizin e tyre.

13. Hupoe euroaziatike

Hoopoemjaltërri me origjinë nga ishujt Havai. Këta zogj të kuq të ndezur jetojnë në pyje në lartësi të larta. Sqepi i tyre i gjatë, rozë-portokalli i lakuar poshtë është i formuar posaçërisht për t'u zhytur në brendësi të luleve tubulare për të pirë nektar. Fatkeqësisht, këta zogj dikur të zakonshëm janë kërcënuar nga humbja e habitatit, mushkonjat e infektuara nga malaria dhe patogjenët e bimëve që prekin pemët nga të cilat Iiwi varet për ushqim.

3. Papagalli me faturim të trashë

Papagalli me faturim të trashëtrungjet e poshtme të pemëve, ku puplat e tyre kafe të krahëve përzihen në mënyrë të përsosur.

Këta rrëshqanorë të pemëve kanë sqepa të lakuar që i lejojnë ata të depërtojnë në lëvoren e trashë të pemëve në kërkim të larvave dhe insekteve të tjera të fshehura brenda saj. Sqepat e lakuar gjithashtu i lejojnë ata të trajtojnë gjahun si vemjet dhe karkalecat me aftësi më të mëdha se zogjtë e tjerë me përmasa të krahasueshme.

Shiko gjithashtu: 12 zogj me qafe te gjata (me foto)

9. Toucan me keel

Tucan me faturim keelKaçurrela. Ata janë zogu më i madh bregdetar në Amerikën e Veriut. Ndërsa ecin në ujëra të cekëta, ata mund të përdorin sqepat e tyre të gjatë e të lakuar për të gërmuar nëpër sediment për të gjetur krimba, karkaleca deti dhe gaforre. Ata gjithashtu hanë insekte të brendshme si karkaleca, duke u mbledhur së bashku në grupe dhe duke ecur nëpër fusha për t'i nxjerrë jashtë.

11. White Ibis

Imazhi: birdfeederhub.com (West Palm Beach, Florida)

Emri shkencor: Eudocimus albus

Ibis i bardhë është një zog që jeton në ligatinat, kënetat dhe zonat bregdetare nga Amerika e Veriut në Amerikën Qendrore. Ata janë kryesisht të bardhë, me një majë të zezë në krahët e tyre. Këta zogj të mëdhenj mbijetojnë në habitatin e tyre natyror duke gjuajtur dhe duke kërkuar ushqim me sqepin e tyre. Ata nxjerrin insekte nga foletë dhe nga balta me ndihmën e sqepave të tyre të gjatë e të lakuar. Këta zogj gjithashtu konsumojnë peshk, karkaleca, gaforre dhe kërmij. Për të kërkuar ushqim, ata tërheqin sqepat e tyre të gjatë të lakuar përgjatë fundit me baltë / rërë.

Për shkak të natyrës së tyre sociale, ata shpesh mblidhen në tufa prej dhjetë mijë ose më shumë zogjsh, gjë që ndihmon për të frikësuar grabitqarët e mundshëm që mund të dëmtojnë ata.

Shiko gjithashtu: Si të siguroni një banjë zogjsh (që të mos përmbyset)

12. Skifterët skifterë

Emri shkencor: Falco peregrinus

Skifterët e egër janë zogjtë më të shpejtë, që arrijnë shpejtësi prej deri në 200 milje në orë në fluturim zhytjeje. Ato gjenden kryesisht në zonat bregdetare, pranë shkëmbinjve, apo edhe të larta
Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis është një vëzhgues i zjarrtë i shpendëve dhe entuziast i natyrës. Ai ka studiuar sjelljen dhe habitatin e shpendëve për më shumë se njëzet vjet dhe ka një interes të veçantë për zogjtë në oborrin e shtëpisë. Stephen beson se të ushqyerit dhe vëzhgimi i zogjve të egër nuk është vetëm një hobi i këndshëm, por edhe një mënyrë e rëndësishme për t'u lidhur me natyrën dhe për të kontribuar në përpjekjet e ruajtjes. Ai ndan njohuritë dhe përvojën e tij përmes blogut të tij, Bird Feeding and Birding Tips, ku ofron këshilla praktike për tërheqjen e zogjve në oborrin tuaj, identifikimin e specieve të ndryshme dhe krijimin e një mjedisi miqësor ndaj kafshëve të egra. Kur Stephen nuk është duke vëzhguar shpendët, ai kënaqet me ecjen dhe kampingun në zona të largëta të shkretëtirës.